kembali Pulang dari Berhari Raya ..


ouh i ngah emo ni... sila jangan tanya n tegur kenapa gambar bukan gambar berbaju raya ok.. (T_t)

ok actually cuti i da mau habis.. ouh tidak.. malasnya , beratnya , menyampahnya n semuanya la.. untuk kembali ke putrajaya, kelas apatah lagi.. tapi harus la kan.. ko gila tak nak masuk kelas.. nak kena tendang dari kampus.. yang secara directlynya akan membuatkan diri turut ditendang dari rumah!(dulu my parent da cakap if nak belajar sampai kemana n sampai bila2 pun insyallah mereka boleh support, kalau tak mau belajar sila2 la sara diri sendiri.. takndaknya dia menyara anak yang tak berguna cam tu..) muahaha.. mereka kejam.. lalala.. i gurau lah..

btw hari tu i balik ke tm 5hb right.. i balik sini 16 hb dihantar oleh my dady , mumy, tierah n makim ..kesian isha tak dapat ikut.. btw masa nak bertolak balik ke sini rasanya dalam hati lama gila i cuti.. but bila sampai putra.. ya Allah .. sumpah i rasa baru dua tiga hari cuti dah nak kena balik sini balik..mencik!  haish dasar tidak bersyukur sungguh..

btw raya di kampung amat2 menyeronokkan.. kira ok la evethought tak terasa mana suasana raya tu (bercakap sambil2 angkat kening coz memerli mereka2 yang tak derk kampung/tak blik kampung..muahaha.. gila berlagak + kejam).. eventhought takder baju raya.. huhuhu.. sengal~~ actually my mum dah jahit satu untuk i (kain yang i beli lama dulu) but entah hangin malas mana yang datang so malas gila la i nak menyembat baju tu.. huhuhu.. selalunya memang semua baju i , i akan sembat(sembat tu apa erk?? korang paham tak.. hahha .. i tak tahu u all panggil apa.. tapi yang jahit kecik2 kat hujung tangan baju n badan baju tu.. itu la yang i maksudkan) sendiri.. senang jer tu.. but because of malas gilew nak pegang jarum so rela i pakai baju lama.. erh tak la lama pun coz baju tu tak pernah pakai kat kampung lagi (buat masa bukak sem baru hari tu).. but malang sekali, untuk tambah perencah cerita, tudung yang dipakai di pagi raya pun tak nak jadi (mungkin muka mogok sebab tak der baju raya baru dat why tudung tak jadi).. so i mogok jugak la raya pertama tak mau amik gambar.. so dat why tida pict bersama baju raya aka baju kurung.


tapi .. tapi kan..i malas bab menjahit baju ni jerk.. but rajinla jugak buat buat kuih ni.. heee.. masa balik ritu sempat i buat 3 biskut.. conflakes madu, almond london yang tak berapa nak london sebab dia nyer coklat tak keras ar.. ceys.. memalukan i jerk.. n last tart nenas.. selain dari tu sempat la jugak ..(bukan sempat but mmng tugas ) mengemop lantai, mengelap segala cermin dan mengemaskan rumah.. n fyi also after balik tu .. esoknya i g shopping with my family. shopping segala barang2 termasuk untuk buat kuih tu la.. juga shopping baju2 raya untuk adik2 i. n beli beberapa barang rumah termasuk langsir. hah saper yang g rumah i.. sila alert.. i yang beli tu.. muahhaha.. publisity murahan betul...btw  tung tang tung tang habis la almost rm400 .. wah heaven betul family n mostly adik2 i raya kali ni erk.. coz before balik ritu i abis almost rm 200 beli barang diorang jugak.. so + - x banyak jugak tu kan from i jerk.. (yang parent n akak nyer contribution tak masuk lagi).. hish sungguh mereka borus.. n .. sungguh ku terasa kaya.. hahaha padahal semua tu guna duit mara yang i dapat .. heee.. (penyalahgunaan wang .. btw sekali sekala.. hahaha)

so raya pertama.. buat kedua kalinya.. KEDUA ok. i pergi sembahyang raya aidilfitri (bfre this ta pernah)..sukew! walaupun tak pasti i sembahyang raya tu da betul ke tak.. hahaha. ini kerana malam raya tu baru i belajar cara2 untuk sembahyang raya(situasi yang sama berlaku setiap kali nak solat raya.. ngeh3).. after solat balik ke rumah balik(nak  beraya rumah grandparent yang mana letaknya adalah di depan rumah i juga.. hee) .. kat rumah i raya pertama tak buat apa apa pun.. itupun raya pertama hampir jer tak terasa .. nak buat cam mana .. masa kul 7 lebih tu.. kebanyakan orang masih tidur (atas sebab2 tertentu after solat subuh diorang tidur balik).. i pun baring2 juga.. dah takder yang bangun.. so i pun tak der semangat la kan.. tapi bila difikirkan balik "raya ni.. raya!!" so dengan segeranya i g ruang tamu dan pasang tv.. bukak volume takbir kuat2.. nak suh mereka semua sedar plus mahu membangkitkan suasana raya.. hahaha.. *jahat..

