Friday, April 3, 2015

Aktiviti hari minggu yang super duper

Hello!! Hi hi !! Kul 12 malam baru mengedik nk tulis belog ..so merasa la i olls tdo lewat mcm biase.. Ye macam biaseee..lately ni punye satu hobby yang sngt x blh blah which is mnghabiskan mase ngn mengodek2 blog orang.. Klo da hbis bce n da Xde kje sangt mke g kat google type dulu isu isu y nk thu mcm '' 'pengalaman kerjaya' 'dekorasi rumah' 'wedding reception' 'trip ke krabi' 'kahwin tanpa cinta' 'pengalaman bersalin' 'cara untuk redha' 'jodoh' 'pngalaman dpt bos y teruk' 'pngalaman first baby' n  mcm mcm lgi kiki. Klo ade jumpe blog mnarik make moh la kite marathon entry dri die single kahwin cerai sampai malam bleh gitu haha..

Kalo dulu hr minggu or mlm hari memng akan hbiskan mase ngn repeat bc novel y berlmbk dlm bilik tu xpun awal2 buln harusle mmbli novel bru.tpi rase da due bln kowt x bli baru sama ade nk jimat duit plus plus lately rase mcm 'huh! Crite dlm novel laki baik mcm malaikat, kisah cinta blh senyum sampai telinga.hakikat dunia realiti laki semua hampeh..eh emo pulk kite haha' i is stresss.. Kisah dongeng macm tu da x menarik jiwa i olls lgi lgi bile nk masuk fasa umur wajib kawin ni lol :p ..

Sedar x sedar da cecah setahun tinggal dunia belajar. Da punya kerjaya sendri.kerjaya y hurm kadang rase bangga coz being me y punya satu problem ckp laju x hengat plus jenis x reti nk explain n penyabor tpi tibe tibe kje di sektor2 y mlibatkn konsultansi ckp dpn orng, nk explain2 kasi yakin knpe itu knpe  ini rase mcam woww! You can do it baby..on nom nom sngt tau bile submit return ade nme iolss terpampang sebgai penghantar.hikhik.tpi klo da ade nme tu pham le juge mkanye tanggungjawab n kesalahn tu terpikul atas bhuu sendri ler.. Walau selogiknya sepatutnya tuan punya boss y patut bertanggungjawab coz die y approve kn tpi lme kje i olss dpt ler tengok prangai orang atasan y ade ape2 lpas je kt anak buah.cek sikit2 pastu aprove! Pas pas klo ade ksalahan semua pkat lempaq kat anak buah..this is so sooo biadap haha..tak kne lgi la kt fara tpi fara pnh tengok orang atasan y saling tembak menembak satu same lain.. Die punye pusing tu umpama dr kelantan nk g perak tapi die lalu kl dulu bru perak walhal dri klntn kn blh ke perak terus..Haru btulll (-__-')

Dan back to topic aktiviti hr minggu i olss selain memerap ngan tepon is mentido ler 24 jam.mule selalu merungut bosann dok rumh ! Nk kuar nk kuar!!! Tpi bile kawan ajak kuar haremmmm ler nk join. Terus terbayang panas panas haha. Selalu rase xde life auwww.. G kje kul 7 x kuar matahari lgi blik umh mathri da xde.. Bile haku nk jumpe orang mcm ni.haish mnjanda sampai bile2 le gamaknya kensss kiki. Kalo ade kwn tnya kte busy kje klo client tanya opkosss le i olss bom awal2 da u all bgi bnyk kje mcm mna nk kawin.ceit alasan sangt haha.. Duduk u n kje ni lain thu tak.dok u blh la jugk cuci mate dok opis da la jarang kuar rehat memerap dlm opis 8 jam pastu muke dak laki opis je i olss tengok. Juling biji mate tngok hari2 haha ..amboii mulut lazerrr.. Kiki.. Acah je tp ye lah dk opis tu semua uncle2 plus adik2 .. Bile ntah nk masuk mamat2 y hensem y blh dibuat stok laki kiki. Klo ade blhla la ajak musnahkan co ni eh :p gurau je lah.. T___T

