Wednesday, April 29, 2015

Pengalaman pahit manis first time jumpe client


Just back from outstation.muehehe outstation la sangt .. Back to main point sepnjng bkja selma setahun ini la pnglman pling sweet n phit y pnh dilalui..kisahnya b4 pgi tmpt client i was informed dat client was very un-cooperated, un-understanding, annoyed crazy n so on. I was really shocked ble dbrithu tntng itu..sebb client y dimaksudkn itu is client y fara pling baik sekali.. 

Tp klo da semua para auditor kte mcm tu so fara pun mule la percaya skit demi sikit. Segla kebaikn y client bg kt fara terus fara tolk tepi. I think theres no point for client to baik2 with me y konpirm same je status nye dngn kwn2 lain.b4 this pun ade la kne sound skli due tp y fara kne x la steruk auditor kne. Klo kne mcm audtor fara konpirm da blik kg kmas bju tungu orng masuk minang. Eh :p 

so berbklkan segala story y -ve ngn perasaan nevos x hingt kuatkn semngt ntuk jumpa client on monday. Tp tpi eh elok plk senior acc mc. Mkenya discussion was cancel! Person y fara selalu deal is head finance, senior acc was her staff tp pham2 le orng atasan ni klo staff die xde mke die pun bkn blh bg ape y kite nk. K fine xpe xpe walau hti da berbuku sikit. Hri ke 2. Selasa! Again mc lgi! Hoii haku da berangin. Ikutkn mmng client on je untuk fara jumpe die tp bdk2 ni kte jumpe head without senior exect is nothing!! So fara pun refuse la untuk jumpe! Mlas. Sambil bebel dlm hti. U ask me to come beratus kilometer y mana date for discussion da set baik2 after sebln lmenya then u mc?? I was like ..k ! Ke -ve thingking naik 50% lagi.

Google
Hari rabu pgi ke menara multi purpose. bngunn office client terltk . nk msuk kne ade pass bgai! besar! Mewah! Elegance cey2..kite ni da la suke ngn suasana metropolitn gitu.excited je walau nev0s x dpt nafi. Kuar je dr lift d tingt sepatutnya terus dngr suara sergah "ha baru dtng! Da pkul 10 bru dtng!" terkebil kjap.puzle die ni sape then ternmpk nme kt bju ouh ok dat is da client y da sethun haku borak dlm phone je. So ni la tuan die..tp fara sempt senyum n angguk tnda mnyapa je la sbb tibe2 phone Fara berbunyi. Ade client call..

Then both of us.ouh ya lupe fara g sane with munira, Staff branch kl. Die teman fara la kire..masuk bilik disc n jumpa senior exect with list of doc y kite nk for tc preparation. Lpas tu msk bilik head finance bgthu ape y kite nk perncngn bla bla. Bru le haku terasa kekagetannya. Dlm phone klo bg fara berckp mmng x terlayan la client. Client ckp 1 fara jawab 10. Tp bile jumpe real mcm ni ermm hanguk2 je la mampu. Takut oii klo terlpas ckp kang die tengking mcm mna huhu.. :'(

2 hr d tempt client info y nk dpt sikit je. En tu lngsung x membntu fara. Mintk pda exect senior pun aduhai lmbtnya.time is running.client Dtng jumpe fara kat disc room tnya ape lgi y xde n kuar.bknnya nk tlong dptkn info or intruct staff die bg info y kite nk tp kite plk di sound sedas due sebb x bjya dptkn info y ade. Kenegetivi thingking  +20%! Bile die acah2 sebut bru je nk blnja mkn tp kje x siap xblh la mcm ni. Mulut fara dengn lazer nya ckp "klo blnja pastu marah2 baik xyah encik!! Sy x nk" sentap en tu kjap! Geram sebb fara mnjawab kowt haha tpi btul la fara ckp tu..b4 kuar kne warning pula "kire elok2 tax tu! Klo figure lari siap kau! Aku ckp kau slh kire*ckp kt bod n related person la*" fara?? Rase nk nngis!! :'( encik mmng jhat lolol.. :p

