Friday, November 14, 2014

Gain taxation experience from internship


Saje compile story pasal kerjaya so that sape y nak refer boleh.. and banyak pahit manis y nak dikenang dimase hadapan nanti.. maklumlah sejak keje ni memory jadi low sangat.. banyak benda nak pikir. so blog is da best way for everthing :D

so macam mana saya boleh jd tax assistance.. opkos sy belajar amik course akaun dulu.. actually tak pernah terlintas pun nak keje dlm bidang akaun.. even mase spm duduk kelas akaun ..sebab rasa akaun selalu dpt C huahua.. :P

mase spm just dpt 2A je so harapan la nk keje akauntan .. kalo sebut akaun dalam kepala keje akauntan ! itu je result teruk ada hati nk jadi akauntan.. puii haha.. tpi perancangan Allah lain. sy tak dpt U mane2 pun lepas SPM! hakikatnya saya tak apply mane2 IPTA pun kiki.. maklumlah mase sek main2 je tak tahu pun nak masuk u kene apply UPU ke apa ntah so i just apply y IPTS. so kisahnya dpt la tawaran sambung belajar dekat KOLEJ POLY TECH MARA KL course ACCOUNTING COLLABORATION with UITM. pinjaman pulak MARA! ok sedang elok la tu ada UITM ada MARA..

mase mule2 study rase macam frustt susah akaun .. dengar senior2 sebut fail repeat bende biase lagi lah I IS STRESS.. selalu doa JANGALAH REPEAT PAPER!! xde lagi dlm family I repeat paperrrr malule KONONNN la.. first sem result just 2.9 kalo tak silap. 2nd 3.3 and third semester n seterusnya ALHAMDULILLAH. i manage to got DL for 4 semester berturut2. ITU ADALAH KENANGAN Y SANGAT MANISS.. lebih manis bile smua x pernah expect i will got DL sebab i belajar malas,, haha

then sambung degree konon2 nak maintain DL tapi harapan la.. every sem pun ada y repeat paper.. so tak repeat itu dah cukup baik for me and manage maintain CGPA and GPA 3 keatas itu pun dah bersyukur banyak.. sangat banyak.. so sesiapa y rase tak yakin dengan akaun ni just go with da flowwwww.. try lah selagi boleh.. in sya ALLAH Allah akan selalu ada..

kisahnya kalo belajar akaun tak sah kalo tak disogokkan dengan keindahan bile kerje nanti GAJI RIBU2 hidup HEAVEN! seperti y lain opkos sy pun tergoda jugak,, sem 7 intern dekat PJ! co Cine.bile intern memang kene pandai2 tackle hati kite punya orang atasan. sy cita2 sebenarnya nak jd auditor coz i nak travel! i suke travel and i harap selalu dpt travel tapi entahlah tertackle senior tax pulak.. kiki, nak jadi cerita manager aka anak boss garang nak mampus. hari2 takut nak g praktikal sebab takut kene tengking. hari2 pucat lesi tengok staff2 kene marah2.. *NANGIS*

mase tu dekat tax department ada sorang staff je . keje belah audit macam saya ckp co cine die jarang bagi n percaya pada staff melayu untuk buat keje paling kurang compile itu compile ini compare akaun itu je lah.. bayangkan trainee ramai tp keje limited so i pun cube cari peluang untuk cari keje belah tax. for the first 2 month keje i cume call client compile dokumen prepare n collect cek dr client untuk bayar IRB *cp204*

computation tax tak buat pun setakat analysis sikit2 je .. happen to be hari tu keje banyak.. senior sempat ajar gtu2 je how to do compuation.. dari permerhatian i pun try la buat.. untuk first 3 company sebelum submit pd big boss die akan cek dulu tapi disebabkan terlalu banyk company nak kene buat at the end banyk keje i die tak cek pun terus submit pd big boss . haku da pucat kang kene tengking sebab salah buat tak ke haru... tapi alhamdulillah ada lah salah sikit tp dri situ i berjaya gain manager punye trust.. pengakhirannya mase tu sepatutnya da habis intern tapi client punya keje banyak lagi tak siap so die mintak tolong i buat before berhenti. Dia akan bayar keje i same macam staff y betul punya salary.. haku pun apa lagi terus mintak macam macam selain dr upah

- claim tol
- claim tiket buss y dah beli
- Claim petrol
- claim kos parking

y die setuju bagi daily salary, allowance makan minum.. kih2 and terus juga dapat offer keje lepas habis belajar nanti.. starter katenya nak bagi RM1800 tapi i demand nak RM2300 and die setuju! wow! haha that y i said cine die appreciate pekerje y boleh buat keje T__T *tapi at the end i tak keje pun kat situ atas sebab2 tertentu

So kisahnya hari2 ot  and both of us dapat la allowance makan malam*y ni bukn duit die bayar terus makann y kite beli* which is hari2 kite order domino. sambil makan sambil buat keje.. dan akhirnya kat situ la i gain a lot of exp regarding tax! dalam 1-2 month I manage to complete about 100++ client punya tax. seriously i start keje dengan segala ilmu y i dapat dr internship. kisahnya bile keje dekat co sekarang. hari ni I masuk keje esoknya staff tax behenti keje!! kalo xde exp ni rase memang i x boleh go on kowt dngn cukai2 ni semua..

So kisahnya amat penting ya gain exp mase intern.. tapi ada sikit menyesal lah sebab tak buat akaun so sampai sek i tak reti akaun.. reti buat analysis pd akaun y dah complete je. hehe :D