Selain dri panas hrusle nk elak dr membazir duit.hurmm ni satu masalh juge.da setahun kje berapa sen sngt i olss gune untuk kepuasan dri.nk shopping bju bru haremmmm ler unless bju kurung.nk shopping pun catu2.mara ngn pt pun tertunggk haha.harap kete je bayauuu tu pun sebb kete kensss klo due bln x byar mau die tarik.hoii mlu sekmpung klo en dcf kne tarik haha.. Tapi in the meantime walau bercatu syukurlah atas rezeki y ALLAH bgi.. dpt byar ape y perlu dlu..mara ngn pt tu sile bersabau ye.tunggu ler due thun lagi klo income i olss da stabil hehe hrap x la selama itu.kuar nme kat icresss ke cress ape bnde y publis nme penghutang tegar tu..lupe ..make ..hncur harapn nk ke oberseeee hehe..

Selain dr membazir harusle juge sedar dri y kesihatan sngt low sekarang.kuar sekejap je pun blik mule la melepek je kt ktil.. X masuk sakit kpla etc etc klo jln lme2 haha..da knape ntah nk kate tue 25 pun blum lgi huhu..pasrah..

Tapi honestly jauh disudut hti rindu nyeee nk lpak same kawan..lgi lgi azie.ingt mase diploma dulu sebuln sekali wajib g mall cuci mate tengok wayang..jln jln ngumpat ngumpat ehh.. :p ouh Allah..selalu ckp mungkin sebb tm xde ape so itu sebb dr y dulu kki jln skng bertukar jdi kaki bngku sebb kelate kn takde wayang hehe.x de la kate gile bebenor nk berwayang bagai iolss pun sokong wayng x perlu ade di sini. Bgus sebnarnya ade due adat y berbeza.sini timur sna barat hewhew cume sesekali nk berlibur dngn gurlisss semua.. :(

Dan jauh dsudut hati juge masih simpan cita cita dan impian untuk keje di bndar like putrajaya ke kl ke pj ke selangor ke..n stay sane juge.  Tpi xnk dok kwasan teres y bnyk pelancongsss tu nk duduk rumh jejak bumi mcm putrajaya y amai dmai itu or nilai due eh.ape apelah y penting perumhn melayu.nk rumh semi d bersama insan tersayang gtu kikki..tpi  heee harapan btul la. Dulu yakin jugk nk capai cita cita n cinta tpi tengok ngn keadaan fara skang ngan kje nye ngn fobia nye yang urmm .. Sedih rase haha tapi in the mean time i just think that hidup bkn lme mne pun.in sya allah klo mati awal kn rase x ralat kowt x dpt capai tp klo hidup lme mke moh le kite cube untuk redha dr hri ke hri..tpi orng kate x de y nmenya redha selgi x berusaha.klo da hbis usaha bru blh redha..betul ke ea?? Make kne la berushakan erm..

Fara rase maselh sekarang adelah fobia dan takut.dan rase fobia ni buat semua lngkah rase kaku.. make terjadila kjadian ngis2 nk capai cita2 tp xdpt nk buat ape make berserah la pda takdir.. Ape y fobia ape y tkut.ouh pnjng gile entry ni tp lntakla untuk bcaan fara je hihi mmndngkn fara pun da xaktif berbw so halalan toyyiba la hihi..so back topic bnyk..bnyk y ditakutkn n difobiakan..