 kat rumah nenek we all  makan lontong.. sungguhsedap.. heaven! mak su(mak sedara) i nyer lontong memang best.. memang banyak la i makan .. hahaha.. da kata sekali setahun.. hee.. after that kita orang bertolak balik kekampung belah  my mum lak.. yang terletak selang tiga buah kampung jer kowt (3km jerk.. sungguhhhh jauh kan??).. bermula rumah ayah sedara(nenek i tinggal ngan mereka) .. makan mee .. err mee.. hah mee kari .. baru ingat.. pun sodap.. hahaha.. pastu g rumah dua lagi mak sedara tapi tak makan apa apa pun.. sesungguhnya diriku suda terlalu kenyang.. .. after makan makan.. balik rumah .. n tidur.. bangun2 jer da petang( 6.30 ptng) .. kuar bilik tengok.. waa ramainya tetamu.. sedara sedara datang beraya rupanya..

raya kedua kami balik kampung balik coz my nenek dia ada buat kenduri .. korban sekor lembu.. sempena?? entah!! tapi ada la yang dia niat dat why sampai tumbangkan sekor lembu tu.. hmm.. best la.. kami kami remaja ni suma tengok jerk.. coz da ramai gila orang kampung yang datang menolong.. look like meriah la coz for the first i ingatkan just family2 jerk yang terlibat sekali pergi sana tengok.. siap berkhemah bagai.. wah heaven betul.. tapi sayang seribu kali sayang .. dah namanya korban lembu.. so semua lauk pauk berunsurkan daging2 lembu jerk.. hak3.. no ayam ok.. sedih disitu.. pastu da kata ada khemah jadi kami2 ni pun berangan nak makan bawah khemah.. tapi tak sempat nak serbu khemah tu coz asyik penuh ngan tetamu jerk memangjang.. sedih juga disitu.. hee..apa apa pun memang agak meriah.. saya suka !!

 rumah cousin with mimi(cousin) n makim (youngest bro)

dalam kul 3 kami balik.. btw bcoz of tak cukup bergambar disana balik rumah kami sambung balik.. (0^o)

 with youngest sist (tierah) kat anjung rumah

 with makim(youngest bro), jimi (cousin) n tierah

 bergambar kat belakang rumah

raya ketiga.. rumah i lak yang buat rumah terbuka.. yippi yippi.. hahahaha.. gile excited .. ini kerana first kami beraya dirumah baru.. even rumahnya tak sempurna siap lagi (kalo perasan kat gambar tu.. cat pun still in progress) .. hahaha..  second.. rumah kami sudah lama tidak terbuka.. rasa rasanya sejak my family pindah ke sini, dari 10 tahun tu tak smpai lima kali la kowt buat rumah terbuka.. btw nak kata terbuka tu tidak ler sangat but buat makan2 la.. dat day my mum masak nasi beriani. hmm.. sedap.. asyik makan jerk i.. tiga kali!! last sekali hampir kat kul 12 malam.. ish2.. pasti pakar diet mgeleng2 dengan laju tanda tidak setuju sebab makan lewat malam.. muahahaha.. so mari kita berpose untuk pict hari raya ketiga..

with adik ..makim n isha
with makim.. hee.. iqmal hakim actually namanya..

btw raya ketiga tu kan 12hb right.. my besday 13 hb kan? so dengan muka tak malunya i sponsor diri sendiri untuk beli kek sebab nak menyibuk sekali di majlis rumah terbuka tu.. hehehe.. btw pasal besday i lenkali kita cerita.. ok!! korang tengok gambar jerk dulu.. hak3..


hari raya ke empat merupakan hari ngeri pada i becoz of i dipaksa ker MAJLIS HARI RAYA DAN PELANCARAN PERMATA kat x dewan sekolah i (smktm 1) oleh my parent.. sorang seyh! hangin i tau.. huhuhu.. actually PERMATA = PERSATUAN MAHASISWA TANAH MERAH .. tu baru jerk buat untuk budak2 yang belajar kat ipt.. yang mana mereka mereka adalah orang tm, kelantan.. dilancarkan oleh Dato Iqmal.. actually i tak nak g pertamanya sebab sorang dah tu my mum kata budak pelajar jerk yang leh g so tak berteman la i.. pastu yang kedua mahasiswa tm, haih konpem ramai orang n konpem ramai yang i x kenal.. huwaa. tapi pergi jerk la.. sal PERMATA ni insyaallah next time i citer..

hari hari yang lain berlangsung seperti biasa.. makan tidur tengok tv main game.. itu jerlaa kerja i..
btw nak cakap sal duit raya lak.. hee.. i dapat sikit jerk.. of course la.. da tua kan.. hahaha.. but becoz of i teruja tengok adik2 i yang teruja bila dapat duit raya i pun bgila pada they all sorang sorang RM 1.20 hahaha.. mengapa harus ada 20 sen .. n mengapa sehinggit jerk?? sebab i kedekut.. lalala.. i saja jerk bagi.. nak gurau2 ngan they all.. sesungguhnya i da pokai coz da banyak shopping.. yang budak kecik3 tu pasti la tak terasa terkejut.. singgit pun amik jerk but adik i yang form five kasihan lak i tengok.. haha.. mana taknya singgit jerk i bagi raya ni.. walhal raya lepas i bagi rm 50(time ni kaya)... gila jauh beza.. hahaha.. but before balik sini i bagi balik duit raya pada isha n dia rm 10 sorang.. cukuplah tu right..

so know masa i tulis ni .. actually my family baru jerr bertolak balik.. haila i bosan la ni.. i tak suka duk sini .. bosan..huwaaa... sabar Fara sabar.. tahun depan last.. pasni merdeka.. yuhuuu..

done!!


p/s:- asyik makan tidur jer kerjanya kat sana.. balik sini timbang2 berat badan dah naik banyak giler.. huwaa..  menyampah!!

Popular Posts