Tuesday, August 30, 2011

The Moment Of Hari raye Pertama yang??? Ok FINE ! Meriah la jugak.. T____T


yeah raye ! raye ! t___T *rase macam da ulang ayat ni dalam beberapa post di blog n fb yang lepas je.. haha.. takder ayat lain! :P


btw raye2 jugak.. memule hengat macam nak wat busy2 tapi skang rase bosan giler.. mood nak menulis pun da datang balik after hilang berhari hari  lamenya sampai blog dianak tirikan.. nak ziarah blogger lain pun tak sempat.. uhuhu.. maaf zahir batin la.. :P

so rini aka tahun ni fara rase antara raye yang paling best after 10 tahun lamenya.. it is becoz dulu*10 tahun lepas i duduk bp.. mase duduk bp every year memang wat rumah terbuke.. n everyday of every hari raye tu harus berkonvoi ramai2 dengan muke tak malunya ke rumah jiran2 yang tak dikenali hanya untuk mendapatkan duit raya 50 sen! yeah! dulu 50 sen da rase banyak.. mase tu pulak duduk kat kawasan taman perumahan... mahunya 20-30 rumah y diterjah tanpe rase malunya.. tapi itu cerita dulu.. after pindah from bp n stay kat kelantan.. umah kecik je/rumah kayu.. *mase kat bp pun tader la besar tapi cukup la ruang untuk semua.. then bilik pun just ader due. so ruang tamu diolah sedikit untuk dijadikan lagi satu bilik untuk anak2 lelaki.. then ruang tamu y dah sempit semakin sempit! memang kompem la sofa tak pernah ader kat umah ni*perabot2 yang kat umah bp semua memang sengaja ditinggalkan atas faktor tahu umah y bakal didiami kat sini mmang ta muat nak letak bende2 alah tu semua.. :)

so tahun berlalu.. after 8 year atas faktor rezeki yang Allah bagi.. ALHAMDULILLAH.. so rumah y kecik dibesarkan/ make renovation.. so tahun lepas rumah da siap tapi tak cat.../ tak der perabot.. kire tak fully siap lagi la..skang da di cat. then thanks to ALLAH jugak sebab atas rezeki die so rumah pun da berisi dengan perobot! wah ! gile kan! after 10 years.. baru punya rumah y ade kusi perabot.. haha..tapi rumah skang pun tak la fully batu.. disebabkan hanya renovate tambah ruang tamu/ dapur and satu bilik so kire rumah campur la batu n kayu! tapi itu saya tak kisah y penting... disebabkan rumah skang da besar sikit.. so skang ni .. *thun lepas wat jugak ader la wat makan2.. open house katenya.. *baru tahun lepas n tahun ni buat.. kire raye pertama da ader hidangan untuk dimakan.. kalo tahun2 sudah.. memang haram la.! pintu rumah sentiase tertutup.. lepas solat raye terus pergi serbu rumah atuk*rumah atuk depan umah fara je then after that pergi balik kampung.. raye2... pas balik then tidur je la sampai ke due tige ahri.. haha.. y datang umah hanya sedara mara jerk!

btw itu cerita thun2 suda.. that why i have said that thun ni raye agak meriah..selain dari suasana rumah yang fresh.. ahli keluarga pun bertambah.. which is husband kakak sulung I ... so dari 9 orang jadi 10.. pastuh tahun2 suda I cuti seminggu due jerk.. skang ni secara confirmya i akan stay kat umah for forever since i pun da habis stud..  after that... tahun ni terajin lebih.. so kuih raye ader about 20 +++.. gle banyak sampai rase meluat tengok.. ouh semua kuih buat.. me.. n sista buat  okeyh.. hanya 3 kuih tunjuk!

apa apapun memang for the first rase best gile raya rini nak nak tertibe semua baik hati nak bagi i duit raye.. wahahha.. tahun lepas dapat sikittttttttt jerk.. tahun ni ader gak yang hulur2 even i said tak nak.. haha.. rezeki!! :P :P.. pastuh rinipun hidangan first lakse/laksa/ laksam/ hentah ape kebenda name formal die pun guwa tak tahu so bantai jerk .. so pakat makan ramai2.. then salam2 ngan semua2.. pastuh pi serbu kampung.. umah mak2 sedara.. balik bantai makan lagi.. then tidur.. pastu lame2 rase tak best sebab aiyak!! asyik kene basuh pinggan jerk! sentap pulak rase! macam i sorang lak anak perempaun kat sini.. uhuhu.. siyes muncung sedepa dah harini.. huwahuwahuwa.. *that my weaknesss.. tak leh nak diharap lame2 sebab i menympah bangat bile kene buat semua sendiri.. uhuhu

so conlusinya raye2 ni dapat gather2 ngan semua.. best!! oh lupe semlam actually da buat da  gathering family semua.. berbuke pause kat umah atuk belah mama... hurm! sangat ramai hokey! meriah! dulu masih budak2 so balik kampung dok main2 jerk.. skang da dewase.. so duk borak itu ini mengalahkan budak2.. mak dara2 pun kecoh sekampung.. haha.. 

kire nya belah mama semua da habis raye.. kecuali one cousin tak balik .. raye kl sebab tunggu hari nak bersalin.. then belah abah.. even depan umah je tapi satu farm y kat bp tak balik.. n yang lain2 tak datang lagi.. btw raye kat kampung sehari due je taksame ngan bandar2.. apa apapun.. best la.. gather2 ngan family sekali sekalaa so sweeeeeeeeeet okeyh.. haha..

esok atau luse rase macam masak lontong kowt kat umah! insyaallah kalo jadi..sesapa y free2 singgah la umah i.. okeyh perempuan sahaja.. haha.. lelki kene dapat approval baru leh datang..wahahha... till then.. chowwwwww.. :P