Saturday, May 30, 2015

Encik DCF dan Encik Mechanic

Hr ni kne paksa follow mama berarak hntar pngntin lki aka ank jiran sekmpung ke rumh pngntin perempuan. Jdi driver! Alasan mama die x larat nk drive. Gelak. Sejak bile mama saya pndai x larat bwak kete ni hehe. Nk suh teman je kisahnya tu T___T

Pendekkn citer da sampai umah pngantin perempuan, brng hntaran tu xthu la knpe. Mmng la ade sesat 3 biji msk dlm kete fara tpi mane famili2 y laki tu. Hello x nk ambil ke. Xpasal2 fara jdi pembawa brng hntaran. I olss bkn family blh lki. Aiyok.. Malu rase. Lpas pas hntaran tu terus melencong amik mknn dan tibe tibe.. Unwanted person detected.. T___T ingt x mkcik y fara citer nk jdoh2 kn fara ngn ank die tu.kite kn sekmpng so mkcik tu ade juge. Nmpk mkcik tu terus fara lencong ke kiri kiki. Bukn ape. Xselesa. Citer lame x lame i olss memng rase kaget kalo jumpe mkcik tu. *ouh ya kebetulan hr ni 30 hb.5 kn. Aniversary ke 4  my sist makenya story ni pun 4 thun lpas jugk la . mmng terjadi selang sehri after my sist wedd* Aturan Allah memng cantik. Almost sethun makcik tu cri jln nk contact fara depn2 *mase tu mak sedara y jdi orng tengh* tpi xpnh bjaya. Selpas Die give up. Anak die pun da brtunng ngn pilihn ank die sendri bru la kite terjumpe selaluuu.. Padahal rumh selng berapa ratus meter je. Bila Allah kta xjadi mka x jadilah. So kisahnya lpas u turn ke kiri ingt selmt dah la. Pastu duduk la mkn. Fara duduk seblh mksedara(y jadi orng tngh dulu tu), mama n adik perempuan duduk berdepn tpi hujung sikit. Dan tibe2 makcik tu dtng duk seblh adik perempuan. Kirenya berdepn ngan fara selng satu tempt je la. Krik krik krik krik.langsung haku duduk mkn x angkat kpla. Nk kunyah pun rase xtertelan aduhai lucu betul rase. Haha Mcm mcm..dulu fara baik jgk la ngn mkcik tu. Die pun klo jumpe fara tegur je dulu. Skng x la.. Buat2 x kenal je. Mesti dlm kpla mama n mk sedara pun ade bunyi cengkerik jugk haha. :p tobat haku xnk dah join mjlis y ade orng kg sekali..

Btw back to topic my encik DCF tayar nyer bocor . dah berminggu. Tpi fahamle i olss kn punye dady y manja kan ank die ni tahap maksima so pasal kete memng fara thu gune je servis ke cuci ke semua abah y buat uhuhu.  Dulu mse gune en WJB pun dekt setahun jugk fara rase minyk kete abh y masukkn. Ade sekli fara gune kete minyk xde g stesen minyk kelam kabut x thu mcm mna nk bukk tank die tu. Call mama siap haha pastu pkcik seblh y nk isi minyk jugk ckp y kat tepi bawah tu dik. O___O aptb kiki.so kisahnya bile tayar en DCF bocor ni nk isi angin pun i olss x reti. Hrtu nk g kje tp tyar memng btul2 flat. Rase yakin da nk msukkn sendri tp mase tunggu turn nk msukkn angin tu tibe2 kuar sorng laki dr kete belakng. Tngok2 lor adik laki rupenya. Mama suruh die follow dr blkng tdi. then smpai stesen minyk die buat then fara pun terus g kje. See mcm mna haku nk pndai urus kete semua pun orng tlong buat lor. So tdi g la kedai tayar wif mama *lpas knduri g terus* tengokla en mekanik y uruskan tyar tu..

Aduhai knpa ya. Ini bukn gatal ke ape tpi fara perasan laki2 y kje mechanic ni memng hensem2 la haha. Hrtu temn amalin g workshop kb pun same. Terpikir..gigih die kje ngn main minyk bagai. Fara y duk kje dlm aircond duduk 24 jam ngadap laptop asyik merungut je hehe. Insaf jap..orng zaman sek mcm2 bnde die buat untuk survive.. Susah ya kje sek ni. Even my sil n bro, kwn stu uni pun x kje lagi sek. Sush nk dpt kje..so fara sile bersyukur..

Hari tu fara blik lewat mcm biase la.biasenya b4 blik mmng solt terus tpi hrtu x sempt nk solt asar kt office sebb tukng pgang kunci xblh tunggu dh sist die da dtng. so singgh masjid tengku anis ke ape nth lupe dah kt kb. Around 7 jugk la bru solt. Lpas solt fara kuar dr masjid nmpk due orng bdk duduk dkt bwh khemah. Berdue je. Fara pun tnya die buat ape bla bla. Lupe dah citer ke blum kt sini haha.pndekkn citer bdk tu orng susah n die cr duit . i is spechless. Dlm kpla fara walau sellu tngok kt fb ke tv ke orng susah kdang fara quiry la jugk btul ke die susah. Adelagi ke orng sush di zaman moden ni. Bile jumpe depn2 n yes i have to admit yang masih ade dan bnyk make bersyukurlh kite dngn ape y ade..

So esok sy nk positive je. Nk siapkn semua kje. Nk que sera sera je..eh btw lupe nk ckp lepas settle hrga die buat tayar tu semua rm10 tp mama xde duit kecik.. Fara?? I olss mng xde duit lngsung haila. Mcm ni la fara duit cukup2 untuk tmpung kos g blik mkn kt opis selma sebln je lpas tolk y wajib so mama la y jdi mngsa tolong byarkn uhuhu. Sbb xde tukr ckp kt die. "Awk tutup kul brapa ea kdai?" "Kul 6" "okeyh saya dtng  byar jap lgi bleh". Muke die mula2 teragak2 tau .. Then i says "sy dtng punya jngn risau". Then die angguk. Senyum. Redha je la muka.. Kite2 semua ni nk g umh kawan mma sebnarnya. Ade kendri juga cadangnya g pechkn duit.. lpas g knduri tu bru g byar. Smpai umh knduri tu fara tunggu dlm kte je mls nk join. Dlm kpla terpikir. Abng tu percaya y aku akn g byar lpas ni. Baiknya lah. Kalo aku tipu macam mna. Gelak jhat haha. Gelak je tpi mmng la fara g byar tpi just terpikir mudhnya die percya kat orng. Baik sangt. Dlm dunia y moden ini perempuan pun bnyk jhat tau sek kiki.. So encik2 di luar sana jngn nk percaya sangt kt orng. Tpi in the mean time fara rase bngga n salute la ngn mereka2 ni. Moga sentiasa murah rezeki hendakknya. Amin...

P/s: esok kje hewww!! Moga hri2 y akan dlalui berlalu dngn baik! Positive fara positive!!!

Friday, May 29, 2015

Life is not easy..as expected..



Penat :'(

Ada kalanya fara fikir adakah ini ujian untuk capai cita cita dan impian atau ini slh satu cabaran ..mnjadi asbab supaya sy bhnti .. Stop bjlan ke depn sebb dkt depn dugaan die lagi besar..lagi berat.. Sy pnat teramaaat.. Sngt.. Sakit hati sakit jiwaaa..

Klo last year co ni jdi penyebab tangn mngigil geram nk bgi surat bhnti . penat nangis sebb kje mcm susah gile..tpi thun ni ia jdi pnyebab fara bertahan hr demi hari.  Sebb jnji! Sebb fara da jnji ngn client nk siapkn n Sebb fara x nk orng y take over rase ape y fara rase.. Dan fara thu en client bnyk bg muka kat fara.. Walau fara selalu negative thingking kt die tp die ok je. Klo slh memng layak la kne marah kn tp fara thu Allah bg kesabaran y bnyk untuk die hadap karenah fara y x hbis2 .. So jrng btul die marah. Mase auditor dulu kemain hebat dieorang kene tpi fara x walau sepatutnya fara kena.. Demi allah syukur untuk itu ..

Tmbh stress sebb bnyk jdi orng tngh. I praise to Allah bile client senng dengn kite..nk ape2 cr kite.. Tpi kdng2 siyes fara rase pnat sngt. Klo kje relate ngn fara klo fara rase fara btul client slh blh fara pertahankn dri. Dan klo btul fara slh make fara dengr je la. Tp klo bkn y berkaitan ngan fara. Aduhai.. Kdang2 nk dengr pun x larat. Nk senyum pun x mampu. Kpala sy terlalu penat ntuk berfikir. Lpas terima call then jdi busy body u knpe mcm tu..u knpe mcm ni. Client tu pesan itu client tu pesan ini. Eh ape isu co abc. Explain details please.. Bla bla.. Then call back client. Sy da tanya pic tdi die kate bla bla...

Hri ni bngun pgi rase ceria gile tenang y amat. Tp petang dpt call dr client mumbling pasal akaun die .walau fara kate bukn fara person in charge nnti fara mintk pic call back n die kate ok tp teringt y die mumbling fara rase mcm ya allah ape lgi .. Pnat! Nk fikir!! Sngttt...

2 minggu ni dah la emosi sy x stabil. Drive g kje pgi mata berair blik pun same..buat kje pun same itu psal semua pun jdi mangsa..

Blik rumh mngadap laptop lagi dan lagi.. X boleh nk mngadu kt sapa dah pnat kje. Kadang kite pulk y dimarahi sebb kje 24/7. G opis kne marah ngan bos pasal collection la pasal crm la itu ini. Klo xkne marah kje ya ampun blmbk gile. Terkjar2 nk siapkn. blik kne marah ngn parent sebb blik kje lewat..eh btw bkn la mrh btul just u will know kn bile orng x puas hti mcm mna. Parent memng lately ni nmpk x puas hti sebb fara asyik kje je 24 jam...Tertekan. Serabut. Bgthu parent bnyk kje pnat serabut parent suh bhnti kje bgthu adik adik suh bhnti kje bgthu akak akak suh bhnti kje bgthu abng abng n sil pun same haha. Fara rase menghadap tekanan kje sorang sorang sangt. Klo kt office maira ngn ida la temn ngumpt y setia haha.

Honestly.. i love my job. Fara dpt ramai kwan baik tua dan muda baik dri staff biasa ke orng2 atasan.. Dulu klo tengok designation waaa cfo waaa head mangar waaa director waa ank datuk waaa kje kene deal with tan sri la bgai, konon ..waaa kayenya die ..juta2 income tp sekarang fara x heran sebb mcm2 mnusia da sy jumpe. Ada hnya kaya pda nme ade y warak hnya pda pkaian ade y humble x seperti designation n ape terlintas dlm kpla.ade y kerek nk mampus haha. Ade siap jd kawan bergayut lgi kwn ngumpat bgai hee y ni en client harimau tu.. bnyk bnde fara thu dr masa ke semasa.. Dpt gayut ngn client y suara best thap maksima lagi. Dpt gelk2 dpt refer itu ini. Last week fara deals with unit audit meja n undang2.. irb wangsa maju kowt da lupe.deals with encik fidzree n syazwan. Allahai baiknya treatment die bgi. Suke n bersyukur gle bile jumpe orng y baik..Pastu dpt advise mcm mcm lh.untuk itu dan atas sebb itu fara syng sangt nk tinggl kje fara..fara tkut klo bhnti nnti fara dpt lgi ke client y treat me nicely mcm ni.. Ade lgi ke pluang kdua?? Da tu fara kne start dr kosong blik.. 3 thun enth hidup enth mati. Da kawin ade anak konfirm cita2 nth kmana hehe
Awak!! Bile nk ade depn mate so dat sy boleh mumbling depn awak je hee tp tp klo orng lain pun x faham awk mesti lgi x pham kan? K ttmh je lah :p

Minggu depn satu lgi nk g kl. Nk g bercutiiii yeayyy!! So fara harap sngt dpt siapkn tc minggu ni. Alang2 g kl klo ade mslh berbngkit fara boleh ckp dengn client directly. Walau die harimau tp sy rase mengadap harimau depn3 adalah lbih baik dr main hide n seek  ..sebb hide n seek ni klo silap hide terus kne terkam haha.. Ya Allah mohon dberi satu juta kekuatan untuk settle kan kje kje smua ni amin..

