Tuesday, December 29, 2015

Pengalaman Interview as Tax Asisstant (Part 2)

Hi hello. Ape khabar semua kiki. Skng kul 10:35 pm. Lmpu da tutup. Bersedia untuk tdo. Well nk awet muda kna la tdo awal haha. Tpi mcm awl sngt so moh le berblog.

Btw back to topic. Memndangkn hmpir sebuln fara pun da lupe ape y ditanya.. Y fara ingt antra soalan y ditnya:

1. Kindly story about yourself. Orng ckp aka ade satu video y viral tu ckp xperlu mentioned ape y da sedia ade d resume tpi i olss tibai je. My name is ××× i have degree in accounting & have about 2 years experience in taxation arear. Itu je. Die tnya. Ade lgi? I kte just that bahaha.

2. What do you do in the previous com and what is your scope of work. Ckp la ape y dbuat bla bla.

3. Pnh x handle audit case.

4. Single atau dah kahwin. Tkejut kjap. Kne jawab ke haha. Da jawab single die tnya plk ada bf ke. Jawab then die tnya pulk Bila nk kawin. Dalam mse terdekt ke. Opkos la klo ade bf ko jawab je xde jugk kiki. Nk kawin x if btul2 mmng dlm waktu terdkt kne inform la kng x approve plk cti xleh kawin wuwu. Klo lmbt lgi ckp xde dlm perancngn lgi. Tpi selalunya if af die prefer single. Sebb kje kn bnyk y ot nk kjar datelines la. Xde life kununnya. Klo da kwin then pregnant mmng affect performnce la. So pluang dpt tipis.

5. Parent kje ape. Dlm form app die tnya ade x family y related ngn af envi.

6. Salary y u nk. Etc etc.

Alaaa btw honestly bnyk da lupe soalan die haha. Tpi tips y nk bgi adalah..

Kne CONFIDENT & SPEAKING!! Huhu. Walau x thu pun speaking jugk walau berbelit pun kiki. Die tnya abh kje ape current fara thu. Previous fara x thu bhasa bi nye apee. So lpas ckp sy pun bgthu err sorry i did't remember what is my father previous job actually. Sebnarnya bkn x ingt tpi in bi fara x thu haha.

So sepnjng iv mmng speaking je lah.  mse iv fara tnya siap3 either there will be any room for improvement, training provided ke.  Etc etc. Siyesly ckp ini akn btul2 mninggikn nilai awk dmta bkl employer. Klo ikut kn qualifiction fara rase bnyk y lgi power n over me. Tpi enthlh i also dont know mcm mna bkl2 employer cr pkeeja. Y pasti mmng beratus n bnyk iv la. So kindly practice n practice. Cra fara practice dngn ni laaa. Membebel kt blog gune bhsa cmpur3.bahaha Biar grammar slh ke ape xpe awk akn bljr dr mase ke semasa. Trust me. Hee. Btw tq Allah untuk seglnya..

Ouh xlupe juga inform on notice y dperlukn if nk resign. Psst after this klo nmpk die mcm nk ambil aka pluang tinggi nk dpt so kawtim la die msk selewat y blh in case u kne bgi notice bhnti.

On my part honestly klo tngok kt job street tu beratus appliction received. Xtermsuk y on hand. So bile d pnggil iv. N bnefit pun memng for me sngt mnrik lah so i try my best to capture their attention by promising them that i can start my first day asap. So trpksa la Bgi short notice kt previous co. Oh ya Alhamdulillah da minggu ke2 dh kje hehe. Tpi tu la sebb bg short notice so probability x dpt gji secukupnya dr previous co tu tinggi la huhu. Tpi siyes fara x mnyesal sebb rase tawaran crrnt job ni mnarik sngt. Syng klo terlpas itu y pasrah je lh dpt x dpt gji dr previous co.

Hbis iv buat stu soalan perakaunan. Buat bs/pl & tc. Bla bla. Then blik. Kisahnya nk ckp time iv mmng la 98% fara speaking. Xpndai pun jwab je la asal phm. Da siap iv bile diee ckp confirm i dterima kja me  "ouh ok thanks . ade ape2 kontrak x nk kna sign. Bila blh dpt" bnda prtma tnya ialah kontrak. Huhu fara nk thu bnefit provided in paper sbnarnya haha.tkut tipy. N tanya in bm terus. Xde dh bi bi. Time iv je ckp bi. Pastu bebas.

So end of story here we go.. Dlm 35-40 staff ade. And 1/7 je melayu. So pndai2 la u olss nk hdup hihi. Moga Allah pmudahkn segla urusan saya y br mula mngtur semula kerjaya dan awk2 y sedng mncri kje. Amin..

Update : blh practice iv dngn link ni juga ya. Tq.

Thursday, December 3, 2015

Pengalaman Interview as Tax Assistant (Part 1)

Just fyi sy skng ni ngh gigih cr kje baru. Klo perasan mcm fara ckp dulu nk cr advert kje as tax asisstant mmng sngt susah sebb kbnyakn employer suke advertise jwatn tu as audit asisstant or associate . so i olss selalu mngeluh knpe xde kje kosong dlm bdng tax di af firm. Knpe xde knpe knpe knpe. I nk kje kosong. Huwarghh. I selalu cr kt mudh tpi iyelah memng x semudah y dsangka la. Jawatn audit n account bnyk la. Sampai la one days i terjumpe satu website y tibe2 buat mte terbeliak bulat dn comey haha dan dan je lencong ayat :p which is jobstreet y ma aih bnyknyaa position y diiklankn. Tpi memng lot of co y establish la. Co melayu xde sngt. N untk orng y da ade experience untuk bdng tax ni kbnykn 2 thun. Tpi 1 pun ade. Fresh i x pasti sebb i da set my preference sebgai itu ini dan ini dan itu. So kisahnya fara pun gigih la apply almost 24 jugk la co. Mase tu pikir mesti susah nk dpt sebb byk y apply. Tpi cube jugklh. Mule2 ltak jugklh target salary y cinonet je sebb just nk try  luck .nk apply co besar terus gji juta2 tkut xde y interested wuwu so redhalah. Tpi bile orng pnggil iv tngok untuk fresh grad *cnth* gji pun basic je tertibe rase mcm. Xnk lh! fara da 2 thun kowt exp. Nk demand! Nk gji lgi tinggi. Hurm. Manusia mmng mudah lupe n bngga dri haha. So fara set kn pref gji mule2 nk dr 2.4 then g 2.5 then 2.6 pastu 2.7 skng haku buat 2.8. Apply y 2.8 ke atas je. Y rendh x nk. Puff bajet bgus sngt i olss  ni haha. Tpi yeah sy pun hnya mncuba je. Pndek crita dr y 24 fara apply tu y mna fara x thu pun still ksong or tak sbnrnya sebb ade setngh co die klo da xnk pkje die akn tukr status apply kite tu either not suitable ke withdraw ad ke so kisahnya dpt la dlm 7-8 iv/respon.tpi like i said fara syng kje fara skng sebnarnya huhu. So brat hti nk g. Dpt tolk dpt tolk. Hurmm sampai la my kaki buli bhnti kje then tibe2 dpt email dr xxxx tmpt die d setia walk. I google n waaaaa setia walk puchong cntikkknyaaa. O emmm Geeee am falling in love already.

Kshnya die email selasa mlm suh iv on hmis fara kn di kb. So fara respon email invation to iv mintk tukar minggu depn. Tunggu esoknya die x reply. Aduh aduh. On rabu ptng fara call tnya blh tukr tak. Tpi pic xde. Rase mcm pluang nk dpt tipis dah tpi nk jugk. K first tips d sini if u are interested with that co tpi not available selgi blh kawtim mase untuk iv buatle. Muke kna la x malu n bersungguh sikit nk iv hihi. Sebb xde respon fara call lgi hr jumaat. Tnya i punye request untuk tkr iv ke selasa mcm mna..bgi nme la bgai. die kte selasa x blh. Klo isnin untuk jobstreet iv still ok hr lain die nk iv orng y die terima application on hand pulk. So fara ok je la. Terpksa la on isnin. Tkpe la y pnting i nk g iv. I nk berhenti gituewwww..

So pergila on isnin. Drive dri putrajaya ke puchong. alone. Mnual. With gps. Lol. Here the tips that i can conclude :

1. Print ur resume untuk bgi pda interviewer.

2. Bju ikut suke je. Orng kte kler pastel ok ksut betutup tpi fara pkai bju mini kurung kler hijau tebu & highell je. X tutup pun.

3. Sijil berkaitan susun dlm file n photocopy. Tpi eh die x amik pun slinan sijil. Ushkn amik tngok pun x. Mintk fail pun x. Hbis RM4.20 fara buat photostat. Blh bli coolblog oreo tau. Sedihnya. :(

4. Bwk pen. Ade nk kene isi application form. Fon pastikn ade internet snng kau nk google translate ape y x phm huhiii. :p

5. Bwak kalkulator. Fara bwk saje2 je tpi hah amik kau. After first iv die bg satu assessment. Kne buat profit n loss, blance sheet and tax comp. Ade kire c/a tau. Nyesal x bawak buku budget. Tpi nasib bjaya google n jumpe rate c/a. Pucat la jugk kjap x ingt huhu.

6. Ouh bwk la pensil n pmdm skli. Liquid ke. So slh blh gunakan. Fara dok bris straight je pnjng2. Klo bnyk salah x ke hodoh . hurm.mmng hdoh pun tpi 2,3 je slh tulis hihi. Fara bwk pen je.

7. Lgi? Ouh klo nk kje di kl contohnya better buat alamat kl. Pluang nk dpnggl iv tinggi. Fara letak umh akak aka putrajaya n almt klntn sekali. Mmndngkn sy kje Kb kl so xpe ade due address. Tpi.. Ade la kontra nye dsini.

Ape die?  lupe. Tibe2 rase ngntuk. Nnti la fara share ape y die tnya mase iv. N tips2 lain. Beserta resultnya. Skng nk main fb n tdo haha. K bye! :p

Sunday, November 22, 2015

Emosi 2

Boring! Bru pukul 9:40 pm. Nk tdo bru lpas mkn nasi & ceaaa mcm la ko blh tdo awal mcm ni T__T . Due to too stress maybe lately mmng xleh tdo awal. Kul12++ pling cepat i think. Ngantuk.. Pnat gilee tpi klo xkul 1 x kul 2 .. X bngkak mata x tertido la jawabnya. Bngkak mte tu sebb nangis for sure. Eh fara xphm btul lah apesal air mte lju mncurah bak air hujn. Emosi sngt due bln ni. Pntng leka nangis sokmo. Stress pulk haku bahaha. Ape ke sengal air mte sndri pun xleh nk kawal hehe. Tpi sekrng bru fara faham mcm mna rasenya putus cinta ekiki..

Ni baru ptus y baik bkn putus y lostt gtu. Aka bukn y real. Keep contact cume terbatas dn tingkh laku terkawal. X sebebas dulu. Klo y putus siap ngamuk nyumph bnci thap maksima bgai ape y akn jdi agaknya ya? Gile mungkin huhu..tpi klo da bnci lantak kau lah nk mati pun mesti x kisah. Klo y pisah cr baik ni. Hurm...

Separuh hti kte yeah da ok. Infact da sebuln fara bjya kontrol dri dr msj orng sana. Satu kjayaan . eh k lh tipu. Haha. Dlm sebuln ni ade 4 kli kiteorng contact. Sekli tu fara y termesejjj sebb trbca status die y mcm orng ngh susah je. I olss kn prihatin. Buwekk! So tnya la knpe then ckp ckp sikit hbis.. Y lain die lh pm. Time ok ok la. Time x ok. Like ltely serius x thu la ape ade dlm kpla mmng setiap mlm pun nngis. Pgi stabil. Time kje ok unless boss annoyy mmng lead to emosionalll la..so lead to setengh hti y x okkkk.. Tpi btul la jugk kowt x berapa nk ok y sebnrnyaa. Fara mmng mudh marah btul skng ni. Pntng orng buat silap lju je tinggi suara.. Kt opis klo client tnya atau buat sesuatu y mncbr wibawa like knpe kne pnalti bkn dh hntr ke i will act like hoi @%%$*$ bukn u all hntr lewat ke? Bkn hrtu i da remind ke. Skng nk bising pulk. Lempng nk?  bla bla.. Contoh! Setakat ni xde lgi tpi ekplain secara ksar atau blas secara x mesra mmng da ade bahaha. N mnjawab ngn bos secara tinggi suara pun dh. Hoho. Klo en client kl tu klo suara fara mndtar je mmng die tnya lh knpe hihi. Apepun hrp in future semuanya akn ok. Siyesly satu thp mte mmng bngkak sebb nngis bnyk sngt . Fara x xthu la ape y ade dlm kpla. I keep telling my self klo da xde jodoh nk wat mcm mna? Mcm lah sorng tu je y ade. Hello bgus sngt ke die tu. Xpun fara! So abaikan die. Tpi disaat hti nk berpling pda y lain i keep comparing.. Apekh akn ade y lgi baik dr y ni? Sesabar y ni? Xde jawapan.

I read this yesterday.


