saper tak der gigi...

sila angkat tangan.. hahahaha.. *sewel!!

dua tiga hari ni i buang tebiat..
yang pertama asyik terasa nak makan benda yang berkuah.. lembut .. lembik.. like bubur nasi.. mee masak lada hitam.. n juga char kue teow .. err ke kua toew basah.. hurm apa apa jerla yang penting benda yang jarang sekali dimakan la..
yang kedua.. asyik bukak laptop jerk.. dah tu log in blog lak.. huhuhuhu!! sungguh ku buang tebiat..

so alkisahnya disebabkan tak terdaya nak masak kue teow basah coz tak reti.. nak beli kat pasar malam!! pasar malam lambat lagi.. nak singgah kat fourt court.. hurm bukan i la jawabnya.. akak i pun takder nak suh dia masak.. huwaa.. i mengidam gila ni.. *ceyh.. gaya cakap macam la akak nak masakkan.. hahaha..

so rasa nak makan benda tu beralih arah ker rasa nak makan bubur nasi lak.. semalam da makan ngan azie (kawan I) kat mcd.. jj.. hari ni.. g kedai bawah..nak beli roti n aiskrim.. tapi tutup..sengal nyer kedai.. penat i pakai tudung n salin baju segalaya.. ko tutup lak ya.. huh!! touching i keyh!!

dat why.. puas berpikir.. perut dah semacam dah ni.. hahaha.. lapar seyh!! so tetiba teringat semalam waktu makan kat mcd .. kawan i tanya kenapa makan benda ni.. i cakap.. rasa nak makan.. nak masak tak reti..

n katanya cik kak tu.. senang ajer masak bubur ni..i sentap 3 saat.. psst!! kawan i tu tak reti masak auu.. so musykil sekejap.. hahahaha.. *mampus pasni kena lempang ngan dia.. 

so masa terpikir2 nak makan apa tu.. i pun teringat la kata kata dia tu.. yang masak bubur nasi senang jerk.. so i pun "azie tak pandai masak.. kalo dia cakap senang.. that mean senang la tu" hahaha.. dengan yakinnya cakap kat diri sendiri.. terus pg dapur.. basuh beras.. letak atas api.. tapi tapi.. 20 min kemudian.. kenapa nasi tu cam keras jerk.. hua hua hua.. senang apa.. kang dah.. masuk dalam tong sampah nasi tu.. har3... teruk la i nih..

tapi punya la teringin.. mengidam mengalahkan mengandung anak sulung.. hahaha.. so  i try lagi sekali.. masuk beras tak sampai setengah cup pun.. then air hampir setengah periuk.. bila kering jerk i masukkan lagi.. haila.. berulang kali la masukkan air.. ada rasa nak give up sekejap tengok nasi yang tak macam nasi air tu.. tapi.. tapi... at last .. i jam kemudian.. ia menjadi.. huhuhu.. i`m hapy.. lalalala.. bangga sekejap..

so dengan bangganya goreng ikan bilis n bawah merah.. untuk tambah perisa.. n siyes sedap sedap sedap.. hahahaha... perasan dowh... eii.. tapi siyes i teruja.. pertama.. tak sangka i berjaya masak bubur nasi tu.. kedua.. best jugak yer jadi perempuan ni.. laki mana reti masak.. haish.. tak yah tipu la korang.. masak maggi leh la.. hahaha..

so alkisahnya tertiba terberangan.. orang kalo sakit kan suka makan nasi air.. nasi bubur ni.. so i terpikir.. i now dah berjaya masak benda ni.. jadi takder hal la bagi i kan..

tapi cuba pikir if kita sakit teramat.. n teramat nak makan benda tu.. so how??

nak pergi cakap kat your mum .. maunya your mum kata .. ko ni buang tebiat apa.,. tua2 nak makan nasi lembik lagi.. hahaaha... kejam!!! tapi dulu i pernah tengok my mum masak ntuk akak i.. so i think kalo anak mintak kat parent they all tak derk hal la.. lain la kalo your mum tu super duper busy..

erh erh back to da topic... i cakap tadi guys tak reti masak kan?? mesti tak best kan.. nak makan kena tunggu mak masak.. tak pun.. kalo kahwin.. bini yang kena masak.. eii.. jahatla korang.. tak kesian  ke kat your wife tu.. dahla balik kerja penat.. pastu kena masak lak.. huhuhu.. nak amik orang gaji?? boleyh ker :P:P:P..

kalo kaya leh la amik orang gaji.. tapi still tak best kan..
i dulu masa kecik selalu berangan.. kan best kalo ada orang gaji.. tak yah buat apa apa .. paling tidak..

"BIK!!!! NAK MAKAN AYAM PEDAS!! MALAM NI MASAK OK!!

