Monday, December 8, 2014

Teratai layu di Tasik Madu



Tak nak cakp ape2 cume nak quote korus die je. T___T! ok bye!! 

Sunday, December 7, 2014

Semuanya Overloads

Work overloads

rase lately ni keje bertimbun2 banyaknya.. siap satu datang 10. eh ke i yang jenis cuak semacam. due keje pun selalu terasa banyk. tapi kisahnya sebenarnya keje datang sekali gus. kalo xde xde langsung. maklumle auditor nye ramai tax nye sorang. i ni harap ehsan budak2 trainee je untuk tolong buat bahagian administrative. tp xbanyak mana pun la coz i dont believe people. haha . masalah betul. kadang heksited kasi dieorang keje tapi at the end i will re do it. kuang asam sangat ngan diri sendiri rasenya huhu so jln terbaik i buat sendiri je semua. scan upload renama susun file je kasi trainie. rase x adil sungguh kat dieorang. T___T

Malas overloads

kalo boleh sangat xnak balik lewat. yolah g keje tak nampak matahari. balik keje pun tak nampak matahari. itu maksudnya i tak nampak orang. hoii awak kat mana ea. x nampak T___T. tapi nak balik awal alahai.. MALAS DRIVE Y AMAT! eh wonder lor saya sekarang kat kl ke?? jalan tu asyik jem je. i kuar kul 6 plus pun sampai umah kul 7 plus or 8 kuar kul 5 lebih sampai le 7 plus jugak. tu pun kalo xbhenti solat magrib. kalo behenti makanya i sampai umah kul 8 juge. xde beza. ramai sangat ke y balik bercuti. eh sile cepat habis cuti boleh?? haha ok gurau je

Lucu overloads

kenape ade lelaki y terlalu baik ye? kenapa ada lelaki y langsung tak baik. Kenapa ada y boleh setia and kenapa ada yang tak boleh setia langsung! hoiii.. bosan pulak memikirnya. last week macam biase client kesayangan call. ceyhs kesayangan sangatt haha,.. cal pagi2 then tanya "eh mana tea saya? saya tak breakfast lagi macammana?" pening kejap. pakcik ni buang tabiat ape.. buat lawak pagi2 bute. petang pulk die call lagi sekali ckp doc lupe nak return. pastu macam biase la duk citer2 sikit. satu ayat y fara ingat and sampai sekarang rase nak ketawa je bile die kata kat fara "awak ni derhaka betul lah" ayat macam kasar kan tapi die tak sebut kasar pun sebb sambil gelak. y tak bleh blah macmmna die dapat idea nk ckp i derhaka. lucu. stress keje. tapi kalo ada sejuta client y sempoi macam ni nak berhenti pun sayang. haha..

Makan overloads

biase le hujung2 or awal bulan memang aura untuk jadi dinosour tu memang ada. makan je keje. semakin doktor suruh haku pantang semakin banyak pulak fara makan. kiki. GERAM. ubat y sepatutnya pergi amik 10 hb haritu sampai ke sudah fara tak g amik. nak g amik tapi kenang kene amik cuti then potong gaji. hurm ta alik wa kal je la haku kalo bacaan tak turun as expected. sian doktor tu penat ksi nasihat. hakulagi kesian mesti orang ingt DASAR DEGIL. tapi ape boleh buat.

eh ckp pasal makan overloads harini and esok la kowt. petang  nak g Hr Marketing. nak beli product y boleh buat kurus sekelip mate. pergggh perasantan. xdela just try2. kowtle sebelum majlis bulan 2 nanti boleh turun 100 kilo. hua hua. T___T

Oklah rase macam makcik2 sangt. x tahu ni tengah bercerita ke tengah nak membebel. so baik cau dulu. haha bye byeee!!

Wednesday, December 3, 2014

Separa sedar & kisah si ular T__T


Semalm tdo awal. KUL 10!! Ngantuk and penat y amat. nak jadi citer pagi tadi tertibe takde api aka electric kejap. i pun dengan suke hati nye mandi and pakai baju biase sambil bersorak dalam hati "YEAY XYAH G KEJE"* baju n tudung x gosok lagi. tapi tbe2 kul 7 electric ada. beberapa saat jugak la duk termenung depan almari pikir nak pakai bju kurung y mana. lepas siap gosok baju kurung pakai semua tengah gosok tudung tibe2 electric xde balik. make2 terkejar2 la gosok tudung *poyo2 macam eksited nak g keje la pastu ade pulak pastu xde pulak .. at the end terpaksa le pg keje sebb semua da gosok YEAY SUKE T___T

Nak jadi citer td mase bngun adik2 dok marah2 fara ckp"kamu ni tdo x khabar ape. bla bla" i dalam hati apehal ni kecoh2 marah orang pagi2 rupe rupenya semalam ade ular masuk rumh dekat bilik depan. y die kecoh2 kisahnya orang semua ribut2 nak halau ular fara boleh pulak mengigau*diekate mengigau tp i kate bukan* suruh tutup lampu! marah betul dieorang. hua hua. kisahnya fara rase bukan mengigau sebb fara kalo penat plus mengantuk yang amat then tdo ade y bukak lampu atau tak tutup lampu memang haku merengek2 la suruh tutup lampu. sedar tak sedar gtu. eh separa sedar le konon2 T___T

mana tahu ada ular masuk rumah kalo tahu i hold dulu igauan tu.. haha.. tertibe rase lucu y amat. kisahnya macam mana diri boleh tak terjaga langsung waktu semua dok kecoh2 .. haish konon penat sangt le tu T___T

apepun esok cuti yeay!!!!!!!!!!!!! cuti ni nak buat karipap and then kek marble susu.. yumy2. :)

Tuesday, November 25, 2014

Tipikal suara lelaki y blh buat jatuh cinta :P

Waa lame tak online.. mentang hari tu cuti lame .. masuk je keje berlambak gile... sesak nafas rase.. huhu.. tambah2 ni bulan 11. bulan submit estimate tax payable for next year. maka moh le kita merushingkan dri :P

tapi dalm rushing2 pun every day ada je bende2 yang akan buat dri senyum gile2 walau kalut..

kisahnya dari dulu memang i sedar suara one of my client ni memang ssngt sedap didengar.. lagi lagi kalo baik. ouh memang senyum 24 jam je la kerje saya. biar y call tu membebel bagai nak rak pun. kiki.. actually  isnin haritu en. N call membebel pasal invoice die xcantik! orang nak pass pada admin untuk jawab persoalan die die tak nak.. nak jugak ckp kat fara y tak tahu ape2 ni.sebb bkn keje saya.. so dengar la kita. tapi tu la sebab suara die memng Ya Allah tak tahu nak ckp tapi siyesly saya suka dengar suara dia.. die bebel2 pun bukan marah kat saya sebenarnya ..sempat le at the end ketawa2 bagai walau die tngah angin.. T__T so tak apelah. kita tolong dengar. jadi orang tengah settle prob die.. sejuk hati dengar suara dia. haha.. honestly fara memang akan senyum panjang bile terima call dr client ni..

nak jadi citer semalam pulk dpt call dr other client..  mase fara angkat terus orng tu "fara... bla bla" kite pun ia2kan je. then last tu tanya "eh ni azahan kan? azahan ea" azahan staff tmpt kje sy tp branch kl . dia cakp.. " eh xxxx bkan azahan" terus "eh encik.. sory2" kalut sekejap.. tak ingt da butir bicara.. kalo ler slumber je ckp awak saya awak saya.. xke haru tp siyesly tak ingt. kisahnya nk ckp suara client ni pun sangatttttttttttttttttt sedap telinga dengar. lembut sangt.. berhemah.

Orang ckp kalo suara sedap2 gile ni tuan tak hensem. haha. tapi pedulikan semua itu. so semalam i keep thingking macam mana apperance mereka sebenarnya. kenapa suara sedap sangt. Ya Allah siyesly nak ckp memng boleh jatuh cinta walau hanya dengn mendengar suara dia  T___T. tapi i xde la sampai jatuh cinta.. sebb client2 i semua pung daa kawinn.. haha..

tapi tu la.. memng asyik terpikir je .. teringt. terdengr..suara lelaki memng semua best2 ke dalam tepon? maklum le kite tak pernah bergayut.. huahua..

akhir kate mohon dapat husbanddd yang suara sedap macam client2 saya ni juga .. kalo nak bergaduh pun x sampai hati takut xdapt dengar suara dia lagi.. haha ..aminn.. :D

Saturday, November 15, 2014

Last Day Cuti Cuti Malaysia at Al-Fateh house


Today is my last day 'CUTI CUTI MALAYSIA' at Al-Fateh house.. aaaa x nak balik! haha.. xnak balik bukan sebb nak duk umah ni tapi suke sngat ngan Putrajaya.. sebb for me tempat nya redup walaupun kesejukan x terasa. banyak tempt2 boleh jalan2 cuci mate! teheee susah nak explain.... i tak nak duduk kat kg tapi i nak duduk ngan family sebb i fobia takut untuk duduk sendiri. tapi family i duduk kat kg so conslusinya i kene duduk dekat kg.. gtuuu ayatnya..

xsemestinya duduk di Putra. mana mana pun boleh asal ia selamat (kekadang ada keinginn nk g duduk di melaka pulak.. dekat ngan A'famosa tapi ada umah ke kat situ n tenang ke? kiki atau kg y ada sawah padi) dan pemandangan best. kadang terfikir kenapa hidup xseperti y diimpikan. tapi selalu nasihat kat orang berbakul2 kalo jalan hidup as per what we wish takde liku2 tak gempak pulak so terimalah apa saja y ditakdirkan.. tapi compare to the others saya rase my life dah cukup perfect. hidup saya semua 50-50. separuh dr hidup tinggal di bandar and separuh hidup lagi tinggal di kg. tak kaya tapi tak juga miskin. sederhana. xpandai tapi xjuga bodoh atleast ada jugak Ijazah.. tak punya kereta honda jazz tapi En. Flx aka DCF ada. xperlu berpanas sebb en flx ada aircond. tak mampu tukar2 telefon selalu tapi alhamdulillah sy kenal ape itu wasap, twitter and blog. means kenal la apa itu telefon pintar .. android.. kiki..

ada orng y umur da bnyak tpi kete still xade. ade yang tak pernah kuar dr kg. sebab tu cikgu2 suke bawak budak2 g lawatan ke key ELL .. actually xde hebatnya ngan bndar compare to kg sebab semuanya same je ada jalan ada shopping complex walau tak banyak ada orang hensem cantik lembut jahat pondan eh. maksudnya semua same, cume kg takde disko kejahatan kurang tapi still masalah sosial ada di merata rata. ouh Allah for me semua sisi dalam hidup suka duka rasa dah lengkap..

cume tu lah hati ni kekadang emo.. esok da nak masuk keje. eh kalo masuk la. memng logiknya saya mintak cuti sampai ahad je tapi memule rancang untuk balik Kelantan esok (isnin) tapi tertibe mama kate nak balik malam ni after isyak. saya ok je cume takut esok penat so malas nak pegi keje.. lepas ni xde cuti dah so moh le kita take peluang dan alasan untuk tidak pergi kerja hihi

Ya Allah, lately ni banyak sangt berfikir. kalau berterusan berkeluh kesah tentang jalan hidup semuanya tak kemana,tahu diri kena bersyukur dengan apa y ada, tahu apa y diri dapat kadang orang xmerasa pun.. tahu y semuanya dah terbaik.. so y not kalo terima jalan hidup y ditakdirkan sebaiknya..