Haa btul la tuu. Previously mmng sy mmg jnis gini kowt .. sampai satu hr ter ter jumpe orng tu. X ter sngt la sebb we all mmng da kawan lme. Dlm dok sibuk brcerita itu ini x tersengja tersuke. Pndekkn crita..lot of guys come to our life aka hidup prempuan dengn mnawarkn mcm mcm. dr segi independent susah nk bg contoh so bgi y fizikal la. setakat klo awk ngn sy nnti nk g mna mna sy blh bwk ade orng kacau sy blh protect, sakit sy blh jga Aka bli ubt. Mlm mlm sy blh msj smpai tertdo klo awk x ngntuk. Jawapn nye xpyh! Mcm hku xbiase bwk kte mlm. Mcm xde kaki nk bli ubt sndri. N sorry i olss ade rm ade internet blh tonton smpai lebam aka tertido so i dont need youuu. .kete rosak? Dont worry abh ade. Eh mechanic pun bnyk kt luar :p

So dr segi bnde y fizikal..Contohnyaaa Ade spesis y nnti sy bli kete senng kite nk kuar jln.

REJECT! Sorry abh da bgi fara kete so fara xnk kete awak. 

Ade setngh y kje da ok dah ni calon je xde. 

REJECT! Ade kje aka ade duit ke? Sorry sy pun ade kje. Ade duit skit. Sikit pun jdila walau tiap bln still tadah tngn ngn mama abah hihi. Klo ngn awak sy blh tdah tngn tnpa berkire ke? Blh tpi kne gadai hti dan jiwa kn? Sorry. X nk! 

Ade sesetengh y sy da ade rumh. Klo awk kawin ngn sy tinggl cuci kaki je.. Semua da ade.

REJECT! Mmng since i olss da ade semua ape y nk sek cume rumh tpi try to provok cinta dengn property just not my way. Fara nk kiteorng cr rumh same2. Byr sewa? Eh awk byr la snndri blh hihi. sy nk decorate our house je lol. Pokok pngkalnya sama sama bukn x same same.

Ini semua jawapn fara sndri. there was some of my friends who already owned house. Mlabur dulu. Da kwin bru duduk. Kete pun dh. Kje pun gmpk. So guys did u think u have enuf attraction to attract us? Prempuan zaman sekrng x perlu da semua tu. 

Orng ckp awk ingt ngn ksih syng tnpa duit blh bhgia? My answer i don't know. Tpi percyalah duit jugk bnyk meruntuhkn kesetiaan seseorng. Mungkn bg some people berlgknya perempuan ni. Mcm gud gud je mcm da ade semua. Sy? Xgud pun tpi alhamdulillah ape y ade sekarang ni da terbaik so bab property mmng fara x heran. y tlong drive, jga bile sakit, tmn berbual y tu perlu usaha y tinggi untuk jdi sebhgian dr hdup. Dan jwapn fara ni mmng mewakili perempuan sespesis i olss. Y dulu busy mngjr kjaya cinta tolk tepi .skng bru terhegeh2 nk cri.. :p  Then..

tadaaaa. One days bile kau jumpe seseorng y bolh attract kau aka y sngt mnyakinkan y die dperlukn y amat di dlm hdup kau. Tpi lki tu plak da punye segalanya dlm hdup dan skng kau pulk y tercari2 ape y istimewa dngn dri kau.  Sehingga membuat kn die yakin y kau dperlukn di dlm hdup die. Life is just like  karma right. Dulu kite persoalkn orng ape bgusnya awak sehingga sy perlukn awak? Skng kite pulk tnya dr sendri x ckup bgus ke sya untuk awk. Lets mke it simple. Zaman skng ni awk ade kje, kete, tmpt tinggl then blh kte 90% hdup lngkp. Y ffeeling2 ksih syng tu mmng kne usaha sndri lah T__T 

Jdi seseorng y bercita2 tinggi thu ape y nk dlm hdup y selain dr cinta.. mmng sometimes ksih syng pun xkn mampu untuk ubh ape y dicita citakan. Syng lah setinggi mna pun. Sy pnh rase mcm tu so sy thu perasaan tu. Tpi sy xpnh pulk rase perasaan xckup bgus ke sy untuk bdri dsisi awak. Hoi mcm mna nk rase da selma ni xpnh jumpe lgi y mampu buat hti jtuh bkli2 huhu. 

Kisahnya...positive nya kt sini me as a person y pnh bertanya n terpikir bgus sngt ke awak untuk bdri dsisi sy..eh jap just wanna to clarify all this while bile fara kte ckup bgus ke tu sebnarnya ckup pnybar ke? being independent selma ni u will notice that it will be annoying if someone tooo care for u. Kang ade jugk kne hempuk ngn fon dok msej tnya Itu ini. So cukup sbr ke hadap kerenh perempuan y rase die blh hdup sndri. Bolh? dan sek ni being prempuan y ditnya aka terase dtnya ckup bgus ke nk brdri disisi die will lead to u try ur best to be da best. Tinggikn ilmu agama, baiki dri etc etc. 

Tpi honestly said sbnarnya walau setinggi mna pun prop atau keimanan y kau ade.. Xkn pnh cukup untuk mnjdikn dri kau bgus klo xde jdoh atau x bgus bile ade jdoh. sebb lumrah hdup .. Kita saling melengkapi. Err phm x.mcm ni contoh for my case even fara da kje da ade kete ade inc sendri dn die msh bljr xde kete pun tpi sebb sikp pnyabar die *yes i keep falling for him just bcoz die pnybr* so fara rase die da punye seglnya. Y xde xpe blh share. tpi ironinya walau die xkje lgi tpi sebb die ade simpnn ade target ape y fara ade tu x cukup pun untuk lawan ape y die ade. So as for me fara x ckup bgus untuk die Aka XDE JODOH aka XSALING MELENGKAPI. N die pulk sebb xkje lgi bljr pun x hbis lgi so keep telling me y die x punye ape2 pun untk bgi kt sy. Aka xcukup bgus pun untuk bdri disisi sy.Rase xleh lwn sya aka XMELENGKAPI aka XDE JODOH!  

Pendekkan citer? Hbis crite. Eh x. Pndekkn citer sy sentap ngn ayat ni sebb terasa msuk sngt ngn dri. N conclusinya klo ade mka akn saling melengkapi dan klo xde cublh dan usahalah setinggi mna it will always be "awk da ckup bgus ke untuk sy? X kn? Kindly move!" k bye!! 

Tuesday, November 3, 2015

Emosi

Lately lot of things happen. Suasana Kja y semakin hilng seri sebb hr2 dhadap dgn ego/keberlagakan orng atasan.. Dngn workloadsnyaa..Then + dengn msalah hati.. Kebodohan dri sndri sebb bgi ruang & peluang untuk die dtng, termsk dlm hti then pgi sesuka hti.. Sampai satu saat rase sabar, tawakal dlm dri hilng y ade cume rase kecewa y looks like dah turn out jdi rase mrah bnci dan dendam! How come my life end up surrounded with negative people? Ujian Allah untuk jdikn dri tabah? Tpi ape y sy rase sekrang cume nk mnngis 24/7. Emosi x stabil. Jdi mudah mrh.. Rase mcm nk gile!! I know there's way for me untuk kluar dr segala kebodohan ni ..ade iv kje bru ade 'kwn' bru tpi hti xlarat untuk mula semuanya semula..pikir cita cita dan impian lgi.. Klo fara stop kt sini mksudnya fara kne mula semula. Tpi klo bertahan?? Rase xkkn ade perubhan. Ya Allah. This 3 month will be really tough for me. Prmudhkn ..amin...

Saturday, October 17, 2015

Hijrah Hati

Dlm hidup x semua y kita nk kita akn dpt. Kadang2 kita terpksa lepaskn sesuatu bkn sebb kita mahukn ia tpi sebb kita thu ia akn mnjadi lebih baik tanpa kita.. Cinta x semudh itu untuk dtukr gnti awak.. Xsemudh tu...

#hidupdalammati

Wednesday, October 14, 2015

Picnic di Pantai Bukit Keluang, Besut Terengganu

Kt off ade staff bru name Akif Zafran! *Cntik nme kn haha* umur 23 i think. Lupe dah .. Die ni tertibe hrtu ckp jom g bkar ayam.. Lme n bnyk kli da sebut tpi mne la we all sempt nk lyan bahaha. So hr ni sempena cuti awal muharam termakbul la cite2 die tu.. Semua drncng dlm mse due hr je. Ckup x ckup orng decide nk on jee & kite decide untuk ke Pantai Bukit Keluang, Besut Terengganu.

G 3 buah kete. Me, Akif & mairah. Mmndngkn mereka semua dr kb only me dr tm mkenya decide ntuk jumpe di Pasar Tol Bali. Mule x ykin nk drive hoi mne pnh Fara drive jauh dr kb huhee. Tpi glad to have gps, amalin & dee as a partner. Klo sesat sesat same2 hee! :p

Tolk kul 8 dn smpai kul 10! Tmpt die woo sumph cntik. I mean still terjga la blh lpk lgi. Pntai di klntan for me bnyk y da tak leh turun cecah kaki ke air.. Ade btu y hadang. Y ni.. Blh mndi lgi beb. We all picnic btul2 dpn air. Depn gua! Omei. Ok x yh bnyk ckp tngk gmbr jee!! :D

Proses membkar ayam bermula. Eh jap jap.  bkn y ni last dah.. y mule mule bkr orng lain mairah amik kredit je haha :p k gurau :p

All click was there! Yeay! Love them much! Ouh btw y kecik to my sist & lki blkng tu tunng bdk dpn tu.. Y amik gmbr? Ex staff y masih dknang sampai sek :p

Ouh btw fara bawak adik due orng saje suke2.. Nk suh tlong ambikkn gmbr skli nnti jdi our photogh haha T__T 

Me? Tukng pantau dieorng bkr je! Senior katekan lalala :p

K itu je gmbr y blh diupload. Ok la dr xde haha. Mse g fara follow tngh2 time blik fara bkk gps.Mse tu fara dok drive tngh2 jugk. Dieorang belok kanan tpi gps  suruh kiri. Mule2 fara ikut lgi knn tpi tngok km brrtmbh so i olss terus u turn without hesitate. Mairah kt blkng pun bhnti skli. Xphm knpe fara u turn :p

So blik asing n selmt sampai ngn jayanya. 1 jm 10 min i think. Time g 2 jm tolk lpk tunggu orng mungkin 1 jm 35 kowt. Jimat mase. Phewww bangga plk ttibe bjya drive jauh gile hehe. :D 

Friday, October 9, 2015

10.10.2015

I miss arwah... 2 thun berlalu..

2 thun y xkn merubh ape ape. 2 tahun y xkn merubh keadaan untuk mnjadi lbih baik. Berulng kli hati diusik dengn kata kata dan berulng kli jugak hti terhiris dengn segala tingkah laku..

Klo Fara tahu ini ending die sumpah demi Allah takkan sesekali hati bnarkn die malangkaui batas seorng kawan..

Dan sekarang dsaat hati terlanjur sayang dri x mMpu untuk bersuara mahupun tahan hati dari terluka walau sekali..walau hnya untuk sehari..

Seriously am give up & dont know what to do.. Penat sangt penatt.. Dan ia sNgt membodohkan..

Sunday, September 20, 2015

Things getting worst

Isnin 5:25 pgi.

Terjga kul 3. Awal!  mungkin sebb tdo dr kul 9 plus lgi. Dpt wasap from A y kul 10 mlm tdi. Reply kul 4:30am. Selepas sejuta kli fikir. K tipu.  Xdela sejuta tpi berulng kli fikir. Perasaan y sngt tdak mnyenangkan. Xnk reply tpi kesian nk reply tp mcm bg hrapan pulk. Tpi da berulng kli tolk die .. Dibuatnya die ber dendm kt saya mcm mna lol. K reply seadanya je lah. Just go with da flow. Lepas rep feel like .. Ber.. Dosa??

..Just realised dr dlu smpai sek always feel berdosa klo contact ngn sekian sekian. Tpi klo ngn M aku x rase mcm tu pun. Die mesej la kul berapa pun my hand feel easy to reply. My heart too. Maybe feel connected.

Tpi things like getting worst. Smlm kul 10 pgi ade dpt pm.*die bls my pm y seblumnya tu*. Day bfore kn fara btul2 frust ngn apa y die buat. Rase marah. Tpi bile die pm fara jdi x sampai hti nk mrah2 sebb thu die x kn reply ngn harsh word. X kn. He was so polite after all. Rase marah hilng.. Magic kn? Even he did not say anthing all the angry feeling just gone like that..

Tpi.. Ade sesuatu y sngt x mnyenangkan. Sy rase die menipu on something. Haha entahlah. Fara rase die pun da hilang sabar ngn my behaviour tpi mungkin kenang kiteorng kawan lame so die try to act normally. But knowing him i know dat there was something not right there..even just by read that pm.

Tibe tibe hati rase tawar..kosong. When things does not goes right i think the best way is to just move on. Leave everything behind..yups..will do slowly!

P/s:  5:39am! A reply back my wasap. Wah! Awal die bngun! Ok 1 mata untuk die!
P/s/s: looks like my blog will be the place to mumblings about my love(xlove pun sbnarnya) story for a while haha. Till everything turns out to be okey.. Lol! :p

Saturday, September 19, 2015

Cinta itu maksudnya apa?

Ahad pukul 2:39 pagi! X boleh tdo! geramnya Fara huwarghhh. Mesti sebb petang da overslept. Dr tenghari skit kpla. Xnk mkn ubt so tdo dngn hrapan sakit hlng. Tpi end up pukul 9 mlm terpksa mkn jugk sebb selalunya klo dngn tdo die x hilng die xkn hilng sampai bile dah unless telan ubat. Ntah knpe ntah. Sebb stress ke ek. Huhu. Rase x stress pun tpi lately sakit kt area bwh jntung/dada secara tibe2 keep datang mcm dulu2(lpas mkn ubt dr bgi dkt sethun da xsakit.kecuali kpla)  Kpla pun. Klo fikir knpe kang mkin stress kang mkin sakit pulk haha so x yh pikir lah. Itu next entry kite fikir lol! :p

So ape itu cinta. Fara ingat fara da matured enuf untuk faham apa itu cinta, matured enuf untuk faham sayang tu mcm mna suka mcm mna etc etc. Tpi harini terpksa akui x faham. Entahlah. Mungkin sebb treatment y di show off for me tu berbeza dr y dbayangkn atau mungkin sebb hti mngharapkn y lebih atau mungkin sebb xade cinta pun dhati so it comes to be tawar hmbar etc etc.