"MAKCIK!! ANGKAT KAIN.. hujan!!!.. 

ish ish ish.. kejam nyer.. n malasnya i.. lalalala..
bila da besar sikit.. dah ala ala dewasa ni..
ouh ya.. i ni jarang masuk dapur sebenarnya..
pada i.. kalau dah ada yang ngah masak kat dapur.. tak pun.. macam contoh akak i dah ada kat dapur tolong my mum masak.. so why should i masuk dapur gak??? (tanya sambil angkat kening)
so dat why la.. i jarang masuk dapur.. kadang2 kalo my mum sorang2 pun i tak g dapur jugak... hahahaha.. kalo nak tahu.. kerja i kat kampung .. tidur! main game! kacau adik! baca novel.. n melangok depan tv.. ish2... tak baik!
so alkisahnya.. my mum n my dad selalu cakap.. abah la yang selalu geleng kepala tiap kali tengok i masuk dapur..
sebabnya..
kalau masak daging/ayam/ikan goreng..
nanti i akan cakap/tanya kat my parent "ma/abah.. garam ni banyak mana nak taruk" (sambil bawak bekas garam ngan sudu.. ouh my mum teror dia tak yah tengok berapa banyak lauk .. agak2 jerk.. so dat why i bawak bekas garam jerk..)
kalau masak  nasi "air ni dah cukup ker" (sambil bawak periuk nasi yang dah ada nasi ngan air ker ruang tamu.. suh tengok..)

n jawapan yang akan diterima
"banyak ni!!"
I pun buang la airnya .. pergi balik tanya..
"sikit sangat!!"
ceys ceys ceys.. mula la muka berkerut seribu..hahahaha

kalau suh masak benda lain
err.. dengan segeranya i garu kepala.. mana reti!! hehehe..
so for the conclusionnya .. mereka mereka selalu la cakap.. "macam mana nak kahwin ni.. masak pun tak reti!!"
n i dengan banga banganya cakap.. "orang gaji kan ada" *bajet kahwin ngan orang kaya ar ni.. erh erh kahwin.. hahaha..

tapi tu la.. da besar ni.. i mula terpikir.. orang gaji?? orang gaji masak?? kahwin? orang gaji masak.. then husband kita makan.. dalam erti kata lain.. husband kita makan air tangan orang gaji!!not her wife atau bahasa lembut air tangan isteri..  what the hell!! hahahaha... nanti kang dia terpikat ngan orang gaji tu macam mana.. huwaa.. maka menangis tak berlagu la korang kan???

tapi still dalam kepala NAK JUGAK ORANG GAJI!! tak bagi orang gaji I TAK NAK KAHWIN.. tak mau la i jadi hamba u.. ouh please.. berlagak gila!! so mula pikir pikir.. nak orang gaji..
tapi tak nak bagi dia masak.. masak sendiri jerk..
kemas rumah .. aka kemas semua bilik dalam rumah.. erh erh.. apa kehal nak masuk dalam bilik i..
tak leh tak leh.. PRIVATE!!so kemas bilik pun buat sendiri..orang gaji tak yah buat.. setakat lipat cadar ... what the hal.. kacang jerk.. tak yah lipat pun takper.. sebab setiap hari guna kan.. hahahah (ini memmg alasan y i bg kat my mum kalo dia marah sebab i tak lipat selimut)
so .. ruang tamu jerk la dia kena kemas..
tapi da alang2 i kemas sendiri.. baik la i buat semua.. jadi skang ni..
orang gaji i tak yah masak..
tak yah kemas rumah..
so apa kerja yang i nak bagi kat dia ..
basuh baju la.. sebab i memang malas yang amat bab basuh baju ngan jemur2 baju ni..
tapi baju tu kita yang pakai.. takkan nak suh dia kowt.. ouh ouh.. tak baik.. tak sopan!!
so dengan segeranya.. i REJECT semua orang gaji!!
i akan buat semua tu sendiri okeyh..
settle *lega bakal husband i kan.. tak yah pikir duit nak hire orang gaji.. ahahahaha...*tapi kira duit tu bagi untuk i shopping la kan.. :P:P:P

so back to story.. apa i cakap tadi.. laki tak reti masak..
ouh ya.. cuba korang bayangkan.. kalo korang sakit.. ok ni in case dah kahwin la erh..
nak manja2 ngan parent..dah tua .. tak layak..
so kena la tunjuk situation like orang y da khwin.. muahahaha

pada i .. i tak mau la husband i reti masak.. haish.. tak yah susah2.. i boleh masak.. tak reti pun jangan risau.. setelah dibrainswash oleh my dady ngan mumy.. i da dacide.. i akan belajar masak nanti.. hahaha.. (kalo tak reti jugak.. tak per.. u kan banyak duit.. hari2 kita makan kedai.. i tak kisah.. boleh kuar hari2.. ala ala romantic gitu.. setiap hari kuar.. hahahaha.. *sengal )
tapi.. pada i eventhought tak reti masak pun..
at least guys2 ni  reti masak nasi bubur ni pun dah ok..*i pun you reti masak ni pun dah ok.. lagi pun yer la kan.. i bukan nak kahwin ngan tukang masak.. :p
sebab kalau wife sakit.. atau dalam erti kata lain.. i rujuk diri i sendiri la yerk..
kalo i sakit..
n dia masak untuk i..
ya ALLAH.. terharu sangat.. rasa HEAVEN lah!!