I think i know what i need to do right now.. cume perlu keyakinan dan keprcayaan bahawa semuanya akn tercapai semuanya akan ok semuanya baik baik sahaja.. setiap jalan dlm hidup sudah ditentukan cume corak dan ketingian liku2 kite kena pilh sendiri.. dan.. kalaupun semua da xade. Allah masih ade.. yups Allah masih , dan akan selalu ada.. ouh tertibe terasa berjaya memotivasikan diri balik dan tertiba rase sayang dan jatuh cinta pada diri sendiri lagi lagi dan lagi !! Thanks Allah! :D




Friday, November 14, 2014

YA ALLAH RINDUnyaa.. nak menulis!!!


kadang kadang kite terpaksa lepaskan sesuatu walau kite tak nak... sebab lepaskan tentulah bile mana kite tahu kite tak mampu penuhi apa y kite mahukan..

actually just finish melaawatttt tapak blog y dulu.. hee.. before i start blogging tentang my own life i terlebih dulu buka blog untuk menulis e-novel.. terlalu suke menulis dan berfantasi make terhasillah blog PELANGI CINTA AKU DAN DIA dan terhasilah novel ANDAI ITU TAKDIR CINTA!! yang menghasilkan pelbagai reaksi! ada y marah ada y frust ada y hapy.. ada y hentam2 i ada y nasihat ada yang suruh i belajar lagi .. macam2..kuat main feeling orang I ni haha... pembaca pun feeling jugak yaaa.. :P

entry2 tu semua i tulis mase diploma dulu.. masetu kan i stay kat putra..ada internet.. duduk berdua je pulak tu ngan akak.. waktu2 kebosanan i habiskan waktu buat apa y i suke which is menulis.. ni bile terbaca balik response rase YA ALLAH rindu sangt nak menulis.. tapi sekarang ni busy plus idea pun da xde.. menulis bukkannya reti mana punggg sebb tu kene hentam.. haha so mase pun xde .. cita2 nak jadi penulis hilang macam tu je. eh jap hilang?? no setiap hri i berfikir macam mana nk capai apa y i nak.. one of it macm mana nak menulis la..

kenape saya nak menulis? ada ketika kite terlalu inginkan sesuatu.. berharap bahagia selalu tapi dlm realiti kite x dapat nak capai.. realitinya cinta pertama x jadi cinta terakhir.. realitinya tak de lelaki sebaik ilham.. and realitinya bahagia tu cume halusinasi. dat y i wujudkan story ilham and ary. walau ramai marah sebb ckp terlalu agung cinta pertama ! marah sebab ckp zairil si cinta kedua lagi perfect! tp sebb i thu realiti x leh so i create y boleh. hehe.. pd orng lain mungkin ada peluang lagi tp saya opkos la tak.. orang tu da bertunang pungg huhu.. eh i tak kate pun die first love i . just nak kasi contoh y real je..

td bile baca2 n g kat dashbord baru i perasan y blog tu da diprivate rhupenyyyaaa patut le trafik tak naik,, lol.. i pun xingat kenapa n bile i private..kalo dulu dalam setahun tu walau tak hupdate tp ada y bace lagi..trafik still naik..

td i tak bace full entry pun tadi tapi bile bace komen2 ni rase macam2 !bagi y suke rase hapy bagi y kondem rase nak g kelas penulisan nak belajr cara menulis sebb nak jugak capai cita2 nak jadi novelis . ada y suke ada y tak suke .. berbaur perasaan kiki.. tapi still rase nak capai.. eh entahlah,huhu.. rase mustahill,, hdup ni singkat sngt i tak rase i sempt capai apa y i nak so tak apelah. allah know da best..

saje selit2 komen dulu2.. eh jangan ingt komen baik2 je ye.. kadang berdesing telinga dengar komen pedas2 haha tapi itulah dunia penulisan tak semua suke apa y kite nak n kite pun kadang tak faham ape y orang nak...nak nak newbie macam i ni..so que sera sera.. :D

eh btw i terjumpa one blog y copy crita ni publist kat blog die.. xde credit tapi story sejibik macam i punya.. cume takde ending mungkin sebb i da private blog tu kowt so die tak sempat copy huhu..tertanya n maca nak sentap jugk tadi.. tapi rase xde reader punss . n rase x bg negative effect kat i pun so biarlah.. :D











ok sentap dengan last komen haha.. btw u know what blog ni pun i suke tulis campur2 sebab pada saya itu slah satu cr untuk improve our english .. kite pun bukan buat bende formal so xde hal lahhhh.. :D

ouh ini saye copy paste komen y sy amik dekat blog y copy my story tu


but there no response from  that "PENULIS" hurm hurm  kadang rase nak negative thingking pun ader.. kadang rase biarlah so tak apelah kite tampal jelah.. kalo sipelaku die baca sile jelaskan y? kiki.. :D

Dilema Kerja


Ok done update tentang sweet sour kerja sekarang ni I nak update y current punya story. haritu I ada story tentang niat nak berhenti keje sebab gaji tak cukupp. kadang rase diri ni berani jugak kadang rase diri bertuah kadang rase diri tak cukup bertuah, ok pusing T___T

last week i masuk bilik bigboss kite discuss tentang tax site then die ckp y die nak amik sorang assistant untuk keje bawah I alll to help me buat keje katenyaaaa.. Fara sebenrnya xprefer asistance sebb i jenis tak percaya orng huhu skang ni pun bile suruh trainee buat keje happen to be i will redo ape y dieorng buat tapi since i nak berhenti keje i pun said*sebelum tu tutup pintu dulu tak nak kasi orng dengar haha* "saya sebenrnya ada bende nak cakap ngan en. Sya nak request up gaji sebb gaji sekarang x cukup.. tapi in case en tak boleh naikkan gaji saya saya nak request staff baru untuk ajar tax sebb saya nak berhenti..." terus die " ape perancangan awak sebenarnya NI??"

Terus la i olls explain! perancangan saya jelas sebolehnya nak keje di AF firm 3 tahun (Co y same) coz i wish to apply jadi AKAUNTAN BERTAULIAH(MIA)  and then i nak bergerak sendri after this. discuss punya discuss ceramah punya ceramah die pun kate lah die wish nak push saya jadi tax agent like him provided i worked with him. Die boleh increase my salary but not setinggi y saya expected! and he also said he wish to push me because die percaya saya ada kebolehan. kepercayaan y die tak pernah bagi pada siapa2 punggg katenyaa.. n i sekarang siyesly dalam dilema

dulu mase intern manager garang! bile seseorang dapat baik dengn die i feel proud sangat. happen to be i jadi salah seorang y die percaya ! percaya ada kebolehan n percaya boleh pergi jauh. katenya dat y die offer i keje without interview n  dengan starter y agak tinggi! tapi atas sebb tertentu i tolak lah.. so akhirnya i lepas peluang tu.

bile keje sekarang sekali lagi disogokkan dengan kate2 "saya tengok awak boleh pergi jauh.. sy percaya dengan kemampuan awak" "xramai graduated y tahu ape y die nak! 95% tak tahu!" 'if u wish to success then i can give u a chance" so kekonon i 5% y tahu.. ya seriously i know what ni want tapi i takdela sokong and cakp y die tu betul y 95% xtahu kemana hala tuju.. kat sini matlamat fara jelas

-Nak cari exp 3 tahun
- nak apply MIA
- Nak berkerja sendiri after that
- kalo ade rezeki nak sambung belajar nak buat ACCA tapi belajar ni i kene pikir lain sebab wish nak sambung overseaa hee.. n  skang ni fokus fara semua pd kerjaya i also need to think about loveeee kan kiki

so bile die kate nak push fara jadi AGEN CUKAI YANG BERTAULIAH(AKAUNTAN and AGEN Cukai bertauliah due bende y berbeza ya) nak bgi peluang untuk permudahkan apa y i nak.. i feel like itu satu peluang .. peluang untuk mempercepatkan prosess jadi apa2 y bertauliah. dapt due dalam 1 itu gooood sangt..

kalo berhenti i kene start balik 3 tahun semula .. itu y jadi dilema sangat.. skang i da keje 8 bulan. ..tapi bile pikir pasal gaji alahaiii haru.. kadang rase takpelah tak dapat kejar title jadi member MIA pun as long as gaji cukupp.. kadang pikir nak jugak kejar MIA sebb benefit ada mia ni gaji lagi tinggi nanti.. tapi untuk sementara i kene gaji rendah le maksudnya..kalo keje kelantan la.. kalo kat luar gaji 2000 tapi ada pulak kos2 lain.. kalo x stay n kalo tak mia pun bile ada exp 3 tahun bile keje kat luar kelantan gaji boleh cecah RM4000. ini tak tahu la sogokan semata2 atau fakta tapi hopefully betul le..

