Thursday, August 26, 2010

Terbagi ajaran sesat tanpa sengaja



hee~~ tadi masa i balik dari kampus jumpa one foreigner ni.. tak tau la dari us ker america ker or whatsoever.. yang pasti dia orang putih (ceys.. mentang2 dia putih dari i .. orang panggil dia orang putih.. i ni yang tak berapa putih ni mengapakah tidak dipangil "orang yang tidak berapa putih?? kecik hati i.. huhuhu...) erh erh.. ke kami kami orang kampung jer yang panggil dia orang putih.. korang panggil dia orang susu soya english erh?ker mat salleh??  huh!! budget la korang.. hahaha..

so alkisahnya tadi masa dalam bus.. naik la mat salleh ni.. katanya uncle ni dia nak pergi  @#@HG#!@%$# (reason tulis cam ni?? sy pun tak berapa dengar dia nak p mana) .. dan kata katanya itu membuatkan driver bas tu agak blur...
dalam hati i "mamat ni mesti tak paham orang ni speaking.. muahaha..tergelak sekejap i.. (siap sembunyi muka lagi sambil ketawa padahal dalam hati rasa nak gelak terguling guling dah.. hehehe) .. dua tiga kali la jugak mat salleh ni cakap ngan driver tu.. sambil2 tu sekejap2 tengok muka i (nak tanya i la tu tapi segan .. hahaha)..

sesaat dua saat berlalu.. uncle ni pun pandang i (alamak !!).. dia kata la nak pergi #@^%@^@.. n terkebil kebil la mataku.. kerna tidak memahami.. ceys!! tadi berlagak sangat kan.. hah hambik ko!!

but i ask dia balik "where do you want to go"  (ngeh3.. speaking seyh)

jawabnya "minister prime education" cengitu la telinga i dengar.. so dengan konfidennya i pun hampir separuh terjerit (nasib baik hanya ada kami bertiga plus seorang penumpang yang nun duk di belakang.. kalo tak malu jer.. terover excited!) cakap "jabatan perdana menteri, presint dua!!" erk?? selepas meluahkan isi hati kata kata.. mula terfikir balik.. betul ke.. so i tanya dia balik.. n sahih.. mat salleh tu sebut (yang telinga i dengar la) "minister prime education" then i pun.. Oooooo yer la kowt.. (sambil tersenyum tersipu sipu..) kerana sesungguhnya i takpaham bahasanya!! slang bi dia tu terlalu pekat.. dat why sempat i cakap kat abang driver tu yang "eerr  saya tak paham..sama ada jabatan perdana menteri atau kementerian pelajaran Malaysia..  "
huhuhu..

tapi demi mendengarkan jawapan i yang ala ala da conpem jerk betul uncle tu pun naik jer la bas 101 yang sama ngan i  tu.. abang driver tu pun even still blur but nampaknya suda menerima ngan redha betapa uncle tu still akan menjadi penumpangnya dan dia harus bawak kemana mat salleh tu nak pergi even tak tahu hala tuju mamat tu.. haisshh!! menangung risiko tul la abang tu...

so kami menuskan perjalanan dengan berhemahnya.. then dalam perjalanan tu fara tertengok ler signboard dalam bas yang tulis -101 ALAMANDA- apakah mengapakah?? jikalau betul tempat yang mahu dituju oleh mat salleh tu adalah jabatan2 kerajaan.. kenapa naik bas ni?? haish.. muka da pucat gila da ni.. kang salah naya mamat tu..

nak menambahkan resepi cerita.. bila sampai my apartment..i pun turun la dari bas.. then masa turun ni.. i pun terpandang kat dalam bas n terpandang la uncle tu.. n kamu tahu dia buat apa.. dia angkat tangan.. tanda hormat a.k.a terima kasih ler gamaknya.. huwaa... mau menangis.. terasa bersalah pula.. sebab fara kompem salah bg info tadi.. makan langsat (err dia reti makan ker)la gamaknya mat salleh tu hari ni.. mencanak cari tempat yang ingin dituju.. huhuhu.. maafkan kan diriku ini kerna telah terbagi ajaran sesat tanpa sengaja.. huhuhu

tertiba teringat kenangan2 ngan foreigner foreigner nih.. banyak!! diorang ni walaupun orang putih tapi kebanyakkannya amat tidak sombong ngan kita2 orang hitam tak berapa nak putih ni..

dulu pernah i jumpa satu autie ni.. tapi i rasa dari negara arab kowt.. atau sepupu sepapatnya la (yang penting dia foreigner.. boleh nampak dari gayanya itu).. coz dia pakai purdah.. dia stay sebelah i masa kat sentral.. nk tunggu bas... tengah syok berangan tertiba jer dia hulur gula gula MARSHMALLOW i think.. tapi i tolak.. hee~~ merayu rayu berkali kali dia suh i amik.. tapi i tetap geleng kepala.. hee~~ sebab pertama.. i tak terima pemberian mereka y tidak dikenali.. kedua i tak makan gula2 marshmallow + gula2 tu cam pelik jaa.. hak2..