Especially Kerjaya! Skang click semua baik gilos. I olss pun serasi n cinta gile ngn kje.nk nk xde senior kite boss kite kuli rase heaven disitu.ape ape blh buat kputusn sndri kite nyee jenis x suke berada di bwah telunjuk orng so alhamdulillh dbri peluang untuk jga practice area sndri. N client2 pun baik.cite cite pun nk kje ngn co melayu.nk semayang pun mesti la bebas kan.sepatutnya la..semua mcm da ok tpi y x ok boss tmpt kje fara mkin hri mkin melampau pulk gayanya.orng ckp xprofesionl ngadu kt blog pasal kje tpi ni bkn nk ngadu nk ckp n luah je haha.. Ok boss! Yaaa boss suke marah2 xpasal2 .y tu fara rase da blh paham sebb da setahun kn kje so pndai2 le tp hrtu kt pantry we olss beli la milo n susu letak..untuk kite semua minum la kan.setahu fara la semua co mmng wajib sedia bnde2 gini as staff refreshment kn .ye la kat pntry tu kmain ngn peti segala tapi hampeh xde isi pon. Kisahnya tibe2 wifey boss berkate2 y mbri maksud lebih kurang "jngn bli milo lgi gune duit opis nk bli milo ke nk minum ape ke bli pkai sendri u all kn gaji tinggi" ok ayat gaji tinggi tu yang haku rase nk sentap gile.. K dngr sini Kite ade due branch kb n kl.kb main..semua kje kl kb akan hndle n pntau.kbnykkannye la.ade juge kl hndle tpi sikit.. Btw kje kb mmng staff kb je buat.. Dah la kb y buat semua tpi gaji we olss y kje lme gile ni lgi jauh beza ngn gaji fresh grad y kl dpt. Jngn ckp pasal kos hidup tinggi ke ape la kite ni xnaik kete ke? Kite ni x mnyewa rumh ke? X mkn.x byar installment? Beza seratus due blh terima. Contoh klo fara y kje da sethun gji RM1500 fresh grade die nk bgi RM2300 ko xrase sentap ke? Eh ini contoh la huhu. Gaji fara bkn RM1500 tinggi sikit. Gji fresh grade tu ura2 die nk bgi mcm tu la..latest 2000 ke 2200 ke x pasti. My click RM 1300 & RM 1350  exp dkt setahun dah. Fara sebgai kawan rase mcm nk nngis thu x ble dngr gaji die n dngr perbezaan y ketara n beban kje y dberi.. Dah tu skng die sibuk ngn stu sistem bru.crm. sape y kne hdap? Bdk kb jugakk y buat.kl tengok jeee..dulu sharepoint pun gitu.i firm pun.heh!! pastu die bli pulk laptop untuk kegunaan staff kl bile buat kje luar..kbrnya hrga cecah dkt rm5000 setiap satu.y tu fara xjelous swbb weolls jrng gune laptop so xpe gune y lme pun tp beli sewenang2nya pastu marah staff kb x cukup collection. Kb jugk y kne.. Back pasal milo tdi..tngk dekt akaun co wah bukn main bnyk staff resfreshment tp kl punye la n personl punye tp rekod as staff?? What theee..klo slh mohon maaf tpi ape y sy faham mmng mcm ni la n ..kb? Milo pun xbgi.ini lawak! Dan i is sentap... Bkn la nk kate eleh isu milo je pun tpi too much la ..ini contoh je.. Isu cuti el ot solat duit n mcm mcm lgi ade..

So sebb isu2 marah xpuas hati semua ni wajib le kite semua lpas perasaan. sekarang fara rase gaji fara x berkat sngt. Ye la da dok ngumpat bos pastu rase berslh sebb ngumpat.cc we all ni xla jhat sngt ngumpt ngumpt rase bersalah.klo mmng hati n mulut jhat xdenya nk rase bersalah n gaji x berkat haha ape blh buat..I try to x ambil kesah ngn isu isu ni semua sebb syang nk bhnti kje..tp tpi kesabaran mkin menipis.knpe teruk sngt co melayu ni... Fara pnh kje ngn cine dan prcayalh sephit phit ngan cina phit lgi ngn orng kite sendri *lap air mate* . my click dulu kje kt co cine pastu kje sini jap pastu lri msuk cine balik  .. Malu kt orng ngn attitude orang sendri..