ini cuba bayangkan..  (ok y ni u all bayang kan diri sendiri.. bukan i okeyh.. hei.. i tak kahwin lagi la!!)
bila sakit.. tertiba terasa nak makan sesuatu..
ala perempuan.. mengidam tu bila2 masa jerk boleh.. time demam pun lagi la.. kalah anak kecik.. i pun sama.. mengaku.. kawan i.. kalo demam.. kerjanya nak makan buat sunkist jerk tau!! mengidam!! huhuhu.. *kalo i mengidam nak makan buat epal yang dipetik betul2 dari pokoknya .. boleyh??? heeheheheh.. kena terbang ker oversea la gamaknya
so alkisahnya.. kata la tak larat sangat nak makan.. mana mana pun konon2nya .. makan la nasi yang lembik ni.. nasi air ker.. kalo dia tak reti masak..
so how???
mesti rasa nak menangis.. time2 tu jugak nak mengamuk!! hahahaha.. paling kurang pun bila dia cakap ngan u
"dah ok ker.. awak nak makan apa apa ker.."
"tak perlah.. tak selera" (demam la katakan)
"takperlah.. nanti abang beli bubur untuk awak erh"

erh erh.. wait ABANG??  tiba2 rasa nak muntah.. hahahaha *ini i cakap betul.. rasa kelakar jerk.. hahahaha..
btw panggil awak jerk kat bini.. tak romantic nyer.. hahahaha.. 

ok kita tukar la.. cuba gambarkan suami isteri di zaman moden.. dah tak guna.. abang abang ni.. guna I and U jerk.. heeheheheh..
so dialogue dia akan berbunyi begini .. if dia risau kita tak selera nak makan..

"takperlah.. nanti i pergi beli bubur kat pasar malam.. nanti u makan tau" *kalo i di tempat wife ni.. i akan jeling laki tu.. beli kat pasar malam jerk??? masak la cik abang oiii.. :p

ok ini lak situasi bila husband tu yang tak alert akan wife dia

wife :- "i rasa macam nak makan something la.. bla bla bla.."
husband:- " makan apa.." *muka bercakap sambil lewa jerk!!

cuba si wife tu cakap.. chicken poridge.. n si husband dengan selambanya membalas "nanti la.. lusa ada pasar kan.. nanti i beli.. tu pun kalo i balik kerja awal.. traffic jam lagi time balik kerja.. malas i nak singgah..u pun satu... makan nasi sudah"

huwaaaa.... *nak menangis nyer kalau betul kan..

so begitu la situasinya ya puan puan tuan2.. jadi apa lagi.. guys .. pergi la belajar memasak.. ahhahaha.. dapat pahala u alll menyenangkan hati isteri.. hak3.. *cakap gaya macam orang dah kahwin jerk!!

btw.. abah i reti masak.. paling dia reti maggi.. hahahaa.. erh erh.. i ni nak perli ker puji.. hahahaha.. puji la.. my dady reti masak ok.. n siyes maggi my dady paling best dalam dunia.. i pun tak reti okey..

tiba tiba teringat.. hari tu.. dah pukul 12 malam tak silap.. ouh masa raya hari tu ni.. dua tiga hari sebelum raya..
my mum ngah menjahit baju kat ruang tamu num 2... i lak ngan mengadap komputer dalam bilik..
adik2 ngah tengok tv ngan abah kat ruang tamu..
tiba tiba mak cakap.. "lapar la malam malam ni.. makan maggi ni sedap jugak"
i pun cakap la dari bilik .. melaung " sedap sedap.. nak jugak"
adik.. sambil terkinja2."nak jugak"
tiba tiba abah menyampuk  " kakcik!! g masak maggi"
berkerut dahi i .. i ?? " laaa.. abah la yang masak..mana reti masak maggi!!"
mak menyampuk "abah selalunya masak maggi paling sedap" * ceyh.. puji tu.. hahahaha..
i pun " a`ah.. abah masak maggi paling sedap.. bla bla bla" *ayat bodek
n .. last last.. you know what.. abah i yang masak.. hahahaha.. erh lawak ker!! tak lawak tapi.. pada i situasi masa tu sungguh lucu.. meriah sangat.. so malam tu.. di tengah2 malam buta.. berpesta maggi la kita orang.. hurm.. i suka moment2 begini dalam keluarga i.. heee.. *ayat sedih lak..

btw tajuk entri tu??? saper takder gigi angkat tangan sebab i nak bagi rasa makan bubur nasi.. kan i masak bubur  .. itu jerk.. heee.. 

ouh ouh i harus out.. dah nak magrib!! malam ni study tax yer cik FARA.. ingat ingat ingat!! jangan asyik berangan jer kerja.. exam okeyh.. erh..minggu depan balik kampung... ouh i like!!

p/s:- hati saya bahagia bila dapat buat sesuatu yang tak pernah i buat.. n also bahagia kalau la anganan menjadi kenyataan.. tapi hakikat.. mana la ada husband/lelaki yang sebaik itu... hahahaha.. mimpi pun ok jugak.. :p

Popular Posts