Previously what in my mind is dat...For me no need to contact 24/7 to show dat u care about us.. For me i dont mind if u ask for a year to capai cita2 dan impian before melangkah ke depan walau aduhai lamenyaaa :p & For me no need to sweet talk 24/7. Sekli je pun da ok as long as ia meyakinkan.

Dan bile ia terjadi seperti what so called its ok to do dat its ok to do this ia xlah seindah dan hati x la setenang mana untuk terima.

Pada fara maksud saya suka awak x bermakna cinta. Tpi ia adalah one step closer to what so called cinta. Ia hnya perlukn masa dan keyakinan untuk pergi pda cinta. We cannot simply said to somebody hey i like you etc etc. And opkos we also connot simply said that hei i love you therefore to say that i like you is much more easier and good way to show that you are ready enuf to fallen for somebody if dat somebody care to make us fallen to them!

What happen right know is that both mengaku suke(tibe2 terasa die mngku sebb terpksa hehe) tpi kept saying & put that words in mind dat each bebas cr pasangan msing2.. Klo ade jodoh kite adela klo xde xpela. Kita kawan je lah. Yeah i do agree with this and yes am the one who said this. Bebas untuk flirting around. Sy suke awk lbih dr kawan tpi kurang dr lover. Bile tibe mase da bersedia nk kawin n then the feelings still there then we will got married. I dont mind if that person contact me 3 hr sekli sbuln skli etc etc. Kononnya la sebb bkn cinta kn..

Tpi what happen is yes i do dont mind if he did not contact me for maybe one to 3 days.even month pun ok. Years pun. Awk nk cpai cita cita awak x nk ade komitmen then yes. My answer is 'ok'. *Tpi kdang meroyan jugk la walau baru satu hari hehe. Lgi2 klo bosan atau ade bnda nk share..Ikut keadaan la.* Plus me too which having an attitude of gile kjeeee plus pnat kjeee so mls nk feeling2 blik umh nk tdo je so its ok. Siyesly its ok. Tpi bile kau tngok die keep online 24/7 either fb or wasap which u believe that x mungkin la die ngh strive with work or buat sesuatu untuk capai cita cita or ngh sembng with kawan satu jntina pikir sal works etc etc n in the mean time he did not even say hi to you so in ur mind mesti akan timbul rase die ni tngh contact ngn siapa sebenarnya?

Suddenly rase mcm you need a year to capai cita2 then its ok, You said dat ade jodoh ade xde xpe then its ok too da xrelevan. I think bukn ke mase y diperlukn tu blh juga dguna pkai untuk kenal each other dengn lebih details sambil2 cpai cita2. No need to couple etc etc because am also not that type of person who willings to give 200% komitmen to that feelings but it just that try to know your partner to be(with Allah will) much more better rather than simply said ada ada xde xde. We can use that time to stronger our feelings (if btul kite hrap ada cinta untuk both) and perhaps yakinkan each other y kita saling memerlukan. Baiki dri y mna xkena & opkos prepare to be good husbnd/wifey to be. Ingt jodoh cinta tu dtng sendri ke. Allah nk bgi mcm tu je ? Mmng x la...klo btul da knal and yes x serasi then baru la move on btul2..

Add on, lately what happen is it look like both ade ade xde xde dengan cara flirting dngn orng tu orng ni dengn harapn dpt y lgi baik maybe y blh buat perasaan y entah ade entah xde ni hilang. Pelik tpi itu jugk la y fara rase both buat. Eh tpi i buat sebb terpksa(and bru start buat kjap tdi. Itu next entry kite citer). I dont think there will be somebody who will treat me like him. Tetap 'ada' je walau kne marah tpi sebb thu theres lot of halangan2 plus die sndri pun cume berserah so i pun buat la bnde y same. Berserah juga.. Entahlah. X faham..

And pahit untuk dterima tpi Hakikat realiti xlah seindah mana. U keep saying nti klo kite kawin awk kne buat ini, awak jngn buat ini. Klo kite gaduh klo awak xnk beralah xpe sy beralah. Klo ade duit lbih kite blh g jln sana sini. Etc etc.

For some people it is ok to talk about futures/marriage/dreams even you are not 'connected' but not for me. I will not simply said dont worries kite kawin nnti i bljar la msk untuk u.. X pun ..klo ade duit lbih nnti kite jln sini ek nk cuci mte yeay! Etc etc dah jngn dok knang sangt la bahaha. Eh tpi x ckp bnde mngarut ek. Selalu ckp pasal rumh tmpt percutian mkn mkn je huhu. Gitula lbih kurang. Contoh!

Being ignored for few days even when u nmpk die 'ade' is just really menyakitkn hati tahap mksima kli due. Usahkn suka, cinta pun blh hilng klo x buat ape2.. Kn? No need to wasap sampai sejuta line atau 5 jm tpi enuf with hi hello etc etc but then kne selalu la. Ini ? Mcm ape ntah haha.  Klo time nk wasap dlu dr pgi smpai ke mlm pun blh.sek? Tapi fara x thu la klo ape y fara rase ni same mcm y die rase which is gives time for each to life independently. Ingat kt die. Hr hr pun x lupe tpi mlas nk wasap tkut ganggu. Eh orng pun ade life la tkkn nk mesej 24/7 gituewww tpi bukn ke orng kte klo suke he will keep find u. Eh. Tpi fara pun suke je die tpi x cr jugk die bahaha. Enthlah . nk komen.

Silapnya dekt sini both jenis ego tinggi hati kosong or keras maybe so its look likes ... Semuanya okkk xterasa hti ke ape ke walhal dlm dah meletup cume wat x thu je..itu fara la die fara x thu sebb hti die susah sngt nk dbaca. Xde perasaan pun. Nmpk mcm ade bile die sweet talk tu je la huhu.

Dan salhnya kat sini sebb i do believed dat he 'cares' for me even he actually not. Hei gila kau xperasan orng suke kat kau bile orng tu still contact kau even almost 2 years di ignore dikate mcm2. I still remember one of the harsh word/things i do is dat he texted me when am on my way back from class at 10pm(mse tu bljar lgi. Sethun plus y lpas). Mase tu fara da delete num die so x thu orng y mesej adalh die so reply lah tnya sape. Bile die kte nme sekian2 i said lbih kurang "ouh kau ke. Sorry aku da x simpn no kau buat menyemak memory phone aku je"*gaya serius* & he reply with gelak ketawa n said "tpi aku rase mcm nk bukukn memory kite selma ni" (both mmng brckp aku kau je sebb knal as kwn je kn mule2) like dat la ngn gelak ketawa. End of rasenya fara ckp "dah la aku pnat nk tdo bru blik klas." Even dlayan kasar still cool je. Bnyk mesej y fara acuh x acuh je bls. Kdng x bls lngsung. Klo la kawan jeee xde raseee, gigih sngt ke kau nk brkawan ngn orng sombong? I dont think so. Buang mase!  Gile kau xnk feeling sengsorang bile die kate die cume pikir kau sorang je selama ni. Nk tngok kau bhgia. X tipu. Msej kul 3 4 pgi hnya sebb rindu ktenya*y ni xlh caya tpi kdng trpkir jugk knpe bile die cume mesej icon je without texted. Kdng msej pgi2 bile reply x response pun..hurm* Dan gile kau klo x feeling tersentuh bile die nk pinjm kete dr akak, xdpt akk g adik pulk untuk amik kau kt airport and hntr ko ke office for meeting.. Itu y buat orng sini dr rase nk kawan je tibe2 jdi gila byang tu huhu.. Klo x feeling lgi mmang keras la hti fara haha..

Tpi perasaan ni mkin hari mkin kosong. Rase dperbodohkn. Lpas kite fall die mcm ade xde je. Ke die nk blas blik ape y fara pnh buat dulu huhu. Entahlh. Pnat nk fikir. Look like this relationship will never works. X gune u bgi sejuta kta manis klo u x hrap ape2 pun. Klo kawan je buat cara nk kawan jeee & if u read this do remark to urself dat am not so cheap to flirting around with the other guys while falling for u. !! Do take note!! Eh tibe2 rase mrah pulk huhu. *Ini baru suke x btul2 ngaku cinta lgi.. Klo btul la fara cintakn die haru hiduppp. Entahlh x faham hti sendri*

Honestly said saya penat layan perasaan. Time kasih. K da 3:51! Esok kje matilh fara muke sembab! Haha kbye!

Thursday, September 17, 2015

The Thought That Counts <3

Dapat hadiah jam from Mama!! Yeay thanksssss.. I love youu :D

Previous entry i had said that always waited for wish from precious people etc etc which is actually my parent. Being parent nowadays masa kecik mungkinla die akan show off how much they care for us. Umur 1 thun pun wat majlis besday pdhl xphm ape pun bahaha cnthla tapi da besar mkin lupe lupe lupe aka buat x thu. Ye la da besarkn so buat ape sambut besday lgi ktenyaaa..

So parent always buat x thu je ngn my besday dat y la i said dulu selalu je ngis sebb xdpt wish pun. What i want is just simple wish which give a mean that you are care enuf to us. Happen to be this year pun mama abah wat dek je haha. Tpi thun ni i x sentap la sebb i dpt wish n usikan x putus2 dri staff office and yaaa i  do heksited flirting around whit someone too. Lol :p

Yesterday night my lil bro ask me to tested my mum handwatch which i actually think that maybe tngn mama da besar so jm baru die tu x muattt. :p Either die nk suruh i add on tli jm aka bnde ape ntah y 4 segi 4 sgi tu or mama nk suh gune jam tu sbb die jrng gune jam. Ouh ya btw jam tu akak y bli as hdiah die punye besday. Tpi happen to be eh ok je jm ni and eh die x suh gune pun. Terpikir mama nk bli hadiah untuk i olss ke..x mungkin x mungkin.. (Dlu mse umur 21 kowt da pnh bgi jm sekli) Senyum happy jap klo ya tpi geleng kpla lgi sekali. Fara bkn bdk kecik lgi x mungkin la mama nk bli hadiah2 bgai for me kan. K la tdo lah. Lol T__T

Blik dr kje mndi mkn nsi kmas dapur & msuk bilik lpk as usual & tbe2 adik dtng nyanyi hpy besday to you~~*pop pop bunyi mcm mercun y kt besday tu enth mna dieorng amik*..sambil hulur kotk!! Waaa jam!!! :p speechless. Dont know how to react bahaha. Patut le adik asyik dok jeling2 bisik2 je. Da expect tpi honestly x caya dpt hadiah huhu.. Lpaas dpt nk cover rase tharu i olss tnya2 la harga kah2.. Tp hrga x penting. The thought that count. *da bodek2 adik so thu la hrga dia. Adik ckp mama nk bli y cecah ratus punye tpi xjdi.die pun dok keep tnya mama btul ke nk bli y mhal gitu haha jelous punye adik!!.tpi Pheww nasib baik xbli.. Klo x rase berslh fara sebb ekonomi kluarga pun x ok mna sek. Nk nk raye ni. Jngn membazir haha btw am not the one y pkai jm haha so dpt ni pun da rase precious gileee. N being me, definetly xkn bli jm y hrga macam y die bgi ni walau x cecah ratus. Bli jm pasar mlm je dulu2 ..Ouh i olss gile heels klo heels xpe cecah ratus bahaha* Last thing i do is say thanks and salam mama abah n kiss pipi kiri kanan. Aww tibe tibe rase i olss sweet sngt bahaha. Wekk gedikkkss.. :p

Dalam family yups fara la y pling mnja pnakut suke merajuk cpt marah kurang rajin x thu masak perahsia etc etc. Mnja kt sini bukn manja y suke berkepit ngn parent 24 jm pluk ke ape x .. Bukn. Mnja kt sini mnja y xblh kne marah muncung sedepa huhu. Nk ape Ape mesti kne bgi klo x pun muncung sedepa :p Tpi compare to others ye la umur 11 thun still la dngr ayat ni & teringat "mna budak busuk meyh nk cium sikit! " *kiss pipi actually n abh la y ckp gtu bile die blik rumh *dulu we all duk jhor then pindh klntan.. Tpi mase tu kiteorng je la y pindah abh still kje kt mna nth lupe tpi x dok sekali la for a year i think. So tu mnja terlebih tu bile die blik :p adik2 y lain x merasa semua tu. Da bnyk sngt kowt ank plus selari ngn kemodenan parent zamn skrng mna show off dah syng tu kt ank huhu. Mungkin juga busy mncari duit .. :'( 


Honestly mnginjak ke usia y mkin hri mkin ketuaan y mna suatu hr nnti either akan berpisah sebb kawin, karier or meninggal(mti xknal usia kn?) i  need to try my best to give them lot of nice memory.. Eerr nk cover blik bad memory y selalu trbgi ni. Huhu..Bad ni bile x kmas rmh mkn tdooo je kuar rumh mrisaukn dieorng etc etc. Dulu always said terkongkongnyaaa hduppp.. sebb percaya x sepnjng hdup ni sejak knal ape itu dunia luar blh bilang dngn jari berapa kli sy bersuke ria. Siang ade la jugk. Tu pun bercatu.Mlm xde!! Except mse dok  kl.parent xde dpn mte so haku huhahuha je la haha.tpi still dipntau la xpun ckp "yee ye blik umh dh ni* walhal bru nk blik* Dok kel mmng xpnh fara kuar mlm atas nme hiburn with friendss. Klo kuar siang trblik mlm ade la tpi mse kje ni je la.y lain Semua ngn parent jeee. Sngt jelous tngok orng kuar huhahuha bile jiwa meronta bosan*skemanyaa ayat* tpi keep positive myself luar bnyk orng jht etc etc hakikatnya atas kongkongan tu lah fara jdi x pnh pun mncube untuk kluar mlm. Tkut gelap..