Blik opis kl bos tanya fara bile nk blik kb.kje mcmmna da siap? I tell him y x! Client x membntu at all. Dngr mcm tu boss terus suruh fara blik kb ngn die mlm khamis tu jugk sebb flight die mlm tu.kos mhl klo i trus stay hotel tp got nothing! I'm puzzle! Nk ikut kte bos kje fara x siap lgi client pun msti mngamuk klo fara blik mcm tu je. I ckp ngn boss "ikutlh en ckp la sendri ngn en. Client bla bla" pndekk citer I bjya yakinkn bos y insya allah by selasa i blik sebb mase jumpe hrtu die kte extend sampai selasa. bos agreed! Ok settle stu msalah. mlm tu pikir punya pikir n Sebb xnk bg orng pikir fara x buat kje n nk push client bg info cpt so fara pun dngn crazynya n bangganya tulis email list of pending doc n cc my big boss, cc head finance n treasury(bos segala bos), head finance(en client) n senior exect(k.yat). Mase tu khmis mlm. Muehehe. Hoi ingt kau je nk selamat. Kite pun ade cara juga ntuk mnyelamatkn dri.. :p mkenya alhamdulillah info y pling pnting sekli fara dpt jugk jumaat tu. Tu pun en client mc. K.yat je ade.. En client mc. Ulng sejuta kali.mudahnya mereka bcuti. Tulis kt tweet bebel2 sorang2 eh..haha T___T

Sebb extend sampai selasa tp hotel smpai jumaat je so azahan tlong uruskn semua tu. Mlm tu fara ingt nk pg putrajaya 2 hr nk jumpe anak sedara tp blik tu sempt la recalculate tc by using info y fara dpt pg tu. Allahuakbar! Mngucap pnjang. Kuar air mate bile tngok latest figure y kuar pd tc! Teringt warning client! "Klo figure lari siap kau" sebb figure lari! Almost double from what we state at audited financial statement!! Cancel blik putrajaya! Tdo dngn level stress thap mksima. Tweet2 lgi & lgi (-__-')

2 hri tu. Sabtu ahad fara mngadap tc je! Ngntuk bhnti tdo. Lepastu smbung sampai pgi. Perasaan x yah ckp la.huru hara.tngok tc ingt warning client ingt ckp auditor nngis dan nngis. Terus rase nk bling audited report ke muke semua orng atasan! B4 this fara da cube mcm2 ntuk hlng audited report dr state amount tax y x finalise sbb info x lngkap tp failed! Sebnarnya amount tax x perlu btul as per finalised pun sebb thun dpn nye akan dibuat adjustment..gtu la kowt..tp setengh client die nk exact figure dilapor atas audited so ini atas permintaan die la y buat hdup fara jdi huru hara.. :'( nangis lagi..
Try to rasionalise my ownself thousand time. Fara prepare report estimate tax from first to final.. Knpe dr 0 jd itu ini.Preparation ntuk bling cronologies ke muke client bile die mngamuk nnti. Dlm kpla mmng pikir klo x kne tengking depn staff semua mkenya fara kne halau kuar dr tmpt client mase tu jgk. Pham x betapa stressnya fara dsitu.. Nngis lgi..

Hr ahad mlm.kul 2:59 minit pgi fara skli lgi email client n cc orang atasan semua bknaan pnding info y x dpt lgi! I nk semua info dpt by isnin.. b4 blik kb.. Sebb lewat tdo mke esknya kul 8:15 pg bru fara terjaga. Kelam kelibut bngun mndi brsiap solat (ganti) then kul 9++ br sampai office. Bru je duduk xsempt log in attendance pun tibe2 handset berbunyi ..

"Hello kat mna ni??"*suara tinggi
"Eh siapa ni?"
"Kat mna??"
"Err.. Sy kt office kl lah"
* rase mcm da thu siapa! En client y suke marah2 T___T
"Office lagi! Ni yang aku nk marah ni!! Dtng sini lmbt blik cepat.. Pastu dokumen x lengkap..Bla bla pastu aku dtng nk jumpe korang da blik"
I was like.. Ya Allah .. "Bile en nk jumpe kiteorng.b4 blik sy da jumpe kak yat tnya ade ape2 info lgi ke nk bg. Dah xde sy blik lah"
"Bla bla datang sini pkul 10!"
"Eh mna sempt sy x jnji pun pkul 10 nk dtng"
"Dah aku bce email kau pgi pgi lgi.so aku consider pkul 10 la"
*strategi fara slh! Email memakan dri :'(
Terus tngok jam! 9:30! "Ye la ye la tpi kul 10:30 la. Sy nk print doc lgi..nk bwk g sana!" "okey" letak phone! 

