Paku dulang paku serpih ..dilema gadis :p

Ader orng y dikenali..  lelaki umur 24 nk kawin next month..dengr khbrnya blh perempuan y nk cepat. Dat y terjadinya tarikh itu.. I was like what theee.. Y nk cpt2 knpe..y lki bru nk mule kje blik kowt.. Sabarla.. Fara pulk y marah haha sebb ye lah fara kn side laki.. Y perempuan fara x knal. Dngn nk bwk blnja ribu ribu mna nk cri duit... Rase mcm x patutlah kn.. Tolerate lh..

Then happen to be .. Tibe2 2 3 hri lpas ade satu mkcik ni dtng aka jiran sekmpung jugk lah.die nmpk fara ngh mngadap lappy die ingt bljar lgi bile kte ngh buat kje da hbis bljr n da kje setahun da pun die terus tnya bile nk kawin.. K xpe xpe. Da puluh2 y tnya so x kesah tpi end of story sempt la mkcik tu ckp ngn mama sekli ngn fara la..ngn suara tingginya "ank dara xleh simpan lama2..bla bla"  *memngla die ade kate orng cntik x blh memilih sngt tpi allah mkcik tu mulut manis dulu kmudian ayat lain tu menusuk kalbu btul..bla bla y fara tulis tu ayat sentap ok..ayat makcik2 y kecoh2..so pujian die kite tolk ketepi kite ingt y sentap je hee* rase sentap to the max! Xpnh rase sesentap ini.. :'(

Fara 25 pun x masuk lgi klo ikut bln kiki.my target memng la 25 anytime.as long as x msk secara rasminya 26 shud be ok(xkire lewat lgi so x pyh stress2 nk pikir).habis kau nk suruh aku ikut ank2 orng kg ni y mna 14,18, 23 da kawin ade ank bgai.hello tengok la pulk achievement nye. Y rata2 kawin awal tu yee mmng dpt kebhgian bersama suami tercinta tp mereka sambung study ke? Ade degree ? Diploma.. Keje ape ea.. Ouh bkn y kawin tu y dok kehulu hilir ngn lki 24 jm ke..so better la mereka kawin awal. Fara plk ade cite2 sndri! So dont compare me with them (bkn nk kate kite ade education bgai ..x fara pun deg jeee tp nk compare tu kne la kene pd temptnya).klo y degree pun ade pastu da kje da dpt bntu parent then da kawin..dicompare ngn y same level logikla jugk..ini..huwaa stress fara.mnjawab kang kate kite x hormat orng tua pulk.. Haila..

Stress tpi takpe sabar lgi tpi terpkir la jugk kn..fara ni dah la ade kes ngn orng kg ..dulu ade mkcik aka jiran jugk le y konon2 nya la dtng tnya2 nk jdohkn ngn ank die tp fara x nk! Sebb kn bnde ni relationship family fara ngn jiran tu da jadi kureng.  Rase ramai y thu kish ni.family besar n jiran terdekt la. (Parent x amik port pun pasal ni tp fara as ank rase bersalh la jugk sebb ia nya terjdi sebb fara kn) N happen to be laki tu pun da kawin last2 month . so kalo mulut mkcik ni kecoh2 n mungkin relate lmbt kawin pasal memilih tu ngn story dulu rase mcm kesian ngn family.. N xadilla for me too..Ank punye pasal family dpt nme.sedih la gini.. Da kite xnk nk buat mcm mna..whatever btul haha marah pulk..

