Friday, November 14, 2014

Mukadimah apa itu Tax Assistance/Consultant


I'am actually currenly look around for advertisement tentang kerja kosong as a tax assistant tapi so sad sangat susah ya nak cari. I dont know y .maybe employer2 memang lebih suke advertise kerja TAX ASSISTANT as a AUDIT ASSISTANT? tak percaya try la pergi IV.. kite ia2 apply keje dengan harapan dpt jdi AUDIT ASSISTANT aka AUDITOR*boleh travel kesana kemari heee! tapi bile pergi sana ayat y diterima " we are currently looking for TAX ASSISTANT actually" dalam hati "eh? eh? advertise audit assistant T___T "

try juga google pengalaman2 orang yang berkeja dekat audit Firm. kebnyakkanya dekat forum adalah tapi explanation tentang scope, pahit manis kerja tu jarang.. so macam mana orang2 baru nak refer what is the job actually before they start tu move on! masalah betul.. haha terbebel pulak. hakikatnya kite2 y keje di AF tau life busy like tiada hari esok so macam mana nak membebel kat blog T___T

So sy hari ni sementara masih cuti dengan murah hati nak bagi ceramah tentang kerjaya sebagai tax assistant/tax consultant/tax agent/penganalisa cukai/pembantu cukai dan sewaktu dengannya lah. kalo orng tanya sy keje ape saya lbih suka cakap Tax Consultant or penganalisa cukai sebabnya kalau ckap tax assistant dieorang akan translate jdi pembantu cukai.. soalnya pembantu cukai? keje ape tuh?? bantu ape? hurm hurm IS I STRESS nak menjawabnya haha,, kalo ckp TAX CONSULTANT they all akan translate as Penasihat Cukai so tahulah ape keje nye nasihat2 tentang percukaianlah! SIMPLE KAN?

Untuk jadi tax consultant or Auditor u need to have Diploma in Accounting/Degree Bachelor in Accounting/ ACCA or sewaktu dengannya.. CGPA betterlah 3.00 ke atas.. tapi bawah pun xpe kalo u all dpt yakinkan employer2 untuk bg u keje..kadang2 CGPA kite tingi kemain.. macam 3.5 ke atas tapi employer2 pulak gigih tak nak amik kite keje! sebabnya gaji y die nak bagi sikit! 

hey u know what the fact about kerja dalam bidang akaun ni? masa study ie2 otak dicuci sebersihnya keje dalam bidang akaun/Audit firm gaji ribu2! bunyi keje AUDITOR !wah hebat bak hanggg! hebat lah kalo u all keje exp da banyak .. lepas 3 tahun gaji RM3000- 4000 blh dpt kowt. I Rase lah,, tapi kalo fresh grad ni.. kalo Kelantan gaji RM900 pun ade lagi! kalo dapat RM1500 tu kaye rase ! & ada la jarang2 starting RM2000 tu pun co cine! hoi ingt cine senang2 nk hire kite keje under die?? T___T kenang RM900 tu..Ya ALLAH nak menangis rase .. tahu tak nk sampai ke tahap ade DEGREE BACHELOR IN ACCOUNTING tu berapa puluh ribu kite habis duit. kuar keje gaji RM900?? bkn tak bersyukur tp blh pikir tak? I X BOLEH PIKIR LANGSUNG!! 

Hakikatnya juga realitinya fact keje di AF Firm :

- Bos garang2!! jarang lah dengar orng ckp bos die baik..
- peak period aka waktu busy tak hengat semua bdak akaun tahu kowt opkos bulan 1 hingga 6/7
- kerja overtime itu selaluuuuuu
- some company akan bgi allowance for keje ot y die buat but lots of company did't 
- Company melayu kebanyakkannya gaji die murahhh y amat. walau cina susah nak amik pkerje melayu once we can gain their trust  percayalah salary tak jadi masalah, Cube ugut die kate nak berhenti nnti die akan tawar menawar gaji ngan kite,. hehe *pengalaman
- pekerja pergi dan masuk itu bende biase. kalo bukan pasal gaji opkoslah stress ot selalu and or boss keje die mengamuk jeee .. I IS STRESS katenya..haha
- kalo jadi Auditor selalu travel. untuk y single mingle macam i itu bestttt.. tapi i not an auditor so kalo keje luar pun paling2 g LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI. in case ada client kene saman tak bayar cukai so merewang la kite ke MAHKAMAH
- Sebagai Tax assistant yang mana kaulah assistant kaulah boss like me deal with DIRECTOR itu bende biase. kadang kecut perut jugak DIRECTOR? PENGARAH? DATUK? tapi ada y baik ada y #%&$%&$ so silelah pekakkan telinga. kalo fara sebolehnya cri staff y bawah die y senang nak deals.. Director ni kansss busynya kemainnn.  T___T 
- last MENANGIS sambil buat keje pun itu adalah biase.. haha

oklah,, rase itu dulu kowt.. nanti nak story tentang client y sweeet and annoying bile keje di audit firm punya sektor ni T___T