Tngn mengigil! Membebel kat munira! En tu call marah2 kate kite g lmbt blik cpat. Die  cr kite khamis nk discuss tp kite due da blik! Walhal bkn die ada masuk jumpe kite jap n gelak2 ke. Pastu kuar.mne ade ckp nk discuss pun.Y allah geram btul fara" sambil libas tngn sebb mnggigil nk print doc pun x dpt huhu..pastu fotostat machine pulk buat hal.memng meroyan la fara dibuatnya .Da siap print sambil kmas brang ntuk pgi ke tmpt client nmpk kain telekung terus tnya munira "nk bawak kain semayang ke x ea! Tu da mngamuk2 tu bile tngok tc konpirm die halau kite semua dr office! Mesti x sempt nk zohor kt die pun.. Bla bla" 

sepnjng dlm kete fara n munira saling luah perasaan.die kate itula pasal die xnk g tmpt client. Client mmng perangai xsemengah. Almost 3 bln dok sana.kiteorng da serik. Umi(auditor) selalu kte kt die geram dkt fara sebb fara selalu kate y en client ni baik. Die geram sebb client tu x baik pun..fara "Kte x sangka perangai client mcm ni.dlm tepon bkn main ckp awak dtng sini nnti sy bg ape y awk nk .die baik je dlm fon.seriius fara xpnh kne mrh ngn teruk ngn client ni..ble auditor kte die grang marah2 fara ingt die marah sebb lmbt dan after mmbntu but then i just realise y die x mmbntu lngsung..ya Allah.."..honestly fara da la bhri2 murung pikirkn tc.client plk perangai dlm tepon lain luar lain.rase mcm inilah pngalamn pling mahal sepnjng fara bkerja.. :'(

Sampai tempt client jumpe senior exect n then msuk blik en client ntuk discuss bknaan pending info. Mase discussion tu suara die slow lah, x tinggi mcm phone call tdi. N he admit y documentation co die sngt teruk die kate die plik knpe kite semua take time amik info y sebnarnya septutnya senng je. Fara! Iakan je la" memng! Mmng documentation en teruk! Pastu en nk marah2 kite0rng sebb lmbt padahal..."*luah rase x puas hati!!

Then discus2.. Dptla semua info y fara nk..i mean die thu la cara nk dptkn info tu..smbil discuss sempt la die ckp lpas ni kite g mkn. Fara "x nk kje x siap lgi. Xnk mkn" ulng 3 kli. T__T ape pun y terjdi fara x nk kuar mkn..apetah lgi die y blnja sebb fara thu sebaik je fara present tc pd die fara akan dmarah dengn mksima.. Tp blh pulk die kte tkpe mkn mkn la kje kje.. Ececey ckp senng la encik.  Encik tu da la mcm singaa.. Bnci!! emo pulk kiteee :p

Then end of stories kul 12 i pun present die tc. Dekt 2 jm juga dlm blik die. Xpyh ckp la berapa kli fara doa jngn la kne marah dpn orng ramai.. Then i say..
"Encik dulu kite estimate co x kne tax kn tp kite stil byar(installment) rm 400++" bhnti kjap.. Tarik nafas.. "Then untuk audited ..based on info y kite ade sy estimate die kne RM700++.." bnhti lgi trik nafas lgi.  Dan sek based on latest info die kne dekat rm1million! .." pejam mate kjap. Tarik nafas pndang client sambil tunjuk draft tc.. N en client punya reaction..

"Ermm kite kne byar y ni la ea..Kene penalti x?" "kne..y RM700++ tu pun da kne*fara lupe nk highlight pd die hrtu*" then sesaat due saat.. "Oklah.." i was like.. Eh..terkjut.kaget "eh Encik ok ke with dat amount??" die pun tngk tc blik. "Dulu kite byar Rm400++ ni kn?? Pastu kne 900++ ni. So blnce Rm500++ kne byar kn..oklah.cume tdi kate ade slh kire sikit kn..nnti kirela btul2 ..nk report pd bod lagi" Ya Allah Ya Allah Ya Allah. Jujur fara x expect langsung se nice itu die punye penerimaan! Dulu bkn main mngamuk kat auditor ble kite kte estimated rm700,000++! Siap warning fara bgai. 

Tarik nafas dan SENYUM! BAHAGIA! LEGA!! Lpas tu die ajak kuar mkn. Nk mkn ape nasi beriani nasi kndar bla bla listing kdai makn. Fara y tdi berat hati sek onnn je lahhh hehe "ikutlh ape2 pun sy ikut je..tp sy x mkn mamak" "eh kau decide la kaukn dtng dr jauh" "nasi beriani la..tp jauh ke" client "allah dekat je xsempt nk berpeluh pun bla bla" terus mnyampuk lju2 "bkn pasal tu lah.sy pkai ksut tinggi ni. Sakit la kaki klo jauh2" pastu borak2 n ketawa2 elok2 je.. BAHAGIA! LEGA! Kuar dr blik en client tnya munira "eh awk btul ke x kne marah ni? Btul ke die kte ok tdi?" ulng sejuta kli.  X percaya haha..Ya Allah terima kasih sngt.. :) *ble bgthu auditor semua pun mmng xpercaya sebb all of us memng expect fara kne marah.see trauma btul mereka ngn anginnn en client tu*

G kedai mkn n mkn dngn rase happy y amat.borak n gelak mcm biase. Muke fara pun da x seketat mule2. Y negative pun da hilng. X la kjam sngt client ni!! Tp bdk ni kte ngn fara je die ok..klo orng lain x..urmm..x thu nk komen ape .mungkin sebb fara first person y die knal dr our firm. Da setahun pun deal sekli..tpi honestly tq Allah sebb permudahkn kje sy.. Sek ni x siap lgi.otw siapkn full draft.. Moga semuanya selesai dngn baik..amin..

