Pre Stories 2016

Lme x mnulis. Selalu nk mnulis tpi acah2 busy katenya.. Tpi hr ni tiba2 rase nk 'mngadu'..

Kerja so far best. Alhamdulillah. Walau selalu dengr y negative aka ketidaksamaan treatment dlm co bru ni tpi fara buat masa sek x pduli semua tu sebb setakat ni fara xde terima layanan y teruk dr siapa2 pun. Plus i always remind my ownself dunia kjaya mana ade y indah2. Dalam sebuah organisasi klo ade 2 3 y kerek ke berlagak ke abaikan je coz ada lbh kurng 50 staff n semua okkk jee xkan la sebb 1 2 orng y negative kau nk judge enviroment k.o.  n yes alhamdulillah juga my supervisor baik je tp klo buat silap mmng kna la haha tpi nme lgi bljar. Baru.. So nk khatam step by step mmng haru la jugk. Plus i'm just realise fara ni kelam kabut plus pelupa sngt lately. Kdng tengok da btul. Pastu eh slh. Kdng slh letak doc kdng slh sebut thun n kdng buat kje x complete. Patut sampai stage 6 i just do 5 only hoi mmng kelam kbut la rase. Blur pun ade kekadang. X ingt satu hal haha. Seriously memory low. Plus kje ngn cina client 99.99% cina nme plk complicated hoii mmng x ingt satu satu. Always happen. Conth "itu surat abc da siap" me always.. "Abc.." muka bkrut.. "Itu la. Bla bla. Y u.. Bla bla" me either ouh y tu keee.. Dah/ in progress. Xpun akn kelam kbut cr file kje pnding atas meja sebb x ingt oii.

Y bestnya hr hr msuk kje bru aka hr2 ade kje. Time rase cpt sngt. Xsempt nk lyan kesunyian dunia. Xsempt nk lyan sedih putus cinta opss haha n xsmpt nk nngis rindu2 an pd family. Plus mmng nk avoid ingt semua tu tkut ade jugk ptah semngt nk truskn hr hr mndatang.. N kt sini our prmance mmng d assess dr mase ke semasa. So kne keep in track. Stu cbaran bg fara sebnarnya. Each job given kne siap on the spot. Max keesokan hrinya. X blh hold simpn buat hrta pusaka. Sebb hr2 ade kje bru msuk. And how sistematic they was bile each job n case recorded. Da siap blh la tulis DONE! Itu kbanggaan bg fara haha. Untuk case dr income tax je la selalu pnding brminggu. Stress gak kdng2.sakit hti tngok ade job pending huhu. N kebanggaan juga bile plastic berkurang atas mja aka kje clear & on track..ouh each job dieorng msukkan dlm plastic to differentiate n proper documentation. Nice..

Honestly mnusia mna x wat silap. Selalu je slh sbut and last week i give wrong wking paper pd drector. Pucatnyaa rase tpi alhamdulillah xkna mrh cume k stu da bad record la sebb ade assesstment kn so setiap kli slh ade la mrkh y dtolk. :'( tpi xpela asal x kna mrh dpn2.

& sini jugk too much orng atasan. Semua kja fara kne report pd my supervisor. Tpi in case supervisor xde drect ngn boss. Each area aka tax untuk com boss lain, tax untuk certain group boss lain, tax personal lain, tax case lain. So bile job dtng serentak i was like eh y mna stu nk kne wat dlu ni. Kompius.

But jujur 2 thun fara kj dulu rase mcm sesia. Byngkn. 90% bnda bru ble g co ni. Nasib basic da ade. Malu nk ckp pnh kje due thun tpi form e y details x pnh buat, new incorp buat skli je. Pcb lngsung x. Ouh nsib mase intern da bljar. So thu la jugk tpi x details la. Mmng malu la nk ngaku da kje 2 thun dlm tax ni. Dulu rase wahhh mcm semua da bljar. Tpi x .. So lesson learn. After this sape2 klo rase kje x ok bhnti la. Jngn seksa dri. Ni da mnyesal. Due thun y sia2 . kna plk bile nk bhnti bukn main boss buat kerek. Layan mcm sampah. Huwarghh x blh nk ingt. alhmdulillah n thanks untuk ilmu y diajar tpi segala pnganiaan tu fara x kn lupe jugk.. Rugi due thun.

Btw skng bile orng ckp negative psl their job. Klo nk pg fara sokong tpi jngn sesekli ikut orng. Nasib beza2. I am slways remind myself. Kau pnh kne teruk dngn co melayu.  Bjln brckp hidup seolh x ingt mati.. Buat pkja mcm hmba. Honestly fara positive je selma ni. Mrah tpi xla terluah mna dlm lman sosial ni. Nngis sendri je. Semua simpan. Bknlah nk jdi orng y x knang bdi. Da bhnti mulut ckp buruk2..x.. Tpi bile dlyn mcm orng y xpnh berbudi pda co bile nk bhnti rase mrh tu mcm x blh hilng. Hbis sumph seranh kluar. Xde dah cool. Geram. N ni ade lgi bne teruk jadi tpi fara xnk komen dh.nk anggap jd fresh grad. Xnk ingt lngsung ade kaitan ngn mnusia x jejak bumi.. Cume nk ckp berapa bnyk staff y awk aniaya. Bumi ni Allah y punye jngn sombong.

Btw hopefully semua staff y bhnti di my ex-co tu dpt kje bru. Fara ksian kt dieorng tpi xdpt buat ape jugk. N for me.. Gud luck. Assessment fara bln 4 nnti. Kt sini sistem die stricht. Klo x capai target u need to trminate ur ownself atau kje tpi xde increament. Aaaa fara suke kje sek.. So hopefully i will achieve their target.. Aminnn.. Kje y bnar ye fara. Solt ngji jngn lupe. Parent jngn lupe. Jngn sosial sngt.

End of story. Cinta.. Mungkin btul xde jdoh.baik gaduh baik gduh. Fara da pnat. X guna berthan klo mcm ni. Bhong la klo ckp x sayang. 6 thun knl. Kdng rase nk nngis pun ade. Jarak kiteorng skrng ni setengh jam je tpi hubungn tu mkin kosong. Jauh..

2016 sy bljar sekuat mna pun hati, dri kite brtahan klo x dtakdrkn jadi milik x kire la cnta or keje ia akan tetap hlng.  Dan fara bljr y tua x semesti dhormti fara bljr untuk undurkn dri bla keadaan x memihak sy bljr mnjawab ble rase dri x slh dn sy bljar jdi biadap dn bnci itu perlu untuk prtahan kn dri dn hti.

Ya Allah pmudahkn jln hdup. Moga bhagia sentiasa ada d sekitar kite semua.. Amin...

Popular Posts