then pernah jumpa satu pasangan juga.. dia takder duit kecil nak bayar tambang bas.. so i offer untukn bayarkan.. sesaje jerk.. kasihan tengok mereka yang takder duit kecil.. then mereka pun says thanks you.. bila i turun bas (time sampai rumah ) they would keep smiling.. n tundukkan sedikit kepala tanda hormat.. sungguh berbudi bahasa..

n satu yang paliing tak leh blah bila jumpa foreigner from maybe china.. bangkok atau mungkin juga hanya cina biasa but does`t stay in Putrajaya.. masa tu i kuar g tasik putra sengsorang la.. then masa balik tu.. tertiba (tak rancang ok) ditegur oleh they all (satu pasangan ni) dia kata.. err dia kata.. alamak i tak ingat la dia kata apa.. okeys i translate ke bm.. wee~~ "boleh kita ambik gambar berdua" (ceys skemanya)

n me blur seketika.. terkejut seyh.. so tanya dia balik " you want me take your picture or??" (sengaja berbuat tanda tanya coz takut tersalah faham.. habis takkan i terus nak cakap.. jom jom.. i pun suka amik gambar.. hee~~ muka tak malu tuh).. ladies tu geleng kepala.. tunjuk ngan tangan lak.. kalo ditranslate begini la "kita amik gambar berdua.. guna kamera i .. husband i yang amik" hah cam tu la.. huhuhu.. so berpose la i.. ceyss!! satu keping jerk.. ahahha.. tertanya juga mengapakah?? apakah kerana dia tergoda tengok i yang comel kemelayuan berbaju kurung pink dari atas ke bawah .. heee~~ atau sebab nak tunjuk yang dia pergi ke tasik atau maybe malaysia yang dipenuhi dengan mereka2 yang bersopan seperti i.. hak2.. perasan giler!! sajer jer tuh ok!!

but dalam baik2 mereka pun.. but still ada foreigner yang tak leh blah n sememngnya i pun tak harap yang mereka boleh blah kerana i pun sememngnya tak hingin berkawan dengan mereka.... erkk!! ceritanya mengenai foreigner from negro.. ceyss!! boelh lak kan.. hahaha..


hari tu masa i ngah tunggu tren kat chan sow lin.. tertiba jer kena tegur ngan sorang mamat ni.. dia tanya
"study??"
"yes"
jawab sepatah sudah.. hanya membalas pertanyaan okey!!(tiada agenda tersembunyi)
dan disitulah bermulanya drama (drama yang negro tu buat.. bukan i tau.. tak hingin i nak jadi pelokan.. hee~~).. katanya
"ouh i also study.. bla bla bla"
sambil keluakan dia nyer purse n tunjuk id *kolej segi*
i tengok n kata
" ouh yeay yeah.. i knew that college"
ingatkan da habis.. rupanya ader lagi..
"can i know your name.. please please??" erkk!! mengapakah begitu malang hidupku?? huhuhu.. i terus diam.. huish tak der masa nak melayan!!
"can you give me your number" siap buat keluar phone n hulur pada i supaya i give my number!! ceys!! banyak santek!! tak mahu aku.. waaa..tidaakkkk...
berkali kali jugak la mamat tu keep ulang benda yang sama.. yang i da berdiri bulu roma dah.. takut!! dibuatya i dipaksa paksa.. huhuhu.. tidak rela diriku okeys..

masuk dalam tren pun kebetulan la pulak just ada kami berdua sahaja..ader lagi sorang kat nun tempat duduk lain.. boleh bayangkan tak.. betapa satu platform tu hanya kami2 jerk.. (waktu tengahari dat why tak ramai orang dalam tren..) yang neg ni da duk pandang jerk.. n dengan segeranya mula berucap panjang dalam hati.. mintak selamat dari segalanya.. n dengan segeranya juga i pakai handfree n pasang mp3 sekkuat kuat tenaga volume.. n muka statik kebawah!! fuh .. akhirnya tak dengar la suaranya yang bising itu!! selamat!!!

so for the conclusionnya berhati hati dijalan raya k.. opss.. maksud i berkawan lah dengan mereka y selayaknya.. ehe~~ yang putih ngan tak berapa putih boleh kawan but yang tak berapa putih ngan yang .. errr!! tak mau cakap.. hee~~ jangan kawan okeys.. hee~~ chill...




p/s: --HARI NI I BUKAK PUASA SORANG .. HUHUHU...
           --TERINGIN GILA NAK MAKAN KUIH RAYA.. HUWAA.. MENGIDAM LEBIH!!
               --HEE~~ ESOK I TEST MARKETING.. TAPI SEMPAT LAGI TU.. (*_0)