Friday, April 10, 2015

Currently in nervous mood!! :p

Salam & Hi!

Isnin ni akan ke tempt client. Buat tc .. D kl.. Tempat da lupe kuang2…… :p nevous pulk tibe tibe. Kl je pun padahal.tempt bermain mase mude mude dulu hihi.tp sethun jugk ler x jejak kl. So tkut juge apetah lgi g sendri ..

Antara bende2 y d nervouskan is :

Pergi naik flight!! I olss mane pernah naik flight.dulu pnh beli Air Asia kl-kb tp x naik sebb blik lg awal dr date ticket. Mcm mna nak naik flight? Ape procedure naik flight?check in mcm mna? Berapa jam nk kene ade di airport? Ahad tu fara msuk office dulu. Kb kan kjeeee..Flight kul 8mlm. naik MAS! N ticket diurus sepenuhnya oleh admin. Makenya i is compius berkenaan luggage ni. Berapa kg limit? Dngr kte 20 ya? Tp luggage ni inc with  tick price ke? Hua hua hua. Gigih google tapi melalui pembacaan air asia ni klo luggage kene byar lain ya. Mas free ea?? Soalan tanpa jawapan.. T___T my boss memng every week travel tp katenya da lame x naik MAS so die x thu plus da kate selalu travel ade umh le d kl sane so die lenggang2 je kb-kl-kb so x kne pikir sal luggage!! :'( tp admin kte 20 kg. Ye la tu kowt.. Harap btul la. Klo slh malu le kite haha :p

Stay hotel alone! Ok d ulangi ALONE. Ouh ya btw dr kb-kl pun mmng sendri juge. Kite ni dah la penakut haha.ade dengr ura ura big bos arahkan staff kl teman stay hotel tpi fara mcm x nk lah. Buat ape. Bukn rapat mne pun with staff kl. So fara harap semua ok ok je. Klo x ok i will seludup myfriend masuk hotel muehehe. Mintk admin kl tlong Temph hotel y katil queen terus hoho. To be save! Klo amik y single tibe2 tkut.. payah le pulk. Ko nk suruh orng y teman tu tido kt lantai . lol :p ouh ya my hotel with office branch kl 5-10 min je jln kaki.area kl sentral tu je.. Ngn tempat client 1/2 jam kowt..

Last bende y dinervouskan is jumpe client!! Da setahun fara deal ngn client ni tp ni br first time nk jumpe. Ouh ya ini adelah client y i olss baik gile ngn die tu.tp kn sebnarnya b4 fara, para para auditor da pergi jumpe client buat audit last month tp cerita y didengr dr kawn2 sngt tdak enak d telinga! Client GARANG gile! Eh garang n gile tu asing lah.huhu.. I know die garang, suara pun tinggi je sokmo( tp rupenya bru thu all this while klo engaged ngn die die buat loud speaker patutle berckp mcm orng jerit2. Sakit telinga fara haha mungkin slh stu sebb suara die tinggi!) tp part gile tu fara x thu belah mana. Sebabnya die time keje ye btul la serius tp setakt slepas peristiwa kne ugut ngn die tu , die ok ok je. Kalo we all engaged memng berckp x sah klo xmelencong ke bnde lain,gelak3 n so on.. Makenya kte y selama ni ckp x berlapik tibe tibe jadi tkut ble dngr story. Klo dulu admin pass call kte en ni cri fara dengn senng hti terima sek senng juge tp dlm htk ngucap. Ya Allah jngnla kne marah.. So ni bile g sane. Depn dpn.. Mcm mne nnti klo kne marah.*nangis* tp kn dlm pda tkut2 tu last week mase die call sempt ler i olss bgthu client "en. Sy sampai ofice en dlm kul 10 ya. Kul 10 tau pling awal.. Klo lmbt jngn la mrah"* suara mcm gagap2 pun ade. N ulng bnyk kli sebb die bantai gelak bile fara ckp gtu ..T___T pastu siap tnya