So pengakhiranyya i said "tak apelah i try to proceeds.. kalo rase boleh cope saya stay kalau tak.. kite tengok jelah macam mana"

honesly boss sy tak la baik pun kuang2.. itu kadang rase dan2 tu jugak nak behenti bile kene sbom dengn die tapi bile pikir dapat gain trust die rase macam tak nak persia pulak tapi.. dulu da tolak sekali.. takut lepas ni da xde.. entahlah.. so means sekarang just go with da flow le gamaknya..

kadang takut stay lame lame tapi tak sampai tige tahun atau sikit je lagi tibe2 kene bhenti..  terpaksa sebab kahwin ke so pindah ikut die .. ada anak so nak jaga die... 3 thn tu lameee.. y amatttt.. tak tahu hidup ke matiiii.. so what shud i do ya.. dilema betullll...

dalam kepala skng rase just go with da flow je dulu kalo ada tawaran keje y menarik I CA ALIP BUT CABUT hehe.. hidup ni entah sampai bile.. nak fikir keje 24/7 pun tak boleh jugak.. banyk lagi bende i nak cri.. so ok QUE SERA SERA..

My BADx100 experience as a Tax Consultant


Baru lepas makan kiki.. td dok layan sangt ngan blog orng makn kite tak makan tengok2 da pukul 11 lebih tak nak makan rase macam lapar plus rase lambt lagi nak tido so makan la dulu... orng2 lain semua da g down ke uptown ntah, ingat nak ikut tapi mama xnak pergi la pulak so sy pun rela la terperap dlm bilik kembali berblogging hew hew :P

So ada sweet ada la badnya.. y bad ni la yang always buat fara give up! x nak keje dekat Audit Firm lagi. First thing first opkos la client y annoying ! x nak bagi kerjasama . siyesly sy rase nak marah sangat bile ada pending analysis y xdapat buat bile client x cooperate menyebabkan tax return tak boleh finalise. kadang berbulan2. opkos bile x siap nme CO tu contoh ABC SDN BHD akan always ade dalam JOB  MONITORING with Title UNCOMPLETED! so annoying T___T. Dalam tngn fara sekarang ni ada due co y pending dah berbulan. Satu Audited Financial Statement tak kuar lagi (y ni ok .. sebb y MR R punya die baik..cume belah audit ada pending isu kowt xpastilah sebb we are not the auditor) satu lagi co tu semua i da siap tinggal stu analysis tentang perbelanjaan kereta n update info tentang tenant. call sudah! email sudah! ckp depan2 sudah. sampai ke sudah tak sudah sudah..

2nd always rushing buat keje! Auditor bile die siap buat working paper before finalised dia akan bagi tax dept untuk buat estimation. kisahnya sebb hanya tax y pending mereka always nak chase kite! hoiii y ni haku geram. ikut turn la. pling kurang 3 hari okeyyyy.. T___T i tak boleh serabut2 nanti banyak y salah n tertinggal.

3rd bile nak dateline harus kelam kelibut ! tax ni every month pun ada dateline ya. most important opkos la dealing with IRB means duit duit duit. lewat sikit penalty..kelam kelibut tau hidup bile penalty appear tak kisahla kite lambat or die lambat.. die lambat kite susah bile die tak nak bayar kite lambat kite susah bile kene explain kenapa kite lambat.. ada setengah co die tak alert pasal penalty2 ni kite y tak agent die ni la y pucat pikir penalti penalti bile die lambat response pada sesuatu isu atau kerje/ sebab balik2 kite y dipersalahkan, I y keje sorang2 ni lagi le takut sebb semua atas bahu I T___T

4rd bos yang very the un understanding. macam i kan still baru. ade ketika eh selalu.. keje fara macam nak menangis bile kene buat sebb kite tak tahu nak buat macam mana die pulak langsung tak nak membantu!! mcm dulu tibe2 kene buat taxfor investment holding company. maka meraunglah saya.. En N punya company la.. nasib baik die faham fara still baru so die bagi sebulan untuk fara study and buat tax die akibatnya sminggu sebelum due date baru fara siap ! i take about 3 month to study the tax tahuuu.. tapi hakikatnya ex staff da banyak buat so i just finalise cume nak faham kenape itu kenapa ini... interest lagi! pusingggg!! tapi sekarang i da tahu la .. tapi still kene belajar lagi..

5th pengalamn plinng pahit mase trainee dulu ada client bg cek untuk byar irb. kisahnya i letak cek tu atas meja then file masuk banyak terus tertimbus cek tu. esoknya baru fara terjumpa n due date da lepas.. wuwu,,, dulu seingat fara lambat byar cp204 RM 2000 ya penalti.. dan kite ada 4 cek tak silap masetu..make saya dengan tebal muke g IRB menangis2 crita what happen. huhu pengakhiranyaaa selamat.. tapi macam mana biarlah rashia.. bukan rasuah ya haha. sini kalo co elah kl dieorang bertanggungjawab sikit. entahlah saya bukan nak rasist ke ape tapi siyesly y kt kb ni dieorang macam peduli tak peduli je.. tahula installment tu sikittt jeee.. hurm ape ape lah..

last but not least ade kes bile client co kene saman atau audit meja .. baru2 ni ada satu client tu.. personal tax punya,.. i call die kate tax da siap mintk datang untuk tandatangan kite nak submit die kate nanti hujung bulan. since bende tu revise so i kate xapelah. xde due date pun. so sebulan after that die datang. die sign esoknya terus i submit ke irb, then seminggu after that die call kate irb call die nak start saman sebb die tak bayar tax and die marah2 i sebb lewat submit y revise! hoii hangin je aku rase terus ckp ngan die " En . en y lambat sekarang ni nak salahkan saya pulak. saya bagi en awal2 lagi en y x nak sign n xdatang sign " die pot pet2 n i said "Kalau en tak percaya tanya auditor sekarang!!" die pot2 lagi fara diam je ... malas haku nak menjawab ngan orang tua y APTB.. lepas letak fon maunya tak rase nak menangis. Auditor y duk depan i tanya Kenape  terus I jerit " BodoH Bodoh bodoh!!' terkejut die. bergenang la air mate tp xingt menangis ke tak.. setengah jam lepastu sy dah ok sy story ngan staff2 lelaki semua pun cakp! "die tu memang cakap kasar! sedap die je! awak patut kene lawan" hurm kalo ikut hatiiii memang le nak lawan tpi sebb i dah BODOHkan die banyak kali so xapelah,, sampai sek kalo ingt rase nak lempang je! huhu teremo  pulak,,

lastly opkosle waktu keje xingat mase.. orang balik 5.30 kite still depan dekstop. buat balik kje kat umah lagi, kadang ikut hati memang xnak buat balik tapi since sy sorng je so lambt atau cepat sy kene buat jugak so bertabahje la.. tapi kadang siyess penat.

eh lagi satu y ni pun anoying sangatttttttttttt!!! which is bile call irb untuk sesuatu isu tapi die langsung tak cooperate!! tinggi suara marah2! kadang haku rase nak menjawab je! die keje gov and kite buat keje pun for die jugak lah tpi die ?? kadang2 tak sempat nak cakap lagi baru ckp "ini berkenaan Notis Tahun.." terus kene "Kalau awak tak puas hati dengan kite punye notis awak buat rayuan! faham?" last week i call irb mintk doc y mana irb hantar tp kite tak terima i just nak tanya same ade kita dapat tak doc tu hr y same kite hntr surat mohon diberikan salinan notis terdahulu terus kene sound "saya xsempat bg surat tu pada staff lagi! kalau awak nak cepat awak pergi kat kaunter mintak dekat die! xpayah saya buat! ok!! I will not take any action regarding this letter" *kasar* hangin je rase nak jadi ketua dept sangat. n die jugak y suruh email die . sy pun kalo blh tak suke deals dengan ketua2 unit ni prefer staff senang nak berurusan tapi masalahnya mase tu Pegawai unit undang2 sendiri yang bagi contact makcik tu terus..saya faham die busy.. i just nak tanya!! kalo xboleh ckp tak boleh. can u ertertain customer much more better?? ANNOYING! BERLAGAK SANGATTTT!! ouh die adalah ketua kowt dekat unit Taksiran Syarikat Jalan Duta! name? ikut hati nak je publish. hehe

tahu tak saya ni selalu mengigau2 bagi intruction la mengira la! adik y cakap.. pastu bangun pagi ingat dateline tido ingat date line,,tahu tak betapa stressnya disituuuu.. fara kalo penat memang mengigau 24/7 le jawabnya.. rosak reputasi i bile asyik mengigau haha T___T

My Sweet Experience as a Tax consultant


y tak sweet tak nak ingat sebb selalu y tak sweet itu harus terlalu annoying hoho.. sweet experience ni opkos la refer pada client2 yang suweet & baik haha.. Dekat tempat fara keje sekarang as i said before for tax department saya boss saya la kuli kisahnya keje tax semua saya conquer. terpaksa conquer actually bile i `am the only staff y buat tax. nak jadi cerita co sy keje sekarang ni ada branch which is kat KL. since pekeja datang dan pergi so bigboss decide office KB jadi main which means that i will incharge and jaga semua client punya tax baik KL mahupun KB.

