Dilema Kerja


Ok done update tentang sweet sour kerja sekarang ni I nak update y current punya story. haritu I ada story tentang niat nak berhenti keje sebab gaji tak cukupp. kadang rase diri ni berani jugak kadang rase diri bertuah kadang rase diri tak cukup bertuah, ok pusing T___T

last week i masuk bilik bigboss kite discuss tentang tax site then die ckp y die nak amik sorang assistant untuk keje bawah I alll to help me buat keje katenyaaaa.. Fara sebenrnya xprefer asistance sebb i jenis tak percaya orng huhu skang ni pun bile suruh trainee buat keje happen to be i will redo ape y dieorng buat tapi since i nak berhenti keje i pun said*sebelum tu tutup pintu dulu tak nak kasi orng dengar haha* "saya sebenrnya ada bende nak cakap ngan en. Sya nak request up gaji sebb gaji sekarang x cukup.. tapi in case en tak boleh naikkan gaji saya saya nak request staff baru untuk ajar tax sebb saya nak berhenti..." terus die " ape perancangan awak sebenarnya NI??"

Terus la i olls explain! perancangan saya jelas sebolehnya nak keje di AF firm 3 tahun (Co y same) coz i wish to apply jadi AKAUNTAN BERTAULIAH(MIA)  and then i nak bergerak sendri after this. discuss punya discuss ceramah punya ceramah die pun kate lah die wish nak push saya jadi tax agent like him provided i worked with him. Die boleh increase my salary but not setinggi y saya expected! and he also said he wish to push me because die percaya saya ada kebolehan. kepercayaan y die tak pernah bagi pada siapa2 punggg katenyaa.. n i sekarang siyesly dalam dilema

dulu mase intern manager garang! bile seseorang dapat baik dengn die i feel proud sangat. happen to be i jadi salah seorang y die percaya ! percaya ada kebolehan n percaya boleh pergi jauh. katenya dat y die offer i keje without interview n  dengan starter y agak tinggi! tapi atas sebb tertentu i tolak lah.. so akhirnya i lepas peluang tu.

bile keje sekarang sekali lagi disogokkan dengan kate2 "saya tengok awak boleh pergi jauh.. sy percaya dengan kemampuan awak" "xramai graduated y tahu ape y die nak! 95% tak tahu!" 'if u wish to success then i can give u a chance" so kekonon i 5% y tahu.. ya seriously i know what ni want tapi i takdela sokong and cakp y die tu betul y 95% xtahu kemana hala tuju.. kat sini matlamat fara jelas

-Nak cari exp 3 tahun
- nak apply MIA
- Nak berkerja sendiri after that
- kalo ade rezeki nak sambung belajar nak buat ACCA tapi belajar ni i kene pikir lain sebab wish nak sambung overseaa hee.. n  skang ni fokus fara semua pd kerjaya i also need to think about loveeee kan kiki

so bile die kate nak push fara jadi AGEN CUKAI YANG BERTAULIAH(AKAUNTAN and AGEN Cukai bertauliah due bende y berbeza ya) nak bgi peluang untuk permudahkan apa y i nak.. i feel like itu satu peluang .. peluang untuk mempercepatkan prosess jadi apa2 y bertauliah. dapt due dalam 1 itu gooood sangt..

kalo berhenti i kene start balik 3 tahun semula .. itu y jadi dilema sangat.. skang i da keje 8 bulan. ..tapi bile pikir pasal gaji alahaiii haru.. kadang rase takpelah tak dapat kejar title jadi member MIA pun as long as gaji cukupp.. kadang pikir nak jugak kejar MIA sebb benefit ada mia ni gaji lagi tinggi nanti.. tapi untuk sementara i kene gaji rendah le maksudnya..kalo keje kelantan la.. kalo kat luar gaji 2000 tapi ada pulak kos2 lain.. kalo x stay n kalo tak mia pun bile ada exp 3 tahun bile keje kat luar kelantan gaji boleh cecah RM4000. ini tak tahu la sogokan semata2 atau fakta tapi hopefully betul le..

So pengakhiranyya i said "tak apelah i try to proceeds.. kalo rase boleh cope saya stay kalau tak.. kite tengok jelah macam mana"

honesly boss sy tak la baik pun kuang2.. itu kadang rase dan2 tu jugak nak behenti bile kene sbom dengn die tapi bile pikir dapat gain trust die rase macam tak nak persia pulak tapi.. dulu da tolak sekali.. takut lepas ni da xde.. entahlah.. so means sekarang just go with da flow le gamaknya..

kadang takut stay lame lame tapi tak sampai tige tahun atau sikit je lagi tibe2 kene bhenti..  terpaksa sebab kahwin ke so pindah ikut die .. ada anak so nak jaga die... 3 thn tu lameee.. y amatttt.. tak tahu hidup ke matiiii.. so what shud i do ya.. dilema betullll...

dalam kepala skng rase just go with da flow je dulu kalo ada tawaran keje y menarik I CA ALIP BUT CABUT hehe.. hidup ni entah sampai bile.. nak fikir keje 24/7 pun tak boleh jugak.. banyk lagi bende i nak cri.. so ok QUE SERA SERA..

Popular Posts