Sy ank y ketiga dr 7.. & never think that  will get special treatment coz ye la xde y special pun no 3 tu huhu. Ank sulung perempuan ank sulung laki ank bongsu perempuan n bongsu laki semua bkn nyaa sy. Tpi have to admit smuanya sy dpt mlbihi y lain huhu. Precious thing in my life like kete, fon, degree, necklace, gelng semua dr prent & atas initiative dr mereka except necklace lah itu arwah nenek bgi being cucu emas ktenyaaa :D kita x lahir dr kluarga y kaye raye mkenya kkak abang adik semua study sampai diploma je then diorang kje/kena kje dulu bfore proceed with  degree tpi Fara alhamdullillh mase tu ekonomi fam okey la mkenya i olss la being the one y da ade deg. Lain2 ngh buat pjj. For that.. Tq mama abah. Kete pun same diorng kje da brthun bru bli kete but me mase deg da ade pun atas initiative parent.. Tukng byr monthly inst klo x abh mama abng y byrkn .. Till la fara da kje bru fara start byar sndri. Untuk itu juga tqqq so much..

Ouh ya stu lgi y mmbezakn me with adik beradik y lain is dat mungkin sebb mnjaaa aka xleh dharap ni la y buat parent susah nk lpaskn fara kje jauh2.. Kakak fara rase die duk ngn fam till darjh 6 je, abng smpai form 5, adik laki pun, adik perempuan drjh 6 juga and y lain pun akn mnyusul after drjh 6 akn dhalau kuar dr rumh huhu. Fara je y kuar jap mase diploma kt kl tu tpi tu pun still duk ngn family aka akak.. Klo duk luar y btul ade la dlm 5 bln mase deg duk umh sewa tu pun tiap minggu parent amik wat blik rmh haha. Always noted that dlm perancangan mereka selalu exclude fara dr kuar kemana2 . adik a hntr sana adik b hntr situ n me? Duk umh!! So blh kte lot of memory la y mereka ade with me compare to others. Kdng rase x fair kdng rase oklaa dpt bg lot of memory.

Tibe tibe rase sayu. Mcm mna nnti klo fara kawin xde orng kt umh? Huhu ..ouh ya sek ni tinggl fara, adik drjh 6 y bru lpas exam y bkl 'dhalau' n adik laki je drjh 4, kt umh.. Talk about marriage. I still remember fara juga la satu2 nya ank y dpt warning dr abah "jngn bercinta mase sek" !! K itu la slh stu sebb x pnh couple tkut abh marah bahaha walau pnh la ter ter main cinta kjap then frust then smpai sek haku x bercinta haha. Y harunya mase die warning tu drjh 5 which is mase mule2 pindh kel. Dah hbis study ni eh tibe2 abah tnya bile nk kawin? Speechless jap haha. Adik, kakak & abng mase bljr dah tunjuk calon. Fara ilek2 je haha. Bnyk sngt cri2 y die nk y fara rase sush nk dptkn huhu. *ank3 y lain xde pulk die bgi list cri2 itu ini T__T* Plus ape y die nk for my futures x same ngn ape y fara nk huu. Ngn y kt previous entry tu pun x thu la hala tuju sebb x mnepati ciri2 jugee. *Slh satunya Orng luar!! Tpi fara mmng nk orng luar pun.nk tngok wayang T__T . cri2 lain x thu la ade x haha. Xknal hbis lgi :p*

Btw Ye fara thu fara kurangg ilmu agama sebb tu die nk y blh bimbing. Btul la tu. Am also dont want hilng segala ape y ade hr ni like smayang berjemaah subuh(y bru nk start buat walau da bnyk kli diajak..hee ngantuk nk bngun awal) mgrib & isyak(if sempt sebb kjekn) , baca yasin setiap mlm khamis n blajar mengaji with mum. Fara blh ngaji tpi x lncar mane la huhu. So mama nk futures y blh membimbing & ensure bnde ni semuaa x tinggal.  Pnt die jga ank die eh dpt kt y x bertanggungjawab.. Dunia je ingt akhirat x.. Bkn ke haruuu. Dat y la fara mls nk cr cri.

Tpi in the mean time do hope dat they allowed me to find my own jodoh even they keep telling me kkcik g la knal ngn y tu  g la knal ngn y ni. Tpi xpnh satu pun fara ikut haha. Ni pun ade ura2 mama bknan ngan y tu y ni. Calon baru... As usual tangan kt bhu mate ke atas haha. Sy blh & in sya Allah akn buat ape je untuk hapykn dieorang tpi bukn dngn berkorbn untuk hdup ngn y x dicintai huhu.

Back to story So now even da menginjak 25..tpi mmng  x rase yakin lngsung nk pisah ngn family, bina hdup sendri but yea i will try my best to buang prangai2 buruk dlm dri, give them sweet memory n show them that am matured enuf to life independently and opkos lpaskn saya dengn rela hati walau bkn dngn orng y mnepti ciri y die nk huhu. Sedih pulk tibe2..dpt ke orng tu syng kite like parent care for us.. N sayang tu apekah akan kekal selamanya. That the thing am worried about hingga mnyebabkn feeling2 nk cinta cinta tu hlng mcm tu je haha. Btw He know that my parent do reject some pre proposal therefore when i ask either i need to move on or no the answer is yes actually! i need to move on. Dont waiting for him. I ask y. "Tkut dlm busy mngejar kjaya nnti hti tertarik pd y lbih menarik ke". Answer "no..bukn cinta y dirisaukn tp bapa mertua" gelak. Haha dont know either my story y mnakutkn die atau hnya gurau je. Die tu bkn lh caye. Honestly said me myself never belief him haha. Tpi tu la x nk caya pun tpi tiap kli die ckp sesuatu mmng mnyentuh hati la ekiki. Tpi xleh la nk lyan perasaan sngt sebb mase masih jauh plus dngn hlngn y bkl muncul dr parent hilang keeksitedan tu hehe. Whatever it is just que sera sera..

End of story dear mum dad am promise dat i will change that bad habit likely :

1. Sambung tdo lpas subuh pastu kul 10 11 bru bngun blik untukkmas rumh.. Ye lpas ni lpas subuh fara bngun mndi terus n kmas rmh terus .. In sya Allah. Eh lpas kmas leh tdo blik kn? Haha :p

2. Sy spesis y gile kje. Selalu blik lewat huhu. K after this akn awalkn. Bile blik awal blh join smyang jemaah skli selaluu. In sya Allah.

3. G kje pgi selalu klut2. Nk buat mcm mna kul 6:15/30 bru bngun. Bersiap segala g kje..xde pun tlong kms umh ke ape. Ouh ya btw y di no 1 tu hr x kje la y fara maksudkn. Hr kje fara xde mngemas pun. Fara nk kna kuar rmh bfore 7:30 so mna ssmpt. K la in sya Allah pasni akn mrajinkn dri bngun awal skit slat skli kmas umh sikit erm erm.. Nk kne try hard ni. Pling susah haha. Klo time puasa gnti hrtu senng la. Bngun sahur kmas rumh, mndi, solt skli then bru g kje etc etc. Ni ?? K mlm nk kna tdo awal. Mcm susah je haha in sya Allah.

4. Ape lgi ek. Belajar masak? House chores lain fara x risau. Kcang je. Bljar msak ni.. Ermm rase da pndai bahaha mls je lbih. Lol..

Xde dah kowt. Ouh ya i do hope that akn hbis mngaji lgi sekli bfore move on.. Ameen .. Ngaji seminggu  skli 2 je sebb blik lewat so agak lmbt la haha. Ok akn blik awal so xpnat blh proceeds. Ameen. In sya Allah lgi skli. :D

Aja aja fighting Fara! N mum dad adik again.. Gracias!! Te amo :D

Wednesday, September 16, 2015

13.9.2015! Hapy belated day Fara!!

13.9.2015 is my 25th belated day! Wahaha da tua da pun tuan blog ni huhu. Thun ni mcm bnyk sikit entry fara kn hihi. Tq to abah sebb bg fon ni.. So bile2 pun bolh create entry & posttt. Gracias abah! Te amo :)

Btw yaa sedar x sedar da officialy 25 dah pun bdk y diberi name xxx xxx Farahxxxx binti xxxxxx xxxxxx ni. I have never imagined that am still alive. Like am telling b4 lot of thing happen in my life. Suke duka y mna ada kalanya buat dri rase enuf with this. I dont want to life anymore.. Let end everythings.. *nangis* tpi ble hati da cool mule merayu pada Allah "Ya Allah sy x nk mati lgi. Masih bnyk y blum dbuat" etc etc. And untuk 13.9.2015 ni am just wanna said tq Allah for everthing.

Fara rase inila ulang tahun kelahiran y pling bhagia & terindah for me. Selalu setiap kali besday pun nngis sebb orng2 pnting dlm hdup x wish la xde la etc etc. Thun ni matured sikit.. Cool sikit . ckp kt hati who's need wish from u when u already got wish from someone bahaha. X x. Actually "still hdup" itu lgi besar mknanya dr "selmt ulng thun y ke25" from etc etc.

Tpi ye la xdpt dnfikn i got wish from somebody which ini first time i tertunggu2 die wish even selama 4 thun ni xpnh pun die lupe wish. But this time special la sikit. Kishnya u know that am currently on my way to que sera sera with somebody. Typical nur fara die x suke orng bg ayat mnis tnpa sebb. Xphm knpe and x suke tertanya2. And opkos x suke main2 dngn perasaan. Dalam 2 bln jugk kowt dok berwasappingg tpi x nmpk hala tuju pun. Eh i means x nmpk ape y both of us nk.So i said to my self arhh x kiree for my besday ni apa nk jdi jdila nk jawapn y pasti.. Final!

Ouh btw previous entry i had inform that me already make a confession to my best friend that i like him more than friend but not more than lover. So i decided to que sera sera. Kwn mcm biase ade jdoh ade xde xpe kawan je lah. Happen to be my friends ayat mnis die tu mcm gudang gula y terblik beratus kilo di dlm ladng gandum bahaha. Sblum ni pun gtu juga tpi ni mcm terover plk. Haku pulk y kompius eh mamat ni suke kt aku ke. Selma ni xde ckp pun.. Ni knpe mnis sngt blh jatuh cinta gini bahaha. So klo hrtu fara confess je tpi x tnya die ape2 this time i ask him directly either he like me. Wahhhhh berani bak hang. Orng tu kte xx. Haru hdup haha. Actually kwn baik die n fara selalu ckp y die suke kt fara tpi since die x pnh ckp ape2 so i ignored je lah plus kiteorng kn gaduh lame hrtuuuu huhu.. tpi dah ni die dok bersweet sngt so fara tnya direct je lah. Adds on "klo x suke sy nk move on.da 25 da ni. Klo awak suke sya, nk suh tunggu  seratus thun pun blh tpi klo blh sini je tunggu tpi sana xde aPe2 so x jdi ape juge" *haku pun bgi ayat x agakkkk hiperbola lebih haha* Iolah die dok bersweet gtu ingt orng sini x jtuh hti ke. Blerghh marah. He then ask me to move on sebb die xde carier lgi fara mesti nk y bercarier ktenya. K whatever. Eh x x. X whatevee huhu..so end of story gtu lh. Haha. Xde ending pun it just that the answer is yes..dont move on lbih kurng la. *wahaha rase nk jerit mase ni sebb akhirnya mngaku jugk lol klo y xsuke pun akn kte yes klo kne pksa bahaha.tpi even this relationship x workout pun xpe still we will be happy sbb yee both of us jnis slumber bdak je* tpi y xbestnya lpas both confess ni *ouh tpi kite still kawan je nk go with da flow sebb yea msh bnyk mase lgi. Perjlnn hdup still jauh lagi* y sini asyik nk merajuk je 24 jm bahaha sengalll y blh sna pulk wat x heran ngn segala ugutan siap gelak lagi sbb die ckp fara xkn mmpu nk move on hdup tnpa die. Perghh pedas sungguh kte2 die *ia la mule2 tu kn die suh move on tpi fara x nk..huhu* mnyesal hku confess awal2..

Tpi serius fara x thu cinta tu mcm mna sebb xpnh bercinta pun huhu. Tpi i like the way he treat me. Nk kte mnis 24/7 tu x jugk klo ko msej die die ngh main game ke kluar ke tdo ke die akn lju2 je cau . kiteorng pun bkn wasap selalu.  WHATEVER sangt tpi sumph marah la fara kt die bnyk mna pun die xpnh pun bls ngn kasar. Rase bersalah bile ingt blik layanan kasar selama due thun fara gaduh ngn die tu haha..

13.9.2015 fara wasap die mlm tu tuntut hadiah. *acah je sebnarnya* dok wasap itu ini. Then end up ngn gaduh. Againn?? haha. As usual la tpi end up with i'm the one who said "sorry if terasa" *terasa sbb ckp mcm2.. Luah rase marah huhu* die ilex je. Xbls ngn kte2 kasar lngsung . seriously haku mcm encapsulated. Terpesona gtu ngn skap cool die tu huhu. Then esok pg nmpk la status fb y die share.

