First day puasa...

wee.. hari ni fisrt day puasa an?? (tulis lagak pertanyaan pada seseorang)
yeay!! semua orang tahu! kamu jer yang terlebih excited!! 
errkk!! iakah???
ahahha.. sila jawab sendiri k!! 

ouh yeay!! da alang2 bertanya(refer pada y atas tu) n i pun tengok banyak jer orang post sal first day puasa ni.. so i pun tertiba jer ter`rasa nak menyibuk bercakap sal ni jugak.. ahhaha..
so first day puasa yer?? apakh pandangan anda.. ahaha.. even puasa pun bercakap lebih sama jugak.. tak berubah pun.. lalala..

n the mostly i tak rasa lapar pun!! mungkin coz da biasa.. dahaga tu ada la sikit.. penat tu harus la.. dat why  bila balik jer dari kampus  tadi terus jer pengsan buat seketika!! seketika?? banyak la seketika.. banyak ketika jugak la i pengsan! bangun2 da petang pun! so mandi n solat n online sementara.. wee..

ouh ya hari ni i berbuka ngan popia.. ikan pari masak asam pedas dan lain2 lagi.. sedap!! haha.. tapi bukan i masak.. my sista yang masak.. i tolong! tolong tengok n tolong tumbuk lada hitam dan sepupusepapatnya.. yang lain dibereskan sama dia.. senang hidup kan !! btw because of kami2 ni anak rantauan.. chewah!! so hari ni berbuka la kami bertiga dengan suasana yang gilang gemilang.. which is my sista , my brothey n me!! (tahu tak apa maksud ayat ni?? maksudnya i la y paling muda dalam rumah ni.. ahahah..)

da alang2 cakap sal ni.. nak juga ingat masa lampau..
i think i start puasa masa darjah satu or dua la kowt.. maybe juga tiga or empat!! sesungguhnya otak da tak ingat sal semua tu..

cuma satu y jelas.. i puasa tapi tak puasa!!
dat is coz my parent always janji akan bg duit raya if i puasa penuh! tak pun give duit raya based on hari puasa .. this time we all still stay at johor n masa ni pun just 4 beradik jer.. i anak ketiga.. kiranya abang n kakak harusla puasa kan.. adik i lak of course la tak yah coz kecik lagi.. kiranya i la y sangkut tengah tengah..
so nak dijadikan cerita.. because of keexcitedan nak duit raya tu..

maka terjadila peristiwa sadis ni..
pagi2 bangun sahur bukan main..
tapi tak sampai tengahari mula masuk dapur..


minum air.. tapi bfore that harus la cover line kan.. takut2 terkantoi!! so before masuk dapur i akan pastikan takder orang pun kat dapur.. or ruang tamu..
then amik air dengan gaya lagak pencuri.. after that gelas y kita guna tu of course la kat pinggir gelas tu akan ada bekas cam da digunakan right.. (alah sama macam girl y pakai lipstic mesti ada kesan kan hah macam tu la).. so demi memastikan takder orang yang tahu.. i harus lap gelas tu ngan hujung baju ngan TELITI! diulangi teliti yerk! coz takut kantoi.. ahaha.. so begitula y terjadi setiap kali puasa!! tak pernah miss! dat why la i mampu "puasa" penuh! just kadang2 tu da tak larat sangat,.. nanti wat muka slumber then pergi dapur ambil biskut tawar tu usung pergi kat my parent sambil buat muka kasihan.. da bila muka pun da seposen.. apa lagi la y mampu my parent kata?? tengok ngan mata mencerun suda..=p ok i tipu!! mata diorang tak mencerun! cuma mengancam jerk! (t_T)

but becoz of i ni licik so kiranya rahsia tu still selamt till raya! (till now sebenarnya.. tapi bcoz of i da reveal kat sini so kiranya rahsia da tak jadi rahsia la..) btw dat why i got duit raya banyakk.. ahaha.. seingat i .. masa form darjah 5 baru i start puasa yang betul! tak tipu dah! masa ni our family da pindah kelantan.. tapi u know what! starting from form five jugak la i da tak dapat ganjaran duit raya tu! tak tahu la kenapa!! (sedih T_T) nak kata tak layak dapat coz da besar.. rasanya i still budak2 lagi.. hehehe... mungkin kerana masa ni  i da tak jadi anak bongsu perempuan.. so da takder nye nak manja2 ni(buat itu dapat upah buat ini dpt umah.. semuanya nak upah) .. ceyZzz!! i  sekarang ni kakak kepada empat orang adik yerk!! empat!! (2guys + 2 girls) ZzZzZZz.. mereka telah merampas tahtaku.. huhuhu..

so itu jer la.. yang lain2 setakat terlupa tu biasa la.. pernah juga langsung tak ingat y that day puasa i ngan selambanya pergi rumah nenek n then kait jambu! beria jerk! jangan kata anda tak pernah! harus pernah kan?? (sila anguk!)


ermm.. tapi kan.. seriously dlm banyak bnyak kenangan.. i pling suka keadaan puasa masa kat johor.. (bukn sebab dapat puasa tipu yerk!!) coz kat sini we all tinggal kat taman perumahan,. so petang2 harus i sibuk pergi hantar kuih rumah jiran2 ... tukar2 kuih.. lauk.. eii.. i suka.. lalala.. kat kampung takder semua ni.. coz my home sebijik jerk! depan rumah i ader rumah nenek! itu jerk! so no tukar tukar.. no keliling taman untuk buat benda ni! segalanya no! but yes to pergi menyibuk rumah nenek ntuk huru harakan keadaan rumahnya.. itu saja!! 

erh tp  sini (kg)  pun best juga.. coz selalunya nenek belah my mum selalu wat buka puasa bersama sama ngan all fam! sy suka! tapi rasanya da dua tahun kami adik beradik tak join coz duduk disini (putrajaya).. fam belah abah pun suka jugak wat makan2! tapi dulu! bertahun2 yang lama..now tak coz my grandmother kurang sihat.! so da takder yang nak manage sebarang majlis! huhuhu... sedih!! coz i lagi teruja nak celebt ngan belah abah coz i cucu perempuan kedua paling muda remaja after my sista.. chewah! yang lain budak2 lagi.. so best membuli they all.. nak2 i memang agak rapat/baik ngan mereka semua termasuk makmaksedara n  bapa2 sedara.. juga merupakan cucu kesayangan nenek belah sini yerk! (motif higlight?? sajer nak perasan buat seketika) hanya sini.. hohoho.. bangga! tapi dulu la.. ahahah.. da besar2 ni da tak jadi kesayangan da.. erk?? ye ker?? (tp seingat i till now if i blik kmpung harus mereka semua dtng rumah cri i.. teruja!!)

ouh.. ok lah.. stop about zaman lampau..  now back to 2010..  esok puasa y kedua kan?? tak sabar nak cuti.. counting for the day dimana i akan fly back to tm! berbuka puasa bersama keluarga.. apa apapun.. sementara waktu masih ada.. harusla fokus pada study dulu.. uhuhuhu.. fokus! ouh sungguh i kuat main sekarang! target study 3 hours! but tak pernah nak cukup.. buat satu soalan terus surender! tak pun pengsan!! huh.. nampak gayanya kena guna plan b..kalo tak harus kantoi.. (plan b??? apakah itu.. lalala)

ermm.. ok lah.. itu saja!! selamat berpuasa n selamat berbuka buat semua!! ~ngee~~



p/s:- nanti nak g buka puasa kat luar ngan kawan2!! tapi duit takder.. urm.. so saper nak belanja??? nanti contact i erh.. ahahaha...

Popular Posts