"ni knpe ckp mcm tu? Y takut sngt kne marah knpe?" "En. tu kan garang. Da mcm mcm citer sy dengr. Sy dah tkut .. So sy bgthu la awal2..so klo lewat en jngn la marah" (act. Dulu die pnh call fara tnya sal kje lah pastu sambil2 bebel mna para para auditor x sampai opis die lgi! Sy da kte pkul 9! Ni da nk kul 10 x sampai lgi.bla bla .. ) so sebb bnde ni lah juge fara bgthu die awal awal tpi fara x la kte sebb ni kt die.. Then he said " mna ade sy garang! Sy baik ! Jngn percaya ckp orang!!" me "Kalo 10 orng citer x kn la bnde tu tipu??" Reaction Client ?? " hoiii mne ade 10 orng!!"* jerit. Fara?? Gelak! "Memng bukn 10 itu contoh je" kisahnya y involve mase audit dulu ade la dlm 7 x smpai 10 pun. T___T then dsebkn cerita kegarangan ni jugk la even suara die mcm mosttt welcoming me *tiap kli call tnya bile nk dtng* fara mcm tkut2 jugk . mcm xnkkkk pergi haha..

So sekarang conclusinya i is nervous gile! Tkut naik flight tkut tdo hotel sorang tkut jumpe client & opkos tkut result tc x seperti first draft which fully done without complete information... Ermm..harap semuanya lancar. Amin... :) n harap juge sempt berjimba2 with bff! Rindu gile nk tngok wayang hoho :D

Friday, April 3, 2015

Aktiviti hari minggu yang super duper

Hello!! Hi hi !! Kul 12 malam baru mengedik nk tulis belog ..so merasa la i olls tdo lewat mcm biase.. Ye macam biaseee..lately ni punye satu hobby yang sngt x blh blah which is mnghabiskan mase ngn mengodek2 blog orang.. Klo da hbis bce n da Xde kje sangt mke g kat google type dulu isu isu y nk thu mcm '' 'pengalaman kerjaya' 'dekorasi rumah' 'wedding reception' 'trip ke krabi' 'kahwin tanpa cinta' 'pengalaman bersalin' 'cara untuk redha' 'jodoh' 'pngalaman dpt bos y teruk' 'pngalaman first baby' n  mcm mcm lgi kiki. Klo ade jumpe blog mnarik make moh la kite marathon entry dri die single kahwin cerai sampai malam bleh gitu haha..

Kalo dulu hr minggu or mlm hari memng akan hbiskan mase ngn repeat bc novel y berlmbk dlm bilik tu xpun awal2 buln harusle mmbli novel bru.tpi rase da due bln kowt x bli baru sama ade nk jimat duit plus plus lately rase mcm 'huh! Crite dlm novel laki baik mcm malaikat, kisah cinta blh senyum sampai telinga.hakikat dunia realiti laki semua hampeh..eh emo pulk kite haha' i is stresss.. Kisah dongeng macm tu da x menarik jiwa i olls lgi lgi bile nk masuk fasa umur wajib kawin ni lol :p ..

Sedar x sedar da cecah setahun tinggal dunia belajar. Da punya kerjaya sendri.kerjaya y hurm kadang rase bangga coz being me y punya satu problem ckp laju x hengat plus jenis x reti nk explain n penyabor tpi tibe tibe kje di sektor2 y mlibatkn konsultansi ckp dpn orng, nk explain2 kasi yakin knpe itu knpe  ini rase mcam woww! You can do it baby..on nom nom sngt tau bile submit return ade nme iolss terpampang sebgai penghantar.hikhik.tpi klo da ade nme tu pham le juge mkanye tanggungjawab n kesalahn tu terpikul atas bhuu sendri ler.. Walau selogiknya sepatutnya tuan punya boss y patut bertanggungjawab coz die y approve kn tpi lme kje i olss dpt ler tengok prangai orang atasan y ade ape2 lpas je kt anak buah.cek sikit2 pastu aprove! Pas pas klo ade ksalahan semua pkat lempaq kat anak buah..this is so sooo biadap haha..tak kne lgi la kt fara tpi fara pnh tengok orang atasan y saling tembak menembak satu same lain.. Die punye pusing tu umpama dr kelantan nk g perak tapi die lalu kl dulu bru perak walhal dri klntn kn blh ke perak terus..Haru btulll (-__-')

Dan back to topic aktiviti hr minggu i olss selain memerap ngan tepon is mentido ler 24 jam.mule selalu merungut bosann dok rumh ! Nk kuar nk kuar!!! Tpi bile kawan ajak kuar haremmmm ler nk join. Terus terbayang panas panas haha. Selalu rase xde life auwww.. G kje kul 7 x kuar matahari lgi blik umh mathri da xde.. Bile haku nk jumpe orang mcm ni.haish mnjanda sampai bile2 le gamaknya kensss kiki. Kalo ade kwn tnya kte busy kje klo client tanya opkosss le i olss bom awal2 da u all bgi bnyk kje mcm mna nk kawin.ceit alasan sangt haha.. Duduk u n kje ni lain thu tak.dok u blh la jugk cuci mate dok opis da la jarang kuar rehat memerap dlm opis 8 jam pastu muke dak laki opis je i olss tengok. Juling biji mate tngok hari2 haha ..amboii mulut lazerrr.. Kiki.. Acah je tp ye lah dk opis tu semua uncle2 plus adik2 .. Bile ntah nk masuk mamat2 y hensem y blh dibuat stok laki kiki. Klo ade blhla la ajak musnahkan co ni eh :p gurau je lah.. T___T