Honestly said I got no problem jaga client branch KL compare to KB y client kebanyakkannnya semua lealki tua2 and annoying. lol. *i rase sebb i mude dan perempuan so ape y i cakap dieorang pandang sebelah mate je.. grrr bukan hape geram betul ngan client sini sebab they all look like banyak y tak proffesional.. susah nak bagi kerjasama and so on.. kalo perempuan semua ok,, n kalo KL lot of them mude mudi.. y KL ada client company under Gov, Private and also foundation.  for private co under gov i always need to deal with badan2 gov like staff under MOF (pelaburan & penswastaan) and so on. walau susah nak contact mereka ialah GOV kan busyy sokmo haha tapi dieorang cepat.. walau kadang2 aduhai susahnya nak mintk sesuatu nak buat macam mane under director ada secretary then bawah die ada assistant  and then ada lagi satu assistant kepada assistant.. belah akaun incharge orng lain belah approval orang lain jugak y incharge tidak ke pening disitu T___T

Dekat office semua panggil I Fara tapi ada satu client tu die panggil Ain. so selalu jadi gini bile I call " hello En R ada?" " ya saya" " Saya Fara eh eh Ain dari xxx bla bla" selalu tersasul sebut name lain kemudian akan ketawa sendiri.. die pun even tahu semua selalu panggil I Fara tpi still kalo call cr Cik Ain haku dah confuse ain mane mule2 sebab dulu ada trainee name ain T___T

lagi satu client y so sweet is En N. selalu sangat die call fara sampai i tiap kali dengar " Hello cik Farah ada" terus akan laju jawab "eh En N eaaa.. saya lah ni" T___T selalu sangat before die perkenalkan diri i da terjah awal. ada satu hari ada sorang call "Fara u suruh staff u datang jumpa I amik document hari ni!!" i tak cam suara tanyalah "Siapa Ya" terus kene sound "Aik... selalu cam je suara Saya??" terus "ouhh ..en Ke.. suara lain" T___T

memang selalu sngt this client call kadang sampai over bercerita tentang bukan hal keje "Fara bile awk nak hntr doc ke sini? bile keje nak siap? esok dah cuti raye.. saya nak cuti..nak balik kelantan.. nak masuk meminang awak lagi" terus"eh encik ni main2 pulak.. nanti la saya siapkan" terus gelak.

 ada tu lame die tak call sebulan kowt sebab keje da settle satu hari tu i call die tapi xdapat ptang tu die call
"faraa!! ni doc apa awak hantar ni"
"eh encik saya baru nak call.. dr tadi sy call tak dapat"
"bile call? lama tak call awak! saya saje je tak angkat call awak tadi nak kasi rindu haha"
"tu la kan lame en tak kacau saya hehe" 
"amboi saya selalu kacau awak ke"
"tahu takpe en je y selalu kacau saya so kalo dapat call sy tahulah siapa y call " Ketawa
pastu pot pet2 pasal keje then one days i says to him

"En after this kalo tak dapat call saya En cll xxx die staff baru under tax belah KL"
"staff baru.. siapa tu"
"xxx ..ermm lebih kurang assistance sy lah"
"wah die dah jadi bosss" *gaya teruja
"eh en ni bukan boss lah"
"ok bukan boss tapi ape senior tax..so die cantik Tak? ada facebook tak?"
terus jerit "Amboi En ni kesitu pulak die" T___T "awak ada facebook tak? saya nak google ni?" sambil dok sebut name  "Xde facebook saya dah deactivate kiki.. so encik takkan jumpe" terus die ckp "tapi kalo add facebook ni karang kelain pulak kite lepas ni " terus masing2 gelak.. fara rase memng boleh jadi gini.. kiki... tapi pengakhirannya "saya tak nak staff baru tu incharge our account.. we will personally request u to do our tax computation.. kalo tak no more disbursement bla bla ... "
"baiklah En nanti boleh lah saya g KL jalan jalan hehe"

ada sekali tu "fara awak keje dengan saya jelah bla2 nanti kite bleh buat tax same2" "a ahkan kemudian duit fee kite kongsi same2" "bla2 tu la nanti awak apply keje sekali ngan saya ya" gaya ckp nak nak serius je "eh encik ni biar betul terkejut xx nanti tax agent keje dengn co client" die "eh Big boss awak la y terkejut" kemudian nak end of story sy pun konon wat serius nak terima "yelah2 nnti ada kosong sy mintk keje ya " kemudian gelak balik .. terlalu baik that what I can say sampai satu tahap staff2 senior pelik n selalu cakap "baiknya fara dengan client" "en tu ke.. baiknya fara dengan die" "wah fara! baik dengan orang 'besar' aje" *die one of our biggest client actually..

yang paling lucu sekali satu hari saya hantar doc dalm bentuk pdf
"fara kenapa awak tak hntar doc pdf y boleh edit terus ea?"
"eh encik tak boleh edit ke pdf tu boleh la"
"macam mana"
"En pergi ke File, save as then  tekan enable extend reader. boleh?"
"tak de ape ape pun lepas save as"
"eh tak boleh ke" diam.. n lambat2 cakp "sy boleh je itu maksudnyaaa..."
"kurang asam! ko nak cakp kmputer aku lame punya la ni" 
Terus gelak ''Eh encik ni saya tak cakap ape2 pun.. haha"

honestly suke bile relationship dengn client baik! senang nak mintk tolong and tanya bile kite tak faham transaction dalam co die.. kalo salah pun die akan tegur kite cara baik..and satu kepuasan juge bile keje siap!!  bile client tanya and mintak consult tentang itu ini kite boleh jawab and satu lagi fara paling suke bile ada call yang panggil "hello boleh saya bercakap dengan PUAN FARA'' rase sweet sangat haha :D



Gain taxation experience from internship


Saje compile story pasal kerjaya so that sape y nak refer boleh.. and banyak pahit manis y nak dikenang dimase hadapan nanti.. maklumlah sejak keje ni memory jadi low sangat.. banyak benda nak pikir. so blog is da best way for everthing :D

so macam mana saya boleh jd tax assistance.. opkos sy belajar amik course akaun dulu.. actually tak pernah terlintas pun nak keje dlm bidang akaun.. even mase spm duduk kelas akaun ..sebab rasa akaun selalu dpt C huahua.. :P

mase spm just dpt 2A je so harapan la nk keje akauntan .. kalo sebut akaun dalam kepala keje akauntan ! itu je result teruk ada hati nk jadi akauntan.. puii haha.. tpi perancangan Allah lain. sy tak dpt U mane2 pun lepas SPM! hakikatnya saya tak apply mane2 IPTA pun kiki.. maklumlah mase sek main2 je tak tahu pun nak masuk u kene apply UPU ke apa ntah so i just apply y IPTS. so kisahnya dpt la tawaran sambung belajar dekat KOLEJ POLY TECH MARA KL course ACCOUNTING COLLABORATION with UITM. pinjaman pulak MARA! ok sedang elok la tu ada UITM ada MARA..

mase mule2 study rase macam frustt susah akaun .. dengar senior2 sebut fail repeat bende biase lagi lah I IS STRESS.. selalu doa JANGALAH REPEAT PAPER!! xde lagi dlm family I repeat paperrrr malule KONONNN la.. first sem result just 2.9 kalo tak silap. 2nd 3.3 and third semester n seterusnya ALHAMDULILLAH. i manage to got DL for 4 semester berturut2. ITU ADALAH KENANGAN Y SANGAT MANISS.. lebih manis bile smua x pernah expect i will got DL sebab i belajar malas,, haha

then sambung degree konon2 nak maintain DL tapi harapan la.. every sem pun ada y repeat paper.. so tak repeat itu dah cukup baik for me and manage maintain CGPA and GPA 3 keatas itu pun dah bersyukur banyak.. sangat banyak.. so sesiapa y rase tak yakin dengan akaun ni just go with da flowwwww.. try lah selagi boleh.. in sya ALLAH Allah akan selalu ada..

kisahnya kalo belajar akaun tak sah kalo tak disogokkan dengan keindahan bile kerje nanti GAJI RIBU2 hidup HEAVEN! seperti y lain opkos sy pun tergoda jugak,, sem 7 intern dekat PJ! co Cine.bile intern memang kene pandai2 tackle hati kite punya orang atasan. sy cita2 sebenarnya nak jd auditor coz i nak travel! i suke travel and i harap selalu dpt travel tapi entahlah tertackle senior tax pulak.. kiki, nak jadi cerita manager aka anak boss garang nak mampus. hari2 takut nak g praktikal sebab takut kene tengking. hari2 pucat lesi tengok staff2 kene marah2.. *NANGIS*

mase tu dekat tax department ada sorang staff je . keje belah audit macam saya ckp co cine die jarang bagi n percaya pada staff melayu untuk buat keje paling kurang compile itu compile ini compare akaun itu je lah.. bayangkan trainee ramai tp keje limited so i pun cube cari peluang untuk cari keje belah tax. for the first 2 month keje i cume call client compile dokumen prepare n collect cek dr client untuk bayar IRB *cp204*

computation tax tak buat pun setakat analysis sikit2 je .. happen to be hari tu keje banyak.. senior sempat ajar gtu2 je how to do compuation.. dari permerhatian i pun try la buat.. untuk first 3 company sebelum submit pd big boss die akan cek dulu tapi disebabkan terlalu banyk company nak kene buat at the end banyk keje i die tak cek pun terus submit pd big boss . haku da pucat kang kene tengking sebab salah buat tak ke haru... tapi alhamdulillah ada lah salah sikit tp dri situ i berjaya gain manager punye trust.. pengakhirannya mase tu sepatutnya da habis intern tapi client punya keje banyak lagi tak siap so die mintak tolong i buat before berhenti. Dia akan bayar keje i same macam staff y betul punya salary.. haku pun apa lagi terus mintak macam macam selain dr upah

- claim tol
- claim tiket buss y dah beli
- Claim petrol
- claim kos parking

y die setuju bagi daily salary, allowance makan minum.. kih2 and terus juga dapat offer keje lepas habis belajar nanti.. starter katenya nak bagi RM1800 tapi i demand nak RM2300 and die setuju! wow! haha that y i said cine die appreciate pekerje y boleh buat keje T__T *tapi at the end i tak keje pun kat situ atas sebab2 tertentu

So kisahnya hari2 ot  and both of us dapat la allowance makan malam*y ni bukn duit die bayar terus makann y kite beli* which is hari2 kite order domino. sambil makan sambil buat keje.. dan akhirnya kat situ la i gain a lot of exp regarding tax! dalam 1-2 month I manage to complete about 100++ client punya tax. seriously i start keje dengan segala ilmu y i dapat dr internship. kisahnya bile keje dekat co sekarang. hari ni I masuk keje esoknya staff tax behenti keje!! kalo xde exp ni rase memang i x boleh go on kowt dngn cukai2 ni semua..