Btw my dad was not here. Pgi buat umrah. Due hr sudah. Dear abah kindly pray for me. Doakan anak gadis awak ni dpt jodoh y baik, berubh jdi muslimah y baik, dpt kje y baik . bhagia selalu..amin..n abah mohon balik dengn selamat. Amin...

Job scope/description as a tax assistant/consultant

Ingt mlm ni nk settle tc En client harimau *suke sngt panggil client harimau sekarang ni klo die thu conpirm sentap tp klo x silap die memng da thu dat y lately call suara die control2 je..tkut i olls sound die sedas due la tu kiki.. :p * tp tdi dpt call dr client kl kne tarbiah sedas due terus hilng mood. Haila.. Ape la nasib jadi terkenal ni haha terkenal ke?? :p asal ade masalah cr fara.. Baik kje secretary, auditor..client kb client kl.. Y x relate ngn fara pun..I is stressss T__T satu kesilpan besar letak fon number d email office :'( tp terlajak perahu blh diundur. Terlajak tulis number fon orng da save kt contact msing2 so x leh nk buat ape ..lol lol.berfalsafah sngt.. Oklah itu kite story d lain entry..

Btw i got an email asking regarding job scope as a tax assistant.. I know susah thap maksima nk cr info berkenaan ni sebb fara pun dulu bgai nk rak cri tpi x jumpe. Klo google "ape itu tax assisstant" mke kluarla blog sendri hasil dr luahan hti sebb susah nk cr pasal kje ni. Gigih i olss cr tau sebb mase tu dlm dlema nk proceeds ke x kje ..dlm dlema nk proceeds ke x hdup dlm dunia y tidak berseri ni..ecewah!

Btw job scope.. I try to make it simple as much as i can.maklum le kite suke membebel .tkut sambil bgi details kje termelencong luah perasaan pulak. Eh :p

Basically ini tanggungjawab as a tax assisstant :

KIRA TAX untuk company, foundations,associate, cooperative society, partnership, individual with business n ind without bussiness.

Pengiraan untuk tax co n cooperative society kne submit dlm mase 7 bln selepas financial period end. Contoh co y akaun die dr 1.1.2014-31.12.2014 die kne submit tax before 31.7.2015.

For associate aka persatuan y x de business income, individu y xde buss income y gaji die lbih dr 36,000 setahun tax die kne submit bulan 30.4.2015. Tp sek klo perasan gaji x sampai 3000 sebuln pun ade juge y kne submit tax so ape blh buat. Bertabahlah u ollss untuk submit seblum 30.4.2015

Mnakala for partnership, associate y ade buat bussines, individu with business aka sole protrietorship n partner2 kne submit bulan 6. Which is according to calendar year.

X submit adela kenaikan2 y dikenakan di atas cukai y x dibayar..10% on balance of tax payable + 5% klo x byar lgi dan lagi dan seterusnya. :p

Btw pengiraan cukai berbeza2 bg co. Tengoklah die tu investment holding company ke, ade dpt exemption dr ministry of finance ke, cooperative lain, associate lain. Eh konklusinya mmng lain la haha. Btw pengiraan tu untuk present pd client sahaja.  Untuk submit irb u all kne gune form y disediakan. Contoh compny form c & r, persatuan form tf, individu ade form be / b, koperasi form c1 dan seterusnyaaaa.. In a simple words u buat2 then u pindhkn data y terpilih shaja ke form y nk disubmit pd irb.

REMIT ESTIMATE TAX PAYABLE for future tax. Btw klo akaun kite panggil fye n fpe. Untuk tax kita panggil YA aka year of assessment. Contoh untuk co y akaun die 1.1.2014-31.12.2014 kalo audited financial statement it will wrote as audited financial statement 31.12.2014 kowt..entahlah haha. Tp untuk tax kite akan pnggil Year of Assessment 2014. Aka tahun taksiran 2014.

Setiap 1 bulan seblum start new financial period kite kne submit form cp204. form tu akan tulis berapa agak2 kita rase kita akan kene tax pda YA akan dtang. Dan amount tu kite akan kene start bayar sebulan slpas kite start akaun baru.for dec year end kne start byar bln 2 bfore or on 15.2.2015. Sebnyk dua bls kli ya.. Mkenya every awal bln kje u all is "hello Encik blh sy thu cek untuk byaran cp204 bln ni da ade ke? Bila kita blh dpt bla bla" for my co, lot of client byar sendri.. Hanya 3 co je y fara byar on behalf. Tp every 1st day of the month i will email semua client y mna kite tlong byar mahupun die byar sendri as a reminder like "we wish to notify u that the 5th installment of the estimate of tax payable for YA 2015  will be due on 15.6.3015. Please prepare a  cheque bla bla .. 10% penalty will be bla bla.. And so on." klo x email i will cll them lah. U need to keep remind n update status payment cp204 sebb nya klo x byar ade la surat "notis kegagalan bayaran ansuran bla2 dr lembaga hasil dalam negeri" T___T klo client jnis y mmang x nk byar so lantak pi la kne penalti pdan muke. Blh gitu?? :p tp klo client terlupe n u x remind siapa y disalhkn?? Tc jugak.. :'( dulu2 fara rajin la email then 2 3 hr seblum due date fara call pulk untuk update status payment sekarang haku busy nak mampus so ikut kaulah x nk bayar sudah eh emo pulk haha. X x. Klo client y jnis x nk byar je walau da dnsihtkn juta kli  fara buat xpeduli.klo client y bgus2 opkos fara jaga. Rase fail act as a tax consultant ya bile surat notis irb menderu2 msuk box co. Lol lol :p btw mase fara intern kite prefer amik post dated (pd) cheque dr client untuk cp204 payment. So no need to remind no need to call. Mudah kje. Awal buln amik cek isi form cp207(form y dgunkn untuk bayar cp204) kepil kat cek g la bayar kt pusat bayaran jln duta. Btw bank in kat atm pun blh sek ni. Cash pun bolh. Ikut polisi af tu lah...

Btw cp204 y kne byar bln2 tu applicable for company sahaja. Untuk individu or association bnde y same tp kite pnggil cp500 dan byar 2 bln sekli. 6 kli setahun. Starting 1.3.2015 Hingga 31.1.2016 untuk YA 2015.  Untuk cp500 amount die irb yang tentukan bkn kite. So x yah submit form.

Btw lupe nk jlaskan cp204 n cp500 ni die lebih kurang mcm pendahuluan la. U all byar sekarang secara installment amount y u all agak2 kne byar in future. Ade setengh kate x adil sebb kne byar dulu tp positive nye ia untuk mngurangkn beban pembayar cukai tu. Contoh klo kire tax kne byar 1 juta. X ke mengigil tngn nk byar 1 juta tu haha. So byar la secara installment.

REVISE CP204 & CP500 Kalo u all agak2 mcm estimate aka cp204 y u all submit tu tinggi thap maksima n x mungkin co kne bayar sebnyak tu pd irb haaa sile la gune peluang y diberi dengn mereverse amount tersebut. Gune form CP204A
, blh buat pda setiap bln ke enam atau/dan bln ke 9. Due kali.Untuk dec year end bleh buat n submit b4 30.06.2015 ni. Amount suke hti nk turunkn tahap ape. Tp ingt klo amount revised u tu contoh 1000 then u kne tax 10000 make sila la bertabah untuk bayar kenaikan cukai sebnyak 10% keatas 70% perbezaan y x cukup tu..hnya 30% perbezaan dbenarkan.

Untuk cp500 pun bleh reverse naik atau turun tp kenaikan pda perbezaan fara x pasti ade x sebb x pernh jumpe lgi uhuhu. Btw orng selalu sebut zakat kne bayar irb pun kne byar! Ini double. Sebnarnya x.. Klo u all agak2 tax kne byar is 6000. Tp u byar zakat 4000 so u tmbhla lgi 2000 byr pda irb. Mcm boss i ollss dlu die byar installment tp ni die mintk fara revised cp die untuk stop payment (die da buat byaran 2 kli. Suppose ade 4 kli lgi) sebb die nk byar zakat xnk byar irb. Pun boleh.gune la cp501! Tp fara x revised lgi sebb kt cp501 tu kne bg alasan tau knpe nk revised amount tu. I olss is kompius nk tulis ape. "Individu tidak mahu membayar cukai kerana berpendapat membayar zakat adalah lebih bagus dari irb." blh gitu muahaha. :p

Btw u all need to remember untuk cp204a memng blh suke hati je letak amount (xla suke hati sangt tp agak2 je la) tp klo cp204 untuk thun2 seterusnya xleh kurng lbih dr 15% penurunan y dibuat. Klo nk jugk kne bg sebb. Buat la surat bg sebb pd irb.

EMPLOYER RETURN Setiap seblum 30hb march  kowt. Lupe dah march ke april.u olss kene submit borang E. Borang tu tulis berapa jumlh pkeja co/partnership/associate/ sole prop etc etc pda first YA y kuar masuk sepanjang YA dan at the end of YA. Dlm ni jugk la declare brapa gji pkerja tu pkja ni melalui form ec. Klo gji lebih dr amount y die tetapkn mkenya sila la x teragak2 untuk masukkan name u olls dalm form e. Kesimpulannya kite prepare form ec/ea then info dr stu kite compile msukkn ke form E. Submit! Done!

KERJA KERJA SAMPINGAN

- klo irb x puas hati atau pelik dengn income co y naik turun mndadak atau claim c/a or loss y di tuntut atau bf melalui borang y kite submit tu die akan minta supporting doc untuk die review. So tugas u all is to prepare all doc request n bgi pda irb. Biasenya die request audited fs, tax computation y u all buat tu n resit2 zakat donation buku insurans statement geran kete listing harta surat beranak anak etc etc. Y ni orang panggil TAX INQUIRIES!

- klo die still x puas hati lgi die akan turun site aka g tempt client or our office untuk tengok one by one support doc y kite gune untuk derived akaun tu. Yang tu orng panggil TAX AUDIT! Tugas u olss entertain pegawai irb ni. 35-45% penalty akan dikenakan klo anda ternyata menyembunyikan income etc etc.

- after kite submit tax return. Klo ada blnce kne byar u all kne collect cheque n remit the payment

- after kite submit tax irb akan kuarkan form j (notis taksiran) atau JA ( notis taksiran tambahan) tugas u all inform client. Klo kite lewat submit return form j akan kluar dulu seblum kite submit so  client u ollss kene byar dulu amount tu. Klo da lewat , dpt ja then kite x puas hati. Blh appeal dlm mse tertentu .buatla surat. Gtuuu...

