Thursday, May 7, 2015

Pengalaman first time naik flight MAS (Kb-Kul)

Sebb xpernah naik flight so  kene la amik gmbr ticket edit2 n frame lol lol.. :P
Dr kb ke kl fara naik MAS! Tiket kul 7:50mlm. naik di Lapangan Terbang Ismail Petra, pengkalan chepa n turun di KLIA. Tiket pulk fully managed by admin. Harga die RM157! Agak mahal la fara rase sbb ye lah everybody can fly kn sek. B4 bgthu admin nk tiket mlm fara da survey harga tiket. Tp air asia je lah sebb kt phone ade air asia mobile. Bajet dlm RM119 je tu pun da risau big boss bg ke amik flight mlm tu sbb tiket mahal. tiket klo ikutkn keesokn hrgnya dalm 69 89 very murh y amat . Hoii tket hrga 29 pun ade tau klo tmph awal2. Tp sbb boss kte better g mlm,smpai blh la tdo reht2 dulu n isnin x la rushing nk jumpe client..so fara decide nk g ahad.sebb fara sorng, admin (wife bos) decide amik tiket Mas sebb waktu die sedng elok lah. Xawal sngt(fara kn ahad kje tkut xsempt kjar flight) x lmbt sngt. Klo malindo n air asia murah tp waktu x sesuai..Harga x yah risau katenya ecece..ok .i olls on je coz Klo nk g hotel sendri pun selmat la.

B4 naik flight nevos je rase haha. Bile nk check in kat mna bgaimana.semua soalan muncul.google pun xbnyk membantu. so inila jawapannya n procedure naik flight d lpngn terbng pc :
1 - buat online check in. Procedure ikut je step kt site tu. Fara x berapa ingt lh sebb fara perhati je maira, admin exect check in kn. Allah rase mcm raja sngt semua orng uruskn haha :p. Jngn lupe print boarding pass. Btw luggage y dibenarkn is 7kg untuk naik atas flight. Baggage y letak dlm kargo tu pulk 32 kilo. Haritu fara gigih google n pucat tkut overkilo kn .jngn risau die ade tulis kt boarding pass.so pasni bile ade bp blh thu dah brapa allowed. Rase same je mne2 destinasi dlm Mal unless u buy ticket y premium ke ape nth..i oll economy je.. Hoho..

2 - sampai je kt lpngn terbng pergi scan dulu bag. Nk cek kowt la ade drug ke muehehe. Lpngn terbng ni kecik je. Msuk2 je terus ade tmpt nk check in.Tempt scan tu btul2 depn2 kaunter check in. Fara x perasan n x thu pulk hrtu kne scan kt situ. En polis ke kastam ke ape tu y jga tu  pun nmpk je fara lalu tepi die tp xde pulk nk say "hi cik y mesti br first time nk naik flight sile scan dulu bag ye T___T" die biar je fara lalu n tunggu kaunter bukk. Bile fara nk cek in tibe2 akak receptions y cntik tu suruh fara scan dulu.. Huwarghhh nsib x ramai orng.. Da scan die tmpl bnde ape nth.kler pink. Lupe amik gmbr.

3 - check in kt kaunter. 60 min seblum. Xyh g awal sngt lh. Bukn die bkk awal pun.lame fara tunggu.. T__T .tp klo hrminggu or cuti better awal lah.kang kene tinggl naya je...Ade bnyk kaunter.amik la y mas n beratur la dekt y economy punya. die asing ya y tiket2 mahal tu.Fara rase klo xde luggage nk masuk kargo u all blh straight ke tempt pelepasan. Klo ade mke tarik la beg anda ituuu n g kat kaunter. Bg ic n bp. Nnti die bultkn conteng2 ur bp. Angkt beg letak atas stroller die. Nnti die print tag bgai tmpal kat beg satu tmpl kt bp 1. Fara punya die bg kt tngn je tag tu. Tampal la sendri. Haku da kompius nk tmpl kat mna muehehe..

4 - then without beg y besar gedabak tu jln la lengang2 ke departure hal. Y ni x ingtlh close kul berapa. Flight fara 7:50, fara msuk stu dlm kul 6:50. Ouh i olls kn nevos x thu procedure.kul 6 lgi da terpacak kat pc tu haaa makenya sebaik kaunter check in bukak terus buru2 check in... Family semua sampai sini je la hntar. Dlm tu ade kastam cek2. Raba2 eh. Bahaya btul haha..handbag semua letak atas stroller die untuk di scan,kite pulk bwak bdan je jln lpas pintu untuk scan dri sendri. Da siap amik hand bag naik escalator ke departure hall tu.. Ouh besar jugk ya even pc ni kecik je. Die tlis gate 3 so fara pun tunggu la kt 3. Btw i dont know either atas tu ade tempt solat x. Fara cuti mase tu..klo x haru juga ya. Xkn nk tinggal solat semata nk jaga flight tkut kne tinggal muehehe..