Skang ni honestly takde kwn ngn sape2..sy x jumpe lgi orng y blh buat sy rase nk jatuh cinta forever..nk kawin tu ade la rase tp enthlah .susah haha..so kisahnya ble semlm ade msj ngn kawn laki die tanya ble nk kawin bgai kn.. N pendekkn citer die kte kawin dngn die jelah tpi kene tunggu dpt c/a(chartered accountant) dulu *gurau je kwin ngn die tu sebnarnya tpi c/a tu btul*..tp terpikir..fara terus mcm.. Tunggu c/a dulu?? Fara pun orng af! Nk dpt ca 3 thun minimum kne practice d af. Even fara pun ngh kejar ca jugak.skang baru 1 tahun 3 buln. Klo ade rezeki dpt ca dlm mase 3 thun makenya mase tu umur dh 27 gtu.. Klo betul jodoh fara ngn die or orng af y berfikirn mcm tu(hajatnya mmng nk kawin ngn orng af jugk sebb senng ade rezeki blh bukk co same2 ehihi berangn)..mkenya nk tunggu ca tu aduhai..tua la fara haha .memng x la. Tpi bkn die je. N ouh ya itu conth la. Fara ngn die xde ape pun. It just random conversation dat make me think..Ade y fara knal y fara rase pnh nk fallen in love pun or ade quality untuk djdkn husbnd pun mcm tu jugk (blh fara jela rase die ade quality tpi orng tu xde kaitan ngn sy pun haha) Bile da ade property ke sekian2 baru nk kawin.. Tibe2 rase stesss. Knpe kite x same2 kjar cita2 kita ya.. Knpe nk kene ade itu ini baru nk mule hidup.kite kwin sek jugk x blhke??!! eh tibe3 rase mcm perempuan y diperenggan satu tu pulk haha .. Nk pksa kawin ASAP nk tutup mulut mkcik2 ekeke..

Tpi fara ngn gadis d perenggan atas tu lain la sebb die nk kawin asap tp berhntaran bgai.orng luar kn kawin wang hntarn tu gune untuk mjlis ..klo kelntan.duit hntaran 100% untuk perempuan je. Mjlis kawin memng family taja or gune duit sendri (kate mama itu tugas seorng parent untuk buat mjlis kawin ank..tp klo ank ade duit lbih blhla tlong y mna2 x ckup.means bkn gune duit laki la bkn termsk dlm hntrn .ia atas budi bicara..tp parents kel y lain x thula fara hee).  for me plak klo btul nk kawin i dont care bout hntaran tu semua klo mampu bgi.klo x kite buat ape y perlu je.. Akad je pun xpe..tpi mama da bgthu bnyk kli mna mna pun kne ade mjlis walau simple ..k fine tpi pelamin bgai fara ckp x nk parent just ok with dat..masalhnya sekarang haku x jumpe lg laki y bersedia ke arah itu.. Y fara jumpe semua bdak2 y acah2 nk ajak bercinta n Semua pun nk tunggu stabil.. Agak2 klo kite start relationship ngn ayat "ok awk nk stabil kn life dlu its ok..kite same2 tunggu klo ade jodoh ade tkde ape blh buat" tpi cume ayat je la bile dah dapt kuase 100% terus paksa die msuk minang sek jugk boleh?? kiki.kuasa perempuan..haha.. Senyum2 ugut2 merajuk2 ok la kowt kiki.. Kang x pasal pasal kne bunuh mcm y guru agama tu naya je hihi.. Tpi itu cume kate2 je la hakikatnya sy rase sy xde mse nk cinta bgai.klo rase ok onn je lah ke level seterusnya gtuuuu.. So mcm mna nk mnunggu ade kuasa 100% seblum gune kuasa perempuan tu kiki ..

K lah.pnat membebel. Ape nk jdi jadila.. Kje sy byk sek! Xblh kawin!! So mkcik kindly talk to my hand !! :p

P/s : kadang manusia aka sy sndri keep hitung n fikir bile bile n bile tarikh nk kawin..klo x dpt kawin mcm mna..klo lmbt kahwin mcm mna ..sampai kite lupe y sehebt mna pun perancangan kalau Allah takdirkan tarikh kematian tu y terlebih dulu dtng menjemput mcm mana?? Tarikh kawin kite x thu akan ade atau tdk tpi tarikh kematian itu pasti... :) so what we can do is dngn hanya sentiasa pastikan dri berDUIT!! D-Doa , U-Usaha, I-Iktiar & T-Tawakal!! :D

Popular Posts