- lpas buat tc bg draft dulu pda client klo die puas hti bgi sign then submit. Sekarang kite submit online gune e filing kat site irb. Klo dulu manual. Klo client x puas hti x nk tax jumlah itu ini sile lempang haha. Lot of people y i know bile present tc die x nk amount tu akan ckp "saya thu sy akan kne tax bnyk dat y i hire u to be my tax consultant" hello ttmh! Haha geram fara. As a tax consultant kite bolh advise mereka on expenses y mna x dibnarkn dlm tax contoh ur bos belanja menteri y lawat co die then claim that exp kat co which we call as entertainment. Amount tu x blh sebb mntri xde relate ngn co. Atau die blnja potential client die pun xblh sebb bkn client. Potential je. So avoid this exp. Etc etc. U need to remember audited report kje die mengaudit sama ade btul ke exp tu berlaku ade supp doc tak etc etc. So die memng masukkn exp ni dlm akaun co. Tpi untuk tax kite akan analisis expenses same ade exp incurred wholly and exclusively to derive income/bussiness purpose or tak. Dan ia shud X melanggar section 39  and section 33 income tax act 1967 ea? Enth fara pun lupe dah thun ape muahaha. So bile all exp da pun belaku bila client kte gtu sile ketap gigi tahan geram kau hingat aku ade kuasa ntuk ubah akaun tu untuk kne tax dr seribu kpda xde? Ingt ade kuasa sailormoon. I is spechlesss haha. Ouh ya so tugas u all adelah explain n mgucap bnyk2 haha :p

- klo tmpt u kje tu sederhana kdang ade sorng or dua je bhgian tax dept so bertabahlah membhagi kje. Adakala sorang lbh baik dr berdua adakala ber2 lgi bgus dr sendri. Sebb bolh bhgi2 kje klo x sile la meroyan mcm fara haha. Da semua nk kne buat sendri. I is stress..

- dlm aud ade satu part y bkaitan tax. Mase fara intern auditor buat sendri part tax tu. Tp kat sini fara buatkn on bhalf of auditor. So sile bertabah bile kne chase dngn auditor nk tc cept2 sebb nk masukkan dlm aud. Tp y u all buat tu hnya untuk aud je la nnti bila audited fs da kuar u all kne re compare n review dat tc sebb tkut ade chnges pada aud untuk submit pd irb. Double work! Nasib i olss senior sape kate nk cepat memng fara bgi jelingn maut. Pling kurang 3 hari!! Tahu! Jeling haha. Tp sek ni kje fara kn bnyk pnding ngan akaun x siap aud x siap so xpe lah x 3 hr pun. I try to do it asap. Sebb klo fara hold pastu nk lpas dr bod2 tu pun kemain lame so bertabhlah.Tp kdang seminggu lbih pun ade muahaha.

- dlu lpas buat terus bg aud pastu lantak u olss la nk msukkn dlm aud tu mcm mna tp sek eh para2 auditor blh kl suke "fara mcm mna nk msukkn tax ni dlm aud" *nangis* mna sye thu. Dulu senior x pnh tnya sy pun mcm mna nk msukkn.. Gigih kne study. Tmbh lgi satu kje saya. :'(

- ouh ya selain tax y realiti tu u olls kene kire deffered tax jugak. Ini pun sebnrnya ktenya dulu kje auditor tp pun fara y kne buat untuk audited report jugk. Deffered tax appear bile ade loss and capital allowance . btw da setahun lebih fara kje tpi deffered tax sy berapa kli je y blnce haha aptb. Ini requirement accounting standard la ni nk deffered tax bgai. Tp die bkn duit la.. Die mcm future penjimatan atau perblnjaan tax y akn appear pda masa2 akan datang so lot of co kte ia x penting. Dat y kdang2 fara pun lupe nk buat T___T

- lgi? Daftar co bru. Register e filing. Btw klo kite submit form online gune nme co tu sendri so we call as e filing . kne register dulu ya gune name director. Klo submit  as a tax agent u all kne reg ur firm as a tax agent then u all akn dpt stu sistem ke ape name ntah y u all blh gune untuk reg client and submit form. Ur boss need to reg ur name as staff under their co baru u all boleh gune sistem taef tu. Taef stand for tax agent  e filing. Hti2 mase isi form kang bini orng lain tp kuar kt form orng lain.pnh jdi. Y ni lucu haha. Rase seronok bile gune taef sebb name u olss terpmpang sebgai penghantar tc pd irb. Submit pda client ade nme u ollsss rase bngga la sikit haha tp every single nme y appear nme tu responsibility dtng sekli.  register no cukai ngn irb register no majikan register itu ini. Contact irb diskusi msalh2 dunia etc etc. Itu la kje u olls hari2. Jawab call client. Nangis bile kne marah. Hempas telefon bile serabut. G irb diskuss masalah client. Teman director g mahkamah etc etc..eh knpe mcm negative sngt ni mcm nk takutkn orng je haha tak2 sy teremo tdi.. :p

Itu je la kowt job description as a tax assistant. Fara rase one days bila fara perlukan assistant fara bgi je die bc my blog no need for me to brief anymore haha.. Dulu fara ingt budk intern nk buat tax tpi siyes fara x sempt nk ajar.. Busy katenya haha..

Klo ikutkn bnyk lgi. Tp klo nk tulis secara formal siyes x mampu. So mira hopefully ape y kak fara tulis ni mmbntu la ea. X faham lgi blh email..

Btw just for all information fara memng disable comment coz rase bslh gile klo ade y komen tp xsempt rep n blogwalking  dat y fara letak email kat profile bawah. Ade ape2 just email okeyh.. Tq .. Selmt bjaya kpada pncri2 kje haha :D

Tuesday, May 26, 2015

Expected unexpected & Jiwa y Gerhana

Semlm fara mimpi.. Mimpi en client..huhu..bru je sebut kt entry lepas.eh ni mimpi lgi. As usual la. Mimpi client mintk tc. Tp x ingt kne marah ke x.Astarfirullahhalazim. Bngun bad mood terus haha. Bad mood sebb kje bnyak kje pending pastu tkut kne marah ngn client :'(

Semlm kn mood fara memng da kelaut.. Mulut laju xde insurans sound staff sorang due! tension.pastu nyesal sebb over act haha. Blik smbil drive sambil ngucap pnjng n says kau ni knpe fara! Astaala knpe kau emo sngt hr ni. Ya allah berdosa sungguh rase sebb rase mcm da kcilkn hti orng.. Walau x la ksar mna tp phm la kite jarang over act tibe2 terover so kacau bilau ht saya hehe. Sorry y terlibt. Hujung buln .. Emosi sy mmng x stabil lol :p

Kishnya sebb mimpi bgai g kje rase letih gile rase x cukup tdo. Call jpj kb nk mintk info sebb nk settle stu kes ni tp x berangkt.mintk tlong off assistant buat tp die x nk. Berjuta alasan bgi! Geram fara terus  "k fine x nk buat xpe! Sy buat sendri! Awk stop berckp sek! Sy xde mood ni hr ni!".. Smbil muke ngadap dekstop tngn gengam than sabar n tengkn hti. Sabar fara sabar jngn marah2 .. N kuar air mata sikit terus g pantry kiki.. G pntry smbung nngis. Fara bkn marah kt die tp fara rase gagal lawan emosi! Rase emo. Bercampur perasaan. Rase penat sangttt :'(

Y lucunya petang tu ade bnde lgi skli nk kna mintk tolong staff y same.bank in duit irb kat bank. Tp merajuk kn terus mintk tlong staff lain. "Awk tlong kasi kt orng tu blh ..ni details bayaran..sy x nk ckp ngn orng tu hrni! Sy merajuk" *x leh bla btul berterus terang y tngh merajuk haha*

Just fyi fara ni klo asal staff lki ni kuar opis je hrus ckp nk greng pisang!! Nk mkn ramai2 kt meeting room! Letsss party hehe Tp selalu die x nk bli. 5 kli mintk 1 kli je die bli. So hr ni tibe2 die plk tnya " awk x nk psng greng ke selalu nk kirim je!" fara "x nk! Sy merajuk" jeling :p

Tp kn tibe2 die blik ptang tu terus msuk meeting room bkk pintu dpn blkng.meeting room tngh2 antara dept depn n blkng. N bunyi pinggan.eh eh pisang greng?? Terus pndng kawan "maira awk kirim mknn ke.knpe die bli mknn??" *selalu fara,ida n maira je tukng kirim*
Maira "die nk pujuk awak la tu. Awk merajuk kn.."
Spechlesss haha. "Sy merajuk psal kje bkn pasal nk mkn ..aaaa .." *last week mmng fara ade merajuk sebb fara sruh die bli die x nk haha tp merajuk y tu olok olok je y ni sy siyes sentap*rase kaget gile.. Kn b4 this fara beria klo bab mkn.. Pastu ni ngh merajuk haku x thu nk react mcm mna. Haha..tp sebb semua pun mcm busy plus fara pun mcm aish x sopn la pulk klo buat x thu.mknn da depn mate ni. So mkn la jugk kite hehe.. So g meeting room bukk lmpu.letsss party!! Buat2 mcm xde peristiwa sentap mnyentap tdi. Tp ade la jeling2 geram..die pulk blh selmba dtng kat my cubicle pndng je fara brrckp..cesss habis xkn fara nk buat x thu. Mak sy x ajar sy biadap haha so buat muke slumber je la.. First time gaduh n nmpk d muke haha. Stresss ngn kje bnyk orng lain jdi mangsa. Bkn slh siapa2..slh due2.sorang lebih emo  sorng x paham. Fara baru budget2 nk mogok 3 hari..haila... Tp kn y sponsr mknn tu bkn die la. Maira tu. Die tukng bli je tp selma ni susah btul nk suruh g bli ni tibe2 die offer nk g bli so kwan assume sebb nk pujuk walhal x pun haha..aptb..

Btw itu kisah unexpected y pertama. X expect pun bende jdi mcm ni sentap nngis bli pisang greng eh haha. At the first place fara ingt lki ni pun akan sentap ngn fara sebb fara kn kate awk stop brckp! sy xde mood hrni T___T

Kisah y kedue. Fara mimpi en client y fara g opis die hrtu. hrtu jnji ngn die "encik bgi sy sebuln ea.. Sebuln je nnti sy siapkn" fara budget sebln dpt la siap. Mase tu client gelak je ckp "awk ni mcm ajak kawin je.. Sabarlah ea. Sebuln je..bla bla"*die mmng suke ckp cmpur2 kjap aku kau kjap i you kjap sy awk..tp fara mmng saya encik saya encik je hihi* die ceramh pasal orng zaman sekarang. Ala korng mesti pnh dengr story klo slh sorng xbersedia mesti akan kuar ayat like.. Awak sbar la ea..sebuln je.. Setahun je.. Sy nk stabilkn hdup ..saya nk itu sy nk ini.. Ceyh dramatik betul contoh y die bg tu.. Gelak jugak.. Aka maksudnya die stuju la sebuln tu..

Sebuln berlalu...

Kje x siap!! As mentioned! Kje berlmbk gile fara x sempt nk siapkn . nk tmbh haru otw nk finalised bru sedar rupenya ade info y x complete. Haku da nevos . dulu kn pnh citer y en client ni spesis harimau jugk..fara da huru hara. Fara ingt last meeting kiteorng sepatutnya fara jumpe die hr selasa b4 blik kb tp fara cancelkn sebb ade meeting ngn orng lain. He says "ikut kau lah. Tp klo ade doc x cukup lgi ..mngdu x ckp lagi..siap kau" suke btul main ugut2 T___T

Da mimpi bgai so pgi ni klut fara email client.actually juta kli fara pikir nk deal ngn en client atau staff die  je. Klo deal ngn staff die je ade due kmungkinan 1. Xdpt info pastu nnti en client mrah sebb xckp ngn die y info da request tp xdpt 2. Eh bkn da dtng ke hrtu knpe x cukup lgi? Dont disturb my staff! Bla2 ':( so last2 fara cc email kt die ckp ade 4 isu x settle.cc je. To tu pda staff die y due orng lgi. Lpas email ckp kt hr.klo en client call kte fara xde .. Aka staff die xpe..Tkut kne mrah haha. N tadaaa tibe2 phone bunyi...dengr maira sebut name fara, i ollss da thu da sape! En client!!

Maira "mcm mna? Nk ckp ape kat die ni" mungkin die ingt fara x nk jawab call client btul2 haha.. "Suara garang x?" biase2 je..ermm..okla fara pun angkat la..

