Pengalaman pahit manis first time jumpe client


Just back from outstation.muehehe outstation la sangt .. Back to main point sepnjng bkja selma setahun ini la pnglman pling sweet n phit y pnh dilalui..kisahnya b4 pgi tmpt client i was informed dat client was very un-cooperated, un-understanding, annoyed crazy n so on. I was really shocked ble dbrithu tntng itu..sebb client y dimaksudkn itu is client y fara pling baik sekali.. 

Tp klo da semua para auditor kte mcm tu so fara pun mule la percaya skit demi sikit. Segla kebaikn y client bg kt fara terus fara tolk tepi. I think theres no point for client to baik2 with me y konpirm same je status nye dngn kwn2 lain.b4 this pun ade la kne sound skli due tp y fara kne x la steruk auditor kne. Klo kne mcm audtor fara konpirm da blik kg kmas bju tungu orng masuk minang. Eh :p 

so berbklkan segala story y -ve ngn perasaan nevos x hingt kuatkn semngt ntuk jumpa client on monday. Tp tpi eh elok plk senior acc mc. Mkenya discussion was cancel! Person y fara selalu deal is head finance, senior acc was her staff tp pham2 le orng atasan ni klo staff die xde mke die pun bkn blh bg ape y kite nk. K fine xpe xpe walau hti da berbuku sikit. Hri ke 2. Selasa! Again mc lgi! Hoii haku da berangin. Ikutkn mmng client on je untuk fara jumpe die tp bdk2 ni kte jumpe head without senior exect is nothing!! So fara pun refuse la untuk jumpe! Mlas. Sambil bebel dlm hti. U ask me to come beratus kilometer y mana date for discussion da set baik2 after sebln lmenya then u mc?? I was like ..k ! Ke -ve thingking naik 50% lagi.

Google
Hari rabu pgi ke menara multi purpose. bngunn office client terltk . nk msuk kne ade pass bgai! besar! Mewah! Elegance cey2..kite ni da la suke ngn suasana metropolitn gitu.excited je walau nev0s x dpt nafi. Kuar je dr lift d tingt sepatutnya terus dngr suara sergah "ha baru dtng! Da pkul 10 bru dtng!" terkebil kjap.puzle die ni sape then ternmpk nme kt bju ouh ok dat is da client y da sethun haku borak dlm phone je. So ni la tuan die..tp fara sempt senyum n angguk tnda mnyapa je la sbb tibe2 phone Fara berbunyi. Ade client call..

Then both of us.ouh ya lupe fara g sane with munira, Staff branch kl. Die teman fara la kire..masuk bilik disc n jumpa senior exect with list of doc y kite nk for tc preparation. Lpas tu msk bilik head finance bgthu ape y kite nk perncngn bla bla. Bru le haku terasa kekagetannya. Dlm phone klo bg fara berckp mmng x terlayan la client. Client ckp 1 fara jawab 10. Tp bile jumpe real mcm ni ermm hanguk2 je la mampu. Takut oii klo terlpas ckp kang die tengking mcm mna huhu.. :'(

2 hr d tempt client info y nk dpt sikit je. En tu lngsung x membntu fara. Mintk pda exect senior pun aduhai lmbtnya.time is running.client Dtng jumpe fara kat disc room tnya ape lgi y xde n kuar.bknnya nk tlong dptkn info or intruct staff die bg info y kite nk tp kite plk di sound sedas due sebb x bjya dptkn info y ade. Kenegetivi thingking  +20%! Bile die acah2 sebut bru je nk blnja mkn tp kje x siap xblh la mcm ni. Mulut fara dengn lazer nya ckp "klo blnja pastu marah2 baik xyah encik!! Sy x nk" sentap en tu kjap! Geram sebb fara mnjawab kowt haha tpi btul la fara ckp tu..b4 kuar kne warning pula "kire elok2 tax tu! Klo figure lari siap kau! Aku ckp kau slh kire*ckp kt bod n related person la*" fara?? Rase nk nngis!! :'( encik mmng jhat lolol.. :p

Blik opis kl bos tanya fara bile nk blik kb.kje mcmmna da siap? I tell him y x! Client x membntu at all. Dngr mcm tu boss terus suruh fara blik kb ngn die mlm khamis tu jugk sebb flight die mlm tu.kos mhl klo i trus stay hotel tp got nothing! I'm puzzle! Nk ikut kte bos kje fara x siap lgi client pun msti mngamuk klo fara blik mcm tu je. I ckp ngn boss "ikutlh en ckp la sendri ngn en. Client bla bla" pndekk citer I bjya yakinkn bos y insya allah by selasa i blik sebb mase jumpe hrtu die kte extend sampai selasa. bos agreed! Ok settle stu msalah. mlm tu pikir punya pikir n Sebb xnk bg orng pikir fara x buat kje n nk push client bg info cpt so fara pun dngn crazynya n bangganya tulis email list of pending doc n cc my big boss, cc head finance n treasury(bos segala bos), head finance(en client) n senior exect(k.yat). Mase tu khmis mlm. Muehehe. Hoi ingt kau je nk selamat. Kite pun ade cara juga ntuk mnyelamatkn dri.. :p mkenya alhamdulillah info y pling pnting sekli fara dpt jugk jumaat tu. Tu pun en client mc. K.yat je ade.. En client mc. Ulng sejuta kali.mudahnya mereka bcuti. Tulis kt tweet bebel2 sorang2 eh..haha T___T