Btw in the mean time dilema fara klo bhnti kesian client.terumbng ambing mcm dulu mase mule2 fara kje bnyk y mcm x terurus. Client xdbri reminder for pyment segala setiap waktu ade je surt saman le notis byaran le.xde orng ingtkn xde orng pntau so haru disitu xde la kte kje fara tersusun ..x..tp i try my best now untuk mudhkn smua.hoii i is sentap tau klo terima notis dr irb rase mcm fail jd consultant T___T plus2 da baik ngn client.. Xnk la mereka susah klo fara bhnti mngejut.percayalah kau akan mnngis klo dpt surat penalti dri irb.haish..

Dilema no 2 ..klo bhnti kje mmng xkn ade dh kje di kntn wajib ler merantau tapi i is fobia..fobia nk tinggl parent..both arwah nenek mninggl saat fara struggle ngn study saat dlm kpla fara study is important than anything makenya hr hr konon study n melibur sepuas hti je..n bile arwah meninggal i was likee .. Ya ALLAH selama ni 24 jm dok berlibur ngn kawan je n sibuk ngn uni je n tadaaa .. Arwah da xde n percayalah, fara lngsung x ingt ape last kenngn we olss.. Nmpk x betapa fara abaikn diorang..mase tu susah sngt nk terima..smpai mimpi2 ..berbuln jugk lah..rase bersalh mnyesal semua so fara xnk klo one days i choose to stay in kl tibe2 parent tinggalkn fara..kite thu dri kite jnis macam mna ..jnis y gile kje dok jauh seminggu sekli tu pun x jnji untuk berhubung.. There's no waysss. Sy lebih rela mati dulu dr tngok ini semua.. :(

Dilema no 2 is fobia with gelap..takut hntu, takut orng jhat huhu.. Y hntu tu Semua gara gara mase stay d hostel diploma dulu.x nk citer lgi cume nk ckp kerana emosi dan pikiran x waras smpai sek fobia ngan gelap, sunyi, malam n etc etc.. Y part orng jahat tu..sampai sek pun i olls x caya laki haha.. Jngn terkejut klo tengok ade pisau seblh fara klo fara dok sorang haha..paranoid sangattt..

Dilema itu dilema ini last last pikir baiklah.perempuan bile kawin die akan dipisahkn with parent. So dat y i choose to stay with the co.fara pun jdi fobia jugak klo bhnti keje dpt y lgi teruk.so far bos fara ok sebnrnya tp ye lah boss ni kdang die hati die tu kurang alert sikit ngn pkerje biase le boss kensss plus staff semua baik2 we support each other..dpt lgi ke y mcm ni nnti.kt co tu i olss le senior.klo da senior pun same baya ngn y lain n perangai gile gile juge ko ingt ade protocol ke dlm co tu hikhik.bile bos xde dunia we ollss y punye.kng bhnti kje bru ade senior, senior mesti kerek.alah orng melayu selalu klo pngkt tinggi sikit dr orang terus bajettt.. Senior diperlukn for reference tp klo untuk bajet sorry x minat..

Makenya sekarang saya punya sejuta alasan untuk bhenti tp juga punya sejuta alasan untuk bertahan..awak bwk la sy lari kiki.mindset fara kdang gile mcm tuannye juge .. I can't left my parent but i think klo kawin tibe tibe rase mcm xserasi*ouh ya sy juga x prcye cinta akn kekal selamanya ok* then tibe tibe ade peluang untuk bina kerjaya i think i will dngn senng hntinya tinggal die huhu.. Tpi perlu die juge untuk berlindung dr kjahatan tp x perlu die juge tapi ok ulng la sejuta kali sampai tertidooo. T___T

** Ya ALLAH klo sekalipun semngt dlm dri hilng mohon diberi dan dikekalkn satu sebb untuk bertahan..mama & abah.hanya kerana mereka.. Amin..**

**harap masuk kje ahad ni hti da positif balik. Tak nak oii kje gji x berkat..or hrap dpt peluang kje kt tempt lain.ya ALLAH permudahkan..aminn **