Die tnya ape citer.terangkn die nk dengr.. Suara siyes je T___T lpas explain ngn clumsy nya tibe2 die gelak cesssss aptb. Selalu mcm tu .. Die suke wat suara siyes pastu bile fara kelam kabut explain ngn tkut2 then die gelak.kurang asam btul tpi tapi mase tu fara x expect la die gelak atau calm sebb harimau kn haha .negative thingking betul. Happen to be isu nombor 1 tu nk kte slh staff die sbb x bg info lngkp pun x leh jugk sebb fara pun x expect die kasi lumpsum punye fgure.. nk kte slh fara pun da memng fara x thu dr mna figure tu n x expect terma y lumpsum punya so fara kne la mintk advise die knpe mcm tu. Trdengr la die mumblings "hai staff aku ni pun..." bunyi mcm nk marah staff die sebb x bgi info pnuh kt fara terus fara "eh eh encik jngn la marah staff encik.." serba slh da fara klo staff die plk y kne. Haila encik harimau ni.. T___T pastu bla bla discusss n settle. Eh settle explanation on info request je  la. Conclusinya xde la adengan "kau hrtu da dtng ni knpe info x cukup lgi! Kau jngn kacau staff aku bolh! Bla bla" xde xde. Cume ade la die kate.. "Haiiila... Kau ni mcm macam.." T___T ye la encik slh sy sorrry lah. Xsengaja.. "Minggu dpn sy siapkn tc encik.. In sya allah. Encik bnyk kje kn tdi. Sy x nk kacau encik dah..dah! dah! encik sile pergi buat kje" halau haha..

Expected unexpected! Fara skang memng negative thingking je ngn die tp selalu turn to be differ. Bile fara klut dok siap kje client ni n says mcm mna ni matila sy x siap lgi.tkut .. :'( bdk2 ni punye respons .. "Ala ngn fara die ok je.." k fine semua x faham kerisauan saya  haha apepun harusla amin pnjng2.. Moga Allah perkenankn sy selamat la dunia akhirat ehiii.. N y penting when Allah give you a gift dont take it for a granted! Itu y selalu fara ingtkn pda dri..dat y xprnh sekli pun +ve thingking ehiiii..

Byw tq Allah .. For everthing.. Evendo I know dat I dont deserve the nice treatment but still u give me that nice treatment.. Tq.. :)

Sunday, May 24, 2015

Hati Mati ..

Pernah x rase mcm too busy sampai x hirau orang sekeliling.. Sampai perasaan jadi mudah sentap . adakalanya rasa nk marah sebab orang x paham kita kadang rasa nk menjerit sebb apa y berlaku x seperti yang dirancang..

Jujur.. Demi Allah mental dan fizikal saya penat sangat. Terlalu penat *nangis* T__T .

I keep thingking and I keep praise to Allah coz bgi satu juta kekuatan untuk lalui semua ni. Dalam pda cuba untuk terus bertahan mulai sedar y hati mulai kosong..kosong dan terus kosong..

Dulu sebelum tdo sempt berangn jumpe putera raja ke apa haha sek seblum tdo pikir tc. Nasib x baik mengigau tc pastu mimpi tc la en client la haha. Stress betul. Tp rase better ngigau sebb kite x thu ..thu tu orng sekeliling la citer dari mimpi sebb klo mimpi automatic terbngun dan mngucap. Mimpi client mintk tc mimpi client marah2 mimpi kne penalti etc mmng blh buat hari jadi muram..

I keep thingking mcmmna la lawyer mcm mna la doktor mcm mna la orng y kne buat kputusan untuk hukum gntung sampai mti orng.tekanan nya rase mcm very the wow la uhuhu..

Setiap kli orng tnya da kje berapa lma n I say 1 thun +++ mesti dieorng kate wow mcm mna blh berthn lama ya.. Dengn teknan kje dengn envi kje ..Terus terpikir ..terdiam.family!! Dan cita2.. Yups..tpi family la sebb utama ..

Jujur berapa juta da air mata y kuar sebb kje. Haha ia sngt gile. I olls ni da la jnis mdah tension n suke nngis.. Memng haru dsitu..

Ouh awak .. How i wish to ngadu knpe itu knpe ini .penat.keje bnyk gileeee.. Duk opis ngdap dekstop.blik rumh smbung. Klo x sambung pun kpla y dok sambung haha siyes sy rase mcm nk gile. Jngn tnya minggu ni berapa kli air mata kluar :p Ape pengakhiran khidupn ni ya..

Saya rindu..nk spent time dngn berangn.sy rindu nk spent time  bca al quran sambil baiki bcaan sy rindu nk solat dengn tenang sy rindu nk tngok tv dengn aman.. sy rindu nk layan perasaan sendri.. N pling penting rindu nk tdo dengn lena. X thu sebb depress atau sebb ape tp walau ngntuk gile still susah nk lelap pastu kul 3 4 5 terjga. Trpikir kje. Tiap kli terjaga tu terus rase nk nangis .paham x perasaan ngntuk gile y amat tpi x dpt tdo mcm mna. Haa itu la y dlalui hmpir sebln ini. Bila positive mnguasai dri bolh la i take dat chance to pledge Allah supaya diampunkn segala dosa tp kdang ngn depresi y melampau x sempt nk positive nangis terus haha dasar cengeng!!

Tp jujur..kebusyan mmbuatkn Saya mula rasa jauh dengn Allah sy mula rase jauh dengn family saya mula rasa jauh dengn kawan kawan dan sy mula rasa jauh dengn awak. Perasaan tu mcm.. Kosong sepi..

Tpi ya..akur hidup x selalu indh kn.. I love my job tp enthlah memng diri jnis mudah depresss. Berlmbk tc nk kne submit.. Berlmbk tc pnding. Atas pelbgai sebb. Lot of y x ckup info.ape y blh dibuat untuk ceptkn proses kje bila mna sy sendri pun x sempt nk fokus stu kje pda satu msa..

Huwarhh.. Stop mumbling!! Dont blame others Fara! Theres must be a way to settle all pending job. Y penting kne sentiasa bertenang. Buat stu demi satu. Jngn tinggal n lewatkn ape y wajib..Allah ade Fara. Allah x kn lupe kau kalau kau x lupakan die.. 

Ouh Allah. Give me thousand of strenght! Allah x kn mnguji sesuatu y diluar kemampuan..yups.. I believe that phrase! Gud luck Fara!!

Saturday, May 16, 2015

Lelaki with their split personality & inferiority complexs!!

Selalu bca novel..lelaki kalo kje satu opis ngan wife nk nak klo die adalh bos mesti akan ade due situasi je.satu same ade wife boss tu berlgak like a boss mnja ngda2 x buat kje tp bos aka husband die biarkn je..pastu semua staff akan mcam "cesss thula bini boss tpi x yh annoying mcm tu bla bla*ngumpat :p" ke 2 die akan treat wife die sebijik mcm pkerja.klo nk mrh ..main mrah je .x pikir dh y itu adalh wife.in fact kekadang marahnya si bos aka husband tu double triple bile wifey buat kesalahan.. Act like wifey try to pijk kepla die nk rampas kuase die la etc etc. Eh itu dlm novel la ehihi...rase mcm xknla ade y mcm ni kowt dlm  dunia realiti.x mungkin xmungkin.. *geleng kpla! Sambil ckp novel ni teruk la! X baik tau tuduh husbnd2 mcm tu :p*

Realiti.. Bile kje ..wife boss kje sekli .. Bos grang..pnh nmpk wife bos kne marah terus mcm.o m geeee.. Mcm novel lah!! T___T tapi sekarang bukn nk ckp pasal bos with wifey mhupun ksah dlm novel tu.. It just bile bkerja jumpe orng y mcm mcm ragam make me think.. Lelaki ni garang kt opis.grng psal kje.. kt rumh die garang jugk ke???

Isu pling hngat sekarang ni kn bile i olss nk kawin..T___T so bile mngadap ngn mcm mcm orng tibe tibe rase fobia y amat ahaha..tu la kau bc novel bnyk sngt :p

Kishnya hrtu one of my client ade la brcrita psal jodoh.how he meet her wife.ape kriteria y die cr dulu n so on. Nk advise fara n kwan plus Sje nk membebel pasal fara x kawin lagi le tuuuu.. :p  Fara ingt die ckp "sy senng je..asal die pndai msk sy ok.sebb sy x suke mkn luar" Kisahnya fara pun dengn telusnya ckp "ouh encik gitu ke..sy pun senng je.asal die ade duit sy ajk mkn luar die on..sy onnn je" senyum haha.pastu terus kne kondem.cpt2 ckp "k k ..x la tukr.sy xnk ape2 tp bgi sy rumh sy on jee.. Tp tp btulla sy dah la keje.blik rumh pnat nk mask la bgai .haish..bebel jugk..T__T " .sejujurnya klo orng tnya fara nk ape mmng fara ckp fara xnk ape2..asal die dpt provide rumh i olss on je. Terus kne tuduh mate duitan lgi. Cess cess mls mask x blh nk rumh x blh.hbis ape y boleh lol.. :p

Pastu dok citer2 lagi make mulut fara dengn lazernya kondem attitude lelaki zaman sekarang ybmna garang dekt office mesti rumh pun garang jugk..mcm mna nk buat laki..mesti kt rumh pun nk act like a boss mesti suke bg intruction n jerit2 *smbil ckp sambil teringt encik boss n aksi client y suke mrh2 tu* then geleng gelng kpla.ouh tidak tidk x rela i kawin ngn laki y garang mcm ni.. Hehe

Tpi happen to be hrtu bercerita ngn kat fat pasal ank die y baby tu n en client pun tibe2 mnyampuk same story pasal ank die.. Pasal family die..nmpk la sisi seorng husbnd n ayah y baik..x nmpk mcm the hulk dah y dok mrah2 staff sokmo haha..then after dat ade pgi umh bos hrtu tengok bos layan wife die ok je . ade la kdang2 sikp2 seorng bos dlm dri tu  tp more soft la y mne kite x nmpk waktu dekt office.. Terus mcm oooo nganga mulut hehe ..

Kishnya tibe2 ia buat fara terpikir btulke orng y grang kt office dkt rumh die blh jdi lain..x terbawa2 ke sifat tu d rumh..split personality eh?? As for me..tekanan kt tempt kje mmng mempengaruhi dri la.klo stress mmng sape2 bising lju je fara bultkn mate tnda jga2 harimau bkal mengaum klo u olss kacau i. Kdng muke muncung. Tu blum msuk klo tdo bunyi orng berckp walau sepatah pun terus fara mangamuk..mngmuk tu err bkn la mngmk i means mate pejam baring tpi kaki hentak2 tilam..mamai2 ckp diam..bisinggg..tutup lampu etc etc .. (-__-')

Itu perempuan y jiwe lembut*lembut la sngt kah2 ok sile gelak :p* susah nk mrh mcm i olss pun bolh jdi gtu bile stress so lelaki x jadi gtu ke..hoiii ngeri bile pikir. Tpi en client tu bile fara kondem prangai lelaki zaman sek y x semengah tu die sempt la backup dri die dengn ckp..kt rumh lain.die lembut je..kt office x blh lmbut2 nnti orng pijk kpla.ceyhhh sape enth nk pjk kpla die..tkut le tuuu..pada fara bile boss aka orng atasan act like bossyy2 y annoying gtu lgi la orng hilng respect so da hilng nikmat berkasih sayang hormat menghormati kt situ ..so ape y tinggal??

