Cara buang ketuat menggunakan Verrumal

First of all. O.m.ggggg. thanks Allah. Akhirnya dpt jugak update blog tentang ini. Lama tunggu nk update. Once dah free apss x boleh upload picture pulak. Gigih google & godek2 cara nk upload. Akhirnya. Thanks Allah. Soo.. Actually sy sendiri x tahu and tak perasan pun bile ketuat ni mula berumah tangga di my hand. Masa dulu mula mula ade y kecik je di tengah tengah tangan. I biarkan je. Coz tak tahu itu dipanggil ketuat. Haha. Then ia naik pulak di jari sebelah ibu jari. Kecik tapi dari masa ke semasa makin besar dan besar. But still i biarkan. Sebb i also dont know how to remove that. Already google cr tp lot of ckp akan hilang. But as for me x hilang pun 😭😭😭😭 insteaf of hilang ia makin merebak. Dari 1 kpda 2, 3 and almost 6 ke tujuh kowt. Lupa dah. Btw hanya di tangan kanan setakat ni. 

Sebelum proceed cara untuk rawat here a little bit info about ketuat. Ketuat or wart actually merupakan sejnis penyakit kulit & disebab kan oleh virus human papilloma (eh ini nama virus y sama y menyebabkan kanser servik kan? I keep thingking of this but xsempat nak google). This virus boleh merebak melalui sentuhan (hurmm. I think the person who got this is my lil sister. Ade 1 hr tu i pegang die punya wart tanya ape ni? Mungkinkah. Tp die punye hilang macam tu je. I punya x. πŸ˜’πŸ˜’). Btw kulit yng dijangkiti akan menjadi kasar dn keras. Kawasan y boleh dijangkiti is tangan, kaki, jari etc. I punya kire tapak tngan n jari lah. Nk tngk rupe sile google sendri. 😱 

Penyebab? Antibodi kurang, orng y ada eczema n orng y x jaga kebersihan diri. Ok. That is not so me haha. I choose antibodi kurang as penyebab coz hello sy sngt cerewet orangnya. Opkos la i pembersih. πŸ˜‚πŸ˜‚

So ape ade dalam ketuat? Ketuat mempunyai rangkaian kapilari y mana jika dipotong hujungnya kelihatan hitam atau ternampak beberapa hujung y berdarah. Kalo korang google video y papar mcm mana keadaan ketuat u can see that ia sangt scary sebb dlm dat y klo u hapuskan dengan cara potong ketuat secara hidup ia akan darah keluar banyak. Kata mereka la. Nk lebih details blh refer blog ni http://diaryummiadam.blogspot.my/2014/10/jangkitan-ketuat.html?m=1 (so i punye common warts la. Setakat ni xde tempat lain n dear ALLAH please sy xnk ade tmpt lain 😒)

Ni pulak video y i cakap tu https://youtu.be/guJ1J7rRs1w (scary kan 😦😦).

So pokok pangkalnye. Ade sehari tu i pergi caring pharmacy. Pendekkan cerita nk amik darah (y ni next time I story y) so that pharmacist pegang tngn i n ternampak la ketuat ni. Die tanya xnk buang ke. Boleh merebak ni. Xtakut ke jadi orang kayu. Klo xsilap dulu pernah viral pasal orng kayu di indonesia. Me. Opkos x nak. Huhu. So trus tnya nk buang guna ape. Then die bagi la VERRUMAL. Harga dlm RM 38 kowt. Seriously lupe. Mahal gile tapi pikir rupa cantik tngan buruk dah kenape.mcm mana nk kawin nnti. Hantaran akan kurang ke nnti. Malu la I bile pegang tangan, kat mertua semua eh πŸ˜‚πŸ˜‚ yes dlu selalu pikir mcm ni πŸ˜‚ tp jauh disudut hti opkos nk buang sebb mcm xkene bile tngn ade some ketumbuhan gtu. N opkos takut merebak.

So mukadimah dah habis. Let start with barang2 yang diperlukan untuk buang ketuat.
 



Yang pertama verummal tu lah. Kotak biru y terselit bawah nexcare. Kenape terselit? Sembunyikan sebb malu la klo orng thu kegunaan ubat tu hahaha. So verummal ni die mcm jel mcam gam uhu gtueww. Sapu di area y affected je.ulang sapu d area y ade wart je!!! Waktu bli I x terpikir kesan buruk ubat ni so i beli n pakai mcm tu je. Tanpa proper tunjuk ajar. Siap letak banyak2 termasuk dikulit y sihat then tutup ngan PLASTER. esoknya tengok semua tmpt jdi putih which is terbakar. 😒😒 tapi rase mcm normal. So seminggu jgak la pakai.  Dan my hand turn up jd mcm kat bawah? Ouh btw ade y ckp klo xnk bg kulit y sihat terbakar u boleh sapu vaselin too. Tp for my hand it does not work, even sapu but once kite letak plaster gel tu still kna kulit shat n terbakar. So pepandai la korang πŸ˜…πŸ˜…




Y jari tu y paling besar n y dikhuatiri merebak menjadikan sy orng kayu nnti πŸ˜… bile pkai ubat kemain besar die. N after few days die mcm sakit sngt. I was wonder bile die nk luruh. Mcm mana die akan membuatkan ketuat ni hilang. As i cannot wait anymore so one day I pun kupas la kulit y putih tu. So itula kegunaan PISAU PINK tu 😁😁 Btw putih tu adalah sebb die kering. Kering sebab ubat y dipakai tu membakar kulit tu. So mcm u olss tngok dkt video some rawatan hanya buang wart y muncul di permukaan kulit je. Klo guna verummal die akan keringkn wart tu hingga ke akar umbi die. When i buang quite besar la jugk even y dah kering punye.sebab luka tu luka tu agak dalam y kat jari tu.




