Thursday, March 26, 2015

Ketidakfahaman kesalahfahaman dan ketidakmahuan

Keep thingking antara ketidakfahaman, kesalahfahaman dan juga ketidakmahuan untuk memahami.. Which one surrounded our life right now..

Kisahnya haritu I ask my big boss regarding one of our client. Akaun die x latest sedangkn die dlm kategori 'Aktif'. Klo kite x update akaun sek susahla lgi lgi nk gst ni hewhew . So end of story die bgi permission pda iolss untuk buat ape y patut.

Dengn kuasa power rangers y ade n memandangkn fara ni bkn akaun expert so fara mintk staff akaun call director mintk ape y patut untuk buat akaun.. Maka staff tu pun call la tp happen to be reaction that client x semanis mana by argue where u get this instruction from?  Knpe itu knpe ini? Who are u? N say die x deal aka xnak DEAL ngan staff .. I was like what the? Actually director tu aka Puan A tu selalu je call me. Wasap bgai. Elok je budi bicaranya so bile itu reaction die pd my click walau dlm bhasa y lembut make me feel like X FAHAM!!

Mase staff junior tu call die sempat la jawab y instruction tu comes from die punye account senior..bile junior ckp kt fara mcm tu fara pun ok la xpela die xnk bg info nnti fara sendri akan call puan A tu discuss.

Tpi tibe2 sejam mcm tu acc senior dpt call dr person from Abc sdn bhd tu ckp itu ini tnya itu ini juga dengn suara x mesra.xla marah or kasar tp tegas. Die ckp die call our big boss tp big boss ckp die x thu menahu info ape y we all mintk  (my boss dlm hospital act. X sihat..mungkin mls layan or blur kowt so die ckp gini haha tp sebb die x shat so abaikan saje reaction bos :p) so kt sini mcm my friend sesuke hati bg instruction.. Kepala iolss da puzzle!! What is this!! Ape kes ni minta info for akaun je knpe kalut sampai mcm ni.call boss bagai. Fara opkos berbaur perasaan.instruction tu dtng dr fara tp acc staff kne tarbiah percume huhu..pastu tkut ngn client pun ade.knpe nk marah2.. N apekah fara juga die nk marah lpas ni? then what about our big boss..matile fara kne serang ngn semua haha

Kul 1 that person call fara pula tp fara engaged so xsempt nk ckp.i return call but there's no answer till 3pm. Kul 3 tu dpt ckp itu ini..bla bla ok akhirnya fara faham dah..aderla internal prob etc etc. N she talks with me nicely.!! Persoalanya i dont know which one y berckp ngn acc staff tdi. Puan A or mummy die. Persoalannya juga knpe x explain baik2 ngan staff akaun y call tdi. Sometimes fara x faham ngn client ni . ya we know mcm iolls pun ade client y fara suke gile sebb baik so apeapehal i deal directly with them.x gune p/a die mahupun p/a i .eh k fine fara xde p/a haha.. So fara faham klo setengah client memilih untuk talk nicely ngn selected person je. Its ok tp i think its unfair lah. kite kje di audit firm.each area ade experter masing2 . mcm i tax.contoh klo u all call i nk mintk aturkn general meeting memang x la haku bolh jawab. Not my arear.so bgitu juga ngan part akaun ni ye sy thu sy baik gile ngn puan ni.ape ape wasap pun blh tp fara x buat akaun so i dont know ape y orng akaun perlu untuk buat akaun. Jdi kn better klo die deal directly ngn akaun n talk nicely??