20 30 min berlalu, semua bkl penumpng mule beredar dr tempt menunggu.tpi nme flight mas mh 1405 x jugk disebut2. Fara  da pucat dh. Eh flight delay ke.eh xkn la aku sorng je naik mas..byngkn ruang menunggu tu xde orng lngsung dah!! Xde!! Fara sorng je.. Kn gate close 20 mint seblum ktenya.ni da tinggl 20 min. Xblh jdi ni.kate hati fara haha.. So terus g kat kaunter. "En. flight mas xde pnggl lgi ke?"
"Flight delay kowt, kdang die delay tp x bgthu pun, tp itu flight da ade tu. Kjap lgi mungkin pnggil"
"Eh bkn gate 3 ke?, td kte 3"
"X, gate 1.. Itu flight mas kat sana tu" sambil tunjuk flight mas y nun d depn  sana tu.. Aiyakk.. "Patutla xde orng kat sini saya da pelik dah.. Tq tq"

Then jln lju2 ke gate 1 n tadaaa ,ramai sngt orngnya huhu.. Apelah.kate gate 3 tdi..hurmm..so duduk kat kusi.nk tnya btul ke sini mas tp mlas.jeling tiket orng seblh nmpk bp die mas kbr-kul.mh 1405! Btul la tu kowt.. Dlm 5-10 min jugk tunggu. Pastu bru la ade announcement. beratur. Y mna tua ade ank baby, bussines class  naik dulu.sekli lgi tunjuk bp  n ic. Die akn koyak bp kite separuh y kgunaan off tu.. N naik la flight... Fara dok 15d Hujung sekli.kt tmpt pjln kaki.alaaa nk duduk kat cermin :'(
Comey, besar kmas, tp lbh kurng mcm bas dah.pack.hehe..Pkai seat belt..y ni lucu.pkai pndai bukk x reti haha.berjuta kli dok try bukk .ya allah mcm mna ni. Mati aku x leh bukk dok ckp dlm hti hehe.pastu bru blh.tarik ke atas rupenya.n rupenya ade demo lpas tu. Hehe malu je nasib x jerit2 encik sy xlh bukk belt ni lol lol.malu je..

Time flight nk gerak, lampu tutup i keep smiling .ouh my ouh my i will fly haha. Lucu rase. Heksited ade takut ade. Lme flight gerak tp knpe fara rase mcm still di bumi ya..rase tayar tu haaa.. Rupenya mmng msh dibumi haha. Lme jugk die dok pusing dlm tu before terbang .bile terbang tu..tengok bwah..ya allah cntiknya.. Ya allah aku terbng haha. Buat muke slumber je tengok cermin tnpa henti walau dok nun jauh di hujung muehehe. Orng seblh tu leh plk tdo.oii x nk tngok luar kasi la kite dk tepi kiki. Ouh ya seat blh pilih ya mase nk online check in tu.die akn bgi random tp nnti blh tukar fara hrtu was2 blh x so x buat. Lpas buat, google bru thu..

Sbb mlm x la nmpk ape.tp mase mule2 naik tu nmpk la lampu.omei gile! jakun haha. Hndset die suruh tutup ya. Fara tutup orng seblh x. So suke hti kau lah. Nk selmt n skema tutup lah..dlm 15 min terbng die bg air either oren or epal pilih lah.pastu kcang. Da minum hbis nnti samph die collect.Pramugari suke senyum.k bagus. Kapten nazri klo x silap fara pilot nye. Yup btul die..lpas lme terbng dengr la annoucement bgthu pasal cuaca bgai. Pastu bgthu kite akan mendarat skjap lagi.
K..faham tpi tapi tibe2 ade annoucement lgi sekli kate cuaca x elok so kite dijngka akan mndarat dlm pkul bla bla. Eh dekat 20 minit jugk tu. Fara da curious ye la tdi kte dlm 10 min je. Da nk 10 minit means da nk sampai tibe2 kte lgi 20 minits.eh die pusing2 atas awan ea semntara tunggu nk turun tu? Xrase die berpusing pun eh haha.. Siyesly dok pikir mcm mna ea die buat.. Then turun la!! Sepatut 8:50 touch down tp dlm 9:30 jugk rasenya bru kuar flight.


Turun tu ikut la sigbboard ke lokasi collect baggage! Ya ampun jauhnyaaaaaa.. N bnyk nya tempt collect tu.nnti tngok la screen tv tu tulis flight mna. Fara amik la y mh1405. Lju2 tarik beg tkut die pusing ke nun di sana..

Pastu ikut la signboard kuar.. Cri blai ketibaan domestic. Pintu no 3 . tmpt teksi bnyk2..tunggu abng n kak wawa(sil) dtang amik..die amik bwk g hotel g cr opis mkn n msuk hotel balik. Kul 12++. Fuh jauh perjalann sya. Haha.y pnting selamat.alhamdulillah. flight x terhempas ke ape hehe..risau je kiteee ni haaa.. :D

So itula cara cara n exp naik flight mas kb - kl. Ouh ya time kasih juge en client sebb byar tiket sya.merasa la naik flight.muahaha.. :p