Cinta itu memberikan kita kekuatan bukan menghinakan diri..

mood:- jiwang
perasaan:- huru hara but quiet ok la.. hahahaha
soundtrack:- Ternyata kamu / Pelengkap hidupku (Eren feat Romi) / Tak seindah malam kelmarin


"CINTA BUKAN MENGAJAR KITA LEMAH TETAPI MEMBANGKITKAN KEKUATAN. CINTA BUKAN MENGAJAR KITA MENGHINAKAN DIRI, TETAPI MENGHEMBUSKAN SEMANGAT" ~~~ HAMKA

yes.. ni la original quote yang i nak bagtau actually. tajuk diatas tu cuma conclusionnya jer. ye ar.. kang i tulis tajuk panjang gilew kang terteleng2 pulak korang nak membaca tajuknya.. hahahaha.. *gelak jahat..

urm.. actually i just back.. from take final law.. alhamdulillah i dapat jawab.. semua .. n suprise.. i tak cukup masa.. n ada fact and case i tak sempat nak hurai.. huhuhu.. panjang sangat i menulis sampai masa three hours tak cukup.. ganas sungguh i.. hahaha.. apa apa pun thanks to GODness coz tenangkan hati n lapangkan pemikiran i supaya i dapat jawab semuanya.. so now semua da setlle.. all teori exam dah abis.. tinggal tax.. dua hari lagi n maf ahad nanti.. hurm..insyaallah malam ni i start struggle balik for both.. insyallah.. i mampu ketchup semua selagi diizinkan TUHAN..

now bact to da topic.. actually i malas nak cakap pasal cinta2 ni.. yerlah i bukannya percaya benda semua ni pun.. hohoho * pengakuan iklas.. tapi disebabkan ada something that cross on my mind now.. and i think i should luahkan semuanya supaya i lebih tenang so dengan rela hatinya i log in blog.. heee...

actually begini...
semalam.. i got mesej from my friend..
namanya tak usahlah diberitahu..
dipendekkan criter dia ada prob skang ni.. with her bf.. dia tak tau nak luah pada saper.. kita orang acttually kawan sekolah dulu.. now i di putrajaya.. n dia di kampung lah.. tm.. lama juga kita orang tak contact..so terkejut jugak la i kan...
tapi y i nak story ni now bukan pasal persahabatan kami..
tapi pasal story of love ni la...
dipendekkan citer lagi.. dia mintak advise i..
n i seperti biasa la.. kalau orang mintak advise i pasal pakwe2 ni..
conclusionnya satu jer ayat i TINGGAL!! aka putus! senang citer..
heee.. jahat kan i.. tapi yer la.. i paling benci lelaki yang sakitkan hati perempuan.. kawan ker adik beradik i ker.. atas alasan apa pun.. kalo conclusion citer dia tak menghargai diorang (mereka mereka ni) harus i suruh TINGGAL!! .. i benci i benci and benci guys yang tak reti menghargai perempuan.. korang sengal.. huh!! i emo!!

ok so tutup citer.. erh tak tutup lagi.. advise punya advise.. last mesej yang i sent pada kawan i adalah

" just remember one word.. cinta memberi kita kekuatan bukan menghinakan diri.. kalau rasa dia tak hargai kita.. just leave him.. mungkin ada yang lebih baik"

actually quote ni.. melekat dalam kepala i sejak kali pertama i baca.. ouh i baca dalam novel PERCAYA ADA CINTA..  *promote jap novel ni.. hero nya hensem.. sweet.. i like.. hahahaha
well..i pun sebenarnya terkejut dengan diri sendiri.. tak sangka i boleh cakap macam ni pada kawan i.. hei hei.. of course la i tak percaya i mampu bagi nasihat macm tu yer la.. sebab i sendiri pun takder pengalaman.. bercinta cintun segala ni.. bukan i la jawabnya.. tapi satu y amat menyentuh hati dan fikiran .. chewah..
bila dia mintak advise i semalam.. tiba tiba i teringat my other friend..
i ni kira kategori matang n penasihat n pendengar yang bagus jugak la kan.. sebab ramai kawan2 yang citer prob they all pada i.. heee.. tapi tu la.. kalo dah diorang citer pada i.. kalau bab bab bf tak memahami .... i boleh tolerate lagi la.. i akan cakap.. slow talk..
tapi kalo i dengar yang that bf tinggikan suara atau samapi ketahap naik tangan.. i akan cakap satu jerk pada they all.. TINGGAL!!

tapi semalam tiba tiba i terpikir.. i ni sebenarnya tak adil.. yerlah.. i as perempuan.. and sebagai kawan kepada perempuan juga.. pusing kiri kanan pun i takkan salahkan perempuan.. i akan letak 100% kesalahan pada lelaki.. FULSTOP! so kadang2 i rasa macam i ni jahat!! senang senang jer suruh pasangan tu BERPISAH!! hei ingat senang ker.. ini soal perasaan n hati okeys..

but yer la.. habis nak buat macam mana kan..
hurm.. so semalam i terpikir.. bila kita sayangkan seseorang.. mesti payah nak tinggal kan..
tapi bila dia tak hargai kita.. why should us terus bertahan!! nonsense..
yer i akui bukan mudah nak tinggalkan "seseorang tu"..
kadang kadang i cakap pada diri.. kawan2 i ni.. tak mampu berfikir secara waras.. dah diorang tak hargai kita.. kenapa la nak bertahan jugak.. bertahun tahun kita survey cuba membahagiakan diri sendiri.. n berharap kedatangan dia tu mampu membahagiakan kita.. but at last.. hancur!! hidup hancur hanya sebab diorang.. sungguh kejam..