"Suami y baik bukanlah suami yang menyerahkan apa adanya pada isterinya. Tetapi suami y baik adalah suami y 'Halim'. 'Halim' maknanya ialah sabar, Tdak cepat marah ketika isterinya kurang akal. Bilakah seorang isteri kurang akal? Yakni ketika isterinya sedang marah. Lalu dia bersabar, itulah suami y pling baik - Imam Al-Ghazali"

Ayat tu mmng la bkn for me haha sebb am not his wife tpi menusuk dlm hti.  Ye sy thu die blh jdi hubs y baik suatu hr nnti.. Eh terpuji pulk haha. Klo die bce entry ni mmpus fara die ingt btul x lh move on tnpa die. *y ni fara x thu sebb x try lgi hee & xperlu risau sbb die x thu fara ade blog hehe* tpi Hkikatnya saat ni fara da decide y both of us mmng btul2 kne go with da flow. Each bebas cr psangn msing2 sebb mase depn we all msih terlalu jauh. Both perlukn mase untuk capai cita2 dan impian. So then lets que sera sera & kite still kawan kn. Whatever happen. Eh unless gaduh besar mmng no more kawan2 la haha. Btw for my besday i also got epal form mairah & chocolate dr staff aka client y bgi snbnarnya. Ade lbih fara mintk semuaa.dieorng terpksa la bg as hadiah besday haha.. Staff off tu adlh temn gaduh sepnjng mase hehe. Tq for all wishes. Tq untuk semuaaa .. Gracias! Te Amo!!!

Iman Sofea in the housee!!

7:44 pm. Iman sofea was in the house!! :D

Remember budk kecik y Fara jga mase hbis dip dulu. Ank kazen. I think 4 thun y lalu huhee.. Da besar da bdk ni & sngt becok haha.

The best thing about this is dat x thu la bdk ni mmng peramah atau sebb pnh jga die dlu so die mcm heksited n mudah dgoda klo jumpa Fara. Hrtu fara blk kg acah2 ajk die "jom ikut kakcik blik" hmbik kau meronta2 nngis atas jln raya nk ikut tpi mumy die x bgi tkut nngis haha. *fara trpksa la buat muke x bersalh walhal fara y duk ajak tdi bahaha*

Tdi kazen datng umh with 3 iman's which is iman sofea, iman rayyan & iman tasneem. Tasneem bru lhir je. Almost 3  months i think. Aaa so cuteee. Pegang die jap. Mule2 ok lme2 nngis. I is terpingga2 haha.. How to hndle this ? Why she crying? Aaa when you will stop ekk ekk?? . cemas huhu itu blum die tantrum lgi. Bru merengek haha. Terus dlm kpla you are not yet ready to be mommy Fara! So sile practice bnyk2 hehe. *tp in the mean time pikr Xpe dady die in sya Allah seorng y  cool, he can handle this while am sleeping miahaha :p* ouh btw am not married yet it just that always think life would be wonderful it we have baby in da housee. Suke bau baby huhu.  Mklumle umur da 25 da pun so sukebdk2 itu biase but yes kne la practice lot.lol.

So kishnya fara mcm biase ar usik die tdi "dok ngn kkcik jom" hah amik kau die x nk blik..papa die ajk blik die sembunyi kt sofa Haha. So welcome to my house sofeaa..!! Jngn tantrum yaa... X thu nk hndle cam mna nnti. Ngmuk kuat2 fara call je mummy die suh amik hehe!! :D

Thursday, September 10, 2015

Kereta 'lost control'... Allah 'menegur!'

Lately hati kusut. Being me jenis y suke nngis, kecewa..over emo etc etc. And ego tinggi.. Contoh pling sennglh setinggi mna pun cinta/ sayang sy pd seseorng still ego tinggi susah nk maafkn bile orng terbabit lukakan hti. Biarlah kesan buruk jtuh pd dri pun shud be ok dr senng2 bg die hti y tenang setelah dimaafkan.. Gtuuu.. Itu contohhh la..

Dlm hdup kdang kite rase kecewaa sangt sampai rase mati lebih baik dr hdupp.. Sebb xlarat nk fikir..

Semlm drive blik.. Sambil dngr lgu izinkanlah by q-face*sedap & sngt bermkna for me .. :) Ouh ya spesis fara klo sedih pun jnis lgi suke dngr lgu sedih lyan perasaan then nngis sampai mate bngkak ke Sampai tertido ke. Relief perasaan dngn nngis. Then bgun pgi mesti ckp ceyss bodohnya over nngis semlm Huhu. Itu biase :p So kisahnya blik semlm halfway tibe2 kete hilng kawalan.

Honestly said fara mmng selalu je terbabas ekeke. Sebb spesis klo marah bwk kete lju lju. Klo sedih pun same smbil psang radio kuat2.. Smbil nngis. Huu. Tpi klo happy pun lju jugk bwak kete. Yela sambil mulut nyanyi2 xperasan pun meter da 120. Ilex jeee. Cube klo fara y duk blh penumpng. Adik bwah x sampai 80 sy da pegang seatbelt. Tkut. Huhu. Lain rasenya bwk sndri ngn orng bawak.

So kisahnya bile lpas traffic light simpng. X thula mcm mna kete trus meluncur laju ke kanan even sepatutnya ia straight jee lpas da blok sekli.. Mcm mna ek nk citer . byngkn fara dok selekoh je lah gtu. Ade 2 kli selekoh. Untuk selekoh kedue lpas belok suppose straight je la tpi happen to be ia meluncur lju masuk lane bertentangan. Fara try blas ke kiri blik tpi kereta lngsung x berubh hala buat kn fara pusing hbis then ia pun tukar lh ke kiri tpi ljuuuu ke kiri so kna blas knan blik. 4 kli dok berbalas kiri kanan before stabil betul2!

Pucat jngn ckp. Klo kete ade kt lane bertentangan tu memng selamat la saya. Xtulis blog dah huhu. Totally lost control. Bnyk kli dah fara lost tpi klo bwak lju fara thu la knpe and x la setakut ni..ni fara rase slow je bawak.. I mean x selaju y disangka lh. Nk kte hujan, bekas je rintik maybe tpi xde lopak air pun.

Mase tu fara dah la jiwa kacau..jdi gini terus mcm. Ya Allah x nkk! X nk mati lgi. Lot of things y fara x buat lgi..dosa bnyk phala sikit! Mngucap pnjng. Selalu klo fara bwk lju sebb emo n nyaris terbabas mesti mcm tersedar dr kerasukan dngn kekecewaan pda dunia. Itu la y dmksudkn dngn Allah menegur. Kita mnusia mdh sngt kevewa ngn bnde2 y kecik walhal klo btul la Allah tarik nyawa bersedia ke kita. X.. Xkn!

Dan jujur smlm y pling ngerii smpai rase fobia nk bwk kete sebb terbyang2. Jdinya hrini fara x g kjee huhu. Nk bwak kete g servis! Sebb fara rase En DCF y prob. Cmpur bkas hujn cmpur fara emo sikit mungkin*tpi fara rase x. Enthlh.* so x berani nk bwk. Terbyng terpikir klo ade kete kt depn. Mke g la servis. Mlyng RN400 coz tukr tayar sekli xcmpur servis minggu dpn y slalu RM150!. Make 10 hb gaji fara da hbis siap berhutng ngn akk lgi. Terkebil2 mate tpi xpelaa.  Alhamdulillah masih hdup n yaa dlm gaji kita ade rezeki untuk y lain. Apa pun tq Allah.. Tntng hti y merusuh.. Mohon bertenang...dan dipertenangkan.. Ameen..

Wednesday, September 9, 2015

Maaf

Ucap maaf tu mudah.. Tapi nk lupa segala rasa tu susahkan .. Kalau la isi hati ni boleh dbaca..

Untuk apa ya kita bertahan pda hubungan y x pasti. Untuk apa kita berjanji..untuk apa rasa bhagia y cuma sementara...

Jngan pernah persoalkan apa y ada dlm hati sebb awak x kn pernh faham seperti mna saya sndri y xpnh fahami awak ..

Whatever it is! Gud luck study. Gud luck for ur future...

Friday, September 4, 2015

Ceritera Meeting & Datingss di Key Ell :p

Smpai off g kt kaunter amik visitor pass. As being told bfore sentral vista ni kne ade pass bru leh naik lift ke tingkt y ingin dtuju.. Moden bak hang!! As usual fara tingglkn driving license. Pkcik y jga kaunter tu knal da muke fara hehe.

Naik off msuk je bau semerbakk.. Wanginyaaaaa. Jerit "wanginyaaa!! Bau ape ni" *feeling heksited* them "bau perfume azahan" err. Ok. Malunya fara sebb kmain mnikmati bau wangi tu tdi haha. Aptb. Tpi ptng tu bile azhn xde kt off pun still trtibe bau. Dan tibe2 haku kompius btul ke budk ni ckp tdi. Ke tipu je.. T__T

Letak beg & g menara zurich. 10 min from off. G tingkt 20 orng tu kte pic tu kt tingkt 19. G tingkt 19 orng tu ckp da naik ke tingkt 20? I is compius. Amik fon call. Mase call trun orng y entertain we all tdi tunjuk jln. Die kte awak ttamu dtng tmpt die so biar die bkk kn pintu. Alololo baik pulk encik pkcik ni. Sopn santun. Rase nk jerit en nnti ajar staff irb y mude2 y kurng sopn jawab fon  dulu2 tu ea. Miahaha. Pastu dtng sorng lki mude suh follow die. I is kompius lgi skli. En ni ke pic? Hrtu tngk gmbr wasap mcm da tua*fara save no die hrtu sebb nk msej bgthu waktu nk meeting*. Huahua. Mmng btul die. K.

Fara bru ckp septh due n pic tu likeee ouhhh ya keeee.. K isu da settle. Da faham la tu bahaha. Then ckp sikit2 lh psal kes ni. Xleh citer bhaya haha. Sebb die baik sempt la fara tmbh ilmu dlm bidng tax ni berkaitan cukai komposit, kes audit, revision of tax comp, appeal, dan bla bla. 40 min berguru. Hihi. Dan settle Phewwww.. I is happy! Tpi kne wat formal letter untuk bcaan orng hq regarding issues inquiries. Y tu otw. Lol. Haku ni fail bab karang surat. Bos tu ayat harusla nk kebabom. Fara blik opis kl wat kje lain dulu. T__T

Petng blik g Nu sentral & datingsss.. With bff sepnjng zaman. Sape lgi klo bkn azie.  Hrtu fara dok meroyan kt fb nk mkn steamboat. *seblum meroyn kt fb meroyan kt wasap dulu mintk orng tu bwk g mkn. Tpi xnk ktenya.ni bile orng nk kuar sibuk ckp nk g mkn steambot pun ble je kite blh. Kuang asam je haha. Bnyk alasan btul!*Cr kt nu. Tpi xde pun. So we all mkn nando. Azie blnja. Sampai bill. RM60++ untuk due orng. Fara da rase nk tercekik. Mahainnya haha. Fara nk byr ntuk dri sndri die x bgi. Nk blnja kn pun xbgi.Hrtu fara la y gedik suh blnja for upcoming besday. Menyesal haku g nando's haha. Even she say y RM60++ untuk due orng tu normal untuk mkn2 di kl. Dlm kpla fara hitung. Klo 60 tu kt kb. Blnja mkn fara untuk 2 minggu. Eh rase 2 minggu pun x hbis. Iolah i olss kn jrng kuar rehat. Klo kuar pun mkn nasi air, mehun sup, meehun tomyam berapa la sangt. Mahal mahal haha. Tpi sedappp n bnykkkk. Puas hti la. Xhbis pun wedgesnyaa sebb bnyk sngt.

Bile tngok bill tu pulk ade service tax.*mse tngok da kt rmh* Terus buat muke. Mase mintk add sos orng tu terletak/sengaja letak *xthu la xpasti* laju2 berbunyi meja. Tkjut fara. Rase nk cekik je. Service x ok mne nk cas service tax. Blah ah. Haha. Marah pulk.

Apepun tq azieee blnjaaa!!. Untungla saya dpt  mkn free for upcoming besday hewhew. Kuar g pusing2 jap. Cuci mte. Masuk victoria secret ade bau mcm kt off tdi. Ya Allah sumph suke bau die. Tpi tngok je la. Perfume je cecah 2 3 ratus mmng x ar fara bli. Untuk hntaran mintk orng tolong belikn bolehla hehe..da x thu nk g mna so blik la we olss.dlm 9:30. Smpai putra kul 10 something. Smpai umh kul 11. Mkn coklt then tdo. Ouh ya fara nk g umh akak sebb nk amik coklat je. Die bru blik dri lngkawi ..ngee. Seedddap coklat.

Blik tu kaki bertampal plaster 3 . haha kaki melecet..sebb berhigheel 24/7.. Apepun i do enjoys my short gateaway to kllll.. Yeay!! Tq Allah for safe journey & short excitement!!

Ceritera Travel dr KBR-Subang-Sentral Vista by Malindo air!

