Menunggu Jodoh Turun Dari Langit

Last few days fara goreng cempedak. Untuk mkn mkn sambil tngok bola. Trw lawan ape ntah hrtu lupe. Happen to be ade y masin. Adik la y dok kmen2 . mama say kakcik nk kawin lah tu dik. Iolah orng dulu2 kn kte klo ank dara msak msin means die nk kawin. Haku pun x thu ape kaitan nye haha. Y pasti fara msk msin tu sebb untuk first adunan tu rase mcm mnis sngt. Cempedak tu da mnis tepung pun mnis mcm double mnis dat y i olss ngn bnganya campak garam bertubi2 ..

Bile mama sebut gtu fara cebik mulut je. Alah reaksi biasa sebb x berminat haha tibe2 mama sambung nk x die bgi doa percepatkn jodoh. Tibe tibe abah pulk nyampuk kte die da doakan fara kt mekah hrtu. Tibe tibe pulk mama blh bukk story hrtu ade makcik bla bla nk 'datang umh' *aka ala ala merisik* tpi mama x bgi. Terkjut dengr. Eh kenape tibe tibe bnyk citer y i x thu ni.  T__T

Part tolk tu i dont mind sebb fara pun mmng x minat..walau siapa pun. tpi kegigihan mama dan abah ntuk doakan & dapatkn jodoh y baik *tapis bakal mnantu die tu* untuk anak die buat fara jadi takut pulk haha. Secara x lngsung i know y mereka da mula risau tngok ank die y x berteman sampai ke sudah ni haaa. ouh ya kate mama alasan tolk *dipndekkn crita i simpulkan mcm ni la* sebb xcukup ciri2 y die nk. Die nk lki tu sembhyang cukup! Pndai mmbca al quran! Pljaran klo blh xjauh beza. Part duit xpe itu blh cari. Y penting dpt bimbing i olss y serba kekurangan ini..Dan die xnmpk ade ciri tu pda budk tu. Phewww bgusss!! Klo x mhu haku mogok 3 hri mcm dulu haha. Tpi dulu tu fara bru 21 kowt. Skng nk 25! Dlm kpla da set klo ade adengan kawin pksa memng fara xkn teragak2 untuk lari dari rumh... T___T

Mama jugk ckp xkisahla seramai mna y datang memng setakat depn umh je dieorng blh jejak. xkn bnarkan masuk selagi xde ape y die nk! Dlm hti Fara Bgus ma bgus haha. Y x bgus kat sini.. Fara terpikir kesian my parent risaukn ank die y sorang ni. Fara x thu ape masalh orng zaman sek. Oiii x official 25 lgi. X 26 lgi x 27 lgi . x andartu lagi.Jngn sbuk2 bolh x.*tertibe teringt mkcik y dok perli fara dpn mama hrtu sebb kte jual mahal. Ank dara xleh simpn2 sebb nnti die akan buat sesuatu y memalukan parent! Whatever makcik!talk to my hand* Tekann pada mama abah mesti lgi brtambh kn nk nak sampai sek ank die x berteman. Ade orng nk klo bkn sy y reject,  mama plk y reject! Klo mama x buat fara y akan buat pastinya..

Tpi pada fara itu ciri calon pilihn mama. Fara xde halangan. Life sek ade mase terluang memng join semyang jemaah ngn mama abah.. Ngaji pun.. Xsanggup fara hilng due nikmat ni. Nikmat bhgia dan rase life indah klo dtakdirkn brkawin dngn y xde pgangan agama ataupun xmmpu pun  untuk jdi imam sya. Tpi honestly klo bolh biarlh Fara cr sendri. Masa study fara study je. Xpnh pun nk main cinta ke ape .xminat. For me cinta akan dtang bile mana cita cita tercapai.Dulu cita2 nk kje kt tmpt y diinginkn luar dr kg tpi atas sebb family fara lpaskn cita cita tu. Bile lepas cita2 tu secara x lngsung ia mmbuatkn saya rase mkin sukar nk dpt kn 'cinta' y diinginkan.*mindset fara with nothing agak susah untuk perthkn cinta* Berbeza darjat berbeza segalanya. Bila dah mcm ni slow2 minat nk bercinta pun hilang dan terus hilang bila mna busy nk atur kerjaya di tempt klahiran sendri..

Tapi dlm pda busy and xde feeling tu eh tibe2 blh pulk i tersuka kt kwn baik sndri.harunyeee  haha. Tpi x thu same ade suka y cinta atau suka y suka suka je so i dont put any hope with that kind of feeling. Bile tba2 my friend tnya i just said that yes i like you more than friend but less than lover. Yes itu la y fara rase. So I ckp kita kwn je la mcm biase ade jodoh ade xde xpe.just queserasera. Die suke kat fara ke x fara x thu. Kawan die kate ya tpi die xpnh mngaku pun so i cannot rely on that kind of word and hope that we are mean for each other eventhought he agree to just wait n see with me.