So kisahnya amat penting ya gain exp mase intern.. tapi ada sikit menyesal lah sebab tak buat akaun so sampai sek i tak reti akaun.. reti buat analysis pd akaun y dah complete je. hehe :D


Mukadimah apa itu Tax Assistance/Consultant


I'am actually currenly look around for advertisement tentang kerja kosong as a tax assistant tapi so sad sangat susah ya nak cari. I dont know y .maybe employer2 memang lebih suke advertise kerja TAX ASSISTANT as a AUDIT ASSISTANT? tak percaya try la pergi IV.. kite ia2 apply keje dengan harapan dpt jdi AUDIT ASSISTANT aka AUDITOR*boleh travel kesana kemari heee! tapi bile pergi sana ayat y diterima " we are currently looking for TAX ASSISTANT actually" dalam hati "eh? eh? advertise audit assistant T___T "

try juga google pengalaman2 orang yang berkeja dekat audit Firm. kebnyakkanya dekat forum adalah tapi explanation tentang scope, pahit manis kerja tu jarang.. so macam mana orang2 baru nak refer what is the job actually before they start tu move on! masalah betul.. haha terbebel pulak. hakikatnya kite2 y keje di AF tau life busy like tiada hari esok so macam mana nak membebel kat blog T___T

So sy hari ni sementara masih cuti dengan murah hati nak bagi ceramah tentang kerjaya sebagai tax assistant/tax consultant/tax agent/penganalisa cukai/pembantu cukai dan sewaktu dengannya lah. kalo orng tanya sy keje ape saya lbih suka cakap Tax Consultant or penganalisa cukai sebabnya kalau ckap tax assistant dieorang akan translate jdi pembantu cukai.. soalnya pembantu cukai? keje ape tuh?? bantu ape? hurm hurm IS I STRESS nak menjawabnya haha,, kalo ckp TAX CONSULTANT they all akan translate as Penasihat Cukai so tahulah ape keje nye nasihat2 tentang percukaianlah! SIMPLE KAN?

Untuk jadi tax consultant or Auditor u need to have Diploma in Accounting/Degree Bachelor in Accounting/ ACCA or sewaktu dengannya.. CGPA betterlah 3.00 ke atas.. tapi bawah pun xpe kalo u all dpt yakinkan employer2 untuk bg u keje..kadang2 CGPA kite tingi kemain.. macam 3.5 ke atas tapi employer2 pulak gigih tak nak amik kite keje! sebabnya gaji y die nak bagi sikit! 

hey u know what the fact about kerja dalam bidang akaun ni? masa study ie2 otak dicuci sebersihnya keje dalam bidang akaun/Audit firm gaji ribu2! bunyi keje AUDITOR !wah hebat bak hanggg! hebat lah kalo u all keje exp da banyak .. lepas 3 tahun gaji RM3000- 4000 blh dpt kowt. I Rase lah,, tapi kalo fresh grad ni.. kalo Kelantan gaji RM900 pun ade lagi! kalo dapat RM1500 tu kaye rase ! & ada la jarang2 starting RM2000 tu pun co cine! hoi ingt cine senang2 nk hire kite keje under die?? T___T kenang RM900 tu..Ya ALLAH nak menangis rase .. tahu tak nk sampai ke tahap ade DEGREE BACHELOR IN ACCOUNTING tu berapa puluh ribu kite habis duit. kuar keje gaji RM900?? bkn tak bersyukur tp blh pikir tak? I X BOLEH PIKIR LANGSUNG!! 

Hakikatnya juga realitinya fact keje di AF Firm :

- Bos garang2!! jarang lah dengar orng ckp bos die baik..
- peak period aka waktu busy tak hengat semua bdak akaun tahu kowt opkos bulan 1 hingga 6/7
- kerja overtime itu selaluuuuuu
- some company akan bgi allowance for keje ot y die buat but lots of company did't 
- Company melayu kebanyakkannya gaji die murahhh y amat. walau cina susah nak amik pkerje melayu once we can gain their trust  percayalah salary tak jadi masalah, Cube ugut die kate nak berhenti nnti die akan tawar menawar gaji ngan kite,. hehe *pengalaman
- pekerja pergi dan masuk itu bende biase. kalo bukan pasal gaji opkoslah stress ot selalu and or boss keje die mengamuk jeee .. I IS STRESS katenya..haha
- kalo jadi Auditor selalu travel. untuk y single mingle macam i itu bestttt.. tapi i not an auditor so kalo keje luar pun paling2 g LEMBAGA HASIL DALAM NEGERI. in case ada client kene saman tak bayar cukai so merewang la kite ke MAHKAMAH
- Sebagai Tax assistant yang mana kaulah assistant kaulah boss like me deal with DIRECTOR itu bende biase. kadang kecut perut jugak DIRECTOR? PENGARAH? DATUK? tapi ada y baik ada y #%&$%&$ so silelah pekakkan telinga. kalo fara sebolehnya cri staff y bawah die y senang nak deals.. Director ni kansss busynya kemainnn.  T___T 
- last MENANGIS sambil buat keje pun itu adalah biase.. haha

oklah,, rase itu dulu kowt.. nanti nak story tentang client y sweeet and annoying bile keje di audit firm punya sektor ni T___T 

Thursday, November 13, 2014

WOWW This is Greaattttt!! akhirnya.. berjaya kemas blog :P


Before hupdate nak cakp dulu masuk hari ni da 3 hari saya bersantai2 sahaja dirumah! HEAVEN! Makan tido online main haha macam budak2 pulak..actually saya bercuti2 malaysia ke rumah my cute niece! rumah akak kat Putrajaya.. so part makan tu tak yah ckp lah memng heaven sebb mama xde keje so keje die masak je saya pun makan jeee T___T. tak termasuk akak y buat kek itu ini.. ouh siyesly i will gain weighhhttt agaiiinnnn.. T___T

Btw td waktu dok google2 tertibe terpikir WHY NOT I CARI TEMPLATES BLOGGER Y CHANTEK2 and SETTING BLOGG BAIK PUNYEE sementelah xde buat apa ni.. so here we are! After berdiskusi ngan En Google maka i terjumpa templates y sekarang ni.. actually i nak y kaler hitam sebb nampak lebih menawan tapi xjdi la pulak templates kaler hitam tu.



kite ni dah le bute IT, lepas done upload templates tu tulisan dekat blog kemain BESAU lagi.. dengan otak y lemau ni cube2 jugak agak how to edit .. pergi kat edit HTML berejam jugak sebb siyesly xpernh buat punggg.. but akhirnya berjaya jugakk!! suke T___T



saja tampal kat sini supaya one days kalo i nak edit2 lagi i know where to do it. tapi kalo ikutkan bnyk lgi tak siap..



X Faham betul macam mana nak gune bende ni. how to link! hurm hurm! tapi xapelah coz xde bende nak buat pung,, hape fungsi pun tak tahu tapi macam comel je ade bende tu,, so biarlah buat hiasan.. haha y tu ok lagi! part HEADER!! itu siyesly pening ! macam mana nak buat?? so kite tulis caption y formal je la kannnnsss!! sonang koje !!! nnti free2 boleh lah kalo nak buat tapi bile agaknya tu saya nak free ya.. ini pun name je cuti tapi hari2 i bukk email co coz tkut ade bende penting!

ape ape pun ada lagi 3 hari cuti I + satu hari buat cuti sendiri . Total 4 hari!! so moh le kite enjoys !! YEAY!!!...




Saturday, November 1, 2014

Diary Kerjaya : When i give and got.. nothing.. Really confius..


Antara cita cita, tanggungjawab as anak, cinta dan impian.seriously really dont know which want to achieve first. masa saya belajar saya tahu apa y saya nak. Saya tahu saya kene tamat belajar dalam tempoh y ditetapkan. saya tahu saya tak leh extend my study. saya tahu saya tak boleh bercinta sebb saya tahu saya akan hilang fokus..

sebelum habis degree saya tahu n saya rancang saya nak keje mana. as ape? with how much salary as a starter. mase nak apply for keje saya tahu berapa expenses saya bulan2. saya tahu saya kene bayar kete RM500, PTPTN RM100-RM150, MARA RM100 itu expenses wajib kemudian budget nak kasi mama Dalam RM200 ke RM400 sebb nak keje kl n phileo so ada sewa rumah RM200, parking RM300 minyak + makan RM100x4 so semua dalam RM2000. jadi bile ada peluang untuk kawtim berapa gaji y saya nak saya mintak dengan bkal majikan saya RM2300 sebulan! N alhamdulillah APPROVE!!

tp happen to be nenek meninggal seminggu sebelum sy masuk keje . walau da duduk kl tapi hati kecewa sngt. teringat muka atuk bertambah air mata kluar. first time sy salam ngan die dan air mata laju kluar. seedih kecewa! xdapat terima so then i decide to work here. kelantan. near to my parent house and atuk house..

N alhamdulillah rezeki sy murah. one week after i got new job .. as a tax assisstant at audit firm in Kota Bharu. Dengan salary RM1500 ..walau kurang RM800 saya rse okla as a starter n cost living dekat kg tentu x tinggi mana.. dan hari ni genap 8 bulan sy keje..

mula2 semua macam ok and macam indah je.. walau travel jauh . satu jam saya ok je. sebb balik rumah tengok abah mama n adik2. saya rase puas hati semua baik2. sebelum tdo kalo tak terlupe n kalo x termalas memng akan wajibkan kemas dapur so mudah mama nak prepare breakfeast esok pagi. mama la prepare sy makan je sebb sy bangun lewat hehe.. hari minggu lipat kain baju y berbakul.saya tak tolong masak sy cume tolong makan.. paling kurang i will make sure sentaisa ada makanan like kek ke jemput ke or air tea untuk makan2 bersama family. i feel rich n puas hati bile dapat kumpul same2..

but lately i realise 8 bulan saya keje..

