Antara kerjaya, cita2 dan cinta!

Pejam celik pejam celik dah 4 bln plus fara keje. Kje alhamdulillah ok. I love my job. Totally love my job. Xterasa nk bhnti cr bru ke ape ke unless klo kawen dpt ank hehe. Kisahnya tkut ank kne dera etc etc haha. Ok itu jauh lgi. X perlu fikir.

Tpi lately fara sedar hidup mcm terumbng ambing sikit. Kosong! Bahagia ngn kje tpi mcm ade y x kne. Duit gji da bnyk tpi still x cukup :'( walhal ko ikut gaji fara dulu n skng almost half double kowt. Kdng jelous tngk orng mnyimpn tpi fara ushkn mnyimpn hujung bln terpksa meminjam. Lately realised duit bnyk hbis untuk kete. Ke sebb die dtng sekli gus ea. Haha. Thun lepas kne tukar tyar, thun ni buln 4 tertibe bateri hbis. Pastu da sampai waktu byr roadtax, byr instalment n kne service! 4 sekaligus sesak nafas rase. Total kos RM1.7k something. Pengsannn!!

Tpi satu y syukur gile walau kne byr itu ini xde duit mase tu sebb x gji lgi tpi alhamdulillah Allah permudhkn fara pinjam situ sikit sini sikit aka dr adik skt abng skt akak skit untuk cover kos servis semua tu. Road tax full byr duit fara. Inst kisahnya byr xcukup 90 ingt xpela kn sekali hapee bank call bnyk kli suh byr semua! Fara "sibuk la bank ni 90 je pun" pastu bru tersedar y fara punye pymnt mmng lewat sebln sbb hrtu x kje. So klo x cukup 90 tunggakan jdi bnyk so x blh.   So mmnjam la. Haha Tpi yeay alhamdulillah juga fara settle semua hutng sebaik dpt gji bru2 ni. 7++. Skng baki duit selepas 3 hr dpt gji tlk inst kte bil mama n elaun adalh 400 dr 2k++ haha. Hr ni bru 7hb babe! T__T

Mintk2 bln depn kte xde buat hl. Nk saving untk rye ni.hehe btw ckp pasal life haru biru. Sebnarnya skng fara ade mslh ngn tmpt bru. Kisahnya selepas 3 bln kn ade asessmnt untuk tngok status probab kite. N alhamdulillah fara lulus dengn 70++ markah. So oklah kn. Mule2 kje x hrp pd increment sbb melayu jrng dpt (dngr khbarnya) tpi bile die kate layak dpt so opkos la nk kn. Tpi slpas assessmnt fara x terima pun any confirmtion letter. K sabar. Tunggu cek gaji klo naik so confirm la i olss da cnfirm kn tpi dpt cek suprseeee sama!! X naik haha.

Lpas jumpe orng sana orng sini end of story status confirmation fara msh dlm discussion dr hr! Kisahnya director y inc proposed fara punya position d naikkan dr asisstance pd executive tp drector blh hr x luluskan lgi sebb ape y fara thu la xde lgi melayu y naik jd executive. Apatah lgi secpat ini! Dlm mse 3 bln!! Gaji fara pmulaan pun dh tinggi melbih sepatutnya. I is spechless. Fara ade dengr desas desus co memng bias skit ngn staff malay tpi mase iv dlu kte fair treatment hapeee haha. Ni rase nk ngamuk ni haha. Tpi in the mean time xslhkn hr. Faham co cina kn .. Plus fhm fara mmng 3bln bru kje. Fara xpnh niat pun nak naik jdi exect secept tu tpi bile supervisor aka senior exect n director y inchnge sendri prcya fara layak sebb fara pun exp da cecah 2 thun cume bkn dr co y same so opkos la fara nk kn. Benefit n responsibility coming with position okeyyy. Klo exect ade incentive, xdpt ot tpi incn aka comission la for job done + bnus. Wah tbe2 rase bkl kye eh haha tpi bila tergntung sbln ++ gini rase mcm haru pulk.

Tertibe trpikir mungkin Allah nk uji. Fara perasan smyang skang kdng lewat kemain huhu. Dlu msuk wktu solt trus skng pling cept pkul 2 kdng enjak smpai kul 3 sebbnya "eh kje lgi skit nk siapkn ni. Siapkn dlu lh" lol lol. Asar pun gtu. Pnh cecah kul 6+! Klo cpt pun kdng lpas slt tertanya "eh cpt haku slt btul ke bc tdi" punye la lorat tu nk siapkn kje. Astaalla. Enthlh pd orng lain xpe slt lewat tpi fara spesis rase brslh gile klo lewt solt tpi itu dlu la skng kurng skit rase brslh. Ya Allah. Mrah dr sendri! X thu ape nk jdiii!! Bile hti da mule kurang rase brsalh awak agak2 stu hr nnti x ke iman dlm dri akn hilng.. Dh la iman mmng dh senipis kulit bawang :'( Dn skng fara x thu mcm mna nk ubh biar jdi mcm dulu. Hurm.. Kpla serabut.. Skng ni cube redha klo btul xdpt mke nk anggap itu sebgai hukman dr Allah sebb fara mkin jauh dr DIA..

Itu bab kjaya. Bab kwn baik plk. Hurm.. Last update ape eh. Gaduh ke baik lupe dh haha. Sebb da 2 bln ++ gaduh. Sebb ? Same lewat rep pm gile kau x ngmuk. 2 hr amik mase ntuk reply! Buat ape ntah! Tpi ngamuk kli ni beza arh. Fara buat silent treatment. Die pm fara x bls die wasap fara x balas.due bln lpas rase dlm 6 7 kli die cba skli je fara bls tu pun ngn mrah2 haha. Jujur kecik hti gile2. Ape die tu nk sebnarnya. Ya Allah nk kawan buat cra nk kawan jeee. X prlu nk cr2 xnk kawan xpyh kawan hbis crita! Die x nk kat kite tpi sibuk2 dk msj lgi. Die ingt snng nk lupe die. Due bln ni walau mrh walau bnci tpi nngis jugk hr2 fara. Nngis sebb kecewa gile sebb x expect 6 thun bkwn tpi end up mcm ni. S.E.N.G.A.L!! Tpi selpas 2 bln berlalu. 2 3 minggu ni da ok dah hti. Dah x mnngis x hpe. Pnat mnangis katenya haha. Plus fara busy sngt ngn kje so mls nk serabutkn kpla. Kenapa ya die x faham. Fara ltely dah start rep blik tpi dngn ayt kasar la. Rase brrslh rase brdosa tpi hti sakit so nk die rase skit hti jugk haha. Fara thu die sentp sebb setiap kli bls kasar die x reply dh klo dlu die reply je.  Ya Allah. Kdng kompius. Nk dmaki2 pnh suke x mungkin fara blh buat y die tu xpnh wujud dlm hdup. Nk dtreat ngn baik end up hti fara y sakit jugk. Huwarghhh geram!! Xthu la ape ksudhn crita kiteorng ini. Umur pun da 26! Bile nk kawin.bukn ngn die tpi y lain pun xpe. Eh haha kbye! Mohon dprmudhkn segalanya.aamiin..

Popular Posts