Friday, November 14, 2014

My Sweet Experience as a Tax consultant


y tak sweet tak nak ingat sebb selalu y tak sweet itu harus terlalu annoying hoho.. sweet experience ni opkos la refer pada client2 yang suweet & baik haha.. Dekat tempat fara keje sekarang as i said before for tax department saya boss saya la kuli kisahnya keje tax semua saya conquer. terpaksa conquer actually bile i `am the only staff y buat tax. nak jadi cerita co sy keje sekarang ni ada branch which is kat KL. since pekeja datang dan pergi so bigboss decide office KB jadi main which means that i will incharge and jaga semua client punya tax baik KL mahupun KB.

Honestly said I got no problem jaga client branch KL compare to KB y client kebanyakkannnya semua lealki tua2 and annoying. lol. *i rase sebb i mude dan perempuan so ape y i cakap dieorang pandang sebelah mate je.. grrr bukan hape geram betul ngan client sini sebab they all look like banyak y tak proffesional.. susah nak bagi kerjasama and so on.. kalo perempuan semua ok,, n kalo KL lot of them mude mudi.. y KL ada client company under Gov, Private and also foundation.  for private co under gov i always need to deal with badan2 gov like staff under MOF (pelaburan & penswastaan) and so on. walau susah nak contact mereka ialah GOV kan busyy sokmo haha tapi dieorang cepat.. walau kadang2 aduhai susahnya nak mintk sesuatu nak buat macam mane under director ada secretary then bawah die ada assistant  and then ada lagi satu assistant kepada assistant.. belah akaun incharge orng lain belah approval orang lain jugak y incharge tidak ke pening disitu T___T

Dekat office semua panggil I Fara tapi ada satu client tu die panggil Ain. so selalu jadi gini bile I call " hello En R ada?" " ya saya" " Saya Fara eh eh Ain dari xxx bla bla" selalu tersasul sebut name lain kemudian akan ketawa sendiri.. die pun even tahu semua selalu panggil I Fara tpi still kalo call cr Cik Ain haku dah confuse ain mane mule2 sebab dulu ada trainee name ain T___T

lagi satu client y so sweet is En N. selalu sangat die call fara sampai i tiap kali dengar " Hello cik Farah ada" terus akan laju jawab "eh En N eaaa.. saya lah ni" T___T selalu sangat before die perkenalkan diri i da terjah awal. ada satu hari ada sorang call "Fara u suruh staff u datang jumpa I amik document hari ni!!" i tak cam suara tanyalah "Siapa Ya" terus kene sound "Aik... selalu cam je suara Saya??" terus "ouhh ..en Ke.. suara lain" T___T

memang selalu sngt this client call kadang sampai over bercerita tentang bukan hal keje "Fara bile awk nak hntr doc ke sini? bile keje nak siap? esok dah cuti raye.. saya nak cuti..nak balik kelantan.. nak masuk meminang awak lagi" terus"eh encik ni main2 pulak.. nanti la saya siapkan" terus gelak.

 ada tu lame die tak call sebulan kowt sebab keje da settle satu hari tu i call die tapi xdapat ptang tu die call
"faraa!! ni doc apa awak hantar ni"
"eh encik saya baru nak call.. dr tadi sy call tak dapat"
"bile call? lama tak call awak! saya saje je tak angkat call awak tadi nak kasi rindu haha"
"tu la kan lame en tak kacau saya hehe" 
"amboi saya selalu kacau awak ke"
"tahu takpe en je y selalu kacau saya so kalo dapat call sy tahulah siapa y call " Ketawa
pastu pot pet2 pasal keje then one days i says to him

"En after this kalo tak dapat call saya En cll xxx die staff baru under tax belah KL"
"staff baru.. siapa tu"
"xxx ..ermm lebih kurang assistance sy lah"
"wah die dah jadi bosss" *gaya teruja
"eh en ni bukan boss lah"
"ok bukan boss tapi ape senior tax..so die cantik Tak? ada facebook tak?"
terus jerit "Amboi En ni kesitu pulak die" T___T "awak ada facebook tak? saya nak google ni?" sambil dok sebut name  "Xde facebook saya dah deactivate kiki.. so encik takkan jumpe" terus die ckp "tapi kalo add facebook ni karang kelain pulak kite lepas ni " terus masing2 gelak.. fara rase memng boleh jadi gini.. kiki... tapi pengakhirannya "saya tak nak staff baru tu incharge our account.. we will personally request u to do our tax computation.. kalo tak no more disbursement bla bla ... "
"baiklah En nanti boleh lah saya g KL jalan jalan hehe"

ada sekali tu "fara awak keje dengan saya jelah bla2 nanti kite bleh buat tax same2" "a ahkan kemudian duit fee kite kongsi same2" "bla2 tu la nanti awak apply keje sekali ngan saya ya" gaya ckp nak nak serius je "eh encik ni biar betul terkejut xx nanti tax agent keje dengn co client" die "eh Big boss awak la y terkejut" kemudian nak end of story sy pun konon wat serius nak terima "yelah2 nnti ada kosong sy mintk keje ya " kemudian gelak balik .. terlalu baik that what I can say sampai satu tahap staff2 senior pelik n selalu cakap "baiknya fara dengan client" "en tu ke.. baiknya fara dengan die" "wah fara! baik dengan orang 'besar' aje" *die one of our biggest client actually..

yang paling lucu sekali satu hari saya hantar doc dalm bentuk pdf
"fara kenapa awak tak hntar doc pdf y boleh edit terus ea?"
"eh encik tak boleh edit ke pdf tu boleh la"
"macam mana"
"En pergi ke File, save as then  tekan enable extend reader. boleh?"
"tak de ape ape pun lepas save as"
"eh tak boleh ke" diam.. n lambat2 cakp "sy boleh je itu maksudnyaaa..."
"kurang asam! ko nak cakp kmputer aku lame punya la ni" 
Terus gelak ''Eh encik ni saya tak cakap ape2 pun.. haha"

honestly suke bile relationship dengn client baik! senang nak mintk tolong and tanya bile kite tak faham transaction dalam co die.. kalo salah pun die akan tegur kite cara baik..and satu kepuasan juge bile keje siap!!  bile client tanya and mintak consult tentang itu ini kite boleh jawab and satu lagi fara paling suke bile ada call yang panggil "hello boleh saya bercakap dengan PUAN FARA'' rase sweet sangat haha :D