BiLa cInTa Tak laGI uNTuKkU..

ASSALAMUALAIKUM...

u all sihat tak?? tak ?? sihat?? urmm.. sihat ker tak ker harus kena puasa kan..
so hari ni da ramadhan yang ke 5.. sekejap jer an..
pejam celik pejam celik da pun habis..
tu pun kalo pejam n then celik balik.. kalo tidak.. errr...

oh ya.. hari ni hari ahad kan?? hari minggu.. so as usual Fara just stay home! nak pergi mana lagi?? bukannya ada place nak p mana mana pun n the most important is bukannya ada duit (da nak tengah bulan la katakan) pun ntuk menghangoutkan diri dimana mana tempat y berada kat alam semesta ni! yeaps! that the real reasons..n the most real reason is saya malas nak keluars ke mana mana! sememangnya sy aderlah insan y pemalas kan??? ahahah! *kidding! erk ye ker!!

actually hari ni life berjalan seperti biasa.. so far so good. after subuh tadi I manage ntuk tahan diri dari tidur untuk stud marketing!(but until 10 jerk) and thank to ALLAH for dat coz i da habis baca two chapter! ingat ker tak?? erkk.. hopefully ingat la kan.. n hopefully dapat jawab kuiz esok.. itu jer la..

sebenarnya.. sebenarnya kan.. err cam mana nak cakap erh??
tadi/ semalam/ lately ni I ada singgah one blog ni.. err two blog actually.. n da blog sentuh about life.. tentang kehidupan manusia disekeliling dan juga tentang keinginan manusia disekeliling... n banyak la.. y mana setiap patah ceritanyaitu mengandungi maksud maksud tertentu! dan itu membuatkan saya insaf seketika!!

setiap manusia akan melalui satu proses perubahan dalam life right??
sy juga tak terkecuali..
ada ketika rasa macam wow beruntungya my life..(rentetan kerana menrima pujian dan juga merasakan diri suda berjaya n dapat apa y dimahukan)
tapi ada ketikanya disaat diri gagal dapatkan apa y saya mahu dalam life.. mula la nak rasa down! rasa tak nak hidup! rasa itu tak patut .. ini tak patut n what soever! n mula la nak menangis tak pasal pasal..
tapi.... bila diri mula terima pengertian balik mula la rasa life up balik n menyesal gila coz "meratap" tadi..
seolah olah terlihat ada kesakitan jiwa kat situ kan..

entahlah.. kekadang saya rasa pelik dengan turun naiknya life seseorang, turun naiknya emosi seseorang.. (oh seseorang disini adalah saya ya/juga mungkin kamu..) then selalu juga buat andaian y bukan bukan..
soalnya smpai bila harus begitu??
manusia perlu berubah.. dan akan sentiasa mengalami proses perubahan.. itu saya thu..
soalnya mampukah hati mnerima dan menyedari betapa perubahan itu diperlukan dalam life..
saya benci situasi itu dimana sy tak dapat menerima perubahan y berlaku disekeliling..
dimana saya mula rasa menyesal dengan setiap langkah y ditentukan/ dilalui oleh sy.
sehingga membuatkan emosi sy down..

mula teringat kisah kisah lama yang akhirnya menjadikan sy seorang pendendam.. yang menjadikan hati sy sekeras batu! sukar menerima pandangan orang lain! juga y menjadikan diri sy kelihatan teruk dimata orang2 y selama ini beranggapan sy baik! baik? ouh please .. kata kata y tak logic ditujukan buat saya bila mana sy sedar diri terlalu teruk! Oh my GOD.. sungguh saya menyesal!! tpi masa tak bleh diputarkan right??

but alhamdullillah lately ni nampaknya hati sy suda kembali munasabah.. suda ramai kawan/kejadian sekeliling yang berjaya "sedarkan" saya dari semua itu.. jangan berharap pada sesuatu y tidak pasti.. jangan terlalu bersangka buruk pada sesutu yang lain hanya kerana diri pernah mempunyai kenangan y teruk tengtang itu..  dan jangan terlalu berharap akan kesempurnaan dalam setiap y kita mahu..

n most important is jangan berharap kalau orang akan melakukan y terbaik/ berharap mereka lakukan y terbaik hanya kerana kita.. mereka manusia.. juga punya attitude masing masing.. sempurna bagi kita.. mungkin tidak cukup bg mereka dan diketika bila kita merasakan sesuatu itu tidak sempurna mungkin pada mereka itu adalah y terbaik/ sempurna y mampu dilakukan atau yang terjadi dalam life...juga bila kita merasakan mereka sudah berbuat salah pada kita sedangkn mereka tidak pernah berfikiran untuk melukakan hati kita.. misunderstanding concept between human!!

kehidupan manusia tak sama! itu y saya tahu! tetapi kenapa kadang2 hati tetap juga tak mahu terima??
Ya ALLAH...
tetapkan hati.. tetapkan iman..
jauhkan diri dari menyesali akan segala ketentuanMU itu..
redhakanlah hati dalam menerima setiap apa y berlaku dalam my life..
dan most important.. kuatkan hati saya untuk berubah..
mudah mudahan.. itu yang terbaik saya dapat lakukn dalam my life... amin..

emosi... kata pakar motivasi yang pernah sy jumpa.. manusia boleh kawal emosi.. yer saya percaya itu.. dan diatas kepercayaan itu jugala.. sy berharap agar emosi sy hanya akan dipenuhi dengan rasa gembira dan betapa bersyukurnya sy kerana diberi peluang untuk hidup setelah merasakan betapa sy sepatutnya tidak wujud lagi disni...


p/s:- mula membuka langkah untuk berubah sempena pre ulang tahun y ke 20.. tak salahkan???

Popular Posts