Sebb extend sampai selasa tp hotel smpai jumaat je so azahan tlong uruskn semua tu. Mlm tu fara ingt nk pg putrajaya 2 hr nk jumpe anak sedara tp blik tu sempt la recalculate tc by using info y fara dpt pg tu. Allahuakbar! Mngucap pnjang. Kuar air mate bile tngok latest figure y kuar pd tc! Teringt warning client! "Klo figure lari siap kau" sebb figure lari! Almost double from what we state at audited financial statement!! Cancel blik putrajaya! Tdo dngn level stress thap mksima. Tweet2 lgi & lgi (-__-')

2 hri tu. Sabtu ahad fara mngadap tc je! Ngntuk bhnti tdo. Lepastu smbung sampai pgi. Perasaan x yah ckp la.huru hara.tngok tc ingt warning client ingt ckp auditor nngis dan nngis. Terus rase nk bling audited report ke muke semua orng atasan! B4 this fara da cube mcm2 ntuk hlng audited report dr state amount tax y x finalise sbb info x lngkap tp failed! Sebnarnya amount tax x perlu btul as per finalised pun sebb thun dpn nye akan dibuat adjustment..gtu la kowt..tp setengh client die nk exact figure dilapor atas audited so ini atas permintaan die la y buat hdup fara jdi huru hara.. :'( nangis lagi..
Try to rasionalise my ownself thousand time. Fara prepare report estimate tax from first to final.. Knpe dr 0 jd itu ini.Preparation ntuk bling cronologies ke muke client bile die mngamuk nnti. Dlm kpla mmng pikir klo x kne tengking depn staff semua mkenya fara kne halau kuar dr tmpt client mase tu jgk. Pham x betapa stressnya fara dsitu.. Nngis lgi..

Hr ahad mlm.kul 2:59 minit pgi fara skli lgi email client n cc orang atasan semua bknaan pnding info y x dpt lgi! I nk semua info dpt by isnin.. b4 blik kb.. Sebb lewat tdo mke esknya kul 8:15 pg bru fara terjaga. Kelam kelibut bngun mndi brsiap solat (ganti) then kul 9++ br sampai office. Bru je duduk xsempt log in attendance pun tibe2 handset berbunyi ..

"Hello kat mna ni??"*suara tinggi
"Eh siapa ni?"
"Kat mna??"
"Err.. Sy kt office kl lah"
* rase mcm da thu siapa! En client y suke marah2 T___T
"Office lagi! Ni yang aku nk marah ni!! Dtng sini lmbt blik cepat.. Pastu dokumen x lengkap..Bla bla pastu aku dtng nk jumpe korang da blik"
I was like.. Ya Allah .. "Bile en nk jumpe kiteorng.b4 blik sy da jumpe kak yat tnya ade ape2 info lgi ke nk bg. Dah xde sy blik lah"
"Bla bla datang sini pkul 10!"
"Eh mna sempt sy x jnji pun pkul 10 nk dtng"
"Dah aku bce email kau pgi pgi lgi.so aku consider pkul 10 la"
*strategi fara slh! Email memakan dri :'(
Terus tngok jam! 9:30! "Ye la ye la tpi kul 10:30 la. Sy nk print doc lgi..nk bwk g sana!" "okey" letak phone! 

Tngn mengigil! Membebel kat munira! En tu call marah2 kate kite g lmbt blik cpat. Die  cr kite khamis nk discuss tp kite due da blik! Walhal bkn die ada masuk jumpe kite jap n gelak2 ke. Pastu kuar.mne ade ckp nk discuss pun.Y allah geram btul fara" sambil libas tngn sebb mnggigil nk print doc pun x dpt huhu..pastu fotostat machine pulk buat hal.memng meroyan la fara dibuatnya .Da siap print sambil kmas brang ntuk pgi ke tmpt client nmpk kain telekung terus tnya munira "nk bawak kain semayang ke x ea! Tu da mngamuk2 tu bile tngok tc konpirm die halau kite semua dr office! Mesti x sempt nk zohor kt die pun.. Bla bla" 

sepnjng dlm kete fara n munira saling luah perasaan.die kate itula pasal die xnk g tmpt client. Client mmng perangai xsemengah. Almost 3 bln dok sana.kiteorng da serik. Umi(auditor) selalu kte kt die geram dkt fara sebb fara selalu kate y en client ni baik. Die geram sebb client tu x baik pun..fara "Kte x sangka perangai client mcm ni.dlm tepon bkn main ckp awak dtng sini nnti sy bg ape y awk nk .die baik je dlm fon.seriius fara xpnh kne mrh ngn teruk ngn client ni..ble auditor kte die grang marah2 fara ingt die marah sebb lmbt dan after mmbntu but then i just realise y die x mmbntu lngsung..ya Allah.."..honestly fara da la bhri2 murung pikirkn tc.client plk perangai dlm tepon lain luar lain.rase mcm inilah pngalamn pling mahal sepnjng fara bkerja.. :'(