And for me jugk klo conth kite stu kje with husbnd kt opis kne mrah blik rumh nk layan baik2 selayaknya suami memng xla fara buat ehihi..mogok sebb tdi sape suruh mrh2.. :p

Itu blum msk bab lelaki y ade inferiority complex..pun sush jugk.. Y ni jdi klo y prmpuan kje lgi tinggi dr lelaki. Kadang as perempuan i will always said there no i olss lgi tinggi dr u ke ape ke..sek ni awk lelki sy perempuan.nk nk klo awk lgi tua dr saya mke seharusnya sy hormat awk.there no doubt. Even as kwn pun..Itu y islam ajr hormt y lgi tua. Apetah lgi klo ia adelh husbnd..Rase inferiority ni kdang susah jugk..kdang2 klo orng dok sebut sekli due blh la kite explain pde die "sy n awk xde beza.ape pun sy still kne hormt kat awk" tpi lme lme klo dcompare je sllu memng annoying la jugk.last last hti ckp ikut suke kaulh.nk inferior pgi la sorng2 T___T

Soalnya mslh akan timbul bile rase inferior tu brtukr jdi ego..semua y kite buat n mintk dikate intruct blgak etc etc..So itulh dilema masalh perangai lelaki zaman sekarang..ego susah..bossy2 pun susah inferiority pun ssah hbis nk cr lelaki y mcm mna lgi?? T__T eh sedap aje kutuk orng lelaki OPSS MAAFKAN SAYA!! :p tdi nk citer psal llki with split personality je tp tibe2 jdi tempt luah prrasaan x puas hati pulk.haha..ok bye!! T__T

Monday, May 11, 2015

Pengalaman 1st time naik Air Asia dr KLIA 2



Semua pun nk update.eh harusla.bile boring bca blik n senyum..terapi jiwa katenya .. :p
Btw fara blik on 23rd april 2015 i think.lupe.dah. hr ni da 3hb.berzamn nk blh ke berupdate. X thu la ingt lgi ke x klo ade tertambh terkurng halal la.. T___T



Btw blik fara amik mlm juge*hncur cite2 nk tngok kpl terbng lnggar awan ehihi*.. Sebb hotel selasa tenghari da kne kuar.cadangnya pgi tu nk g tmpt client dulu say hi hi bye bye tp cancel sebb bos set meeting ngn client lain*tp last2 y ni pun x jdi*. amik siang mkenya kne la blik putrajaya dulu n bknnya ade y nk hntr pun so mlm pun okla..flight 9 lebih tp bjet kul 2 lgi nk kuar opis sebb tkut lpas flight..gile fobia haha..

Tp tp bdk ni kate lpas ofice hour kul 5:30 pun ok.so okla..walau hti berdebr tkut kne tinggl flight tp redha je lah.blik ni tiket die RM127! + Add on 20kg untuk baggage!


Kul 5:30 kuar office g hotel amik baggage n payung n jln kedek2 ngn highill ke nu sentral..ntuk g kl sentral. Cri tempt nk bli tiket ke klia without stop(express) tpi x jumpe.tnya en kt sana tu die tunjuk sana! Fara g sana y die tunjuk tu tp tkde pun! Fine fine! Xmmbntu lngsung! Xpe xpe kite jumpe kt simpng nnti ! :p

Da jumpe rupenya untuk klia express die asing ketibaan dan pelepasan.alolo. omei sangt..da mcm nk naik flight dh cr2 nk naik klia express ni..bli tiket RM35! Sejam kowt prjlnn.ke 45 minit.lupe.. T___T


Da byar dpt card y keras tu.cek in(lalu gate) then tunggu la erl.then tadaa sampai la ke klia dulu.jngn turun y ni! Turun y no 2 punye. Da sampai terus naik level 3. Klia 2 ni mmng besar orng kte. Tp klo u olss naik erl.naik je escalator ade dah signboard tulis ke pelepasan ke ape so follow je..senang bngat..smpai level 3 jln je kedek2 gi ke hall die tu.ade board besar. Smpai sini sile le bengong kjap mcm mna nk scan bag bagai.

Fara tengok board die tlis gate J1 klo x silap untuk pnerbngn AK 6446 kul-kbr! K so fara faham la nnti nk g brlpas lalu gte tu masalhnya mna tempt scan mna tmpt cek in baggage.huwaaaa..
K takpe bertenang. Da pkul 7 so fara g kaunter tnya surau.surau level 3 jugk so xperlu pusing mna2 dah tp nun di hujung dunia..so crilah..da solat fara g duduk kt ngn kaunter cek in mas ke malindo nth.bkn air asia la.dpn screen y kecik y tulis gate J17 tu. Tpi x puas hti sebb suppose da leh cek in tp knpe xde tulis kauntermna.huwaaa..scan pun x lagi..  ulng juta kli trik baggage g ke pintu masuk y ade screen bsar tu.nk tngk klo die da tulis. Y screen besar ni die much more details dr y kecik.. Lpas tengok duduk.ulng juta kli. Sampai lnguh tgn trik beg n kaki sebb berhighill kn.


Mase jln tu jumpe tempat timbng beg. Terus heksited nk cube.risau bnar klo overlimit.tp eh eh 14.7 kowt lol lol.x sampai 15 pun rupenya..rase berat.muehehe.k selamat dah dstu..so korng nnti blh la cr n timbng..dekt ngn kaunter2 cek in ade..

Da pkul 8 hti da kate x blh jdi ni.terus g kaunter tnya "en kt mna nk scan beg?" "skrng da x perlu scan, direct check in dikaunter" ouh eh.. Awat x habaq awal2 aih.. K xpe da settle satu. "Pastu kt mna sy nk cek in..kne tnggu screen tulis ke" klo x silp die iakan..k xpe.. So heret beg duduk.tik tok tik tok.. Hti ckp eh xkn xleh cek in lgi.pelik ni pelik!!skli lgi heret bg g kt screen besar.kite nye nun duduk d hujung dunia. allah siyesly lenguh kaki haha.


G depn screen xde tulis lgi.hurmm..tibe tibe ade en tnya "blh sy bntu?" fara pun tnya la kt mana kaunter nk cek in. Bla bla.die pun tnya awk nk g mna? Fara "entahlh sy pun x thu sy nk g mna sek" tibe2 suasana terasa mcm sunyi kjap.bunyi cengkerik mungkin haha.bru tersedar .*suke sngt blur*"ouh sory2..flight sy ke kb..air asia" "ok untuk flight domestic pgi kaunter t u v bla bla.. Dkt sana*tunjuk*
"Da blh cek in ke en?"
"Dah..3 jm seblum da bleh..flight kul 9:30 kn? 6:30 tdi lgi da bolh"
My reaction? Mate bult mulut nganga.. "Lah ye ke.sy dr 6 lbih lgi duk sini.ke hulu ke hilir bawak baggage ..penat dah..ingt x blh.." aduhai.. Then say thanks! Sempt tngok nme! En Harith! Mmng pkeja klia rasenya. Tq en Harith!! Jasamu dikenang :p


G kt bhgian kaunter airasia ade sorng perempuan tegur "destinasi cik" "kota bharu" "kota bharu kaunter T*x ingt.tp die akn bgthu la kaunter mana* then cek in bg ic bgai die conteng n jln la ke kaunter plepasan. Orng kate kne g awal sebb kauter plepasn kan jauh gile tp y fara kn j1! So dekt je jdi x perlu rushing2 . tunggu ahkak dekt dpn kaunter plepasan. Kiteorng nk exhange serunding y dikirim dr klntn ngn buah2 jeruk dr kedh y akk ipar nk bg kt fmily tm.btw hrtu my sil bg pinjm pyung pastu sebb x smpt jumpe b4 blik die suruh amik je. Fara tnya abng imegresen n kaunter skli.. "pyung ni lpas tk msuk flight" die kate "klo sy baik lepas *amboi encik sopnnya bhasa..lepas tu means buang* T___T  je pyung ni" ermm oklh xpelh sy bg orng lain nnti.. Muke sedih haha.. Cntik kowt pyungnya ehihi.. So fara bgi sist je ble jumpe tu. Die bgi jeruk fara letak dlm hndbag .. Kul 9 ..lalu kastam doa jngnlah die perasan haha.rase mcm nk seludup dadah pulk.. :p

Mase kt scan bdn y blh dlm letak hndbang bagai atas kaunter untuk scan then fara jln lengang2 lalu scan y mnusia punye tibe2 bunyi tit tit tit. Fara eh knpe.beg da selamat tp tuan x.. :p orng tu suruh u turn blik.cabut highill!! Allah! Highill ade besi kowt dat y berbunyi bgai. Da la tali bagai.terus pikir klo pkai bra y berbesi tu mcm mna. Ceysss overthingking sngt haha. So u ollsss klo nk naik flight tu jaga2.. :p

Da lpas.lambai2 kt fateh n family *gaya g obersee sngt muehehe* then g ke boarding gate.tunjuk boarding pass.orng tu koyak then duduk la tunggu flight. Then naik flight..allah.belah laki la pulk.fara duk tngh2  ..haku da bajet2 klo orng seblh stu lgi ni xde fara nk tukr tempt. Tpi harapan la hehe..Compare to mas mmng la kusi bru tp sempit..kedudukn kusi pun mcm terlalu straight.lenguh bdn oii nk tolk kusi macam kejam sngt la pulk.sian orng blkng smpit. tp cermin die best n sebb dok tngh so fara buat muke x malu je dr naik sampai la turun muke mngadap cermin! Nk tengok luar haha. Sebb sempit y amat walau orng seblh kecik je tp tngn die klo letk atas kusi asyik kne fara je..hoiii stresss fara. Fara pun tngn x bebas nk gerak.kang lnggar orng seblh kate kite nk main senggol sengolan ngn die pulk.. Eh :p

Wktu pergi kn skema je tutup fon.blik ni mule buat perangai mafia.siap dngr mp3 dr start sampai la da nk sampai.. ehihi.pengumumn suruh off pun wat dek jerk lol lol.mse nk turun bru off. Pertunjukn kecemasan n cara gune belt oleh pramugara rase lucu sebb die bisu.suara gune y rakam ..pergerakn je y en tu tunjuk. Fara x thu knpe tp fara tngok muke dak laki y pramugara tu mcm tkut2 jerk sambil buat show. Tahan Senyum je la fara. Muke bdk2 allah mudenya...nme? Xde nmpk la pulk.. :p
Mase flight nak gerak naik atas tu mungkin sebb energy pun da kurng ngn kje nye ngn kehulu hilir tarik baggage tdi.kaki pun lenguh  .. ngn sakit kpla bgai..rase mcm darah naik ke muke serentak ngn flight naik ke atas ..T__T

Pastu kn blh pulk flight tu mcm mengiring ke kanan..senget. Fara mcm eh eh knpe gini..x terbalik ke senget mcm ni..pegang kusi haha. Tpi btul mase mas hrtu xde pun senget bgai.mungkin air asia mmng gtu tpi power la die ..besar kowt kapal terbang tu..die bawak sengt mmng hebat la..lpas da ok muke hala ke cermin blik! X kalih langsung! Tngok bawah! Masya Allah. allah maha berkuasa! Perfect! Cantik!!


Flight touch down on time.kuar dr flight g amik beg(kb kn kecik je so snng y amat) then jln sikit terus nmpk mama..g kt mama..blik rumh tido!!
Alhamdulillah selamat sampai kb! Sweet experience ever. Skng bile tngok flight i will senyum! Rindu nk naik.da x tkut da! One day nnti nk naik waktu siang sebb siyesly kempunan n teringin gile nk tngok awan dr dekt.. Nk tngok dunia dr atas. In sya Allah suati hr nnti..honeymoon mungkin eh haha..bye!!! :)

Saturday, May 9, 2015

Paku dulang paku serpih ..dilema gadis :p

Ader orng y dikenali..  lelaki umur 24 nk kawin next month..dengr khbrnya blh perempuan y nk cepat. Dat y terjadinya tarikh itu.. I was like what theee.. Y nk cpt2 knpe..y lki bru nk mule kje blik kowt.. Sabarla.. Fara pulk y marah haha sebb ye lah fara kn side laki.. Y perempuan fara x knal. Dngn nk bwk blnja ribu ribu mna nk cri duit... Rase mcm x patutlah kn.. Tolerate lh..