2 sept hrtu fara g KL lagi!! Yeay! :p kisahnya Ada meeting with Penolong Pengarah - Caw. Siasatan Putrajaya brknaan one of our ex-clients. Suppose pgi blik hri tpi sebb fara nk kuar datingsss so ckp ngn bos nk blik esoknya. N he say ok! Yeay buat kedue klinya nsib tiket blik khamis tu same hrge ngn y rabu (tket opis byr) klo x mesti smua double think dat i'am misuse the firm money miahaha.. :p

So tiket pgi bli y kul 8:40 malindo air. Kbr-klia2. Tiket bli 2 hri seblum lgi. Seblum bli tiket ye ye oo je haku duk siasat kawan ape ade kt airport subng. Jauh ke etc etc sebb bos selalu turun kt subng. My friend tinggl kt subng. Tpi saje je tnya sebb ngak mahu la Fara trun kt tmpt y nth dimna2.. So bli la y trun ke Klia2. Orng kte subng senng sebb kecik tpi for me klia2 lgi snng. Walau besar but still in kl.xrisau. I always said to others campkla kt mna2 pun kt kl tu In sya Allah blh hdup. Kononnyaa..

2 sept nk g. 1 sept doc ntuk bwk g meeting suku bru siap. Otw compiling info just realise 3 isu bsar xde supp doc pun. Tringt bos ckp klo staff ex-client xdpt bg full co-op call je Datuk xx trus(Director). Dlm tkut2 call je lh ckp bla bla..& die ajk jumpe untuk explain. Mkenya g la Fara dtemni Amalin ke Emaslink Pacific Hotel Kb untuk discuss. Ouh ini kli ke-2 meeting. Datuk ni Director hotel ni juge. Tpi case y fara hndle ni pasal co die y lain y kt kl. Mcm biase haku msuk hotel opkos order juice apple. Bila lgi nk merasa mnum jus miahaha. Tpi haru jugk la perasaan sebb hrtu pkaian pun sempoi je.. Datuk tu pun sempoi je. Ok je. Ingt garang. Datuk kannn. Haha..

End of story blik opis admin bgthu flight fara pgi esok dtukarkn dr 8:40 ke 5:30 petang. I'm repeated! Meeting kul 10 lbih flight kul 5:30 **stresshakuhaha/sblum tu da stress sebb meeting suppose kul 2 tpi tkar ke pgi eh ni flight pun nk tukar jugk keyyy.. Dah la ngn doc xsiap compile lgi.double stresss T__T ** pgi tu fara duk sejuta kli da tnya Maira "eh Malindo setakt ni xpnh dengr delay lgi kn" Hah amik kau! Bkn setkt delay! tukr trus. :'( masin mult !

Ingt nk bli ticket bru n mntk die return duit. Nk bli Air asia. Call airport die kte nk dptkn duit blik xleh Tpi tukr tiket bru blh. Ouh ok one lesson to be learn.

1. Blh tukr tiket bru ya kawan2 if flight delay or changed for Malindo. Y lain fara x thu.

2. Flight malindo kb-klia2 hnya ade 2 je satu pgi satu ptng. 

3. Ade free dlm 15kg klo x silap untuk check in baggage. Free tu mmng ade tpi x ingt berapa kilo hehe.fara g backpack jee..xde check in baggage pun..

So tkar tick bru. Amik pgi kul 8 tp kna trun ke subang lh. According to tukng jawab fon flight malindo kb-subng ade bnyk trip compared to klia y ade 2 jeee. K. Lgi sekli mulut masin. Hrtu sibuk duk tnya sal subng walau x bercdng trun subng. Hamik kau pdan muke haha.

Settle satu hal. Cadang blik umh akan ku refer en google cammna dr subng nk ke opis di kl sentral. Tpi doc for meeting x siap lgi xsempt nk main google jd wahsap je la kwn y kt subng tnya bla bla dlm kul 10 lbh gtu. Kwan ni pun citee la ape y die thu smbil duk keep repeat trun la klia senng nk g kl sentrall.. *bnyk y die x thu sebnarnya lol* tp Ceitttt pnjng2! geram ngn nasihtnya tu haha. Die ingt fara x bli tiket lgi le tu adeh. Stress i olss . Dkt kul 1++pagi jugk ar bru siap compile. Tngn duk sibuk main wasap cammna kje nk siap lol lol. Ngn bju x kmas. Mmng stress fara thap max la haha tpi tibe2 my friend said klo nk suh die amik d airport n hntrkn ke kl pun bolh. Umh die dr airport subng 10 min je. Cessss @%%#&@ dr tdi xckp pun lol. Marah :p tpi opkos la kne pkir dulu. Klo naik teksi dr airport subng ke kl sentral RM50 ye kawan2(admin ckp based on resit y bos bg).mahai nk mampus! Berapa la hagaknya petrol & toll y inccured nnti. Btw he was my kptm friend y konon fara dok berttm tu.. Almost 4 years x jumpe. Haku nk ckp ape ngn die pun x thu ble jumpe nnti. Ulng pikir sejuta kli. So esoknya lah fara kte akn bgi jawapn.

Fara tdo dlm kul 2++ kul 5 da kne bngun. Sebb kul 6 nk gerak. Ngntukkkk.Kul 7 nk masuk departure hall ..tpi tpi. Eh mase duk dlm dept hll tu ade ann. Kte flight delay ke kul 8:40. Mengeluh lgi sekli. Mmng bnyk mngluh la fara 2 hri tu haha. Kpla serabut ngn x thu nk ckp ape d meeting tu nnti. Dulu pnh meeting ngn irb off ade director co tu sndri y teman ni fara sorng je bos xde.boss suh fara settle sndri T___T  Tpi bos suh bwak one acc staff aka munira ntuk teman. So pikir punye pikir mesej la kwan suh die amik jelah. Hbis citer. Fara x yh la serabut nk pikir cara nk g kl sentral lgi. Phewwww. Settle satu tpi eh  berdebar plak haku haha. Aptb..

Tpi kn.. Waaaa Alhamdulillah. Ade hikmahnya ..Fara sngt teringin nk naik flight waktu siang nk tngok flight lnggr awan. Nk duk tepi tingkp. N yeay cita2 termakbul.fara da duk kt tmpt fara kt tpi laluan jln kaki tu. Flight malindo 2 seat je each side. dtng pkcik tu nk duk tmpt die. nk kuar bg die lalu . die kte xpe duduk je sana. What?? Duk tepi tingkp?? Siyesly! Nk nk. X tolk terus fara pndh haha. Ya Allah i love the feeling of gile2 heksited bila flight nk take off. Mmng senyum je fara dlm flight tu miahaha. Heaven btul feeling naik flight lnggr awan ,tngk awan duk bwh kite. Hee tq Allah!! Ouh malindo bgi air kosong with biskut ade krim coklat. SeeeDapp :)

Dlm kul 10 touch down. Ouh btw malindo xsama mcm airasia n mas ea y mna klo due ni pintu flight die attach terus ngn bngunan. Klo kuar trus lalu mcm terowong masuk bngunn. Untuk malindo dia park jauh la sikit dr airport so kne jln kedek2 turun flight n msuk airport. Y ni best! Klo lah berdua akn ku paksa orng amik gmbr brdri btul2 dpn pintu flight. Tpi harapn la. Ngn tngn pnuh doc xsempt nk amik even pict flight pun haha.

Mase fara tunggu turn nk trun n amik beg kt atas tu. Ngh brdri tibe2 ade y tgur "awk bukn pkerja en. xxx(bos) ke?" fara tngok.. "Eh encikkk. A ah" *en client rupenye* "nk g mna?" "sy ade meeting encik" bla bla..pastu die pun g jln depn. Tegur gtu je lah sebb nun bnyk lgi haa ngh beratur nk kuar. Then bru je lalu dpn mte due 3 orng sekli lgi ade suara "hai Fara!" dongk kpla "eh encik.." *gelak* ramai pulk y fara jumpe dlm flight ni. Haha. Pun en. Client jugk. Tpi die bhnti seblum seat fara so lju2 tngn amik file n beg. Gelak je client tngok fara bwk file  besar mcm tu je. Borak2 n die knalkn with her wife. Dtng kl nk uruskn visa. wife die dpt further study di uk. He will stay there too. Wah bestnyaa.. Jelous haku. Haha. Lme jugk kiteorng borak smpai msuk bngunn. Wife die da jln ke depn dulu hehe. Muda lgi both of them.

Lpas tu i olss pun cr ler pintu kuar n toilet..da selmt sampai then tibe2 rase berdebar plak haku nk jumpe kawan miahaha. Tpi g toilet btulkn tudung je. Idokle awok ni makeup bgai. Jdi dri sndri sudah lol. :p lgipun ktenyaaa kwn je jngn nkk beria sngt haha .. die kate tunggu kt parking. Fara kne lintas jln guna jejantas. K kaki da skit ni. Ngan tngnnya bwk due file besar gedabak. Fara igt die y tunggu fara tp x pun. *risau je die dok main hide n seek bkn btul die tu haha* Dlm 2 min la fara kne tunggu. Lol. :p nmpk die bru nk msuk kwasan park,  letak barang kt seat blkng n borak mcm biase. Idok ler nevos hingga x mampu bersuara pun. Dlm 2 3 min nevos hlng. Ceyh pikir lebih je haku ni haha.. N tadaa selmt sampai ke sentral vista with helped from encik gps. K. Ktenya pure kl pkcik ni tpi still gune gps. Y ni xleh blh.gelk x hbis Fara.  Dah la jln mne nth die bwak. Berkerut muke fara. Sebb lalu jln kwasan perumhn bukn jln besar.tpi xpela asal smpai ngn selmatnya.. Btw time kasih le susah2 hntr, bwk ngn tngn seblh je sebb lgi satu pgng gps hehe. & Time kasih sebb susah2 bngun pgi, byar tol fill minyk sendri, cilok kete ntah sape2 :p .. Conclusinya die mmng pndai brrckp. Fara ngn die klo wasap beraku kau je. Klo luar mmng fara jrng sngt guna aku kau. Terbelit lidah ni haaa nk ckp aku kau. Rase kasar sngt. Mmng smua kawan2 pun klo x sy awk, msti bhsakn nme. Ade la Fara gune aku kau either xnk bg nmpk lmbut sngt kng orng kte nk ngorat pulkkk klo ngn lki or klo prempuan mmng sue*kwn sek* sorng je sebb mkcik ni mmng gnas sikit haha. So dengn die ni, Lncar je mulut die dok berkau kau ngn fara. Fara sepath pun x kuar ayat ape2. Ckp tnpa gune apa2 kta gnti nme la. Mcm "akk xkje ke" which klo dlm msej akn ckp "akak ko x kje ke?" y ni lucu hehe. Coz nk ckp aku kau ngn die in realiti rase mcm ksar. Toi klo ckp sy awk kompem die kte fara tibe2 berubh jdi lmbut2.ayu sopn dan sewaktu dngnnya. Die tu membahan orng je kje die.. T___T

Da smpai then die blik trus la. Xde nk g breakfast ke ape sebb meeting fara pun pgi kn. Rush nk kesana. So theres my story travelling from kb to subang to sentral vista, kl by malindo air! Next story sal meeting and hangout with besties plkkk.. :D

P/s : tulis nya da berabad lme. Konon nk edit pict nk ltak sini tpi busy y amat. Tlis n Publish entry une fon mkenya stu pict je dpt letak *__*  dr entry jdi mkin basi so letak je la without pict bahaha. Pun blh. :p

Saturday, August 22, 2015

Selamat Hari Raya You ollsss :D

Hari rabu we all buat majlis hari raya terlarang miahaha. Sekali ngn farewell party for senior y last khamis tu. Kisahnya jd terlarang sebb boss x thu. We olss buat sesuka hati kiteorang je. Cr date y bos xde aka prgi kl mase tu n kutip RM10 sorang untuk bli main dish which is mee kari & laksa penang. Temph ngn aunty mairah. This is thee best moment n party terlarang y pling besar kiteorng pernh buat .. Bfore this selalu juge dtng angin nk mkn2 kumpul duit set date .. Dlm kul 3 lets partyy.. Pizza n dominos la selalunya.

Untuk raya ni we olls buat besar2an sikit. Sekli setahun je katekan. Each person bwk potluck untuk perbnyakkn mknan except trainee, fakri sebb die bdk lgi n faizol sebb y diraikan.

Mkenya haritu we olss ade :
Meekari & laksa penang + air sirap - tempah
Makaroni bakar - ida
Puding karamel - mairah
Puding karamel with kek coklat - amalina
Nasi impit + kuah kacang + tapai - rogayah
Kek batik milo - fadhilah
Roti jala + bskut raya - hazman
Kek gulung - kak umi, sbnarnya kk umi buat puding coklt with cheese tp x jdi so die bli kek ganti.. Hee lucu ade kesian ade pnt die buat..haha
& me? Bawak koktel kastard buah buahan!

Kiteorng 10 orng je! Mknn ? Mcm 20 orng nk mkn. Haha Laksa n mee kari tu x yh ckp la .mcm 30 orng! Tpi murah je. Rm 50je temph.

Mjlis start time lunch. Setup mja bgai kt blik meeting. Pg tu xde mood je nk kje x sabar nk berparty ksahnya then tadaaaa.. Siap Psang screen bukk u tube lagu raya then mkn! Yeay!
Seblum start tu dlm kpla semua nk raseee. Raye kowt huhu tpi hampeh! Fara mkn meekari, makaroni, air koktel, air sirap, kek milo n kek lapis je! X larat oii. Knyang thap mksima. N we olls party smpai kul 3 plus jugk. Pastu bhbti sat pura2 wat kje. Kul 4 lbih tapau mknn semua jnis wat blik sebb nk g hntr bks mee kari n laksa tu b4 blik..

The best part is kat off our dekstop each kn ade lync. Lync tu klo u all away lame dr pc akan show away notification la. Aka xde dpn pc aka xbuat kje! Tkut bos thu gigih je main2 mouse nk bgi hijau tnda ada d dpn pc. Miahaha. Ini lucu.pastu nk jd citer dok mkn2 ngn lgu kuat gile sound tibe2 phone bunyi klut slowkn  tkut boss y call haha..

