Saturday, November 1, 2014

Diary Kerjaya : When i give and got.. nothing.. Really confius..


Antara cita cita, tanggungjawab as anak, cinta dan impian.seriously really dont know which want to achieve first. masa saya belajar saya tahu apa y saya nak. Saya tahu saya kene tamat belajar dalam tempoh y ditetapkan. saya tahu saya tak leh extend my study. saya tahu saya tak boleh bercinta sebb saya tahu saya akan hilang fokus..

sebelum habis degree saya tahu n saya rancang saya nak keje mana. as ape? with how much salary as a starter. mase nak apply for keje saya tahu berapa expenses saya bulan2. saya tahu saya kene bayar kete RM500, PTPTN RM100-RM150, MARA RM100 itu expenses wajib kemudian budget nak kasi mama Dalam RM200 ke RM400 sebb nak keje kl n phileo so ada sewa rumah RM200, parking RM300 minyak + makan RM100x4 so semua dalam RM2000. jadi bile ada peluang untuk kawtim berapa gaji y saya nak saya mintak dengan bkal majikan saya RM2300 sebulan! N alhamdulillah APPROVE!!

tp happen to be nenek meninggal seminggu sebelum sy masuk keje . walau da duduk kl tapi hati kecewa sngt. teringat muka atuk bertambah air mata kluar. first time sy salam ngan die dan air mata laju kluar. seedih kecewa! xdapat terima so then i decide to work here. kelantan. near to my parent house and atuk house..

N alhamdulillah rezeki sy murah. one week after i got new job .. as a tax assisstant at audit firm in Kota Bharu. Dengan salary RM1500 ..walau kurang RM800 saya rse okla as a starter n cost living dekat kg tentu x tinggi mana.. dan hari ni genap 8 bulan sy keje..

mula2 semua macam ok and macam indah je.. walau travel jauh . satu jam saya ok je. sebb balik rumah tengok abah mama n adik2. saya rase puas hati semua baik2. sebelum tdo kalo tak terlupe n kalo x termalas memng akan wajibkan kemas dapur so mudah mama nak prepare breakfeast esok pagi. mama la prepare sy makan je sebb sy bangun lewat hehe.. hari minggu lipat kain baju y berbakul.saya tak tolong masak sy cume tolong makan.. paling kurang i will make sure sentaisa ada makanan like kek ke jemput ke or air tea untuk makan2 bersama family. i feel rich n puas hati bile dapat kumpul same2..

but lately i realise 8 bulan saya keje..

- PTPTN takpernah bayar lgi. gladly sebb statement pun x kuar lagi so boleh hold lagi
-MARA da tertunggak dari bulan ke blan
-every first month yea sy ada hulur duit pd mama tapi 2 week before or end of month sy tadah tangan balik.. huhu.. untuk petrol. coz saya travel. so weekly dalam 75 ke RM100 minyak sahaja
- adik2 memng xde nye fara nak kasi duit xde duit
-shopping for diri sendiri? sedih bile sampai sekarang tak mampu nak tukar phone beli baju baru n beli alat make up sendiri pun kiki..

awal bulan i will be the happiest person. ringan tangan bagi walau sikit2 pd mama. bayar api ke or bayar astro ke.. since ulang alik kete kene service 2 bulan sekali.. dan akhir bulan sy mula gelisah. mama  opkos ringan tangan kasi duit tapi saya tibe2 rase malu sngt kat dri sendiri.. keje tapi..

RM 1500- EPF 270 = RM 1320 - Kete RM500 - Petrol RM400 so ada 400 lagi logicallynya.. tapi ofcos bile awal bulan kuar ngan adik2 or family harus saya nak tolong bayar exp dapur walau kadang2 je dpt buat.. entahlah duit macam lehsap begitu aje.. tak tahu g mana hoho.. y saya tahu exp wajib every month is beli novel RM20, and or service kete RM150-300 every 2 month.

so i wish  keje tempt lain dengan harapan dapat income lebih sikit.. lain tu means luar kelantan.. soalnya dr kecil sampai besar my mum was so so soooo berat hati.. look like berat hati bg saya keje jauh dr family.. dan seriously i pun berat hati nak jauh dari family.. serik bile due2 arwah nenek meninggal tapi sy macam xdekasi sumbangan n xde disisi dieorang.. busy konon..

so sekarang saya tak tahu nak buat ape.. nak kejar cita2 so that dpt jd lebih bertanggungjawab as anak in da future atau duduk dekat ngan parent tapi give nothing..

ada due bulan lagi sebelum tahun baru.. i need to to think thousand time before make a desicion.. ouh ALLAH kindly help me..