Friday, November 14, 2014

My BADx100 experience as a Tax Consultant


Baru lepas makan kiki.. td dok layan sangt ngan blog orng makn kite tak makan tengok2 da pukul 11 lebih tak nak makan rase macam lapar plus rase lambt lagi nak tido so makan la dulu... orng2 lain semua da g down ke uptown ntah, ingat nak ikut tapi mama xnak pergi la pulak so sy pun rela la terperap dlm bilik kembali berblogging hew hew :P

So ada sweet ada la badnya.. y bad ni la yang always buat fara give up! x nak keje dekat Audit Firm lagi. First thing first opkos la client y annoying ! x nak bagi kerjasama . siyesly sy rase nak marah sangat bile ada pending analysis y xdapat buat bile client x cooperate menyebabkan tax return tak boleh finalise. kadang berbulan2. opkos bile x siap nme CO tu contoh ABC SDN BHD akan always ade dalam JOB  MONITORING with Title UNCOMPLETED! so annoying T___T. Dalam tngn fara sekarang ni ada due co y pending dah berbulan. Satu Audited Financial Statement tak kuar lagi (y ni ok .. sebb y MR R punya die baik..cume belah audit ada pending isu kowt xpastilah sebb we are not the auditor) satu lagi co tu semua i da siap tinggal stu analysis tentang perbelanjaan kereta n update info tentang tenant. call sudah! email sudah! ckp depan2 sudah. sampai ke sudah tak sudah sudah..

2nd always rushing buat keje! Auditor bile die siap buat working paper before finalised dia akan bagi tax dept untuk buat estimation. kisahnya sebb hanya tax y pending mereka always nak chase kite! hoiii y ni haku geram. ikut turn la. pling kurang 3 hari okeyyyy.. T___T i tak boleh serabut2 nanti banyak y salah n tertinggal.

3rd bile nak dateline harus kelam kelibut ! tax ni every month pun ada dateline ya. most important opkos la dealing with IRB means duit duit duit. lewat sikit penalty..kelam kelibut tau hidup bile penalty appear tak kisahla kite lambat or die lambat.. die lambat kite susah bile die tak nak bayar kite lambat kite susah bile kene explain kenapa kite lambat.. ada setengah co die tak alert pasal penalty2 ni kite y tak agent die ni la y pucat pikir penalti penalti bile die lambat response pada sesuatu isu atau kerje/ sebab balik2 kite y dipersalahkan, I y keje sorang2 ni lagi le takut sebb semua atas bahu I T___T

4rd bos yang very the un understanding. macam i kan still baru. ade ketika eh selalu.. keje fara macam nak menangis bile kene buat sebb kite tak tahu nak buat macam mana die pulak langsung tak nak membantu!! mcm dulu tibe2 kene buat taxfor investment holding company. maka meraunglah saya.. En N punya company la.. nasib baik die faham fara still baru so die bagi sebulan untuk fara study and buat tax die akibatnya sminggu sebelum due date baru fara siap ! i take about 3 month to study the tax tahuuu.. tapi hakikatnya ex staff da banyak buat so i just finalise cume nak faham kenape itu kenapa ini... interest lagi! pusingggg!! tapi sekarang i da tahu la .. tapi still kene belajar lagi..

5th pengalamn plinng pahit mase trainee dulu ada client bg cek untuk byar irb. kisahnya i letak cek tu atas meja then file masuk banyak terus tertimbus cek tu. esoknya baru fara terjumpa n due date da lepas.. wuwu,,, dulu seingat fara lambat byar cp204 RM 2000 ya penalti.. dan kite ada 4 cek tak silap masetu..make saya dengan tebal muke g IRB menangis2 crita what happen. huhu pengakhiranyaaa selamat.. tapi macam mana biarlah rashia.. bukan rasuah ya haha. sini kalo co elah kl dieorang bertanggungjawab sikit. entahlah saya bukan nak rasist ke ape tapi siyesly y kt kb ni dieorang macam peduli tak peduli je.. tahula installment tu sikittt jeee.. hurm ape ape lah..

last but not least ade kes bile client co kene saman atau audit meja .. baru2 ni ada satu client tu.. personal tax punya,.. i call die kate tax da siap mintk datang untuk tandatangan kite nak submit die kate nanti hujung bulan. since bende tu revise so i kate xapelah. xde due date pun. so sebulan after that die datang. die sign esoknya terus i submit ke irb, then seminggu after that die call kate irb call die nak start saman sebb die tak bayar tax and die marah2 i sebb lewat submit y revise! hoii hangin je aku rase terus ckp ngan die " En . en y lambat sekarang ni nak salahkan saya pulak. saya bagi en awal2 lagi en y x nak sign n xdatang sign " die pot pet2 n i said "Kalau en tak percaya tanya auditor sekarang!!" die pot2 lagi fara diam je ... malas haku nak menjawab ngan orang tua y APTB.. lepas letak fon maunya tak rase nak menangis. Auditor y duk depan i tanya Kenape  terus I jerit " BodoH Bodoh bodoh!!' terkejut die. bergenang la air mate tp xingt menangis ke tak.. setengah jam lepastu sy dah ok sy story ngan staff2 lelaki semua pun cakp! "die tu memang cakap kasar! sedap die je! awak patut kene lawan" hurm kalo ikut hatiiii memang le nak lawan tpi sebb i dah BODOHkan die banyak kali so xapelah,, sampai sek kalo ingt rase nak lempang je! huhu teremo  pulak,,

lastly opkosle waktu keje xingat mase.. orang balik 5.30 kite still depan dekstop. buat balik kje kat umah lagi, kadang ikut hati memang xnak buat balik tapi since sy sorng je so lambt atau cepat sy kene buat jugak so bertabahje la.. tapi kadang siyess penat.

eh lagi satu y ni pun anoying sangatttttttttttt!!! which is bile call irb untuk sesuatu isu tapi die langsung tak cooperate!! tinggi suara marah2! kadang haku rase nak menjawab je! die keje gov and kite buat keje pun for die jugak lah tpi die ?? kadang2 tak sempat nak cakap lagi baru ckp "ini berkenaan Notis Tahun.." terus kene "Kalau awak tak puas hati dengan kite punye notis awak buat rayuan! faham?" last week i call irb mintk doc y mana irb hantar tp kite tak terima i just nak tanya same ade kita dapat tak doc tu hr y same kite hntr surat mohon diberikan salinan notis terdahulu terus kene sound "saya xsempat bg surat tu pada staff lagi! kalau awak nak cepat awak pergi kat kaunter mintak dekat die! xpayah saya buat! ok!! I will not take any action regarding this letter" *kasar* hangin je rase nak jadi ketua dept sangat. n die jugak y suruh email die . sy pun kalo blh tak suke deals dengan ketua2 unit ni prefer staff senang nak berurusan tapi masalahnya mase tu Pegawai unit undang2 sendiri yang bagi contact makcik tu terus..saya faham die busy.. i just nak tanya!! kalo xboleh ckp tak boleh. can u ertertain customer much more better?? ANNOYING! BERLAGAK SANGATTTT!! ouh die adalah ketua kowt dekat unit Taksiran Syarikat Jalan Duta! name? ikut hati nak je publish. hehe

tahu tak saya ni selalu mengigau2 bagi intruction la mengira la! adik y cakap.. pastu bangun pagi ingat dateline tido ingat date line,,tahu tak betapa stressnya disituuuu.. fara kalo penat memang mengigau 24/7 le jawabnya.. rosak reputasi i bile asyik mengigau haha T___T