Kulit y dikupas. Dalam tu ade nanah. πŸ˜₯ nanah terhasil due to kulit kering tu i rasa. If y fresh wart xdela nanah. Ia cume seketul virus sahaja. So patutla sakit semacam. Sebb over sapu gel so kulit y sihat pun jdi putih. Bile koyak untuk buang ketuat tu maka jd la mcm tu. Seriously scarry thing ever. Tp klo potong ngn pisau kulit y btul2 putih tu xsakit pun sbb ia dah mti.klo terlebih koyak kena kulit y fresh itu mmng sakit nak matiiii haha πŸ˜‚πŸ˜‚ Fara terpikir mcm mana tngan ni nk sembuh. Luka die ya ampun. Xde darah bersembur just ade nanh cmpur darah skit tapi macam ade satu lekukan y quite big (kawasan y infected with hpv virus tu) make u think tngn ni akan lekuk mcm ni ke. Senget mcm ni? Kulit baru takkan tumbuh. *nak nangis* pikir lagi isi tangan y terdedah tu. Btw memng mengigil jgk tngan waktu berjaya buang ketuat tu. N Yups y merah tu isi tngn y lekuk tu ya, xkan kene kuman ke? Terpikir if kna kuman tngn jd buruk then kena potong 😭😭 So i went to caring pharmacy again. Cari ubat matikan kuman. Tp caring y dekat rumah ni xde pharmacist so when i show my hand die mcm xtahu ape nak buat pun so i just pepandai la beli ubat matikan kuman, CANDAZOLE. Everyday sapu then tampal plaster. But things not even better. Tempat tu macam sentiasa berair. So i went to caring pharmacy y I beli verummal tu. Which is at Putrajaya.Cr pharmacist y incharge tu, puan Azlin. Tp die xde. So ade orng lain y tlong. Pekerja sana mcm terkejut semua like what did do you do with ur hand. O.m.g. so pharmacist tu suh i guna ubat untuk cepat pulihkan luka, BEPANTHEN (wound Healing Cream) dia ckp xboleh guna candazole.itu ubat matikan kuman. Tngn i bkan ade kuman. Ok πŸ˜‚πŸ˜‚ she also suggest to use something that soft to cover sebb plaster akan menyebabkan tngn y luka xde ruang untuk bernafas so will make it more worst. So itula kegunaan NEXCARE & COTTON GAUZE PADS! Btw ade ketika i rendam tangan dlm air panas panas suam b4 sapu ubat. Nak bg tangan bersih. Takut kuman. So itu lah kegunaan gambar tangan dimasukkan dalam air! 😌




Sehari je guna tempat luka y berair nampak  kering. N yeay dr hr ke hari die kering. Seminggu jugak i guna ubat ni untuk keringkan semua tempt y berlubang tu. Once dah kering boleh nmpak klit kering kan. So to make it soft n cepatkan tumbuh kulit baru i used VASELIN. Selang seli ngan ape ape je brand krim tangan. Just to make tngn lembut lah.

And tadaaa!!! Lepas sebulann!! Yes tangan fully recover dlm masa sebulan++. Seminggu guna verummal. Seminggu guna candazole (if u olss buat after this xpyah la guna candazole ni) seminggu guna bepanthen and then seminggu dua guna vaselin.




kulit nmpk kering. Tp x kering pun. Cahaya waktu amik gmbr x berapa nk cntik ahaha. But yaa Tangan I dah pulih sepenuhnya. Eh ok tipu. Y luka hrtu semua dah pulih xde kesan langsung. Ni gambr amik last week.nampak x tengah tengah tu macam ade bonjol.k they come again 😈😈 (selalunye kecik2 mcm tu lah. Xnmpk ngn mate kasar except y jari haritu sbb dah membiak ngan jayanya) tapi dah selamat dihapuskan dah. Skng tangan mengelupas balik n dlm proses rawat blik huhu. Btw i read somewhere bende ni jugak blh merebak melalui darah luka wart tu sendri. So i think maybe hrtu ade sisa luka kene kwasan tngan lain. Mungkin. Tapi ending die tetap juga harus admit i have very low antibody. So in future maybe akan naik lagi. Selpas sembuh y semua tu pernah naik 1 lg kat jri tpi waktu tu kecik lagi so i just kupas hidup2. It hurts ok 😭

So habis sudah my story on how to remove wart. # how to remove wart using verrumal. If korang nak rawat sndri make sure waktu bli mintak nasihat dr pakar. WAJIB ya. Klo jd ape2 i tak tanggung. Jngn saman i pulak 😞😞. Kalo y tinggal di area putrajaya can go caring pharmacy putrajaya.dekat ngan supermarket hero, presint 3 kowt. All staff really nice. Xpayah la susah susah nk g operate bagai. Mahal. Yes jngn x tau ramai je y pergi operate. Operate tinggal parut tau. 😭  Total cost fara rawat sndri ni dalam RM 100 kowt. Ouh ya ubat biji tu untuk tujuan lain xde kaitan ngan warts. 

N jangan lupe pisau y guna untuk remove wart tu buang untuk keselamatan. Takut ade sisa kuman ahaha.

So Gudluck u ollss. Now i can salam mertua tanpa pikir ape ape lagi eh ahaha. 😘😘  btw excuse all gmbr with bad enviroment. Xkire kat mana asal ingat terus amik gambar. Memng niat nak pantau n share cara nk rawat sebb waktu i kena dulu i keep on google tapi xde bnyak pun y share cr buang. Sedih tau ahahaha. So jdila gmbr dengn background cadar y pelbagai dan kedut kedut wahahah 😌😌😌

K bye!! 

Popular Posts