Then happen to be .. Tibe2 2 3 hri lpas ade satu mkcik ni dtng aka jiran sekmpung jugk lah.die nmpk fara ngh mngadap lappy die ingt bljar lgi bile kte ngh buat kje da hbis bljr n da kje setahun da pun die terus tnya bile nk kawin.. K xpe xpe. Da puluh2 y tnya so x kesah tpi end of story sempt la mkcik tu ckp ngn mama sekli ngn fara la..ngn suara tingginya "ank dara xleh simpan lama2..bla bla"  *memngla die ade kate orng cntik x blh memilih sngt tpi allah mkcik tu mulut manis dulu kmudian ayat lain tu menusuk kalbu btul..bla bla y fara tulis tu ayat sentap ok..ayat makcik2 y kecoh2..so pujian die kite tolk ketepi kite ingt y sentap je hee* rase sentap to the max! Xpnh rase sesentap ini.. :'(

Fara 25 pun x masuk lgi klo ikut bln kiki.my target memng la 25 anytime.as long as x msk secara rasminya 26 shud be ok(xkire lewat lgi so x pyh stress2 nk pikir).habis kau nk suruh aku ikut ank2 orng kg ni y mna 14,18, 23 da kawin ade ank bgai.hello tengok la pulk achievement nye. Y rata2 kawin awal tu yee mmng dpt kebhgian bersama suami tercinta tp mereka sambung study ke? Ade degree ? Diploma.. Keje ape ea.. Ouh bkn y kawin tu y dok kehulu hilir ngn lki 24 jm ke..so better la mereka kawin awal. Fara plk ade cite2 sndri! So dont compare me with them (bkn nk kate kite ade education bgai ..x fara pun deg jeee tp nk compare tu kne la kene pd temptnya).klo y degree pun ade pastu da kje da dpt bntu parent then da kawin..dicompare ngn y same level logikla jugk..ini..huwaa stress fara.mnjawab kang kate kite x hormat orng tua pulk.. Haila..

Stress tpi takpe sabar lgi tpi terpkir la jugk kn..fara ni dah la ade kes ngn orng kg ..dulu ade mkcik aka jiran jugk le y konon2 nya la dtng tnya2 nk jdohkn ngn ank die tp fara x nk! Sebb kn bnde ni relationship family fara ngn jiran tu da jadi kureng.  Rase ramai y thu kish ni.family besar n jiran terdekt la. (Parent x amik port pun pasal ni tp fara as ank rase bersalh la jugk sebb ia nya terjdi sebb fara kn) N happen to be laki tu pun da kawin last2 month . so kalo mulut mkcik ni kecoh2 n mungkin relate lmbt kawin pasal memilih tu ngn story dulu rase mcm kesian ngn family.. N xadilla for me too..Ank punye pasal family dpt nme.sedih la gini.. Da kite xnk nk buat mcm mna..whatever btul haha marah pulk..

Skang ni honestly takde kwn ngn sape2..sy x jumpe lgi orng y blh buat sy rase nk jatuh cinta forever..nk kawin tu ade la rase tp enthlah .susah haha..so kisahnya ble semlm ade msj ngn kawn laki die tanya ble nk kawin bgai kn.. N pendekkn citer die kte kawin dngn die jelah tpi kene tunggu dpt c/a(chartered accountant) dulu *gurau je kwin ngn die tu sebnarnya tpi c/a tu btul*..tp terpikir..fara terus mcm.. Tunggu c/a dulu?? Fara pun orng af! Nk dpt ca 3 thun minimum kne practice d af. Even fara pun ngh kejar ca jugak.skang baru 1 tahun 3 buln. Klo ade rezeki dpt ca dlm mase 3 thun makenya mase tu umur dh 27 gtu.. Klo betul jodoh fara ngn die or orng af y berfikirn mcm tu(hajatnya mmng nk kawin ngn orng af jugk sebb senng ade rezeki blh bukk co same2 ehihi berangn)..mkenya nk tunggu ca tu aduhai..tua la fara haha .memng x la. Tpi bkn die je. N ouh ya itu conth la. Fara ngn die xde ape pun. It just random conversation dat make me think..Ade y fara knal y fara rase pnh nk fallen in love pun or ade quality untuk djdkn husbnd pun mcm tu jugk (blh fara jela rase die ade quality tpi orng tu xde kaitan ngn sy pun haha) Bile da ade property ke sekian2 baru nk kawin.. Tibe2 rase stesss. Knpe kite x same2 kjar cita2 kita ya.. Knpe nk kene ade itu ini baru nk mule hidup.kite kwin sek jugk x blhke??!! eh tibe3 rase mcm perempuan y diperenggan satu tu pulk haha .. Nk pksa kawin ASAP nk tutup mulut mkcik2 ekeke..

Tpi fara ngn gadis d perenggan atas tu lain la sebb die nk kawin asap tp berhntaran bgai.orng luar kn kawin wang hntarn tu gune untuk mjlis ..klo kelntan.duit hntaran 100% untuk perempuan je. Mjlis kawin memng family taja or gune duit sendri (kate mama itu tugas seorng parent untuk buat mjlis kawin ank..tp klo ank ade duit lbih blhla tlong y mna2 x ckup.means bkn gune duit laki la bkn termsk dlm hntrn .ia atas budi bicara..tp parents kel y lain x thula fara hee).  for me plak klo btul nk kawin i dont care bout hntaran tu semua klo mampu bgi.klo x kite buat ape y perlu je.. Akad je pun xpe..tpi mama da bgthu bnyk kli mna mna pun kne ade mjlis walau simple ..k fine tpi pelamin bgai fara ckp x nk parent just ok with dat..masalhnya sekarang haku x jumpe lg laki y bersedia ke arah itu.. Y fara jumpe semua bdak2 y acah2 nk ajak bercinta n Semua pun nk tunggu stabil.. Agak2 klo kite start relationship ngn ayat "ok awk nk stabil kn life dlu its ok..kite same2 tunggu klo ade jodoh ade tkde ape blh buat" tpi cume ayat je la bile dah dapt kuase 100% terus paksa die msuk minang sek jugk boleh?? kiki.kuasa perempuan..haha.. Senyum2 ugut2 merajuk2 ok la kowt kiki.. Kang x pasal pasal kne bunuh mcm y guru agama tu naya je hihi.. Tpi itu cume kate2 je la hakikatnya sy rase sy xde mse nk cinta bgai.klo rase ok onn je lah ke level seterusnya gtuuuu.. So mcm mna nk mnunggu ade kuasa 100% seblum gune kuasa perempuan tu kiki ..

K lah.pnat membebel. Ape nk jdi jadila.. Kje sy byk sek! Xblh kawin!! So mkcik kindly talk to my hand !! :p

P/s : kadang manusia aka sy sndri keep hitung n fikir bile bile n bile tarikh nk kawin..klo x dpt kawin mcm mna..klo lmbt kahwin mcm mna ..sampai kite lupe y sehebt mna pun perancangan kalau Allah takdirkan tarikh kematian tu y terlebih dulu dtng menjemput mcm mana?? Tarikh kawin kite x thu akan ade atau tdk tpi tarikh kematian itu pasti... :) so what we can do is dngn hanya sentiasa pastikan dri berDUIT!! D-Doa , U-Usaha, I-Iktiar & T-Tawakal!! :D

Thursday, May 7, 2015

Love my Job as much as I love u! Eh :p


Pukul 3:07 minit pgi!! Tdi tertido lpas magrib..pastu adik kjut isyak..kul 1 kowt..klo da bngun mkenya ni muke segar gile lah..so mri lah kite mngupdate blog.. T___T

Citer pasal outstation da blmbk dlm draft tp tulis gune fon gmbr xlh nk msuk bnyk mkanye entry tu bkl mmbeku dlm draft semntara tunggu ade mase ntuk upload pict lol lol..

Btw blik dr kl hrtu x thu knpe kje ya ampun berlambk gile..bru seminggu kowt tinggl kb haha..nk jd citer fara kn letak fon number kt email office..mkenya selpas seminggu d kl handset keep ringing..kite ngn stresss nk mngadap client phone plk asyik berbunyi, call by admin kb n ade client juge..tp semua berkisr story y sama. Tc and juge Notis tindakan mahkamah etc etc! Dngn bos y tibe2 set up meeting ngn other client(client kl juge) menngis fara dekat cubicle sendri! *tp last2 meeting cancel! Nsib baik* Haha stress punye pasal.. Adehla fara..menangis tu d mana mna pun boleh.. :p *nasib both jiran sblh xde, kt duduk tngh2.. Klo x haku x thula mcm mna tebal nye muke ..tahan malu sebb nngis xpasal2 haha

Ni da almost  2 minggu blik dr kl kje client y fara g opis die tu lngsung x sempat sentuh..lngsung x! Surt y kne reply n bg irb lngsung ke laut. Buat job list to do.. Almost 40(list step by step) nk kne siapkn. *Nngis lagi* heee.. :p

Have to admit y diri ni mmng jenis mudah stresss.serabut!!bgi 3 job je n nk asap mmng mood terus ke laut.pkir sempt siap ke sempt siap ke ..blik rumh muke muncung T__T klo da 3 pun da stress klo 40 list to do hagak2 mcm mna mood fara ye?? Opkos hilng!!!ni cuti 3 hri.hr jumaat muke muncung je..bdn rase lemau..tnya dri sendri "ko ni da knpe fara lemau semcm" pkir punye pikir knpe n yaaa dpt jwpn da "kje bnyak" try not to think ye la cuti kn tp memng ianya mnggu mood fara...

Rabu lpas family g cameron.mmng x ikut la fara. Oiii bnyk kje x de mase nk pikir cuti.serba slh juge sebb mesti parent fikir fara lbih pntingkn kje dr gather2 with family. Tp ouh mummy ape blh buat.. :'( tdi pun pgi n ptng pergi taman tm kisahnya nk update crm part tax y da kelaut lme x sentuh.. Pinjm yes ngn boss tp kt umh xde pulk line nye so terpksa melepak di town tp kt tmn tu xde plug la pulk terpksa hbis bteri blik umh cas blik petng g blik.eh gigih x i haha..

Semua kte fara gile kje .n yes have to admit too mmng fara spesis gile kje. Ni pun nasib xde internet sndri kt umh klo x mmng 24/7 fara buat kje je. Xpelh x rehat x tngok tv pun asal kje siap. Abah tu da bnyk kli gleng kpla smbil ckp "klo kmu kawin kmu xleh buat mcm ni" *buat blik keje n mngadap lptop smpai la msuk tdo ehehe

Tapi dlm mind fara even kawin pun ianya xkn berubh. Eh u kne la paham sape suruh kawin ngn orng af. Haha sape kje af mesti faham maksud fara. Busy 24/7!

