Saturday, July 25, 2015

Apa y prempuan nak & apa y lelaki fikir perempuan nk!

Ape y kita aka perempuan nk and apa y lki fikir always differ and it is not easy to make them understand as per what we think. Nk fahamkn nk explain n so on.Lagi2 klo both of them jenis ade rule, goals, impian, cita cita, hala tuju sendri y mna berbeza satu sama lain...

Lately I realise laki die suke buat assumption sndri. Orng ckp A die kate B. Orng ulng orng nk A die still kate I thu U nk B. Itu contoh la...

Guyssss. Please take note on several issues & things before u make hasty decision or assumption which sometimes greatly hurt us.. :)

Ouh btw dear orng sekeliling sile jngn terasa. I just ckp based on my exp n after 'berperang' dngn mereka2 y rapat ngn I and also orng2 disekeliling. Tengok! fikir! tnya n last buat assumption. Eh my assumptiom ade supporting ya bkn main tulis je haha :p

Sources : Google

KARIER! Lelaki percaya y mereka perlu ada karier y bagus gaji juta juta before move on atau berada pada serious relationship. Lelaki percaya y mereka perlukn itu untk buat perempuan stay. Lelaki percaya y mereka perlu itu untuk dpt green light dr bkl mertua untuk move ke next fasa. And ade juga laki percaya y mereka perlu dpt krja d gov untuk capture hati bkl mertua. Dear guys I x denied apa y u all percaya. Memng itu hakikatnya . siapa nk kawin then susah.  Sape nk kawin tp perlu mkn bercatu, bju ulng sejuta kli guna, selimut kongsi je eh itu mmng kne kongsi haha ..mksud Sy perlu ade karier y bgus which mean bgi mkna perlu ada duit y bnyak. Ya btul perempuan mmng nk lki y ada karier aka kje aka duit tp x semua perempuan nk lelaki y DAH ADA SEMUANYAaaa disaat mereka mula relationship.

We dont mind if both of us sama sama struggle untuk mula kerjaya. Jngn ingt semua perempuan sma wahai en abng. Tolak ansur tu perlu. Klo btul bru nk mula life pndai pndai la catu prbelnjaan..pndai2 la mnyimpn. Pndai2 la atur karier msing2 . In sya Allah even with komitmen u still blh capai apa y u nk. Fara akui dulu pun Fara mcm tu. Nk lki y berkjaya nk lki y ade rumh sendri nk lki y ade kete dah n opkos me myself nk berkjaya dlu b4 move to next fasa. Masa study nk study je x nk ade hubungan ngn sape2(Dip & Deg).


Pd I lelaki blh jd pnyebab kegagalan kite dlm mncapai apa y dimahukn. Ye lah klo da mesej 24 jm bca buku x. Exam fail then mhu jdi apa nnti. Jdi hntu jdi buaya hehe..eh itu myself la.. Mmng diakui la jnis y becok so ade je topik y blh mnjadi pnyebab mesej 24jam like tiada hr esok. Bkn tnya soalan same hr2 ea. Da mkn ke ape ke y ni boring haha. Tp klo u all jnis blh control dri dr mesej 24 jm or jdi wartawan x bertauliah pntau gerak geri orng dsana so okla. Xkn jdi hntu dn buayaaa :p ouh btw part kje gov tu xnafikan sebb kawan parent die mcm tu.. N bnyk da Fara dengr gini.. Wuwu sedihnya. Dear our parent kje gov mmng mnjamin tpi as for me lgi suka swasta sebb ada bonus(tp firm fara xdela) blh lompt2 kje blh demand gaji. Tpi enthlh fara ni mungkin fkir short term kowt long term x tau lgi ape citee.. So que sera sera..

Tapi bile da msuk alam kjaya Fara mule realise sesuatu, dengn kedaan ekonmi, dgn kbnjiran fresh grad with pointer tinggi melangit & dengn kekosongn jawatn y mkin kurang we need to greatly struggle in order to achieve our goal. Dulu kita pikir mungkin dlm mse due thun kje gji da blh cecah RM3,000 RM4,000. Fara sendri seblum kje, mase study dsogokkan dengn kate2 kje as akauntan, auditor(ouh btw i'am Acc. Degree holder) starter for fresh grad 2lbih 3 lbih aka mahalla so 2 3 thun kjee gaji da blh cecah 4 5. Ceyhh konon je. Hakikat xseindah mna. Ni da hmpir setahun stngh kje gaji RM1,700. Starter dulu RM1,200 je. Hutng ptptn mara nth kmana byarannya. Opsss..