Selain dri panas hrusle nk elak dr membazir duit.hurmm ni satu masalh juge.da setahun kje berapa sen sngt i olss gune untuk kepuasan dri.nk shopping bju bru haremmmm ler unless bju kurung.nk shopping pun catu2.mara ngn pt pun tertunggk haha.harap kete je bayauuu tu pun sebb kete kensss klo due bln x byar mau die tarik.hoii mlu sekmpung klo en dcf kne tarik haha.. Tapi in the meantime walau bercatu syukurlah atas rezeki y ALLAH bgi.. dpt byar ape y perlu dlu..mara ngn pt tu sile bersabau ye.tunggu ler due thun lagi klo income i olss da stabil hehe hrap x la selama itu.kuar nme kat icresss ke cress ape bnde y publis nme penghutang tegar tu..lupe ..make ..hncur harapn nk ke oberseeee hehe..

Selain dr membazir harusle juge sedar dri y kesihatan sngt low sekarang.kuar sekejap je pun blik mule la melepek je kt ktil.. X masuk sakit kpla etc etc klo jln lme2 haha..da knape ntah nk kate tue 25 pun blum lgi huhu..pasrah..

Tapi honestly jauh disudut hti rindu nyeee nk lpak same kawan..lgi lgi azie.ingt mase diploma dulu sebuln sekali wajib g mall cuci mate tengok wayang..jln jln ngumpat ngumpat ehh.. :p ouh Allah..selalu ckp mungkin sebb tm xde ape so itu sebb dr y dulu kki jln skng bertukar jdi kaki bngku sebb kelate kn takde wayang hehe.x de la kate gile bebenor nk berwayang bagai iolss pun sokong wayng x perlu ade di sini. Bgus sebnarnya ade due adat y berbeza.sini timur sna barat hewhew cume sesekali nk berlibur dngn gurlisss semua.. :(

Dan jauh dsudut hati juge masih simpan cita cita dan impian untuk keje di bndar like putrajaya ke kl ke pj ke selangor ke..n stay sane juge.  Tpi xnk dok kwasan teres y bnyk pelancongsss tu nk duduk rumh jejak bumi mcm putrajaya y amai dmai itu or nilai due eh.ape apelah y penting perumhn melayu.nk rumh semi d bersama insan tersayang gtu kikki..tpi  heee harapan btul la. Dulu yakin jugk nk capai cita cita n cinta tpi tengok ngn keadaan fara skang ngan kje nye ngn fobia nye yang urmm .. Sedih rase haha tapi in the mean time i just think that hidup bkn lme mne pun.in sya allah klo mati awal kn rase x ralat kowt x dpt capai tp klo hidup lme mke moh le kite cube untuk redha dr hri ke hri..tpi orng kate x de y nmenya redha selgi x berusaha.klo da hbis usaha bru blh redha..betul ke ea?? Make kne la berushakan erm..

Fara rase maselh sekarang adelah fobia dan takut.dan rase fobia ni buat semua lngkah rase kaku.. make terjadila kjadian ngis2 nk capai cita2 tp xdpt nk buat ape make berserah la pda takdir.. Ape y fobia ape y tkut.ouh pnjng gile entry ni tp lntakla untuk bcaan fara je hihi mmndngkn fara pun da xaktif berbw so halalan toyyiba la hihi..so back topic bnyk..bnyk y ditakutkn n difobiakan..