Tdi mse g taman.Tngok orng dating kt tmn tu rase berbulu mate! Jelous mnyamph semua ade haha.ahkak y da wajib kawin ni x pnh kuar dating lgi u ollssz kmain..ingt parent dik. T___T
Ckp pasal kje n gile kje..x thula ape nk jdi in future..orng sekeliling pun da bebel2 tngok fara yang 18 jm kje.lgi 6jm tdo..harus la ehihi.. *tpi fara rase x la teruk mna fara kje..biase je T___T* Asal stresss tweet2 so kwn2 mmng thu klo fara strees.ngn enviroment kje y x berapa nk ok*dulu..rase sek mkin ok* semua pun mcm x support fara conti kje..mama tu blh kte setiap minggu ade je kje bru y die sruh fara apply..*tp dh lme x sebb fara ckp once fara bhnti fara akan kje d kl.bkn klntn lgi* Kwn2 plk klo bce tweet fara stress lju2 suruh fara tkar kje. X tahan tngk! Haha

Tp klo kt opis plk klo fara ckp nk bhnti kje untungla klo dieorng nk bgi support..terus semua ckp hbslah klo fara bhnti..hbis la hbis la.. Ape y hbis ea ekiki. Kishnya tax kn fara sorng y  hndle.fara sorng je y thu system tax fara sorng je y thu full job tax. N fara kn senior sekli .tkut btul dieorng klo fara bhnti.y ni lucu..*klo fara nk bhnti opkos i will handover job to new staff step by step so there shud be no issue actually unless fara mmng ade niat nk hncurkn co mmng fara bhnti tnpa bg thu semua rahsia co tu la haha* tpi y lgi lucu tentula en client y kl tu..kishnya hrtu die dok ceramh bgai suara biase la kn nk2 serius n tinggi je trus fara ckp "buln depn sy nk bhnti!" terkjut client bile fara kte gtu! Staff kl pun terkjut! Ok faham dieorng tkjut tp en client tu asal call klo ade mase lju je bgi nasiht "awk jngla bhnti bla2" eh..hrtu torture orng ni x kasi bhnti pulk?? Lucu ehehi..*gelak je la fara tiap kli die bg ceramah. Ye encik jngn risau klo nk bhnti pun ur tc i akan siapkn dulu okeyh.. :p*
Tp jujur walau sellu ckp nk bhnti ..jauh d sudut hti berat nk bhnti..Da 1 thun 3 bln fara kje! Nk dptkn ca ape tu kne kje 3 thun. Syng klo bhnti nk kne start blik..klo btul2 x thn mungkin ya fara akan bhnti..klo x conti la kje.. Kwin pun x mungkin jdi  pnyebab fara tingglkn dunia af.. Klo ade baby tu.. mungkin ya.. So awk cpt masuk minang eh :p

Selgi xde komitmen mcm ni la fara nmpk gayanya.eh opkos klo tnya fara i will say nooooo to comitment..brcinta tu komitmen juga kn? So x nk!! Xde mase fara haha. So kawin terus shud be ok.. Lol lol.. :p

Pengalaman first time naik flight MAS (Kb-Kul)

Sebb xpernah naik flight so  kene la amik gmbr ticket edit2 n frame lol lol.. :P
Dr kb ke kl fara naik MAS! Tiket kul 7:50mlm. naik di Lapangan Terbang Ismail Petra, pengkalan chepa n turun di KLIA. Tiket pulk fully managed by admin. Harga die RM157! Agak mahal la fara rase sbb ye lah everybody can fly kn sek. B4 bgthu admin nk tiket mlm fara da survey harga tiket. Tp air asia je lah sebb kt phone ade air asia mobile. Bajet dlm RM119 je tu pun da risau big boss bg ke amik flight mlm tu sbb tiket mahal. tiket klo ikutkn keesokn hrgnya dalm 69 89 very murh y amat . Hoii tket hrga 29 pun ade tau klo tmph awal2. Tp sbb boss kte better g mlm,smpai blh la tdo reht2 dulu n isnin x la rushing nk jumpe client..so fara decide nk g ahad.sebb fara sorng, admin (wife bos) decide amik tiket Mas sebb waktu die sedng elok lah. Xawal sngt(fara kn ahad kje tkut xsempt kjar flight) x lmbt sngt. Klo malindo n air asia murah tp waktu x sesuai..Harga x yah risau katenya ecece..ok .i olls on je coz Klo nk g hotel sendri pun selmat la.

B4 naik flight nevos je rase haha. Bile nk check in kat mna bgaimana.semua soalan muncul.google pun xbnyk membantu. so inila jawapannya n procedure naik flight d lpngn terbng pc :
1 - buat online check in. Procedure ikut je step kt site tu. Fara x berapa ingt lh sebb fara perhati je maira, admin exect check in kn. Allah rase mcm raja sngt semua orng uruskn haha :p. Jngn lupe print boarding pass. Btw luggage y dibenarkn is 7kg untuk naik atas flight. Baggage y letak dlm kargo tu pulk 32 kilo. Haritu fara gigih google n pucat tkut overkilo kn .jngn risau die ade tulis kt boarding pass.so pasni bile ade bp blh thu dah brapa allowed. Rase same je mne2 destinasi dlm Mal unless u buy ticket y premium ke ape nth..i oll economy je.. Hoho..

2 - sampai je kt lpngn terbng pergi scan dulu bag. Nk cek kowt la ade drug ke muehehe. Lpngn terbng ni kecik je. Msuk2 je terus ade tmpt nk check in.Tempt scan tu btul2 depn2 kaunter check in. Fara x perasan n x thu pulk hrtu kne scan kt situ. En polis ke kastam ke ape tu y jga tu  pun nmpk je fara lalu tepi die tp xde pulk nk say "hi cik y mesti br first time nk naik flight sile scan dulu bag ye T___T" die biar je fara lalu n tunggu kaunter bukk. Bile fara nk cek in tibe2 akak receptions y cntik tu suruh fara scan dulu.. Huwarghhh nsib x ramai orng.. Da scan die tmpl bnde ape nth.kler pink. Lupe amik gmbr.

3 - check in kt kaunter. 60 min seblum. Xyh g awal sngt lh. Bukn die bkk awal pun.lame fara tunggu.. T__T .tp klo hrminggu or cuti better awal lah.kang kene tinggl naya je...Ade bnyk kaunter.amik la y mas n beratur la dekt y economy punya. die asing ya y tiket2 mahal tu.Fara rase klo xde luggage nk masuk kargo u all blh straight ke tempt pelepasan. Klo ade mke tarik la beg anda ituuu n g kat kaunter. Bg ic n bp. Nnti die bultkn conteng2 ur bp. Angkt beg letak atas stroller die. Nnti die print tag bgai tmpal kat beg satu tmpl kt bp 1. Fara punya die bg kt tngn je tag tu. Tampal la sendri. Haku da kompius nk tmpl kat mna muehehe..

4 - then without beg y besar gedabak tu jln la lengang2 ke departure hal. Y ni x ingtlh close kul berapa. Flight fara 7:50, fara msuk stu dlm kul 6:50. Ouh i olls kn nevos x thu procedure.kul 6 lgi da terpacak kat pc tu haaa makenya sebaik kaunter check in bukak terus buru2 check in... Family semua sampai sini je la hntar. Dlm tu ade kastam cek2. Raba2 eh. Bahaya btul haha..handbag semua letak atas stroller die untuk di scan,kite pulk bwak bdan je jln lpas pintu untuk scan dri sendri. Da siap amik hand bag naik escalator ke departure hall tu.. Ouh besar jugk ya even pc ni kecik je. Die tlis gate 3 so fara pun tunggu la kt 3. Btw i dont know either atas tu ade tempt solat x. Fara cuti mase tu..klo x haru juga ya. Xkn nk tinggal solat semata nk jaga flight tkut kne tinggal muehehe..


20 30 min berlalu, semua bkl penumpng mule beredar dr tempt menunggu.tpi nme flight mas mh 1405 x jugk disebut2. Fara  da pucat dh. Eh flight delay ke.eh xkn la aku sorng je naik mas..byngkn ruang menunggu tu xde orng lngsung dah!! Xde!! Fara sorng je.. Kn gate close 20 mint seblum ktenya.ni da tinggl 20 min. Xblh jdi ni.kate hati fara haha.. So terus g kat kaunter. "En. flight mas xde pnggl lgi ke?"
"Flight delay kowt, kdang die delay tp x bgthu pun, tp itu flight da ade tu. Kjap lgi mungkin pnggil"
"Eh bkn gate 3 ke?, td kte 3"
"X, gate 1.. Itu flight mas kat sana tu" sambil tunjuk flight mas y nun d depn  sana tu.. Aiyakk.. "Patutla xde orng kat sini saya da pelik dah.. Tq tq"

Then jln lju2 ke gate 1 n tadaaa ,ramai sngt orngnya huhu.. Apelah.kate gate 3 tdi..hurmm..so duduk kat kusi.nk tnya btul ke sini mas tp mlas.jeling tiket orng seblh nmpk bp die mas kbr-kul.mh 1405! Btul la tu kowt.. Dlm 5-10 min jugk tunggu. Pastu bru la ade announcement. beratur. Y mna tua ade ank baby, bussines class  naik dulu.sekli lgi tunjuk bp  n ic. Die akn koyak bp kite separuh y kgunaan off tu.. N naik la flight... Fara dok 15d Hujung sekli.kt tmpt pjln kaki.alaaa nk duduk kat cermin :'(
Comey, besar kmas, tp lbh kurng mcm bas dah.pack.hehe..Pkai seat belt..y ni lucu.pkai pndai bukk x reti haha.berjuta kli dok try bukk .ya allah mcm mna ni. Mati aku x leh bukk dok ckp dlm hti hehe.pastu bru blh.tarik ke atas rupenya.n rupenya ade demo lpas tu. Hehe malu je nasib x jerit2 encik sy xlh bukk belt ni lol lol.malu je..

Time flight nk gerak, lampu tutup i keep smiling .ouh my ouh my i will fly haha. Lucu rase. Heksited ade takut ade. Lme flight gerak tp knpe fara rase mcm still di bumi ya..rase tayar tu haaa.. Rupenya mmng msh dibumi haha. Lme jugk die dok pusing dlm tu before terbang .bile terbang tu..tengok bwah..ya allah cntiknya.. Ya allah aku terbng haha. Buat muke slumber je tengok cermin tnpa henti walau dok nun jauh di hujung muehehe. Orng seblh tu leh plk tdo.oii x nk tngok luar kasi la kite dk tepi kiki. Ouh ya seat blh pilih ya mase nk online check in tu.die akn bgi random tp nnti blh tukar fara hrtu was2 blh x so x buat. Lpas buat, google bru thu..

Sbb mlm x la nmpk ape.tp mase mule2 naik tu nmpk la lampu.omei gile! jakun haha. Hndset die suruh tutup ya. Fara tutup orng seblh x. So suke hti kau lah. Nk selmt n skema tutup lah..dlm 15 min terbng die bg air either oren or epal pilih lah.pastu kcang. Da minum hbis nnti samph die collect.Pramugari suke senyum.k bagus. Kapten nazri klo x silap fara pilot nye. Yup btul die..lpas lme terbng dengr la annoucement bgthu pasal cuaca bgai. Pastu bgthu kite akan mendarat skjap lagi.
K..faham tpi tapi tibe2 ade annoucement lgi sekli kate cuaca x elok so kite dijngka akan mndarat dlm pkul bla bla. Eh dekat 20 minit jugk tu. Fara da curious ye la tdi kte dlm 10 min je. Da nk 10 minit means da nk sampai tibe2 kte lgi 20 minits.eh die pusing2 atas awan ea semntara tunggu nk turun tu? Xrase die berpusing pun eh haha.. Siyesly dok pikir mcm mna ea die buat.. Then turun la!! Sepatut 8:50 touch down tp dlm 9:30 jugk rasenya bru kuar flight.


Turun tu ikut la sigbboard ke lokasi collect baggage! Ya ampun jauhnyaaaaaa.. N bnyk nya tempt collect tu.nnti tngok la screen tv tu tulis flight mna. Fara amik la y mh1405. Lju2 tarik beg tkut die pusing ke nun di sana..

Pastu ikut la signboard kuar.. Cri blai ketibaan domestic. Pintu no 3 . tmpt teksi bnyk2..tunggu abng n kak wawa(sil) dtang amik..die amik bwk g hotel g cr opis mkn n msuk hotel balik. Kul 12++. Fuh jauh perjalann sya. Haha.y pnting selamat.alhamdulillah. flight x terhempas ke ape hehe..risau je kiteee ni haaa.. :D

So itula cara cara n exp naik flight mas kb - kl. Ouh ya time kasih juge en client sebb byar tiket sya.merasa la naik flight.muahaha.. :p

Sunday, May 3, 2015

Review My Hotel@Sentral


Seminggu lebih dok sini.. seminggu gmbr selfie dpn cermin dengan berlatarbelakangkan toilet haha..
Before start citer kene la selfie dulu gmbar tuan tanah di hotel kiki.. :P Sepnjng d kl fara tinggal kt My Hotel @ Sentral. My hotel ni bersepah2 area kl sentral so jngn tersalah plak.. Jdi mcm orng tu.nnti fara citer haha..