- PTPTN takpernah bayar lgi. gladly sebb statement pun x kuar lagi so boleh hold lagi
-MARA da tertunggak dari bulan ke blan
-every first month yea sy ada hulur duit pd mama tapi 2 week before or end of month sy tadah tangan balik.. huhu.. untuk petrol. coz saya travel. so weekly dalam 75 ke RM100 minyak sahaja
- adik2 memng xde nye fara nak kasi duit xde duit
-shopping for diri sendiri? sedih bile sampai sekarang tak mampu nak tukar phone beli baju baru n beli alat make up sendiri pun kiki..

awal bulan i will be the happiest person. ringan tangan bagi walau sikit2 pd mama. bayar api ke or bayar astro ke.. since ulang alik kete kene service 2 bulan sekali.. dan akhir bulan sy mula gelisah. mama  opkos ringan tangan kasi duit tapi saya tibe2 rase malu sngt kat dri sendiri.. keje tapi..

RM 1500- EPF 270 = RM 1320 - Kete RM500 - Petrol RM400 so ada 400 lagi logicallynya.. tapi ofcos bile awal bulan kuar ngan adik2 or family harus saya nak tolong bayar exp dapur walau kadang2 je dpt buat.. entahlah duit macam lehsap begitu aje.. tak tahu g mana hoho.. y saya tahu exp wajib every month is beli novel RM20, and or service kete RM150-300 every 2 month.

so i wish  keje tempt lain dengan harapan dapat income lebih sikit.. lain tu means luar kelantan.. soalnya dr kecil sampai besar my mum was so so soooo berat hati.. look like berat hati bg saya keje jauh dr family.. dan seriously i pun berat hati nak jauh dari family.. serik bile due2 arwah nenek meninggal tapi sy macam xdekasi sumbangan n xde disisi dieorang.. busy konon..

so sekarang saya tak tahu nak buat ape.. nak kejar cita2 so that dpt jd lebih bertanggungjawab as anak in da future atau duduk dekat ngan parent tapi give nothing..

ada due bulan lagi sebelum tahun baru.. i need to to think thousand time before make a desicion.. ouh ALLAH kindly help me..

Sunday, October 12, 2014

Medical Check Up : Termengata Doktor Sendiri.. :-P

Assalamualaikum..

hari ni masuk office lewat .. g KKTM(Klinik Kesihatan Tanah Merah). buat routine medical checkup..My second home tu.. haha.. :P

kisahnya sampai kktm dalam pukul 7.50. die bukak pukul 8 but guest what? Saya dapat no 34! 34? 34??? walhal klinik x bukk pun lagi.. apekah?? apekah rajin bebenar mereka ni datang awal2.. saya kene la datang awal sebb nak g keje pulak T____T .


udah le gitu.. dekat setengah jam jugak tak dipanggil2..y kite ni puas main POU dah..toleh kiri toleh kanan. dalam hati cakap "5 min lagi name tak dipnggil aku masuk dalam mengamuk" T__T * acah je. tapi nak la tanya orng lain no lg tinggi dr sy da panggil saya takpun .. tahu la sy paling mude haha.. * selalu rase inferior bile g kktm kisahnya semua y kat situ makcik2 pakcik2 atuk nenek sebb tu ada je muke2 pandang like "ko sakit ape dik pagi2 bute da dtng klinik..muke ceria je" T__T 

tapi klinik tu selamat sebb saya syok main POU lupe 5 min da lepas bile name dipanggil.. sebelumtu nak story sambil2 tungu tibe2 nampak sorang mamat ni.. macam budget hensem je.. haha.. tapi memng la die berpakaian kemas.. tapi fara kan mood tengah down tunggu lame..rase annoying pulak bile die lalu depan kite.. pastu terbehenti n buat action like "alamak lupe nk kunci kete pulak Tot Tot" terus hati cakap " sape mamat ni? parking betul2 depan hospital! macam good2 je"

dan kebetulan sama2 saling terpandang. Fara buat muke slumber je! xde masa nak senyum... then bile name dipanggil. g kat misi dulu cek itu ini then tunggu untuk jumpa doc pulk.. tertibe ternampak mamat tu dalam "BILIK PEGAWAI PERUBATAN NO.2" dlm mase y same nampak nurse2 duduk bersila atas lantai . hti terus cakap "ape die buat dalam bilik tu? knpe nurse bersile.. kenape itu kenape ini.."

tertibe name dipanggil n nurse suruh masuk bilik no 2 "adik pergi jumpa doc y sana tu ya" sambil tunjuk abang tu *eh terpanggil abng pulak :P* terus macam "WHAT THEEEE.. inikan lelaki y aku buat muke sombong nanti.. isyh.. malunyeee" then duduk depan die borak2 buat checkup..ketawa2 eh baikje die rupenya.. haha saya je y tak puas hati tadi seebab entah! saje nak annoying2 . seba die baik so mengadu la..

" kenapa saya asyik sakit kepala je.. ubat tu memng kasi sakit kepla ke"
"biaselah kalo awak makn ada la pening sikit"
Muke berkerut "masalahnya pening banyak. selalu dalm kul 3selalu sakit.. balik keje memng tido je lah saya."*memng sebulan lebih ni fara selalu sakit kepala y teramat
"ye ke.. takpe awak continue mkn ubat ni nnti sy bekalkan panadol sekali.."
"ouh kalo sakit kepala sy boleh makan panadol lah"
" a, ah. tapi rase da ok dah ni,, xde apa2 dah cume awak makan dulu nnti bulan 1 kite test darah"*sambil ckp ngan nurse suruh buat itu ini
"ouh ok ok"
"tapi jangan datang sini.. kite da pindah tempat baru.. tahu CIMB"
"mane tuu.. ntah"
"tahu IPHOME" 
"hee ntah lah.. takpe sy tanya orng lain nnti"

Doc pun dok sebut2 lagi name tempt y mungkin fara tahu ! y ni lucu haha.. terus ckp "kalo muda osman tahu la. lain sy tak tahu" "haa dekat dah tu. depan die" bla2 borak.. sambil tu tpikir SUNGGUH TAK LEH BLAH PERANGAI FARA KAN. haha Tdi bkn main kerut2 dahi tak puas hati ngan mamat tu tapi bile thu die my doc and duk depn die jd peramah pulak T__T.. sambil hati ckp "ckp hensem jugak doc ni.." haha..

then amik ubat amik surat segala g office.. before kuar KKTM sempat tengok kete Vios depn kktm tu WVR 45X .. sambil tu tengok name die kat surat y die kasi..



.. ouh DR HAZIMAN namanya..  x sabar nak jumpa balik next year.. kiki.. :P

so inilah hsilnya for my 2nd medical checkup.. ape2lah! kalo rajin makan kalo x.. bye2 ubat.. T__T



Saturday, October 11, 2014

Diary Kerjaya : Rehat tapi x rehat pun.. T____T


Assalamualaikum..

AS usual lah curi2 mase waktu rehat gune internet office untuk update blog.. hehe..


seriously rindu nak berblog.. last week fara cuti lame 5 hari cuti raye 1 hari g keje kemuadian tertibe rase macam demam kure2.. so sambung cuti 1 hari + 2 = 8 hari cuti* da macam cuti kahwin je *SIGH* siap gosok baju untuk dipakai terus sangkut tepi katil then sambung baring.. kesudahannya baju tu ronyok balik . next week kalo nak gune kene gosok balik! inilh dia kalo da anak dara pemalas T___T. * walhal kalo fara amik hanger sangkut dah jimat bil eletrik distu lol!

ouh ya btw td ckp pasal cuti2 lame x tahu nak buat ape so gatal tngan tengok entry lame2.. tibe tibe rase annoying ngan diri sendiri..haha  mana taknya.. aku jadi KUH, I jadi AIIII.. sape ntah y ajar.. lepas bace gelak2 sendiri.. macam orng gile hehe..

kisahnya rehat tapi macam tak rehat.. sedar tak sedar dah 6 bulan keje.. tapi for the first three month je kowt kuar rehat.. last month kalo x silap x kuar rehat langsung.. ouh jangn sangka sy rajin bekerja.. walau tak update blog tapi hari2 pun berblogging cume tak tinggal jejak je.. so mase terluang kalo x berblogging main twit2 kalo tak,  main fb! eh dulu la sebb sekarang da xde fb! aman hidup xde gangguan.. kiki.. padahal dri sendiri y tak menahan asyik stalker kekash lame so terpaksa la DEACTIVATE FB tak nak kasi jiwa sedih .. konon! ceyh xde maknanya.. mane ada kekasih lame .. tipu je..

oklah tertibe rase penat..sebab menaip entry ngan laju.. haha.. kisahnya my big boss ada kat kb(my office ) for the whole week katenya.. aduhai.. fara dahlah merancang nak masuk lambat esok coz ada appointment with doc tibe2 die ade so harus lah kene mintak izin awal2.. kisahnya before this kalo ada app with doc atau any event (terbangun lmbt ke)  y memaksa sy masuk keje lewat saya main masuk lambt je.. x ckp ape2.. buat muke slumber.. sebb boss jarang ada.. die selalu kat branch kl je (saya keje branch kb) so siapa berani marah kan.. kiki..

tapi x apelah.. aci redah je! n untung juga boleh la saya lebih fokus pd keje .. lalalala...konon!! :P

Monday, September 1, 2014

Tajuk? xde! Tak tahu nk bagi tajuk ape.. :P


Boleh percaya tak kadang kadang diri pun tak tahu apa nak.. apetah lagi orang lain..

kisahnya last week bukan main lagi feeelinggg.. konon.. haha... half of my life go onn konon..

tapi percaya tak 3-5 hari kemudian saya ok sepenuhnya??? takde teringat tak de apa.. hee..so betul lah saya memng tak faham what is love actually.. sebb perasaan sy pada orang tak pernah permanent pun..

kadang rase suke gile kadang tak rase ape.. ouh ya back to our stories. kite kite still kawan cam biase je.. kalo dulu terasa lah.. eh kemana hilang nya die.. tapi sekarang dengan banggannya ckp kat diri sendri.. baru semalm berhubung walau mungkin sebenarnya da lama tak.. this is due to the reason that xrase ape ape pun.. entah .. mungkin...

tak kisah la.. tak nak fikir lagi dah.. nak fikir tentang big event which will be coming soon.. together with my brother wedding.. in sya allah.. kalo x buat terus pun tak kisah.. buat nanti kahwin je.. itu y sy nak la.. tapi mama nak sekalikan ngan wedding abang which will be held on february next year..

pd y lain itu majlis y biase2.. tapi pada sy ia amat bererti coz bkn senng sy nak capai bende ni.. bende siap.. haha.. xnak la bgtahu awal2 coz xtahu lagi what will happen in da future.. gtuuu...

y pasti nextweek my besday! wah i`am 24th already.. maka makin pekak badak la telinga saya menjawab soalan bile nak kahwin.. haha.. jawapan fara as usual.. tunggu anak raja masuk meminang.. ermm sekarang ni die takde lagi coz die tersesat ngan cinta perempuan sihir yang perangkap die dat y die takleh cari i.. hee.. mcm takleh bla je jawapan.. tapi kalo adik2 n abah mama kwn tanya itu la jawapan sy.. eh tp y perempuan sihir tu tak la sebut.. sebut dlm hati je.. haha..

oklah..da nak habis waktu lunch.. kisahnya dulu dekat co sy ni xboleh access blogspot.. lately ni boleh.. maka dengan bangganya cari peluang untuk update blog..lepas update.. g kat history then delete history.. settle.. *delete konon2 nak wat innoncent takpernah google bende lain selain dr g irb site... T___T

OK BAIII!!!