Then bfore blik tdi our senior dtng ofis aka secretary aka director for sec comp y jaga client abc ni.n bru le fara thu rupe2 nya one of that client siap call our senior lgi lpas die call staff akaun tdi..Kasi tarbiah percume! Sal ni semua la. Tp senior fara y ni garang juge! Haha. Die bgi juge tarbiah percuma kat client tu sbab marah2!! xpela same umur garang ngn garang. So end of story hnya kerana mintak akaun xpasal2 7 orng terlibat same! Thanks to en khairul sebb backup us even tak thu pngkal cerita..ini la kepentingn ade senior hewhew.  :D

Selain y ni ade lgi client y mcm ni juge.. Y ni client pling baik ngn Fara n i like the most la haha.so xkisah la die nk deal ngn fara je ke.  Iolsss lgi sukeeee.klo die baik ngan staff lain nnti iolss jelousss pulak.. eh gurau je :p . Ok just nk bgi conthla. This client ada Ape ape even die ade p/a pun die deal directly ngan fara. itu bgus.Tpi one day nk jadikan citer admin email die bill n then call tanya progress payment tpi thu ape reaction client? Anything i will talk directly with Fara bla bla. Suara x nice langsung!!.. Kate my friend la.Me?? Setengah hati k fine bangga client baik ngn kite. Client percaya kite.tpi setengh hti lgi rase serba salah ngn my click. Xpasal2 kne sound juge..itu bukn bidang i olls.bukn i isu bill bukn i collect duit aiyoyo..y tu ngn admin. Fine klo nk deal directly with ur favourite what so called tax consultant ni hoho tp ckp la elok elok..  Ni thun ni buat audit.. I ask auditor to collect some info on behalf coz i need dat info to prepare pre tax for audit report memndangkn they all semua ke tmpt client. I x pgi.. but again..client nk deal directly with me xnk bg info kt auditor.. I is is is stresss haha. Ye la konon je nk bg info kt i. Memng le die nk bgi n i know die akan bgi tp lmbt la jawabnya. Alang alang auditor dsana so apesalahnya kan..Client ni mcm macam adee..nk marah kite pun mmng baik ngn die..nk suke rase unfair ngn kawan2 pulak ..

Kita faham kita bangga kita suke tpi kite juge rase x fair pd y lain y xdpt nice treatment..iolss pun klo bile ade info pnting nk tp x dpt sebb client prefer to talk with my click akan sentap juge.. Ade juge. Prnah juge.punyala gigih i kasi email n explain pda staff regarding one problem ni nk kasi die paham supaya mudah untuk mereka explain pd client ni.kisahnya client refuse to talk with me. K i dont mine. Tp kdang ape y kite nk blum tentu dpt disampaikn 100% mcm y kite nk.same like me. To do something that i dont know is hard coz we did not know wht they want actually ..

So pd akhirnya moh le kite duduk depn pc sambil pikir apekah mereka y tidak faham atau tdak mahu faham...atau kite just anggap itu anugerah Allah bile kite dpt tackle somebody heart dat y they want to talk with usss je or itu dugaan dlm krjaya bilemna die pndang kite sebelah mate je.haih nh spec! Pndang la we olss dngn due blah mate ya!! :p

Tuesday, March 24, 2015

Lagu Cinta katenyaa :p

~~ Di atas perih kau menari, Di atas tangis kau bernyanyi, Kau sayat hatiku
Dengan cintamu, Cinta Bukan hanya harapan, Cinta tapi kepastian, Cinta Bukan menyakiti hati. Disaat luka kau tak ada, Disaat duka kau tak setia, Cinta seharusnya Tak begitu ~~ Lagu Cinta/Asmara *ulang sejuta kali

-------------------------------------

Alangkah bagusnya kalau kite boleh memilih dengan siapa kita nk jatuh cinta.dengn siapa kite nak pertahankan what so called cinta.. Bagus kalau kite dapat tahu who is our half.x perlu terhegeh2 nk mencari nk mencuba nak kecewa nk nangis eh :p

Tpi klo pikir blik klo semua terhidang depn mate i mean we know who is our half dr awal without sempat explore dunia pun x best juge kan.ye lah blik blik muke same.kite ni dahlah mudah bosan eh bkal mengundang penceraian gtu. Haha ..mintak jauh..

I wish cinta saya mampu membuatkn saya kata YA tanpa sejuta alasan disaat ia mahu saya mngatakan YA. reason? i belive him.i believe every single word y kluar dr mulut die.