Ya Allah seriously enjoys n puas hati gile2 dpt spent time tngok u tube bercerita mngusik etc! Thanks Allah evendo dpt bos y hti bku tp we olss enjoys staff semua terbaik. Yeay! N mulenya serba salahjugk. Xpe ke berparti lme2 ni tp hati ckp alah selalu je blik lewat buat kje lbih so sesekli ape salhnya!! Lets enjoys!! Haha Tq Allah!! :D

P/s: entry y da lama berzamn tulis tpi x publish sbb ingat nk edit pict bnyk2 haha tpi ya ampunn xsemptt mkenya publish je la by phone. So dpt payung satu pict je la kiki. Jdila asal ade. Da nk dekt raya hji da pun ni hehe :p

Friday, August 21, 2015

Menunggu Jodoh Turun Dari Langit

Last few days fara goreng cempedak. Untuk mkn mkn sambil tngok bola. Trw lawan ape ntah hrtu lupe. Happen to be ade y masin. Adik la y dok kmen2 . mama say kakcik nk kawin lah tu dik. Iolah orng dulu2 kn kte klo ank dara msak msin means die nk kawin. Haku pun x thu ape kaitan nye haha. Y pasti fara msk msin tu sebb untuk first adunan tu rase mcm mnis sngt. Cempedak tu da mnis tepung pun mnis mcm double mnis dat y i olss ngn bnganya campak garam bertubi2 ..

Bile mama sebut gtu fara cebik mulut je. Alah reaksi biasa sebb x berminat haha tibe2 mama sambung nk x die bgi doa percepatkn jodoh. Tibe tibe abah pulk nyampuk kte die da doakan fara kt mekah hrtu. Tibe tibe pulk mama blh bukk story hrtu ade makcik bla bla nk 'datang umh' *aka ala ala merisik* tpi mama x bgi. Terkjut dengr. Eh kenape tibe tibe bnyk citer y i x thu ni.  T__T

Part tolk tu i dont mind sebb fara pun mmng x minat..walau siapa pun. tpi kegigihan mama dan abah ntuk doakan & dapatkn jodoh y baik *tapis bakal mnantu die tu* untuk anak die buat fara jadi takut pulk haha. Secara x lngsung i know y mereka da mula risau tngok ank die y x berteman sampai ke sudah ni haaa. ouh ya kate mama alasan tolk *dipndekkn crita i simpulkan mcm ni la* sebb xcukup ciri2 y die nk. Die nk lki tu sembhyang cukup! Pndai mmbca al quran! Pljaran klo blh xjauh beza. Part duit xpe itu blh cari. Y penting dpt bimbing i olss y serba kekurangan ini..Dan die xnmpk ade ciri tu pda budk tu. Phewww bgusss!! Klo x mhu haku mogok 3 hri mcm dulu haha. Tpi dulu tu fara bru 21 kowt. Skng nk 25! Dlm kpla da set klo ade adengan kawin pksa memng fara xkn teragak2 untuk lari dari rumh... T___T

Mama jugk ckp xkisahla seramai mna y datang memng setakat depn umh je dieorng blh jejak. xkn bnarkan masuk selagi xde ape y die nk! Dlm hti Fara Bgus ma bgus haha. Y x bgus kat sini.. Fara terpikir kesian my parent risaukn ank die y sorang ni. Fara x thu ape masalh orng zaman sek. Oiii x official 25 lgi. X 26 lgi x 27 lgi . x andartu lagi.Jngn sbuk2 bolh x.*tertibe teringt mkcik y dok perli fara dpn mama hrtu sebb kte jual mahal. Ank dara xleh simpn2 sebb nnti die akan buat sesuatu y memalukan parent! Whatever makcik!talk to my hand* Tekann pada mama abah mesti lgi brtambh kn nk nak sampai sek ank die x berteman. Ade orng nk klo bkn sy y reject,  mama plk y reject! Klo mama x buat fara y akan buat pastinya..

Tpi pada fara itu ciri calon pilihn mama. Fara xde halangan. Life sek ade mase terluang memng join semyang jemaah ngn mama abah.. Ngaji pun.. Xsanggup fara hilng due nikmat ni. Nikmat bhgia dan rase life indah klo dtakdirkn brkawin dngn y xde pgangan agama ataupun xmmpu pun  untuk jdi imam sya. Tpi honestly klo bolh biarlh Fara cr sendri. Masa study fara study je. Xpnh pun nk main cinta ke ape .xminat. For me cinta akan dtang bile mana cita cita tercapai.Dulu cita2 nk kje kt tmpt y diinginkn luar dr kg tpi atas sebb family fara lpaskn cita cita tu. Bile lepas cita2 tu secara x lngsung ia mmbuatkn saya rase mkin sukar nk dpt kn 'cinta' y diinginkan.*mindset fara with nothing agak susah untuk perthkn cinta* Berbeza darjat berbeza segalanya. Bila dah mcm ni slow2 minat nk bercinta pun hilang dan terus hilang bila mna busy nk atur kerjaya di tempt klahiran sendri..

Tapi dlm pda busy and xde feeling tu eh tibe2 blh pulk i tersuka kt kwn baik sndri.harunyeee  haha. Tpi x thu same ade suka y cinta atau suka y suka suka je so i dont put any hope with that kind of feeling. Bile tba2 my friend tnya i just said that yes i like you more than friend but less than lover. Yes itu la y fara rase. So I ckp kita kwn je la mcm biase ade jodoh ade xde xpe.just queserasera. Die suke kat fara ke x fara x thu. Kawan die kate ya tpi die xpnh mngaku pun so i cannot rely on that kind of word and hope that we are mean for each other eventhought he agree to just wait n see with me.

Y jadi masalah bile hati nk kate cinta tpi xrela & x mungkin sebb die jauh berbeza dr lelaki y sy impikan huhu. Die jnis xalert, die jnis xkisah die bkn jnis y sentiasa ade dsisi waktu senng die bkn jenis y akan pujuk u bla u merajuk die bkn jnis y akan sentiasa sweet talker with u. Pling2 ckp comel je lah but i dont need that kind of compliment. Die suke main game je y fara thu n tdo. eh? Haha. Btw die still study *degree* fara pulk da grad n da kje sethun lbih. Eh tpi kmi same byalah. Tpi part kewangn memng die lgi bgus lah da ade saving! fara hampeh. Y same nye fara blh ckp ape je ngn die. Y bgus nyee walau juta juta kmarahan y sy bgi kt die die still bertahan(ouh sy pnh merajuk n sentap ngan die. Almost 2 years. Dlm tempoh tu ble die mesej ade kdang fara blas kdang x.kdng bls tpi dengn kate2 y annoying saje nk  mnykitkn hati die). Still msej walau 3 4 bln sekli. Tpi y x bgusnye die orng luar. Ok jap. Bgus bgi fara sebb mmng nk kawin ngn orng luar senng nk kje kt luar hehe tpi y xbgus bile die dtng dri kluarga y agak senang(baru tahu). Ermm mungkin skla 3/4 dari 5 sedang sy dari kluarga y sedang2 je. Skala 2. Sy tkut perbezaan tu akan mnjdikan die x dpt nk ngam ngan my family and i'm also afraid that family die pun xdpt nk accept me y jauh berbeza dr mereka ni.. N syarat mama? Lpas ke die?

Fara impikan laki y sentiasa tnya khabar. Xperlu selalu tpi pling kurang ade. Spnjng kiteorng knl die xpnh tnya i olss shat ke da mkn ke? Xde! Die suka nk bina bdan la bgai sedang sy suka orng y neutral je..die suke discovery channel kite suka crita melayu haha . die suke kucing sy x suke.bnyk y xsama. Y same mungkin we have our own prinsip. Will do everthing & anything to get what we want in our life.

Tapi nk kata x suke thp cinta every time nk kawan ngn orng lain mesti ingt die. Dulu pnh ade orng ajk kawin. Nk serius..tp sy tolk sebb dlm kpla, i dont want u but i want him so i tell him that i already have somebody in my heart.. Due kli die ajak. Jarak setahun setiap satu tpi still jwapannya same. Fara pun x thu knpe fara jawab gtu huhu.eh tpi i olss siap citer lgila kt my friend 'i just reject somebody bcause of u. Tpi i x suke u pun' *berlagak je ckp gtu*. X thu knpe wat mcm tu . mungkin nk cr alasan. Ye pda sy ia hnya alasan mmndangkn mase tu x la rase serius suka plus xpnh ngaku pun.

Ni bile da ngaku & nk just go with da flow kononnya,Just nk xpe u olss i olss bebas bkawan ngan sape2 je mkenya ia mnjadi sedikit conflict dsitu. Sy fikir klo jumpe y ade rupe ada pljaran blh buat kite terima tnpa bersyarat. blh lupe rase y ade mcm tu je tpi am totally wrong. Mase raye g open house umh kawan abah. Happen to be duduk satu mja ngn satu family ni. Ade ank hensem. Bljar kat mesir katenya. Mule tu fara tngok la muke die. Dlm hti ckp hensemnyaaa. Sejuk hati tpi sesaat kmudian tundukkn pndangan. Tngok setakat tu je la. Bile blik mama saje je usik kowt la sy bknan ngn bdk tu.. Dlm hati *mama ni msti da bknan ngan bdk tu. Nmpk gaya pun mmng cukup syarat y die nk tpi..* tpi fara terus trpikir my friend tu. Klo ngn y ni blh ke die bthn mcm my friend tu.bertahan dngn perangai y x semengah mana tu dlm proses untuk know each other. Klo I ngn y lain my friend mcm mana. Serius sy x larat nk mulakan semula sebuah hubungan dr a ke z. Penat. Trus rase xrela klo djodohkn walau dngn y hensem thap maksima seklipun..

Persoalannya btulke iolss cintakan orng tu. Ade ke ruang dan peluang untuk kami? Berbaloi ke tutup semua ruang y ade hnya untuk die sedang die perlukn 2 thun mase untuk bina kerjaya dan seblum blh tentukan same ade we are mean to each other. Ktela fara tunggu tibe2 eh die tersuka kt y lain mcm mna? Tpi in the mean time katela fara x tunggu tibe2 fara btul sukakan die acaneer. Mnyesal seumur hidp la kan nnti..haha dilema btul. Serabut. Sakit kpla. Aduhai..ape maksud cinta y sebenarnya ya. Sampai sekarang haku x faham. Naive nye kau fara....*abah la ni mase kecik suke warning fara jngn cube cube nk brcinta so mmng i olss xpnh la haha*

Ya Allah tunjukkan y terbaik.. Klo btul xakan ade istilah kita diantara kami then brikan satu juta satu kekuatan untuk memulakan lngkah untuk prgi mnjauh. Selgi dekt ngn die  xrase  blh bgi dri peluang untuk mara kedepan..thats for sure!. Xpelah just wait & see.. :)

Thursday, August 20, 2015

Kisah encik client & pro/kontra bermulut manis! :p

Morning u olss . eh Assalamualaikum! :) Sek pukul 9:30 am, hari jumaat. Cuti! Yeay! Maka haruslah i olss membuta smpai tnghari haha tapi apakan daya cita cita x kesampaian sebb sedang elok layan mimpi tibe2 client kl call. Ye la mereka kn kje .. Mmndangkn sy ni mmng pkerja y berdedikasiiii  mkenya memng jumaat sentiasa get ready je untuk entertain my client. Tp hrni x trpikir pulk ade client nk call.. Tibe2 kul 9 tdi dpt call. Dr en client y garang tu haha. X pikir ape fara swipe je la aka received call. Xsempt nk laraskan suara. Phm2 la suara bngun tdo acaner.. Terus kne "oiii x bngun lgi ke? Mase ni tdo lagi bla bla.. Tahu x rezeki susah nk masuk.. Jodoh pun xsampai. Eh jodoh lmbt sampai.. Bla bla! "Membebel! haha y fara ni pulk habis ayat kuar nk cover "mana ade sy tdo" "Eh sy baru tdo" "Alah tdi saya da kmas rumh la.." " eh sy x tdo ngh baca buku ni haaa" haha last2 bile die ckp sal jodoh tu terus jerit "encikkkk x baik ckp mcm tuuuu!!" marah haha aduhai lucu pun ade..pastu discuss sal kje jap then tibe2 die ade incoming call.. To be continued later.. Me? On lmpu. Xjadi nk membuta sampai tenghari. Main fon la haha. Xpe petang karang ade :p

Btw alang2 ckp sal client!! Let story bout them ..Bnefit and negative effect baik aka softspoken ngan our client.. Sedar x sedar da dekt sethun setengh da ek fara kje dlm bdang ni. Abaikn mslh dlaman y lain. Just wanna to story regarding life as a consultant aka advisor aka kje y bnyk jawab call ..tekn2 calculator.. Consult situ consult sini.. Sometimes rase x prcaya sy consult orng haha. Fara mmng dr dulu suke nk kje mcm ckp2 ni tpi jnis ade comm problem dulu. Fara jnis orng y even thu something but i dont know how to well explain so dat people understand what i wanna say. Sellu dulu klo terpksa ajr orng lain dahi brkerut2 nk Explain then end up to be "awak faham x? Alaaa sy xreti la nk explain2 ni" huuu..