Especially Kerjaya! Skang click semua baik gilos. I olss pun serasi n cinta gile ngn kje.nk nk xde senior kite boss kite kuli rase heaven disitu.ape ape blh buat kputusn sndri kite nyee jenis x suke berada di bwah telunjuk orng so alhamdulillh dbri peluang untuk jga practice area sndri. N client2 pun baik.cite cite pun nk kje ngn co melayu.nk semayang pun mesti la bebas kan.sepatutnya la..semua mcm da ok tpi y x ok boss tmpt kje fara mkin hri mkin melampau pulk gayanya.orng ckp xprofesionl ngadu kt blog pasal kje tpi ni bkn nk ngadu nk ckp n luah je haha.. Ok boss! Yaaa boss suke marah2 xpasal2 .y tu fara rase da blh paham sebb da setahun kn kje so pndai2 le tp hrtu kt pantry we olss beli la milo n susu letak..untuk kite semua minum la kan.setahu fara la semua co mmng wajib sedia bnde2 gini as staff refreshment kn .ye la kat pntry tu kmain ngn peti segala tapi hampeh xde isi pon. Kisahnya tibe2 wifey boss berkate2 y mbri maksud lebih kurang "jngn bli milo lgi gune duit opis nk bli milo ke nk minum ape ke bli pkai sendri u all kn gaji tinggi" ok ayat gaji tinggi tu yang haku rase nk sentap gile.. K dngr sini Kite ade due branch kb n kl.kb main..semua kje kl kb akan hndle n pntau.kbnykkannye la.ade juge kl hndle tpi sikit.. Btw kje kb mmng staff kb je buat.. Dah la kb y buat semua tpi gaji we olss y kje lme gile ni lgi jauh beza ngn gaji fresh grad y kl dpt. Jngn ckp pasal kos hidup tinggi ke ape la kite ni xnaik kete ke? Kite ni x mnyewa rumh ke? X mkn.x byar installment? Beza seratus due blh terima. Contoh klo fara y kje da sethun gji RM1500 fresh grade die nk bgi RM2300 ko xrase sentap ke? Eh ini contoh la huhu. Gaji fara bkn RM1500 tinggi sikit. Gji fresh grade tu ura2 die nk bgi mcm tu la..latest 2000 ke 2200 ke x pasti. My click RM 1300 & RM 1350  exp dkt setahun dah. Fara sebgai kawan rase mcm nk nngis thu x ble dngr gaji die n dngr perbezaan y ketara n beban kje y dberi.. Dah tu skng die sibuk ngn stu sistem bru.crm. sape y kne hdap? Bdk kb jugakk y buat.kl tengok jeee..dulu sharepoint pun gitu.i firm pun.heh!! pastu die bli pulk laptop untuk kegunaan staff kl bile buat kje luar..kbrnya hrga cecah dkt rm5000 setiap satu.y tu fara xjelous swbb weolls jrng gune laptop so xpe gune y lme pun tp beli sewenang2nya pastu marah staff kb x cukup collection. Kb jugk y kne.. Back pasal milo tdi..tngk dekt akaun co wah bukn main bnyk staff resfreshment tp kl punye la n personl punye tp rekod as staff?? What theee..klo slh mohon maaf tpi ape y sy faham mmng mcm ni la n ..kb? Milo pun xbgi.ini lawak! Dan i is sentap... Bkn la nk kate eleh isu milo je pun tpi too much la ..ini contoh je.. Isu cuti el ot solat duit n mcm mcm lgi ade..

So sebb isu2 marah xpuas hati semua ni wajib le kite semua lpas perasaan. sekarang fara rase gaji fara x berkat sngt. Ye la da dok ngumpat bos pastu rase berslh sebb ngumpat.cc we all ni xla jhat sngt ngumpt ngumpt rase bersalah.klo mmng hati n mulut jhat xdenya nk rase bersalah n gaji x berkat haha ape blh buat..I try to x ambil kesah ngn isu isu ni semua sebb syang nk bhnti kje..tp tpi kesabaran mkin menipis.knpe teruk sngt co melayu ni... Fara pnh kje ngn cine dan prcayalh sephit phit ngan cina phit lgi ngn orng kite sendri *lap air mate* . my click dulu kje kt co cine pastu kje sini jap pastu lri msuk cine balik  .. Malu kt orng ngn attitude orang sendri..

Btw in the mean time dilema fara klo bhnti kesian client.terumbng ambing mcm dulu mase mule2 fara kje bnyk y mcm x terurus. Client xdbri reminder for pyment segala setiap waktu ade je surt saman le notis byaran le.xde orng ingtkn xde orng pntau so haru disitu xde la kte kje fara tersusun ..x..tp i try my best now untuk mudhkn smua.hoii i is sentap tau klo terima notis dr irb rase mcm fail jd consultant T___T plus2 da baik ngn client.. Xnk la mereka susah klo fara bhnti mngejut.percayalah kau akan mnngis klo dpt surat penalti dri irb.haish..