Sampai tempt client jumpe senior exect n then msuk blik en client ntuk discuss bknaan pending info. Mase discussion tu suara die slow lah, x tinggi mcm phone call tdi. N he admit y documentation co die sngt teruk die kate die plik knpe kite semua take time amik info y sebnarnya septutnya senng je. Fara! Iakan je la" memng! Mmng documentation en teruk! Pastu en nk marah2 kite0rng sebb lmbt padahal..."*luah rase x puas hati!!

Then discus2.. Dptla semua info y fara nk..i mean die thu la cara nk dptkn info tu..smbil discuss sempt la die ckp lpas ni kite g mkn. Fara "x nk kje x siap lgi. Xnk mkn" ulng 3 kli. T__T ape pun y terjdi fara x nk kuar mkn..apetah lgi die y blnja sebb fara thu sebaik je fara present tc pd die fara akan dmarah dengn mksima.. Tp blh pulk die kte tkpe mkn mkn la kje kje.. Ececey ckp senng la encik.  Encik tu da la mcm singaa.. Bnci!! emo pulk kiteee :p

Then end of stories kul 12 i pun present die tc. Dekt 2 jm juga dlm blik die. Xpyh ckp la berapa kli fara doa jngn la kne marah dpn orng ramai.. Then i say..
"Encik dulu kite estimate co x kne tax kn tp kite stil byar(installment) rm 400++" bhnti kjap.. Tarik nafas.. "Then untuk audited ..based on info y kite ade sy estimate die kne RM700++.." bnhti lgi trik nafas lgi.  Dan sek based on latest info die kne dekat rm1million! .." pejam mate kjap. Tarik nafas pndang client sambil tunjuk draft tc.. N en client punya reaction..

"Ermm kite kne byar y ni la ea..Kene penalti x?" "kne..y RM700++ tu pun da kne*fara lupe nk highlight pd die hrtu*" then sesaat due saat.. "Oklah.." i was like.. Eh..terkjut.kaget "eh Encik ok ke with dat amount??" die pun tngk tc blik. "Dulu kite byar Rm400++ ni kn?? Pastu kne 900++ ni. So blnce Rm500++ kne byar kn..oklah.cume tdi kate ade slh kire sikit kn..nnti kirela btul2 ..nk report pd bod lagi" Ya Allah Ya Allah Ya Allah. Jujur fara x expect langsung se nice itu die punye penerimaan! Dulu bkn main mngamuk kat auditor ble kite kte estimated rm700,000++! Siap warning fara bgai. 

Tarik nafas dan SENYUM! BAHAGIA! LEGA!! Lpas tu die ajak kuar mkn. Nk mkn ape nasi beriani nasi kndar bla bla listing kdai makn. Fara y tdi berat hati sek onnn je lahhh hehe "ikutlh ape2 pun sy ikut je..tp sy x mkn mamak" "eh kau decide la kaukn dtng dr jauh" "nasi beriani la..tp jauh ke" client "allah dekat je xsempt nk berpeluh pun bla bla" terus mnyampuk lju2 "bkn pasal tu lah.sy pkai ksut tinggi ni. Sakit la kaki klo jauh2" pastu borak2 n ketawa2 elok2 je.. BAHAGIA! LEGA! Kuar dr blik en client tnya munira "eh awk btul ke x kne marah ni? Btul ke die kte ok tdi?" ulng sejuta kli.  X percaya haha..Ya Allah terima kasih sngt.. :) *ble bgthu auditor semua pun mmng xpercaya sebb all of us memng expect fara kne marah.see trauma btul mereka ngn anginnn en client tu*

G kedai mkn n mkn dngn rase happy y amat.borak n gelak mcm biase. Muke fara pun da x seketat mule2. Y negative pun da hilng. X la kjam sngt client ni!! Tp bdk ni kte ngn fara je die ok..klo orng lain x..urmm..x thu nk komen ape .mungkin sebb fara first person y die knal dr our firm. Da setahun pun deal sekli..tpi honestly tq Allah sebb permudahkn kje sy.. Sek ni x siap lgi.otw siapkn full draft.. Moga semuanya selesai dngn baik..amin..

Popular Posts