Sunday, August 24, 2014

...............


Things happen for a Reason.. yes! xde benda yang terjadi tanpa sebab.. sama ada sebb tu akan bawa bahagia pada kita di masa hadapan atau mungkin akan melukakn kite dulu barulah ia bertukar menjadi y terbaik..

this year atau shud i say this time.. maybe for this time only.. ia adalah amat teruk bagi aku.. bermula dengan hilang arwah .. hilang cita cita dan sekarang bakal hilang.. err bakal?? i dont think so.. aku rase aku memng da pun kehilangan ..

bukan salah sesiapa.. salah aku sebb aku terlalu marahkan die kerana x pernah ada disisi aku waktu kehilangan both arwah.. cinta konon.. ape y namanya cinta bile die langsung tak pernah ada disaat aku rase separuh nyawa aku pergi.. atau can i say sahabat baik konon.. pun bukan.. susah.. terlalu susah bagi aku untuk terima kehilangan arwah sementelah aku takpernah berdepan dengan kehilangan y abadi..

siapa sangka rase suke yang dulu ada dalam hati bertukar menjadi benci y teramat dan kemudian bertukar menjadi dendm.. dendam y tak terungkap dengn perbuatan.. cukup dengan sentiasa beriak sinis.. ego.. berlagak ..sombong.. i dont believe i do dat.. but dat the truth..

tapi ya Allah maha berkuasa.. disaat aku merasakan dendam tu dah sebati dengan hdup aku . disaat aku merasakan aku tak perlukan sesiapa dalam hidup aku.. disaat aku merasakan y tak akan sesekli dalam hidup ni aku akan cari die.. tibe tibe disaat die betul2 hilang aku mula terfikir untuk slow talk balik.. tapi tapi sebenarnya da terlambat .. dia tak macam dulu.. hello what do you expect then? biar diri terus dipersiniskan?? gtuuu .. of course tidak.. aku tak sedikit pun persalahkan dia atas apa y terjadi...

disaat dia hilang aku mula mintak pada Allah balik supaya dia dikembalikan.. but yaa.. Allah perkenankan doa aku.. tapi datang die cume sekejap dan as usual he treat me as usual.. nothing change.. cume cume.. u can always feel the different right.. orang y berdosa memng selalu macam tu.. n orng itu aku...

dan bila Allah tunaikan apa y aku nak.. tpi dalam keadaan tak seperti dulu of course ia membuat keadaan aku bertambah teruk.. rase menngs tu da sebati dengan hidup..

dan sekarang aku tak mintak apa apa.. sebab aku tahu disaat allah perkenankan sekali lagi permintaan aku.. aku akan terus jatuh.. dan jatuh.. tak akan ada ruang lagi untuk berdiri.. tak akan..

so what i need to do now is only to build up back my own self.. aku tahu aku ada family aku ada adik.. n aku ada kawan.. y takkan hilang.. in sya allah..


Tuesday, February 18, 2014

BeNCi !







P/S: THINGS WILL BE BETTER FARA!
 THING WILL ALWAYS BE BETTER....! WITH OR WITHOUT ......

Wednesday, February 5, 2014

U-TURN! but still whatever happen, ur life is yours!


                                 
6/2/14 Alhamdulillah today is my last day at Putrajaya. hari dimana sepatutnya saya pergi phileo,Petaling Jaya and mule kerja adalah merupakan hari saya bertolak balik ke hometown! leave everything! carrier! future! dream! sophisticated lifestyle! everything!  U TURN ! dat what we call!!

When u decide to make a U TURN in ur life! then u are already strong enough to accept whatever  possibility that occur in da future. actually i`m just finish(not yet actually) my final exam when i`am being offered *not suddenly offered sangt la coz after habis intern haritu terus die keep one positon for me if i`m interested. from my ex- intern ship company to working there as a tax assistant with basic RM 2,300 as a starter (basic actually only RM 1,700/1,800 but for mine is differ,dat what we call special case & rezeki :D) and opkos i just tooo excited *sampai nangis dlm toilet nak pg coz my mum did`t not allow me to go yerlah mana nak cari co y boleh offer fresh graduate mcm kite ngan gaji y macam tu.. opkos ader but then u need to have enuf attraction likely good result and etc to make the boss hires u.. kalo orang y result biase2 macm i ni?10 kali mntk belum tentu dapat! bermacam hujah y diberi & with pertolongan n pujuk2 oleh abah akhirnya mama bg pergi..

dat time walau berat hati tapi gembira coz in my mind

ia adalah permulaan y baik bagi saya & 1`am currently target my salary will up to the RM2,800 in the 11/2-2 years time *max gaji y I nak y i rase da senang gile dah  hidup
# phileo damansara adalah tempat elit! lot of international companythere! sofisikated! urban semuanya dielah..banyak mat salleh lagi! kerja kat sana rase macam orang y hebat sebb suasana diesangat elit *tempat orng kaye katenyaaa*paking kete je da mencecah ribuan ringgit! untuk basement bg orang bawahan macam fara ni pun da almost 200!!!
# dari dulu lagi 1`am dreaming to work in kl or putarajaya,shah alam mane2 la y barat..sebab xnak la duduk kampung... T______T kampung xde mall besar2xde wayang xleh enjoys2..blabla bla..
# since the cost to life in phileoo is very high i`am even think ntuk kawin ngan orng y keje kat area phileo..jimat parking,sewa rumah minyak kete semua.. haha :P *padahal mama da pesan awal2jangan bercinta ngan orng kl bla bla bla (baiklah mama*angguk kepala tp hati geleng T____T*tapi ni kalo ada jodohla...
# I already got my own car! parent belikan mase I intern dulu but since i x keje lagi.. abang/parent tolong bayarkan. dan bile abang tolong bayarkan eh tertibe die nak pinjm (slepas I habis intern) dan saya terpaksa hidup tanpa berkereta for a moment ..*eh ada je kete lain tp faham2 la kan bile u da terbiase dengan gaya BEGITU.. so bile terpaksa naik bus , berdriver untuk pg ke kampus rase annoyed pulak.sedih pun ader... so niat fara nak cepat keje sebb nak start bayar sendri.. antara tanggugjawab sebb dat my car  n antara rase... hei dat my car! i want it back.. haha.

24/1/2014 but then happen to be one week after end of my final exam@one week before i start my work, my grand mother(belah abah) passed away..i`m just shock! x percaya dua kematian da1am mase setahun *b4 this nenek belah mama meningal 8/3/13 & I take about half year to accept that since ini kali pertama i kehilangan keluarga terdekat & i xtengok arwah buat kali terakhir n arwah menningal secara tibe2. xde sakit xde ape.. sebb xpercaya hari2 I cakap ngan diri i arwah hidup lagi .. die x mati lagi. sebb selalu fikir gitu sealu i mimpi arwah..arwah dikebumikan, arwah dikapankn.. semuanya tetang kematian.. dan opkos ianya bagi tekanan pd i bile asyik bermimpi.. bile balik cuti.. pergi kubur die baru i ckp ngan diri I yup nenek dh xade.. x ade.. & i start to stop thinking about die sebb i xnak mimpi bkan2 lagi even terfikir pun cepat2 buat bende2 lain..

kehilangan arwah bgi seribu satu penyesalan sebab rumah i dengan kampung dekat(about 3km) tetapi dalam mse tige bulan before die meninggal i tak pernah pun even sekali balik kampung..*mugkin balik tp jarang sngt dat y I x ingat  busy study kononnya..then after habis sem 6 i pergi kl untuk intern and opkos i`am also not meet him first! so bile die meninggal i tercari2 ingatan tentang bile kali terakhir i bertanya khabar die.. it just hurt to know that i'm did not even remember bile kali terakhir berckp dengan die secara girangnya and i`m did not even give her anything . rasa sakit dan sesal tu xkann pernah hilanggggg..

then now, bile nenek belah abah plak meninggal opkos saya terasa dunia saya kelam. saya y dikatakan cucu emas die tapi i`am also give nothing to her. nenek memang da lame sakit almost 6 year.. n itu buat die x kenal kami.. dan fara bile jadi macam tu fara macam jarang nak g jumpa die(rumah nenek belah abah just belakang  rumah fara) sebb fara x tahu nak ckp apa ngan die.. pg pun cuma tanya da makan ke? da minum? makan ubat? then balik rumah.. sepanjang i study i duk rumah je.. even rumah nenek dkat rumah i tapi sangt jarang i pg sane..lagi2 bile dekat final exam mmng fara tak pergi langsung. lepas habis final sibuk kesana sini parti last class aper.. then one day my dad suruh pergi umah nenek sebab kateya demam *act my parent know me very well.. when i`am study i did not even border to go anywhere.. terperap je dalm bilik so bile habis exam itu die suruh fara pg

21/1/14 I went there & fara tengok die ok je.. tengah makan roti canai lagi... tanya soalan rutin kejap then i balik rumah. esok nya 22/1/14  petang waktu magrib adik2 mama abah y mule2 dok kat halaman rumah semua pergi rumah nenek. i hairan tapi still continue tegok tvi.. then abah balik cakap pg lah  rumah sana kejap.. nenek da macam separa sedar..so lepas solat i pergi, tengok ayah sedara baca yassin so i do the same.. walau yakin nenek hanya demam tapi still i sambil baca yassin sambil nangis. dont know why... takuttttt..

