Thursday, December 3, 2015

Pengalaman Interview as Tax Assistant (Part 1)

Just fyi sy skng ni ngh gigih cr kje baru. Klo perasan mcm fara ckp dulu nk cr advert kje as tax asisstant mmng sngt susah sebb kbnyakn employer suke advertise jwatn tu as audit asisstant or associate . so i olss selalu mngeluh knpe xde kje kosong dlm bdng tax di af firm. Knpe xde knpe knpe knpe. I nk kje kosong. Huwarghh. I selalu cr kt mudh tpi iyelah memng x semudah y dsangka la. Jawatn audit n account bnyk la. Sampai la one days i terjumpe satu website y tibe2 buat mte terbeliak bulat dn comey haha dan dan je lencong ayat :p which is jobstreet y ma aih bnyknyaa position y diiklankn. Tpi memng lot of co y establish la. Co melayu xde sngt. N untk orng y da ade experience untuk bdng tax ni kbnykn 2 thun. Tpi 1 pun ade. Fresh i x pasti sebb i da set my preference sebgai itu ini dan ini dan itu. So kisahnya fara pun gigih la apply almost 24 jugk la co. Mase tu pikir mesti susah nk dpt sebb byk y apply. Tpi cube jugklh. Mule2 ltak jugklh target salary y cinonet je sebb just nk try  luck .nk apply co besar terus gji juta2 tkut xde y interested wuwu so redhalah. Tpi bile orng pnggil iv tngok untuk fresh grad *cnth* gji pun basic je tertibe rase mcm. Xnk lh! fara da 2 thun kowt exp. Nk demand! Nk gji lgi tinggi. Hurm. Manusia mmng mudah lupe n bngga dri haha. So fara set kn pref gji mule2 nk dr 2.4 then g 2.5 then 2.6 pastu 2.7 skng haku buat 2.8. Apply y 2.8 ke atas je. Y rendh x nk. Puff bajet bgus sngt i olss  ni haha. Tpi yeah sy pun hnya mncuba je. Pndek crita dr y 24 fara apply tu y mna fara x thu pun still ksong or tak sbnrnya sebb ade setngh co die klo da xnk pkje die akn tukr status apply kite tu either not suitable ke withdraw ad ke so kisahnya dpt la dlm 7-8 iv/respon.tpi like i said fara syng kje fara skng sebnarnya huhu. So brat hti nk g. Dpt tolk dpt tolk. Hurmm sampai la my kaki buli bhnti kje then tibe2 dpt email dr xxxx tmpt die d setia walk. I google n waaaaa setia walk puchong cntikkknyaaa. O emmm Geeee am falling in love already.

Kshnya die email selasa mlm suh iv on hmis fara kn di kb. So fara respon email invation to iv mintk tukar minggu depn. Tunggu esoknya die x reply. Aduh aduh. On rabu ptng fara call tnya blh tukr tak. Tpi pic xde. Rase mcm pluang nk dpt tipis dah tpi nk jugk. K first tips d sini if u are interested with that co tpi not available selgi blh kawtim mase untuk iv buatle. Muke kna la x malu n bersungguh sikit nk iv hihi. Sebb xde respon fara call lgi hr jumaat. Tnya i punye request untuk tkr iv ke selasa mcm mna..bgi nme la bgai. die kte selasa x blh. Klo isnin untuk jobstreet iv still ok hr lain die nk iv orng y die terima application on hand pulk. So fara ok je la. Terpksa la on isnin. Tkpe la y pnting i nk g iv. I nk berhenti gituewwww..

So pergila on isnin. Drive dri putrajaya ke puchong. alone. Mnual. With gps. Lol. Here the tips that i can conclude :

1. Print ur resume untuk bgi pda interviewer.

2. Bju ikut suke je. Orng kte kler pastel ok ksut betutup tpi fara pkai bju mini kurung kler hijau tebu & highell je. X tutup pun.

3. Sijil berkaitan susun dlm file n photocopy. Tpi eh die x amik pun slinan sijil. Ushkn amik tngok pun x. Mintk fail pun x. Hbis RM4.20 fara buat photostat. Blh bli coolblog oreo tau. Sedihnya. :(

4. Bwk pen. Ade nk kene isi application form. Fon pastikn ade internet snng kau nk google translate ape y x phm huhiii. :p

5. Bwak kalkulator. Fara bwk saje2 je tpi hah amik kau. After first iv die bg satu assessment. Kne buat profit n loss, blance sheet and tax comp. Ade kire c/a tau. Nyesal x bawak buku budget. Tpi nasib bjaya google n jumpe rate c/a. Pucat la jugk kjap x ingt huhu.

6. Ouh bwk la pensil n pmdm skli. Liquid ke. So slh blh gunakan. Fara dok bris straight je pnjng2. Klo bnyk salah x ke hodoh . hurm.mmng hdoh pun tpi 2,3 je slh tulis hihi. Fara bwk pen je.

7. Lgi? Ouh klo nk kje di kl contohnya better buat alamat kl. Pluang nk dpnggl iv tinggi. Fara letak umh akak aka putrajaya n almt klntn sekali. Mmndngkn sy kje Kb kl so xpe ade due address. Tpi.. Ade la kontra nye dsini.

Ape die?  lupe. Tibe2 rase ngntuk. Nnti la fara share ape y die tnya mase iv. N tips2 lain. Beserta resultnya. Skng nk main fb n tdo haha. K bye! :p