Area kl sentral ni x thula knpe da jd mcm port orng lain pulak.melayu hoi jrang btul ko nk jumpe.even hotel pun ade bangsa lain bersama perempuan english sorang y jdi receptionist n housekeeping. Then after few day bru fara perasan ade due lelaki melayu.hensem oii haha. K feeling selamat dah.. :p


Naik hotel. Ok bilik cntik! Bau pun ok je.wardrobe ok.aircond ok. Toilet cermin.amboi ..nasib x terang mna lutsinar nye..klo bln madu xpela pintu toilet nmpk luar dlm pun.eh haha. Ni klo ko g hotel tdo ngn kawan x ke haru dsitu wuwu.. Fara google ade je y blik nmpk luar dlm.y fara punya x..unless klo kne air.. Tpi kn klo honeymoon stay hotel budget baik x yah kawin lah.ape kehlas eh haha. Demand.. 


Cume y x bes part kunci bilik tu.mcm alah senng nye nk diceroboh masuk sebab tolak sikit je untuk kunci. Fara dah la sorang mmng hr2 doa "Ya Allah siapapun y berniat jahat.. Aku mohon jauh kn die dr berjaya melepasi pintu ini.aminn.." takut sngt.amik baggage tolk letak dpn pintu. Hee.  Klo jenguk tingkp atau kluar mmng ramai manusia dr pg smpai ke pginya..tp bkn bngsa kite la..so kne berjga2..


2nd - iron! Tiap kali nk kne mintk.lpas gune kne pulng terus.. Mcm x best lakn huhu.. Fara hr2 mintk iron.bju kain cotton so gosok mlm pg kedut jd agak susah dsitu.. So fara rase orng mcm da thu mne blik kite.eh siyes rase x selamat. Fara selalu call mintk.bile die dtng klo fara sorng n kdng2 saje wat x dengr biar die letak dpn pintu. Da xde orng fara pun cpt2 amik tutup pintu n kunci hew2..ade stu hrtu bajet mls la nk mintk mlm so call pg tu mintk. Kul 7 call 7:30 xdpt lgi. 8 pun x de sampai lgi.terus fara g kt receptionist! 

"Wheres iron?" "we dnt know wheres the iron.houskeeper y semlm semua dah blik.lpas ni mereka dtng" 
"Pkul brapa diedtang" ckp pun cmpur2 sebb y orng putih tu x pham melayu lngsung T___T 
"Around 9" nk pengsan dngr jawapn die. 
"I ade meeting pkul 8:30 mcm mna ni. U all ade berapa iron?" *acah2 ade meeting je sebnarnya.kje oii !!
"5"
"5?? N then u x record lngsung bilik mna y gune? Mna blh mcm ni.. Sek ni mcm mna"

Toilet.. tapi pintu x nampak la pulak. haha. tpi pintu die memng seksi :P

Due2 geleng kpla. X thu nk mnjawab le tuuu. Pkcik melayu y dok bdri kt kusi dpn da tngok2. Die bru turun kowt.haha haru btul fara buat drama kt counter hotel..
"Hurm!! Xapelah." redha je lah fara pkai bju knduri nk g opis client tp dlm 8:30 tibe2 pintu diketuk n ironnn!! Gezzz!!! Xpasal2 lmbt msuk opis...


Wardrobe. tempt letak water heater bagai. ada plug bawah almari tapi hampeh. xleh gune pun T__T
3rd - housekepping aka cleaner. Okla sebb die kmas blik kite tp fara prefer kmas sendri kowt. Xsuke la orng kemas brng kite hehe. Ade due hr fara x kuar dr hotel . hr sabtu.. die ketuk bilik kte nk kmas fara kate. "No need ..i think i will clean it by my own self. Btw can you give me water,  coffeee creamer n sugar hew2.. " 


x perlu kmas kn? So bak sini kopi bnyk2 blh wat temn wat kje. Hr ahad fara kuar g opis jap dlm kul 2. Pastu kul 3 blik tngok pintu terbukk..ouh ade orng br msuk nk mngemas rupenya. Fara msuk je la brdiri kt tpi katil tengok sebb fara ingt die nk kuar la terus tp eh die nk mnyapu pulk. K k fine.. Sapu la.. Pastu die kte nk bersihkn toilet. Again xpe i kmas sendri.lo lol. Rajin sngt haku nk cuci toilet hari2 .. Xpelah. Xpayah haha.


Btw fara bwk bju kurung 5 helai tp tbe2 mcm rase x cool sngt bju turqoise tu sebb berkerawang sngt. Oii kt nk jumpe client bkn nk g datingggss ke mjlis kawin terus kelam kelibut mna nk cri dobi yaaa.. Terus g kt receptions eh eh ade en y melayu tu la.. Terus tanya
"Awk.kat sini ade dobi x?"
"Ade..jln depn sikit seblh 7-e"
"Ouh..jauh x.kite basuh ke tinggl die buat"
"X jauh pun.dpn ni je.self service..masuk duit then basuh"
"Okey okey thanks ya" 
Then fara naik hotel, bungkus bju n turun ngn azie sambil nk kuar mkn*ouh ya i seludup masuk kawn 3 mlm haha*

Turun tu g dekt 7-e.. Xjumpe pun.die kate seblh je. Bju da xde ni! Msuk 7-e!! Bli sabun! Basuh sendri la jawabnyaaa.. B4 g nu Sentral kite singgah hotel blik nk letak bju tdi. En tu tegur 
"eh jumpe dah.."

"Jauhla..x jumpe pun"
"Mane ade .. Dekat je.."
"Seblh hujung sikit kn ,dekat la tpi bhaya untuk perempuan pgi..hee.." 

yups bnyk bnar orng lpak kt kawasan tu..

Die senyum.eh hensem la die ni.opss haha. Pastu die kate "pastu basuh sendri je lah gtu.." fara " tahu xpe sy da bli sabun da kat 7-e tdi..hehe" "awk dr mna?" fara blur die tnya mcm tu terus ckp dr atas *tunjuk hotel atas* then gelak.bru trpikir .. "Sy ade kje..office sy dpn sana.."then fara pun msk hotel letak bju.turun blik. Then tertibe teringt nk extend hotel.alang2 ade en melayu tnya je la terus. Kang berckp ngn orng putih n ... Xpham pulk fara haha..padahal saje nk mngorat. Siyesly happy jumpe orng melayu kt sini hehe..
"Eh kalo sy nk extend hotel mcm mna ya.sy nk blik y sama"

"Kne bgthu awal2 lah..klo awk nk byar dep sek pun bolh..by cash"
Terus mcm "Eh saya mne ade duit haha. Nnti la sy suruh orng dtng bgthu" kemudian kuar g mkn ngn azie.. Suruh azie ngorat mamat tu die x nk pulk. Die nk iron fara suruh die bgthu en tu terus nnti b4 naik bilik.die x nk kan da melepas haha.. Gedik ya ampun kau ni faraaa... :p


Akhir kate. 2 hri last b4 kuar hotel fara call reception ckp "i nk iron" reception kate ok.. Pastu mcm nk letak.I was like "eh ..nk iron" die "ok ok.302 kn?" dlm kpla ouh die thu ke blik mna2 y call hoho fine..dlm kpla pikir en y hensem tu ke y jawab haha..tp da set dlm kpla xnk bkk pintu ..biar housekeeping letak je nnti agak2 die da cau fara bukk la amik..pastu tibe2 bnyi pintu ketuk.fara intai kt lubng pintu. "Eh..encik receptionist?" rajin die mencemar duli hntar sendri ke blik fara haha..selalu bngla je y antar..amik towel tudung kpla bkk pintu lju2 kng xsempt jumpe pulk. Eh :p. Bukk pintu terus ckp "klo sy pulang esok blh x?" saje nk mngada2 kiki. die "eh xblh.tkut nnti ade orng lain nk gune" terus buat muke "ye laaa..nnti sye letak kt luar..thanks yaa" SENYUM!! Hnsem die Haha..itu la last day fara jumpe die sebb die shift mlm je klo x silp.fara kuar htel petang.eh hi awk klo trbace ni sy la orng y tinggl di blik 302 tu eh.. :p acah2 gedik je..


Basically semua ok la.tp die sedia sabun je ea. Ubt gigi syampu xde. Towel ade.tp fara gune towel sndri.towel die bg fara gune wat lap kaki je haha..hnger ade 5 je.kedekut lolol.melekat kt wardrobe pulk tu. Fara bsuh bju terpksa amik hnger tnpa kpla amik plastic ikat hnger tu dkt plang besi toilet untuk jemur bju. Toilet tu berhaba kowt.esoknya eh elok je kering bju tu  ..



Btw kn fara kte my hotel ni bnyk..fara ajk kawan lepk 3 mlm..Orng kate turun dr escalator kuar dr nu sentral tu straight ke depn nmpk public bnk n cimb.then nmpk hotel itu la hotel fara.. Then naikla tingkat 3. My room 302. Orng tu ia2 je wasap da sampai dpn hotel. Fara pun bkk pintu , eh xde pun. PUCAT!! Terus call "eh azie kt mna?" die "dpn blik la?" ya Allah blik mna bdk ni pergi. Terus ckp "turun bawah.kite g bwah" turun dkt receptionist die xde pun. Sah!! Die salh hotel huhu..ade en melayu jugk mase tu.tpi y ni y putih tu.gigih tnya kt mna my hotel y terdekat ya? Die kte blok kiri then dpn ..hujung bngunn. Mase tu da pkul 7! Ngn orng lepak penuh. G sekerat jln u turn tnya en tu blik..xjumpe pun.die kte depn tu..btul dah jln y fara lalu tdi cume ke depn lagi .Tawakal je la fara redah kumpuln2 bngsa2 y tngh melepk demi mnyelamatkn kawan y sesat entah kemana mulut x henti bc bismillah..tkut oii haha..then jumpe.masuk tu nmpk la cik kak azie tu.aduhai.dibuatnya orng 302 tu y nth sape2 bkk pintu blik tarik die x ke naya haha..pastu cpt2 ajk die blik ke jln y bnar smbil geleng2 kpla.mcm mna la blh sesat..lucu btul.tp die kte fara y slh bg instruction.patut jngn kte straight kne kte belok dulu.kiki. ea?? Mne fara thu klo slh direction pun leh terjumpe my hotel hua2..
   
So dat my review about the hotel.btw fara stay kt blik y ktil double. Walau g sorng sebb senng klo tkut mmng berniat nk culik sape2 ntuk tman hihi internet sini ok.tp pukul 10 je da down..lmpu pun dkt kpla katil stu dkt pintu msuk 1.senng nk tutup bukk.sehari 120.hr minggu +rm10 . so total untuk 9 hri = RM1100! Mhl tp nasib bukn duit fara haha.. Sebb byr mhal i olss berjoli ngn tdo x tutup lampu, aircond mmng la 24 jm pasang.nk kuar main tarik je kad x tutup tv aircond.buat kje pasng tv tp x tngk pun. Msk air pnas gune stu btol tp buat kopi sikit je y lebihnya buang.mndi lme nk mampus haha. Hr first mndi ngn air sejuk je. Rupe2 nya klo nk air y pnas kne pusing ke seblh..huhu..nk mkn?? Susah. Tp g la Nu Sentral.berlambk kdai mkn.. Ouh ya Time kasih en client y request sy dtang kl tu merasa la kitee duk hotelll..walau mentally tortured kiki.. Fully covered by their co. Tqqqq :D

To number fon and  branch ke ape ntah. hee.. y fara duduk tu My Hotel @ Sentral. 

Friday, May 1, 2015

2 May 2015

Da bulan May! 2 may 2015! Nothing happen..nothing change... Time is running.. Tapi semuanya masih sama..masih lgi dan akan terus sama..

8th month left.. Moga Allah permudahkan..amin..