Ni tbe2 kje jumpe orng itu ini... Lgi la haru tpi dr hr ke hr keyakinan tu mkin tinggi la. Y penting kne well presented. Skang ni klo ade ape2 kje pasal tax fara entertain client sndri je xyh tunggu boss x yh masuk meeting sekli beramai2. Bnyk mase y die xde kt off. Cube byangkn tibe2 ade orng dtng tnya ni "audit firm ke? Sy ni haa ade terima surat dri lhdn. Ape nk kne buat ya?" me? Klo dulu mungkin. Alamk boss xde.. Mcm mna? Haha Sekarang.. Xla. Benda pertama opkos ajak msuk bilik meeting dulu.. Then bla bla bla.. Ckp la ape y thu.. In case complicated sngt bru la fara kate sy discuss ngn boss dulu lpas tu saya contact puan n encik boleh.. Rase bnyk da orng y dtng secara mngejut ..tpi alhamdulillah blh entertain secara baik hehe.

Btw sepnjng kje fara bljr satu.  Jngn bgi ade selisih faham atau ketdkpuasan dlm hti pda client with kite .. Klo ckp kne yakin klo x dieorng xnk percaya. Mase mule kje dulu aduhai susah btul nk dpt response dr client on certain isu. Sikit2 nk ckp ngn bos. Klo fara mintk supp doc aduhai berzaman nk dpt. Dlu fara la pling juniorrr mkenya ramai senior kt atas. In case client xpercaya kt iolss xnk deals ngn i olss fara explain je kt senior tu bla bla bla sruh die explain on behalf. Client die satu hal ade jnis y memilih staff y die nk deal.mungkin da terbiase ke..conth even Bkn a  incharge pun tpi die nk a y secretary tu jugk act on behalf so ape bolh buat. Ko call la sejuta kli pun eh alih2 a jugk y dcari. Huwarghh strreess tahap mksima lagi2 klo a xdpt nk smpaikn pun ape y kite nk sbb bkn job scope a. Gituewww contohnya...

Sek ni fara pling senior.. Bnefit die fara lgi bnyk knal client lme dr newbie. N bnyk thu kisah lma2 y distory dr senior2 dulu. Bnefit baik ngn client? Klo salh x kne marah, kne tegur je tulah y pling bgusnya hihi. Tpi in the mean time y kurng bgus klo semua pun nk kite buat walhal bkn job scope kite. Tlong itu blh tpi skit2 thula sy . bnyk x thu. Xsempt nk amik thu . huhu..

Btw ckp pasal baik ngn client. Client y call fara kt atas tdi tu.. Adelah client y pling para2 auditor x suke (rase bnyk da cter kt entry lpas2) Mnymph katenya.Sebb garang! suke marah. Tpi sebliknya bgi fara. Die client y sngt mmbntu and bnyk buat ngis juge sbb kne marah hehe 50-50. Sy x thu kt mna silap die tp auditor ngn client mmng x ngm. Ade je y diisukan. Slp auditor sebb lmbt hrtu (rase fara la ini la y jdi pnyebb marah client xpnh hilng) silap client plk sebb too rigid. Client pulk mmng jnis garang slap satu, suara tinggi ya ampun. Mmng haru la. Huhu. Fara pun pnh je kne marah ngn die mase mule2 kje dulu.. Kne ugut bgai.mmng nngis x tdo mlm la haha. Sek pun kne juge. Tpi most of the time die call borak2 tnya itu ini ok je.. Slasa hrtu fara hntr final tc for client review nth mcm mna client blh terspot ade silap stu bnde pda kje para audtor y fara guna untuk refer buat kje fara sek. hoii die punye mngamuk. Mrah btul audtor sebb xhbis2 nk mrh2 huhu. Shri sblum finl report, fara pun ade buat slp jugk. Tpii elok je client tgur mintk calculate blik..kishnya report tu fara da binding so ble slh ni client just ckp "hah tu la kauuuu. Berlagak nk hntr finl x tunggu aku review.. So skng da kne unbinding" *die nk ckp pdan muke je sbnarnya sbb kne unbinding n binding blik. Pfttt haha* Bile differ treatment gini. Bnefit die hnya pda fara. Y jdi xbest mesti la kite rase serba slh ngn staff lain. Orng lain silp sikit kne marah bnyk.. fara slp bnyk kne sikit.. Dieorng klo kne mrh xsempt nk mnjawab tpi fara klo kne mrh kdng sempt fara sound "en xyah la mrah. Ckp elok2 . bla bla." Kite pulk bebel hehe.Separuh hati rase syukur gile sebb Allah lmbutkn ht client untuk sentiasa mmbntu walau grang2 haha tpi separuh hti x puas hti and rase xfair..xadil untuk mereka. Tpi orng brbudi kite berbhasa .. Iye x..hehe  ..kdng fara x msuk cmpur mslh client with auditor kadang fara tumpng sekaki kutuk client kdang fara backup auditor on behalf like.. "en ni knpe.. Klo slh ckp la elok2 xyh la mrh dieorng..garangnyeee!!" "encik ni kesian dieorng. Suke sngt marah"  tp ade kdng Last2 haku pun kne sekli sbb backupkn. Klah bye! huahua.  tpi itu part client y walau baik n garang hnya pasal kje..proffesional la. Xde kte die baik sebb suke kite ke xsuke kite ke x. Sebb xde pun unsur2 kegedikan ke ape.  Mmng story bkisar sal kje je..mrh pasal kje ckp lmbut pun sal kje!

Ade kes kite terpksa rely on some body alah snng citer irb ke.. Or staff pde client ke or mungkin client juge..Eh penting ya untuk ade gud relationship/mulut mnis with orng2 ni senng klo ade isu hihi.. Ade setengh y very pro. Ade stngh y x.kite bgi nombor fon untuk prmudhkn discussion on isu tpi happen to be die dok wasap bnde y luar scope kje pulk. Hurm hurm.. Mase tu la haku rase mcm ya Allah rase nk bom orng tu .. Gedik gatal! X pro haha.. Tpi terpksa mnis mulut layan..kng die x tolong . naya je.. Fara pnh deal ngn orng irb mase tu nk mintk cek on something. Tpi orng tu pun take time so kite bgi nombor. N happen to be bnyk tnya bnde lain. Fara lyankn je la mula2. Dpt info terus . "ok da dpt tq encik" Closed story. Rase hipokrit je mase tu haha. Ade juge y client kawan boss .  walau die annoying, ckp bkn2 pun tpksa wat dek jee sebb ckp kurng ajar krng die ngdu kt bos pulk huhu. Macam macam lah pro n kontra kje deals ngn orng2 ni..

Ape pun i just love my jobb.sebb bnyk jumpe orng aka bnyk kawan aka bnyk ilmu y dpt..y xbest kjar deadline je la. Penat haha. Ni ade stu minggu lgi nk kene hadap. Ade 7 co lgi xsettle. Moga Allah pmudahkn. Amin...

P/s : Ini la aktiviti haram y kiteorng slalu buat hehe! Bli pisang goreng, keropok lekor! Dok bilik meeting mkn ramai2 sambil borak2..sekali skla je. They are my back bone! I love them! Ouh ade 3 orng y xde. :)

Monday, August 3, 2015

Susah

Susah main dengan perasaan ni kan..

Susah bile kene buat decision yang tidak memihak pada y perlu

Susah bile kene proceeds walau tak nak

Susak bile pikir eh kenapa die macam tu

Susah bile pikir waaa untungnyaa

Susah bile pikir 'awak ni kenapa xde perasaan sangat! X care langsung blerghhhh :P'

& lagi susah bile pikir bila nak kawin ni. Xnak keje. nak main ngan baby je haha..

bla bla bla.

Semuanya susahhhhhhh la konklusinya... eh ? ea? haha acah je..

xde apepun nak tulis. Harini puasa ganti yang ke-3! esok ada jamuan hari raya and farewell party Faizol yang sengal tu haha* asyik mengamuk je fara ngan die minggu ni.. bile lagi.. pasni xde dah haha :P*

skang asal masuk off mula panas satu badan. Demam! ke sebb aircond sejuk sangat. eh ke sebb semua bende bertubi2 dalam kepala. ENTAHLAH. saya ingt nak balik baca novel je. xnak fikir ape2 dah miahaha

da haritu kene marah sebab banyak fikir and fikir susah. kena relax2 aje kononnya. hurm ! BAIKLAH! kene tdo lewt main game 24/7 je la baru la boleh relax.. like U ? k whatever haha..

2 hari lagi!!!!!!!!! YEAY!!!!!!!




P/s: Entry xde motif pun! skang rehat tngah dengar lagu ni dan saya bosan.. T__T

Saturday, August 1, 2015

Teman tapi Mesra! pro & kontra :D

Teman tapi mesra! (Ttm). Sape ade ttm angkat tngan! :p logik nya setiap orng y single mesti ade ttm. Mungkin krna be frind dr kecik or mungkin juga at the first place jdi advisor cinta lame lame tersuka sebb terharu dngn advise y dberi. Bla bla bla .. Ceyhhh.. Dramatic sangt.. T__T

I dont know maksud sebnar ttm tp apa y Fara faham kite suka pada bff aka orng y pling rapat dengn kite. Orng tu mungkin thu mungkin juga x thu. In the mean time orng tu pun treat us very well y mna kite plak kdang terfikir eh die suka aku jugk ke eh itu eh ini. Maka at the end of the day jadila kisah ttm ni..

As for me ttm ni jdi bile both x pasti dengn apa y ada dlm hti tpi selesa untuk terus contact crita itu ini. Ade je crita nk share 24 jam tpi nk kate brcinta x jugk plus blh juga da admit suka tp x thu suka y mcm mna and bile mmng dri sndri jnis xnk ade komitment so ttm jelah. Bercinta biar sekali je katenyaaa so que sera sera la gitu. Ada jodoh then just go on. X rugi pun sebb da mmng bnyk crita dshare.klo xde xpe sebb even bnyk y dshare tp still trbatas. Klo bcinta then putus xke haruu dsituu...for me la... T__T

Btw teman tapi mesra! Ada pro and contra. For my case admit suka tpi mmng nk bkwan je sebb xnk ada komitmen plus suka jeee bkn cintaa so let be friendsss..and happen to be the pro is like this :

1. Sedang elok ber ttm tibe tibe ade tersuka pd y lain atau ada y hulur salam perkenalan.  so x la rase bersalah sebb mmng da state kite cuma ttm so each bebas berkawan dngn sesiapa.

2. Even hanya ttm tpi selalu bebas je contact anytime. Klo boring boleh la poking2 orng blh sana je story ituini.. So hilng la boring. Xperlu nk bercinta bgai untuk punya listeneerr katenyaaa ..

3. Klo tibe tibe mmng yakin y ttm tu orng y kite falling to the max! Then kawin! Klo both suke same suke la! Rase mcm lpas kawin bleh senyum lucu sebb x sangka kawin ngn kawan sendri. Lol :p xperlu nk brcinta bgai dah kawin terusss jee senng.

4. Y pling best tingkh laku still terbatas. Da kate kawan mkenya in sya Allah dpt la mngelak dosa2 y xsepatutnyaa...dosa brckp mnja2 ke..suara kn aurat and dr suara blh wat orng jtuh cinta tau! zamn sek ni bkn rupe je blh gtu hehe and me tipikal garang/kasar kt luar tp dlm phone kdng slow sikit so mmng la haku x pnh and akan bergayut ngan sape2 (kcuali hal kje aka with client)sebb tkut orng pikir nk mngayat haha in the mean time mmng jnis mudh la jugk falling ngn suara2 y best thap mksima lol :p.. or marah2 mngamuk mnyumph ke sbb jelous haha and so on..in sya Allah. (Ouh btw sy and my ttm xpnh berckp fon pun. Wasap n pm je & mmng bgthu awal2 no phone call, even as a friend dulu pun(bfore jd ttm) no phone call, die call x yah angkt hbis cite. Eh sblum hbis citer mmbebel dulu 24 jam x yah la call bla bla bla (-_-)

Lagi ?? Ermm rase mcm pro die sikit jee lah. Ni y angin ni haha..tp y 4 tu la y pling sukee. And itu slh satu sebb knape lbih prefer ttm dr brcinta bgai. Xsanggup nk byang klo dok bersayang3 ngn y lain last2 xkwin ngn y bcinta tu pun. Nnti laki y ex tu jumpa mase wedd mesti die senyum mngejek jee bla bla. Contohla. Tp y kontra aka neg side ble berttm ni Lagi lagi bile rase suke tu da over to the max tp still nk berttm. Xnk undur dri in case x dlayan & xnk mara kedepn untuk dpt hak hak y sepatutnyaa likely :

1. Mnndngkm hnya ttm takleh nk halang die kuar ngan perempuan lain. Xde kuasa. Kang over pulak katenya (-_-)

2. Klo  die lmbt bls wasap ke pm ke mule rase membara dlm hati nk marah tpi dlm hti je laaa.. Bile die rep pling kurng merajuk je lah. Dah tu mana boleh nk marah kate ttm jee (-_-)

3. Bile tngok gmbr atau die bcrita kuar ngn itu ini hnya mampu senyum je. Mana boleh nk jelous pling kurang ckp ermmm je tu pun bile die tnya jelous keee ceyhhh kang klo ko ckp jeloous nmpk sngt ko dah fall to the max ngn die. Eh jatuh la maruah wanita klo mcm ni. Eh tibe tibe je haha. Sedih btulll..

Lagi lagi? Lagi? Luuu pikir la sendrii haha. Pndai pndai la u all jga feeling sendri. Siapa suruh cr susah. Pdan la muke (-___-) eh jap knpe berblog dengn rase y emo sangt ni.. Haha. Y neg bkn sy ya. In sya Allah. Y positive to sy miahaha. Xnk klah tu lol.. :p