based on quote..
i always said taht i takkan sesekali hinakan diri i sendiri dengan mengharap atau bertahan dengan "cinta" yang macam tu.. so if i kat tempat diorang.. i memang akan tinggal kan semua tu..
n yes i have do it..
sakit .. kecewa.. lumrah la kan..
kadang2 i rasa i ni hipokrit..
i cakap pada orang cinta bagi kekuatan bukan menghinakan diri..
tapi i.. sampai hari ni.. secara tidak langsung menghinakan diri sendiri sebab terperangkan ngan masa silam..
jujur.. i hate all guys you know.. i hate all..
tapi sesekali i fikir i tak adil menghukum semua orang hanya kerana dia..
cukup la kalau i hukum dia sorang..
cukupla kalau i sumpah dia.. yang dia takkan bahagia seumur hidup dia..
cukup la.. kalau i doakan dia.. dia akan menyesal dengan apa yang dia buat..
cukup la kalau i tengok dia.. menderita seumur hidup sebab ditinggalkan orang yang dia cintai..
biar dia tahu rasa..
sakitnya hati bila dihianati..
biar dia tahu rasa macam mana nak menghargai perempuan..
tapi..
sesekali i fikir...
berdendam dengan dia.. hanya akan membuatkan i mengingati dia setiap masa..
kalau i sentisa fikir macam mana caranya nak balas rasa tu.. itu hanya akan membuatkan i sentiasa ingatkan dia..
for the conclusionnya its mean that i sebenarnya menghambakan diri i pada dia kan..
i sebenarnya tewas dengan dia kan..
yer la.. dia kat sana bahagia..
sedang kita kat sini fikir bagai nak rak macam mana nak hancurkan hidup dia..
huhuhuhu... jahatnya i..
erh erh..stop stop i tak wat macam tu ok..
perasaan mahu "membalas" tu cuma akan muncul bila i tengok kawan2  i "hancur" bila bercinta...
tapi bila pikir2 balik.. bila akal i waras.. i akan cepat cepat beriftifar.. menyesal dengan kelancangan pemikiran.. yer la APA HAK I SEBAGAI MANUSIA UNTUK HUKUM ATAU MENDOAKAN YANG TIDAK BAIK PADA ORANG.. noo.. i tak der hak tu... ALLAH tak pernah bagi hamba dia HAK sebesar itu.. YA ALLAH berdosanya i.. korang jangan ikut apa yang i buat k...

hurm.. i benci dengan diri sendiri.. bila i tak mampu keluar dari masa silam..
i akui bukan mudah nak lupakan orang y kita sayang..
apatah lagi orang tu pernah bahagiakan kita..
walaupun hanya satu saat..
tapi apa apa pun.. just remmember one words.. 
kita sejak dari kecik hingga dah dewasa sekarang..
cuba sedaya upaya untuk berjaya.. bahagiakan diri sendiri..
so apa hak dia.. datang dalam hidup kita .. hancurkan kita..
no.. dia takder hak..
so for the conclusionnya.. just remember one word.. "CINTA MEMBERIKAN KITA KEKUATAN BUKAN MENGHINAKAN DIRI.. kalau betul dia tak mampu hargai kita.. so just leave him.. maybe ada yang terbaik" betul tak..

wah.. dengan bangga bangganya i cakap.. i lepaskan dia.. n i doakan dia bahagia.. jauh disudut hati i tahu takder siapa yang salah dalam hal kita.. bukan awak... mungkin hanya saya.. insyaallah takder dendam dalam hati... btw sayang tak bererti cinta.. ya i akui sayang tu masih ada.. tapi i tak cintakan dia.. tak akan..*so korang jangan wat conclusion yang i ni putus cinta okeyh.. :-)

ouh ya.. lupa.. that quote dah jadi prinsip i sekarang ni..
satu lagi prinsip yang i pegang..

"CINTA memang wujud.. tapi tak semua akan mampu merasai apa itu CINTA.. hanya mereka yang bertuah jer yang akan tahu apa erti "CINTA"..  mereka y kerap kali jatuh CINTA takkan mampu rasa apa itu "CINTA" yang sebenarnya coz yerla dah berpuluh2 kali merasai perasaan yang sama.. so ada beza ker?? macam mana kita nak tahu yang itu CINTA.. n mereka yang tak pernah bercinta pun tak mampu rasa apa itu "CINTA".. CINTA cuma akan muncul mungkin disaat pertama kali dalam hidup atau kedua atau ketiga kalinya.. not more that dat.. so eventhought ditakdirkan dalam my life i tak mampu untuk mencintai sesiapa atau dicintai sesiapa.. i tak kisah.. sebab i tahu ALLAH sentiasa ada untuk i.. and i also ada my family.. kasih sayang they all takkan pernah mati kan.. itu pun dah cukup.. terlalu cukup pada i..

done!!

p/s:- semenjak masuk umur 20 ni.. makin berbunga2 lak perasan i ni kan.. hurm.. tapi kalau cinta tu bukan untuk semua.. kenapa rasa toward "kamu" tu ada ya... kalau betul itu cuma khayalan kenapa rasa tu tak mampu i tinggalkan.. kalau betul ia wujud.. soalnya mana?? .. hurm...misteri nusantara.. biar masa yang menentukan.. .*sukar nak diterangkan pada semua.. tapi i tak gila n berangan ok.. jangan rsau.. hahaha..

p/s: ouh dia di masa silam dengan "dia" dekat p/s note tu and lagu lagu y i tujukan atau citer2 selama ni adalah orang y berbeza ok..  "dia" masa silam.. dah lama saya tinggalkan.. "dia" yang ini.. adalah .. adalah.. adalah.. entah!! fulstop!! :P

Popular Posts