I wish bile mana saya kata YA tapi die kate TIDAK. Dia akan stay pada TIDAK walau berjuta kali saya merayu untuk YA! Die kene teguh n kene yakinkan saya y TIDAK adalah y terbaik.

I wish cinta saya seorang y pandai kawal perasaan. Setinggi mana marah die pada saya die xkn pernah tinggikn suara. rase sweet bile mana laki die gengam tngan die dek kerana tahan marah than perasaan. Tp klo saya terover mencabar jiwa die bleh la lempang saya laju laju eh x x. Jngn laju laju pecah mulut iolss nnti ..terus lari blik rumh mama :p

I wish cinta saya jnis y cool.klo die x sabar die akan like "oii sayang!! Bkn bgtu tp bgini..." sweet oii haha. Spontaneous. Inspired by... Eh haha jngn risau sy x layan pun cume kdang nk ketawa pun ade.lucu..

I wish dengan hnya mndengar suara die saya boleh jatuh cinta berkali kali.lagi dan lagi. Ketahuilah akan hakikat jatuh cinta itu sangt mudah tpi nk kekalkn cinta tu sangttt susah apetah lgi bg manusia mcm i olls y independent x caye kat orang curiga tinggi berlagak emo ego etc etc.. Ouh iolss mmng punye perangai yang negative sahaja haha

Akhir kate kje as a consultant mcm mcm jnis orng aka lelaki y saya jumpa.ade y kaye director ceo ank datuk ke etc etc tp humble..elok budi bicara walau bossy2 sikit. Cmpurla negative positive.ade juge tua xsedar dri brlagak kaye call tahu marah marah etc etc y buat haku rase what the hell ade laki mcm ni. T___T ade juge y baik budi bicara tunjuk mna btul mna salah bgi ruang dan peluang btulkn kesalhan cume kdang kesabaran die hilng ugutan la jdi mainan like "awak jngn tanya soalan y mencabar keimanan saya..karang..." " awak niiii.klo ade depn saye ni memangg.." Takde kate kate haha .tahan sabar kowt.kadang fara pikir mereka2 y berjawatan ni bile attitude baik ngn iolss pelik la juga .kenape?? Client kn always right .. Tp klo jniss y xde attitude susah juga sebb dan dan tu juge haku rase nk tembak dieorang.eh.tp syukurlh bnyk kawan/kenalan y fara dpt dr pelbgai generasi n sektor baik tua dan muda baik y hensem n tdak, baik y  suara y buat rase nk call bnyk2 kli sebb suara die blh buat cinta datang bkli2 atau suara y rase klo bunyi tepon terus nk buat buat msuk icu.x nk jawab call.annoying T___T

Motif sebut sal client? Contoh je.. kisahnyaa bile jumpe y baik i was like wah bgusnya klo awak sebaik en N. Or wah bestnya klo suara awak Selembut en R.eh harap awk x mcm en tuu.ermm agaknya klo awak da tua will u treat me like this uncle treat me.. Or will u be the best partner for me.. Pham knape sy blik kje lewat phm knpe iolss blik kje muke masam (kne marah ngn bos or client hehe) teman buat tc sebb esok nk kne submit.. G mkn kt luar coz i olss x sempt n mlas msak.boring bosan mls! Pnat kje haha..mcm mcm..

Tapi.. Itu hnya pertanyaan y x terungkap..x pernah terungkai lgi... Cinta bukn hnya harapan tapi kepastian.. bak kate lagu cintaaa tuu..kate lagu tu la ..kate i olss never mind.just take ur time.walau berjuta godaan jodoh itu tetap satu.hanya cepat atau lambat..walau kdang saye rase nk jatuh cinta kt orng tu orng ni tp sy thu mereka bkn awk..wish u have very gud life.find me once u are ready..eh x x .silap. sile muncul before 31/12/2015!! :p

Akhir kate fara pun x thu ape y ditulis haha. Lagu cinta punye pasal.tp rase mcm x relate pun tapi eh.k esok kje!! Bye!!