Tpi compare to others y kje d wilayah y sama jawatn y same gaji RM900, RM1,100 even da sethun kje da greatly appreciated. Yee fara akur nasib mnusia beza2. Pnh dtawarkn gji y almost RM2.5k (luar dr wilayah y diatas)seperti y dicita citakan tp kne ingat hidup bkn nk kne fikir dri sndri je. Pikir orng lain juge. So fara tolk.. Kwan ada y bnasib lbih baik. Start msuk kje ngn gaji RM2.6k.xmsuk benefit lain. Ot la ape la. Skang selpas sethun haku x thu gaji die berapa. Xnk tnya nnti sakit hti nnti merungut pastu berdosa hehe. Ouh seblum trlupe part kje xkisahla u all kje ape asal ade income blh shopping sikit hujung buln shud be ok.. Itu bgi perempuan kpda lki la . da ckp psal kje ni elok la juga highlight sikit pasal kje part perempuan. Lki jngn la nk atur kjaya perempuan atau denied our right untuk mnjadi seorng y bkjaya pula. Kja d sektor AF(bgi contoh af senng sebb mmng kje sektor tu) y busy like tiada hr esok ni kena la cuba faham.


My friends ask me what if guys proposed u then bg syarat suh jdi housewife lpas kawin. What the?? Hati Fara ckp "gile! Suka hti je. Pnat bljar" eh jap.. Bkn hti je mulut pun terluah mcm tu juga cumenya i said. "Atas sebb ape mintk jd house wife. Gji juta2 ke nk jga kiteorng. Klau sebb ank suatu hr nnti fara ok je." In Sya Allah tpi klo sebaik kawin kau nk suruh jdi fully house wife mmng x la. Copp bkn kite nk persoalkn ur decision.bkn kite nk persoalkn ur incomee tp en future sila la faham penat parent struggle cr duit nk sekolhkn we olss dulu tp klo stkt dok dpur. Hurmm..klo hujung buln i tadah tngn u blh bgi duit shopping , blh cuti cuti mlaysia n bg duit nk bg kt parent sikit i ok je .. Hehe Eh jap. Orng lain mungkin ok  tpi fara still x nk. Cuti 3 hr pun da rase boring tahap maksima..kang haku main fb 24/7 bru thu haha . Baik kjee..Ckp kt kwn reject la mamat mcm ni kiki. :p

Sources : Google
Tpi btulla about kje tu pun kne ade kesefahaman. My dad always geleng kpla tengok fara y suke buat blik doc off ke rumh. Iolah. Blik da lewat pas mndi solat mkn mngadap laptop blik then tdo.. Klo blik awl pun jarang lh x bwk blik laptop hewhew.Alah peak period biase lerrrr.. Die ckp klo da kawin xblh buat mcm ni. Fara buat muke jee n hati ckp sape suh kwin ngn orng AF haha. Senng citer cr same AF aka sama bidang ngn u all. Klo die x faham lgi x thula tpi susah jugk klo same bidang kite blik kul 10 die blik kul 11. Eh xblh xblh. Hehe.. Da kwin pndai2 la bgi mase korang. Bincang tu pnting katenyaaa... :p

Back to topic diatas..right now..bile knang gaji y x seberapa tpi mase terus berlalu. Enth bile lh nk cpai gji 5k seperti y diidamkn(contoh. Ape y dimksudkn hnylh gaji y memungkinkn kehidupn y selesa), entah bile lah dpt beli rumh. Eh jap sebgai perempuan my life goals cume nk ade kja y fara nkkk.. Like sek la(kje di AF firm) n cume nk ade kete sndri je & alhamdulillah pun da ade. Rumh x de dlm kpla sebb rumh tngungjawab bkl husbnd sediakan. Eh blh gtu haha. Hbis klo i y bli rumh nnti die duduk then klo gaduh ngungkit you tu dah la duk rumh i. Ouh what theee.. Konpirm asyik gaduh sebut bnde ni then lki rase inferior then kne cerai eh haha. Contoh la..rase lbih elok cr rumh sekli byr sekli..hak milik bersama..

Sources : Google


Btw about KERETA. Dulu fikir i olss ade kte die pun kne ade. Both adee barulh grand. Sebuah rumh ade 2 ktee wahhh. Tpi tu dulu.  Skng dlm kpla rumh die da kne provide kte apa salhnya ada stu je. Awk gune je la kete sye tp byar share la ea :p buat ape kete bnyk2 skng jln mkin jem thu. Haha. Untung2 kje satu hala ade orng hntar n amikk. Wah heaven!! :p Tpi lki die x fikir mcm tu. Mungkin akan ade rase inferior dlm dri bile mnumpng kete bkl bini eh hihi. Ade seseorng pnh ckp kt fara 'nnti sy nk bli kreta,senng kita nk kluar'. dear u.. Niat tu baik.