Y jadi masalah bile hati nk kate cinta tpi xrela & x mungkin sebb die jauh berbeza dr lelaki y sy impikan huhu. Die jnis xalert, die jnis xkisah die bkn jnis y sentiasa ade dsisi waktu senng die bkn jenis y akan pujuk u bla u merajuk die bkn jnis y akan sentiasa sweet talker with u. Pling2 ckp comel je lah but i dont need that kind of compliment. Die suke main game je y fara thu n tdo. eh? Haha. Btw die still study *degree* fara pulk da grad n da kje sethun lbih. Eh tpi kmi same byalah. Tpi part kewangn memng die lgi bgus lah da ade saving! fara hampeh. Y same nye fara blh ckp ape je ngn die. Y bgus nyee walau juta juta kmarahan y sy bgi kt die die still bertahan(ouh sy pnh merajuk n sentap ngan die. Almost 2 years. Dlm tempoh tu ble die mesej ade kdang fara blas kdang x.kdng bls tpi dengn kate2 y annoying saje nk  mnykitkn hati die). Still msej walau 3 4 bln sekli. Tpi y x bgusnye die orng luar. Ok jap. Bgus bgi fara sebb mmng nk kawin ngn orng luar senng nk kje kt luar hehe tpi y xbgus bile die dtng dri kluarga y agak senang(baru tahu). Ermm mungkin skla 3/4 dari 5 sedang sy dari kluarga y sedang2 je. Skala 2. Sy tkut perbezaan tu akan mnjdikan die x dpt nk ngam ngan my family and i'm also afraid that family die pun xdpt nk accept me y jauh berbeza dr mereka ni.. N syarat mama? Lpas ke die?

Fara impikan laki y sentiasa tnya khabar. Xperlu selalu tpi pling kurang ade. Spnjng kiteorng knl die xpnh tnya i olss shat ke da mkn ke? Xde! Die suka nk bina bdan la bgai sedang sy suka orng y neutral je..die suke discovery channel kite suka crita melayu haha . die suke kucing sy x suke.bnyk y xsama. Y same mungkin we have our own prinsip. Will do everthing & anything to get what we want in our life.

Tapi nk kata x suke thp cinta every time nk kawan ngn orng lain mesti ingt die. Dulu pnh ade orng ajk kawin. Nk serius..tp sy tolk sebb dlm kpla, i dont want u but i want him so i tell him that i already have somebody in my heart.. Due kli die ajak. Jarak setahun setiap satu tpi still jwapannya same. Fara pun x thu knpe fara jawab gtu huhu.eh tpi i olss siap citer lgila kt my friend 'i just reject somebody bcause of u. Tpi i x suke u pun' *berlagak je ckp gtu*. X thu knpe wat mcm tu . mungkin nk cr alasan. Ye pda sy ia hnya alasan mmndangkn mase tu x la rase serius suka plus xpnh ngaku pun.

Ni bile da ngaku & nk just go with da flow kononnya,Just nk xpe u olss i olss bebas bkawan ngan sape2 je mkenya ia mnjadi sedikit conflict dsitu. Sy fikir klo jumpe y ade rupe ada pljaran blh buat kite terima tnpa bersyarat. blh lupe rase y ade mcm tu je tpi am totally wrong. Mase raye g open house umh kawan abah. Happen to be duduk satu mja ngn satu family ni. Ade ank hensem. Bljar kat mesir katenya. Mule tu fara tngok la muke die. Dlm hti ckp hensemnyaaa. Sejuk hati tpi sesaat kmudian tundukkn pndangan. Tngok setakat tu je la. Bile blik mama saje je usik kowt la sy bknan ngn bdk tu.. Dlm hati *mama ni msti da bknan ngan bdk tu. Nmpk gaya pun mmng cukup syarat y die nk tpi..* tpi fara terus trpikir my friend tu. Klo ngn y ni blh ke die bthn mcm my friend tu.bertahan dngn perangai y x semengah mana tu dlm proses untuk know each other. Klo I ngn y lain my friend mcm mana. Serius sy x larat nk mulakan semula sebuah hubungan dr a ke z. Penat. Trus rase xrela klo djodohkn walau dngn y hensem thap maksima seklipun..

Persoalannya btulke iolss cintakan orng tu. Ade ke ruang dan peluang untuk kami? Berbaloi ke tutup semua ruang y ade hnya untuk die sedang die perlukn 2 thun mase untuk bina kerjaya dan seblum blh tentukan same ade we are mean to each other. Ktela fara tunggu tibe2 eh die tersuka kt y lain mcm mna? Tpi in the mean time katela fara x tunggu tibe2 fara btul sukakan die acaneer. Mnyesal seumur hidp la kan nnti..haha dilema btul. Serabut. Sakit kpla. Aduhai..ape maksud cinta y sebenarnya ya. Sampai sekarang haku x faham. Naive nye kau fara....*abah la ni mase kecik suke warning fara jngn cube cube nk brcinta so mmng i olss xpnh la haha*

Ya Allah tunjukkan y terbaik.. Klo btul xakan ade istilah kita diantara kami then brikan satu juta satu kekuatan untuk memulakan lngkah untuk prgi mnjauh. Selgi dekt ngn die  xrase  blh bgi dri peluang untuk mara kedepan..thats for sure!. Xpelah just wait & see.. :)

Popular Posts