23/1/14 esoknya bawak pergi hospital.. masuk air. doktor ckap mungkin perdarahan otak dan paru2 die pun rosak..kene masuk wad.. mlm tu i go there..i pegang tangan nenek sebb tangan die asyik bgerak  mungkin sakit sebab masuk air and amik darah. when there only us in that room i saw her see me.. n she look like want to cry tapi xde air mate pun.. bile y lain masuk semua ckp dr gaya mcm da nak dekat(xade) but i just pekakkan telinga. separuh hati rela kalau betul sebab arwah da terlalu lame sakit tapi separuh hati ..sangat x rela.. fara nak die sihat.. fara nak die ingt fara.. cucu die ni dah besar dah.. almost grad.. mungkin dlm kepala die fara cume budak sek menegh .. y petang2 dulu suke ikut die pg kebun.. y suke g makan kt rumah die.. but the reality is i am almost 24th.. malm sebelum balik rumah fara yakin sangat yang nenek akan ok.. AKAN OKKK...

24/1/14 esoknya petang ayah sedara suruh pg hospital semua orng.. *dlm kpla still semua ok walau pelik kenapa nak suruh semua pg.. then bile pg..i m just cannot believe that.. wayar sana sini.. die xsedar langsung n bernafas pun gune alat bantuan.. .. semalam mata die bulat je..  sebb ramai orng i decide to solat asar first before baca yassin.. mate x lepas perhati number pergerakan nafas dekat mesin.. STILLL ok..tapi x lame lepas tu makin turun makin naik turun.. dannn.. semua kate die xde tapi i pekakkan telinga..but when my cousin tarik i ketepi when mak sedara peluk sambil gosok bahu.. i know that.. she gone. .. again.. i lost my grandmother at 6.40 pm.. without give her nothing. it hurt ... it really hurt me...

meanngis tanpa suara dat what i can do.. then follow abah amik adik dekat asrama.. pukul 11lebih baru sampai rumah mase tu i da ok sikit.. i tengok arwah ,baca yasin n then balik rumah.. dalam kul 2 kowt baru tido tu pun 2,3 kali terjaga dek kerana teringat arwah..kul 3.30 terjaga,tengok mama da xde(pg mandi n kapan arwah sebab nak tanam selepas subuh) i mandi ,pakai baju kurng siap n pg rumah nenek.. i dont want to miss my last moment to see arwah.. tp mase pgi dieoragg da nak tutup muke pun.. so then i just baca yassin..masa pergi kubur(pun xsemat tengok arwah dikebumikan) mse tu I da x nangis. i `am feel that i already accept that.. y nenek da xde..

1/2/14 - 6 hari lepas (6/7 days after my grandmother pass away) i`m start packing my thing coz i need to start work on today 6/2/14.. mlm tu menangis sebb terfikir betul ke i nak pegi.. dengan apa y jadi sekarang.. esoknya dlm kul12 kiteorang nak bertolak .. i took a few minutes to calm my self coz airmate asyik nak kluar je.. sebak sebab fikir atuk da tinggal sorang.. nenek da xde.. bile pg salam ngan die i`m crying,bile salam ngan mama n abah lagi banyak airmata kluar.. x tahu kenapa hati rase sakit sangttt.. sangat sakit.. sakit bile fikir satu demi satu kesayangan saya pergi tanpa sy berbuat n memberi ape2...

2/2/14- bile sampai putrajaya langsung xleh tido.sambung nangis.. huhu.. i`m just confius..betul ke i nak kerja di pj.. leave my mom with adik2..mesti sunyi rumah..atuk pun xde sape y tengok lagi*actually atuk tinggal ngan family ayah sedara tapi entah kenapa bile tengok muke atuk i rase macam die sunyi sangat.. lg2 bile die batuk. sakit ke die???.. petang tu mesej mama

"boleh ke kalau xnak kerja sini, nak balik rumah'"kenapa?"xde ape saje je" "haritu ma xbagi tapi kamu y nak" haritu nak ni tertibe tak nak" "kenapa y tibe2 xnak?" "ma dengan abah takpe ke tingal berdue je ngan budak2 ni, xsedp hati nak duk jauh ,biarlah orang balik..kerja ape2 dulu,kalo xde jugak bru kluar balik""ma xpeje,ikut ma memang x kasi kamu keje luar tapi tu mse depan kamu so ma xnak halang,buatlah istikharah"*i`am start crying again..yaa i know my mum dream..hari2 die ckp ngan i dulu die nak i keje kat sini je.. tapi i degil1 i nk kejar cita2 i. kampung ape ader*kate hati "da buat dah, so x ape ke kalo balik dulu, xkeje""ikut kamu la, ma okey je . kalau nak keje pun boleh,kerja setakat boleh kemudian balik lah" "okey ape2 orng inform balik""okay, apepun keputusan kamu ma terima je, ma doakan y terbaik untuk kamu*my mum is so nice even `i`m hurting her with my decision to work in kl when i know that he badly want me to not stay far away from family 

5/2/14  4 hari duduk sini 4 hari lah xleh tido malam... kul 4 5 br i tertido.. entah kenapa rase x aman.. takut.. sampai waktu malam pun i tak tutup lampu... *sedang saya cukup pantang kalo tdo dlm cerah dulu..n then i just take my own decision.. keputusan y sangt besar dlm hidup saya.. keputusan y tak pernah sekali pun terintas dlm kepala...i`m going back to kelantan! i `will stay with my family! i will leave everthing in kl.. i will leave my carierr, i will leave all the opportunity given, i will leave all my dream.. going back to hometown and start everthing dr bawah.. kerja y mungkin susah nk dpt*sebab ada sikit je audit firm di kelantan compare luar atau keje di audit firm with basic only 900 or paling highest 1200/1400 (1600/2000 gaji pun ader tapi mampu ke saya dapatkan sebb rasenya cume 2/3 co je y offer gji sebanyak tu) average gaji audit firm cume 900 ! & ape mungkin saya dpt keje di audit firm.. capai cita2 untuk jdi profesional auditor n taxation... peluang nya cukup2 tipis.. tapi tiap kali lepas solat hati cukup yakin.. u need to do that Fara! u need!

sorang demi sorang pg tanpa u bgi ape2.. does u wat  dat happen again..do u want to lose ur parent ? sanggup ke tinggalkan mereka kat sana ?? dat word just keep hunting me.. annd it just really hurt me..confius..coz rancangan saya

# either kerja di kl for 2 year .. kukuhkan kerjaya dulu then balik kelantan, duduk with family.. kahwin n  duduk kelantan(rumah sendiri).
# kerja kukuhkan kerjaya then kawin n duduk kl...

tp tibe2 terfikir cukp ke semua tu..panjang ke umur tu? ape mungkin saya sempat tinggal ngan parent sebelum kahwin.. mane mane pun saya perempuan one days i will get married and opkos i need to follow my husband so then bile saya nak jaga parent??? xde kan..

so dat y i decide to going back.. mule kerjaya dari bawah.. selepas kawin baru capai balik semua cita2 fara*hopefully dapat kawin dengan orang y ada cite2 besar.. bukak audit firm sendiri ke.. hee so then we can grow old together. Ahieve our dream.. aminnn.. sangat2 berharap agar dapt keje di audit firm with affordable salary so that i can achieve all my dream without sacrifice my love toward my parents

tapi jauh disudut hati rase macam sangatttt x percaya.. bukan setahun due fara tanam cite2 untuk semua tu.. sepanjang hidup saya, saya x pernah berangan tinggal dikampung (bukan kerana berlagak ya tapi i have my own reasns) , x pernah nak bercinta just for the sake to make sure i`m able to achieve my dream.. coz i think i cannot success with guys around me.. i hate comitment! what they have to help me to be succeed in the future? they will just ruin all my plans.. that my opinion..tp last sem i meet somebody mase majlis sukarelawan.. lelaki y pada hemat saya sangat bercita2 tinggi.. i liked him..lagi2 bile ternampak die tengah sembahyang dekat surau ( cannot say love because i dont know what is love )

as what i`am said cite2 saya tinggi sangat2 .. so i start to think to  make sure my last sem result should be superb.. then i will work & kejar cita2 saya then kejar cinta saya.. i am a girl with nothing.. does u think that guys will stay behind me for forever if i got nothing.. i want permanent not temporary one.. kalo temporary dekat tepi jln banyak.. huhuh..

so then bile i decide to make UTURN.. i know that i also need to tinggalkan segala  impian saya tentang cinta..i need to planning back everthing.. mungkin semua xkan faham what i`m going throught in my life. but enuf to say sekeras2 saya but i have my own weaknesses.. i do everything that i can to hide it.. but yet i`m still fails..

why i`m writing this just because

# one days when i succeed i will look back this entry.. praise to Allah that everything still be ok
# when i fail i will look back this entry and said that this is what i choose before.. there nobody push me.. i`am the one who make all the decision
# when i`am feeling sad why my life going down (not as what it should be likely in my dream.. i will look back this entry to calm myself.. to let my mind n heart understand y it happen
# & opkos i want u(the only one) to read this entry.. to inform u how my life going up and d0wn with all this kind of thing.. thing might be better if u where here form the start.. but the reality is u never border about me.. u never border to look and find ur others half..
# and also i want to let u know y saya sangat terluka dengan segala kehilangan y saya ada.. so u need to understand me.. dont ever think to left me when u already appear in front of me..
 
                           
*Sya.....+ Fara =Syafa /name orang y fara tersuke kejap tu. sory sebb terpinjm name .. hanya sementara but then it really make me try my best to score and achive my dream.. even right know when i read i`m still feel bersemangat gila nak capai semuanya walau terpaksa bermula balik! when the rith time comes i will 'give' back ur names! 



I love this song .. ALASAN UNTUK BAHAGIA.. we got 1 reason to cry but Allah give us 1000 reason to smile.