Skng ade je psangn membonceng motor sekli kuar dating. Itu biase. Walau berdosa orng x pduli. Eh tp sy pduli la. Xingin sy kuar ngn motor hehe.Tpi mmbeli kereta untuk tujuan datinggg tu bkn gud idea pun. I dont feel proud at all. Ouh tp mungkin juga sebb sy x suka awk secara serius pun so sy xrse ape2 plus xpnh terfikir pun nk kuar jenjln ke hape keee.. Ok stop story bnde y lpas cumenya ni bile jumpa seseorng y hati kte nk tp die x punye ape2 rase nk ckp x perlu la mmbazir duit bli kete bgai. Kete sy ade. Gune y tu dah. Awk nk bli lamborghini ke ferrari ke nnti da kaye bli la. Skng gune En saga Fl sy je ea. Eh :p bab inferior rase xperlu diisukn kowt u bgi i rumh i bg u kete. Sharing is caring..tp hakikatnya lot of guys mmng wajib bli kete bfore kawin eh. Klo blh perempuan xde kte fara rase mmng wajib lh klo salh sorng da ade x perlu kowt..

Sources : Google
Bab jenis RUMAH pulk. Erm harus diakui setiap perempuan hrus nk rumh sendri.. Nk rumh lnded klo bolh. Rumh baru or besar mybe.. xnk teres x nk apartment. Nk rumh due tingkt huhu.. (Eh semua prempuan nk gni kn. Ke Fara je haha. Kisahnya da pnh duduk kt kawasan perumhan, duduk rumh apartment n duduk kg y rumh sebijik2 n bnyk2 tu sy lgi suke kawasan perumhn sebb nmpk jiran seblh..ada ank blh buat kawan. Duk rumh apartment hmpeh nk knal jiran seblh. T___T) Tpi sekli lgi nk ckp life is not easier my dear. Walau dulu hti stick whatever happen, xnk duk skli ngn parent ,xnk duk umh biase2 lpas kwin tpi hidup kne la bpijk pd realiti. I dont mind if we need to rent any type of house first..

 pnting bukn tmpt y pnuh ngn bangla/negro/indon la hoho. Bhaya u. X sayang bini ke eh :p perlhn2 la set up life. Bile da ade duit bli rumh y diidamkn. Bincang dan capai kate putus..tpi berckp mmng la mudah. Even until now if ade orng tnya awk nk lki mcm mna fara? Lju je mulut jawab xnk ape2 asal ade rumh sebjik n jnis onn je bile sy ajak mkn luar sy ok jee.xperlu la sebut y beriman berilmu beramal n  kacak brgaya tu sebb itu common haha.Ouh mase ni my client y tnya.ble jwb mcm tu terus kne geleng kpla. Mesti die ckp perempuan ni mcm mcm lh patutla x kawin lgi haha.tp btulh klo blh avoid, even duk rumh parent y mewah sekli pun avoidlah. Dah kawin haruslh nk merasa bngun pgi kmas rumh msk breakfast bebas buat itu ini. Dk rumh parent die 2 je y akn jdi selalunya.


1st semua u kne buat. Pura pura senyum dpn mertua sebb terpksa buat(rase trpksa bile pnat sngt) semua walau penat.. nk buat tk thu kang mertua kate ape pulk. 2nd mertua jnis mmng bngun pgi kms buat semua msk pun die nk wat so u goyng kaki jee. Tapi Mcm x sopan pulk.mule2 mmng mertua ok je lma2 mesti ade negative thingking kt mnntu die tu.. Huhu N bile lgi nk praktis skill memasak. N lgi if ade adik2 abng lki y bkn muhrim so kne bertudung 24 jm. Klo dk blh umh prempun sian plk adik kkk kite nk kne bertudung 24 jm. Err ini klo y bertudung la hihi. Suppose kna. In sya Allah one find day. Bgila can kt ur wife untuk mmbntuk rumh tngga sendri. Ouh ya part msk tu bkn xreti tp pnt blik kje bile nk msak plus berdue je kdng rase mmbazir huhu. Btw dont expect ur wife to be, to cook 24/7.. Tpi jngnla risau rase xde kjam bnar nk mkn luar 24 jm. Tngoklh thp krajinn dan kmlasan hewhew.

HANTARAN! I think laki nowadays dlm kpla die semua perempuan gila duit. Walau dia x mmpu walau die merungut(klo xiklas mrungut la) tp sebb sayang terpksa la turutkn. Pinjm bnk bagai. Dear u . xsemua perempuan mcm tu. Fara sndri bile dngr orng ckp hntran RM15,000 dah skng for deg holder eh ke master lupe dah.haku terus mcm "Ya ALLAH mahalnyaaa . nk buat ape duit bnyk tu n mne lki nk cri bnyk tu" guys i olss x proud lngsung u mminjm kerana kmi. Masing2 ade pndpt sendri. Klo fara, xperlu! fara xnk. Klo ade duit bgi lh. Klo xde xyah. Tpi klo ade duit ..y bukn pinjm ya..alngkh elok kite gune buat g mekah n then honeymoon oberseee yeay! G istanbul ea..:p Eh ckp je y honeymoon tu. Y mekah tu nk!  nk!. Tpi tpi susahnya bile lki x nk faham..