Dilema no 2 ..klo bhnti kje mmng xkn ade dh kje di kntn wajib ler merantau tapi i is fobia..fobia nk tinggl parent..both arwah nenek mninggl saat fara struggle ngn study saat dlm kpla fara study is important than anything makenya hr hr konon study n melibur sepuas hti je..n bile arwah meninggal i was likee .. Ya ALLAH selama ni 24 jm dok berlibur ngn kawan je n sibuk ngn uni je n tadaaa .. Arwah da xde n percayalah, fara lngsung x ingt ape last kenngn we olss.. Nmpk x betapa fara abaikn diorang..mase tu susah sngt nk terima..smpai mimpi2 ..berbuln jugk lah..rase bersalh mnyesal semua so fara xnk klo one days i choose to stay in kl tibe2 parent tinggalkn fara..kite thu dri kite jnis macam mna ..jnis y gile kje dok jauh seminggu sekli tu pun x jnji untuk berhubung.. There's no waysss. Sy lebih rela mati dulu dr tngok ini semua.. :(

Dilema no 2 is fobia with gelap..takut hntu, takut orng jhat huhu.. Y hntu tu Semua gara gara mase stay d hostel diploma dulu.x nk citer lgi cume nk ckp kerana emosi dan pikiran x waras smpai sek fobia ngan gelap, sunyi, malam n etc etc.. Y part orng jahat tu..sampai sek pun i olls x caya laki haha.. Jngn terkejut klo tengok ade pisau seblh fara klo fara dok sorang haha..paranoid sangattt..

Dilema itu dilema ini last last pikir baiklah.perempuan bile kawin die akan dipisahkn with parent. So dat y i choose to stay with the co.fara pun jdi fobia jugak klo bhnti keje dpt y lgi teruk.so far bos fara ok sebnrnya tp ye lah boss ni kdang die hati die tu kurang alert sikit ngn pkerje biase le boss kensss plus staff semua baik2 we support each other..dpt lgi ke y mcm ni nnti.kt co tu i olss le senior.klo da senior pun same baya ngn y lain n perangai gile gile juge ko ingt ade protocol ke dlm co tu hikhik.bile bos xde dunia we ollss y punye.kng bhnti kje bru ade senior, senior mesti kerek.alah orng melayu selalu klo pngkt tinggi sikit dr orang terus bajettt.. Senior diperlukn for reference tp klo untuk bajet sorry x minat..

Makenya sekarang saya punya sejuta alasan untuk bhenti tp juga punya sejuta alasan untuk bertahan..awak bwk la sy lari kiki.mindset fara kdang gile mcm tuannye juge .. I can't left my parent but i think klo kawin tibe tibe rase mcm xserasi*ouh ya sy juga x prcye cinta akn kekal selamanya ok* then tibe tibe ade peluang untuk bina kerjaya i think i will dngn senng hntinya tinggal die huhu.. Tpi perlu die juge untuk berlindung dr kjahatan tp x perlu die juge tapi ok ulng la sejuta kali sampai tertidooo. T___T

** Ya ALLAH klo sekalipun semngt dlm dri hilng mohon diberi dan dikekalkn satu sebb untuk bertahan..mama & abah.hanya kerana mereka.. Amin..**

**harap masuk kje ahad ni hti da positif balik. Tak nak oii kje gji x berkat..or hrap dpt peluang kje kt tempt lain.ya ALLAH permudahkan..aminn **

Thursday, April 2, 2015

Tak Puas Hati!!

Geram benci marah sebal! Rase macam perasaan ni da sebati dalam hati.

Every day try to be positive, kene marah kena 'tolak' jatuh nangis bangkit senyum*ulang sejuta kali*

Ketenangan dalam hati makin hari makin hilang, iman dan kesabaran entah kemana. Rase macam robot pun ade. Tp robot die xde rase nk marah ngumpat mngata y boleh buatkn kite berdosa kemudian masuk neraka! Ewah you 0lllss yang perangai x macam manusia kiteorang y masuk neraka?? Gud job!!

Hati ni sakit y teramat bile tengok sorang demi sorang berlalu pergi disebabkan keegoaan korang..

I will never ask for more.. Just nk mintk kami diberi sejuta kekuatan.. I love them.too much! Sakit y dieorang rase,kite pun rase tapi sorry i forgot that u have no heart? Satu kebaikan y dibuat dicanang setahun tapi sakit y diberi tak sepadan dengan kebaikan y diterima.. Berjuta kali maaf dan pemahaman diberi.. Wanna ask more from us?? This is nonsense and stupid!! Dan sejuta rase hitam yang dilakarkan dalam hati mohon both sweeeeet couple juge rase.. Amin...

P/s : bile kau jatuh sakit kite semua risau, seteruk mana pun kau layan kami kite cube pham tapi kesabaran kami, especialy aku semakin hilang.. Kalau kau lupa aku nak ingatkan y dunia ni n segala harta y kau ada ALLAH y punya. Dont talk about image in front of us! coz ur image already tarnish, not just only in front of us but also da world and ALLAH. ALLAH maha melihat jgan lupe tu.. :)

**fuh fuh! Lepas geram.haha..saya x mention name kan so xdikire ngumpat kn kiki..YA ALLAH permudahkan hari hari kami..amin...