KeJuTaN BuDaYa!!

korang pernah kena kejutan budaya tak?? pernah?? tak???
ala kejutan yang macam shock2 tu.. cam terkena shock eletric pun de jugak..
hahaha.. (nanti rambut habis tegak berdiri.. cam dalam tv la.. yang terover acting)



tak pun cam katak ni.. agak agak katak ni pun kena culture shock jugak kowt..
yer la cuba bayangkan.. for the first time of my life Fara tengok katak bawak moto..
muahaha.. kelakar seyh..
kalo naik kereta sorong tu pernah la tengok..
ini .. dia yang bawak... pon!! pon!! sape nak join dipersilakan naik dibelakngnya yerp.. gerenti dia merempit pasni.. hahahaa...

so... alkisahnya.. hari ini... seolah olah terkena culture shock because class da start..
so bila kels da start paham paham je la ya.. that mean kena bangun pagi...
disebabkan da hampir dua bulan bangun lewat ..
so bila harus bangun pagi.. terasa cam kena kejutan  budaya pulak..
seingat fara .. paling awal bangun sepanjang2 cuti ni pun just kul 6..
itupun lepas kena ceramah ngan my mum ( kali ke berapa punya entah)
katanya waktu subuh.. 16 minit after azan jer yang dikira awal.. so
maksudnya kalo sembahyang after 16 min selepas azan.. maksudnya lewat da la tu...
dan demi mendengarkan ceramah motivasi tu la fara nekad bangun pagi ntuk solat subuh..
tapi haru.. just sekali jer buat.. hari lain kul 6.30 baru bangun.. hahaha.. ( sungguh tak makan saman!!)

so hari ni .. terpaksa la bangun kul 5.30 a.m coz my class kul 8.. ( my home tu kampus take masa hampir satu jam setengah ntuk tranfers transport!!)
konon2 nya la.. kunci jam sikit punya awal..
tapi bangun tak pun..
bila tengok jam da kul 5.40 barula terkejar2 nak p mandi coz takut ta sempat nak bersiap..
n fantastic.. baru ku tahu.. skang ni azan before 5.50 lagi..
terkesima sat.. becoz dua bulan lepas.. after kul 6 baru leh get ready coz azan kul 6 n keatas baru la berbunyi..( wat wat macam masuk waktu solat tu tetap jerk!!)

disebabkan hari ni first day agak kelam kabut la jugak..
tapi syukurlah atas izinNYA before 6.30 lagi fara da berjaya menapak ke apartment bawah..
so.. disinilah bermulanya kejutan budaya tu..
da lama sangat tak bangun pagi..
badan pun jadi lemah semacam jerk.. dengan mata yang asyik berair cm nak nangis
pastu perut pun terasa sebu semacam plus kepala cam nak pusing n  tekak pun rasa loya jerk.. ahhahaha..
simpton2 culture shock la ni kalo nak tahu..
so disebabkan simpton2 tu.. hari ni for the whole day.. kat kampus terpaksa bertemankan minyak angin..
sekejap2 sapu kat kepala , leher..n macam2 la.. for the conclusion.. satu badan bau minyak angin..
nasib baik takder yang termuntah dek kerana bau tu..
hahaha.. mana la tau ada yang anti ngan minyak cap kapak ni kan..
karang ada gak yang arwah...

disebabkan hari ni fisrt day jugak.. so lecturer pun tak ngajar.. masuk.. pot pet pot pet.. then kluar..
kesimpulan yang dapat diberi..
lecturer bel.. okeyh!! tapi speaking abis seyh.. nampaknya terpaksa la jadi bisu after this.. coz tak reti nak menyampuk!!
for Far 300 kelas we all gabung ngan section 12.. yang ni pun boleh la.. coz lecturer kurang so we all kena bergabung cam wonderpets selama sebulan.. belajar dalam hall yang amat besar plus sejuk plus takder meja tu..

untuk maf lak kelas we all gabung ngan section 11. yang ni pun dalam hall jugak.. alkisahnya our lecturer pun tak ada lagi.. tapi we all gabung just for this week!!

semua kelas ni habis kul 2.. ingatkan da abis da.. beria fara wat rancangan.. nak p alamanda .. teringin sangat nak makan cheezy wedges ngan ayam kfc.. kempunan gila.. tapi rupa rupanya kelas marketing yang fara ingat takder cos lect takder.. ader rupanya( ada lect ganti).. ini pun sebenarnya nekad nak balik.. tapi bila fikir takut la pulak kalo dia amik attendance.. kang tak pasal2 cacat fara nyer kedatangan.. coz i think da 3 sem berturut2 my attendance suci.. ( tak de ponteng).. kecuali mc..

so terpaksa membatalkan keinginan ntuk p sana.. gila frust.. muka pun da jadi seposen..
dan because of that la bila sampai surau .. terus jer nak tidur... sedyh sangat!!
disebabkab blur plus poyo.. after solat terus jer naik kelas cr 4.22..
konon2nya nak jadi paling awal masuk kelas..
tapi.. alheranya time we all kat dalam kelas tu banyak jer muka2 yang mengintai..
sampai la satu waktu ada junior guys bukak pintu kelas tanya we all..
"kak ada clas ker"
da tanya macam tu.. ngan slumber n yakin nya fara cakap
"a`ah"
"kul berapa?"
"kul tiga"
bila fara jawab cam tu.. budak2 tu terus blah..tapi muka dia orang sungguh cam orang pelik..
bila muka diaorang pelik.. makin bertambah2 pelik la we all..
and tada...
rupa rupanya we all silap kelas.. ouh tidak.. fara tersalah tengok jadual rupanya..
malu seyh.. bila kuar kelas tu.. ramai da budak2 kat depan bilik tu..
huhuhu... tak tahu la they all punya kelas ke hape.. yang penting we all malu.. ouh tidak..
terpaksa control cun semua..
we all senior seyh..
so kena la hormat kat we all la kan???
berani ke nak sound senior???
hahaha.. berlagak pulak...
tu pun nasib baik geng guys tu takder.. kalau tidak maunya we all kena bahan...
huhuhu.. tobat.. tak nak silap masuk kelas dah!!!

apa apa pun... hari ni just first day.. after this tak tau la tu..
dengar khabarnya budk2 new intake sunguh banyak..
nampak gayanya makin riuh n sesak la student hall!!!
ouh.. tidak!! tak suka bising2!!
they all dak2 baru ni mesti bising2 coz culture shock kan??
huhuhu..betul tak ?? betul tak?? yes!!

p/s:- i`m senior?? wah tiba tiba terasa cam da tua... ouh tidak... kami masih muda remaja.. INI FAKTA YERP.. lalala.. :-)

Popular Posts