Sources : https://dmomentbridal.wordpress.com/2012/08/01/hantaran/
Die xnk percaya y kite xnk. Takut jugk orng kg kte hah kwin xde hntran mcm xde value je. Hello life msing2.. Ank u kwin RM10,000 ribu hutng bnk buat ape. X rase segan ke g bnk jumpe kwn kwn tnya byr loan ape? Loan kawin. K krik krik.tpi tpi fara xnk hntran klo kwin ngn y dcintai la klo kawin pksa bak la sini 10ribu-15ribu nk enjoyss haha. Tp jujur. Mhlnya 15ribu. Xla nk kte kite xde value x layak nk terima 15ribu. X x. Nilai kite lbih dri tu. Sile take noteee..

So conclusinyaaa...About karier rumh property bgai. Lot of fara jumpa ada duit tp duit tu nk bli rumh. K k xpe u xde orng mnanti En. Junior so sile2(cc staff off y diinterview hrtu haha). Ade y kite suke tp nk cr prop dulu. Hurm k sile2 ada jodoh ade xde xpe. tpi ade juga y "sy nk kawin ngn awk lah blh! Awk tunggu sy 2 thun ea. Sy nk kjar cita2 sy dulu.."hurm satu hl pulk nk kne tunggu. Ni da 25+ 2 .. Aduh.Itu contoh y btul. Serious ke x,  x thu la tpi kite amik as contoh sebb mklamat die jlas nk kjar chartered acc(c/a, btw nk dpt c/a kne kje 3 thun minimum di tmpt2 tertentu b4 apply). Mcm fara juge nk kejar c/a juga tpi xdela rase nk hold kawin haha.

Contoh lain En M. Senior off fara. Umur 30 jgk bru kwin. Hensem haha tpi x thu knpe bru kawin juge. Die pun bru dpt c/a. Klo x silap wife die umur same baye ngn die. Hoii tua perempuan dek mnunggu lki capai cita2 die je. Aduh stress fara haha.. Tp sbnrnya y jdi stress tu sebb orng sibuk tnya je bile nk kawin. Klo x xdehal la. 26/27 mude lagi ape eh haha. Tmbh masalh bile same baye. Lelaki 27 sedang elok umur die tu tp perempuan cun klo kawin umur 25 gtuu..katenyaaa.. Fara x 26 lgi bru 24 so xpe haha. Kire bln la jngn dkire thun :p


Bnyk bnde y lki rase die faham tpi sebnarnya die x faham. kdang die overjudge perempuan. Tp in the mean time bnyk bnde y lki nk perempuan faham tp perempuan mcm fara pulk x faham. Bak kte kawan tngok jugk die kjar prop untuk ape. Klo untk kawin, even x capai.. N  klo prempuan ok nk sama2 susah so die blh struggle ntuk capai after this even with komitment (kena bincang) tp klo die cr untuk dri sndri, cinta la separuh mti pun rase die rela orng y die suke kwin ngn y lain dr bercomitmen(eh ini bukn story kite ea. Kite bkn suke btullll pun..awk xckp ape2 n sy x anggap ape2 & Sy pun x kisah.kite msing msing bebas buat pilihan.. Que sera sera kn haha.. Jngn terasa okeyy :p). as for me mungkin sebb da dpt srparuh dr ape y  nk so rase nk dptkn y akhir pulk like partner. Eh :p . Ye sy dah ada kete sy dah ade kje walau stress dan sek sy nk complete famly package with house blh gtu. Ini mewakili prempuan y da ade ade half ea bkn fara sorng Haha. Perempuan skng ni dah la susah btul nk cari partner... Mkin bkjaya mkin susah.. Lelaki ade sktul due je dr lime ktul y blh pkai. Eh maaf. Acah jee mksud fara lki sek die mmng da spot awal2 mase uni da cr so tipkal orng mcm kita y nk fokus pd kjaya y nk cr disaat2 akhir ni.. Aduhai hru hdup haha.. K xpe xpe. Que sera seraaa.. :p


P/s : eh rase mcm kne tulis note awal2 tkut ade y terasa haha. Btw ini xde kaitan ngn my feeling. Itu random coz already 'berperang' with some people. Just discover something & need to tell the others about guys mindset so that they will realise x semua y mereka fikir itu btul dan tepattt .gituuuu :D + nk lpas geram skli sebb u all x faham apa y saya nk. So sek tlong faham haha.. Cc: Mr Future! :p