HaRi BaRu SeMaNgaT BarU

Hari ni hari ahad, esok isnin lusa selasa.. erh!! erh!! (macam la orang lain tak tahu kan??)
so because of hari ni hari ahad n esok hari isnin.. jadi secara directly habis suda cuti saye (cuti hari minggu ni la) starting esok kena p kampus balik! da tak leh tidur lewat n also bangun lewat..hari biasa kul 5.30+++ or 5.50---- da kena bangun! uhuk uhuk sedih la pulak!.. ouh ok abaikan!

so sempena hari baru yang akan bermula esok so i wanna to WiSH My SeLf..


foR EvErYdaY ThaT I wILL gO ThROughT!!  rasanya masih tak terlewat lagi la kowt untuk start up wif semangat baru yang jitu.. sama juga la macam bila setiap kali masuk tahun baru, setiap kali masuk sem baru, setiap kali besday.. n whatsoever lagi la! memandangkan beberapa minggu ni hidup masih agak kelam kabut akibat kejutan budaya n perubahan suasana so after three week i think i da dapat balik (kalo tak dapat pun.. paksa jugak supaya dapat balik) my strenghtness.. so i can go on with my dream n my life!! ouh i should passionate with my life right!! (apakah itu passionate??eerr.. sy pun tak tahu sebenarnya.. huhuhu.. kata2 ni adelah motivation word from Dr Sheikh Muszaphar pujaan saya sebenarnya)

so starting from tommorrow what i wanna to do is:-

- online facebook( my space n fs tak termasuk.. lalala)  hanya pd waktu petang!magrib? apakah?? haruskah?? ouh.. tidak! what i mean is waktu petang after asar till b4 magrib sahaja! waktu lain after habis study its should be fine!

- follow my study  tyme table! of couse i should do it!

- for one weaks at least i kena reseach 3 english esei! ouh I should done it coz i wanna to improve my english skill.. as a prepration ntuk amik muet nanti.. kalo tak ready cam mana i nak amik muet??(karang gagal saper nak jawab??) kalau tak amik muet cam mana i nak sambung degree?? kalau tak sambung degree bila i nak habis belajar?? n kalo.. kalo(suara sedikit bergetaran kerana agak takut)  i tak habis belajar bila i nak kahwin!! err.. kantoi.. mengarut ajer nih!hehehe..

lagi mahu buat apa yerk??

- yang important sekali I nak pastikan , belajar n trying my best untuk lancar baca quran.. ini kerana saya tak berapa lancar baca Quran!  (i wrote this to remind myself supaya tak lupa apa yang i nak buat)

oh ya mulai esok juga tak mau main main lagi! sayer mahu jadi seorang yang serius! erk?? boleh ker??? lalala.. yang ni abaikan.. apa yang penting.. for this sem i nak score 3. 6 keatas!! bolehkah?? ouh i`. just trying.. hopefully boleh! n harus boleh ! amin...

ouh ya.. u all tau tak kenapa i pilih esok??? ini adalah kerana (tetiba jer terskima sekejap).. esok bersamaan dengan 26 hb.. which is malam NIFSU SYAABAN( tak rancang pun untuk berubah pada tarikh ini-hanya kebetulan yang saya pun baru saja tahu)

 so let me tell sedikit sebanyak sal malam ni.. ouh b4 that.. kalau nak lebih faham u all leh baca kat blog ni http://aeinisugar.blogspot.com/ .. i just tulis secara ringkas sahaja.. sebagai ingatan untuk diri sendiri juga..

ok.. for da info malam nifsu ni banyak kelebihan.. pada malam ni dituliskan nama nama bayi yang akan dilahirkan dan nama nama orang yang akan meninggal sepanjang tahun.. ( don`t know whether my name also include in this note or not..). malam ni jugak diturunkan rezeki dan diangkat amalan amalan dan perbuatan hamba hambanya..

pada hari ni  disunatkan berpuasa.. this day jugak segala permintaan u all insyaALLAh akan diperkenankan.. murah rezeki n segalanya yang terbaik didalam life.. amin..

yang lain info ni lak fara google..  jumpa kat site http://gadis1810.blogspot.com

AMALAN SEMPENA NIFSU SYAABAN
 
1. selepas solat maghrib (15 syaaban, malam) solat sunat nisfu syaaban, 2 rakaat rakaat 1 : baca al-fatihah & surah al-qadar 1x rakaat 2 : baca al-fatihah & surah al-ikhlas 3x (tapi i tak buat coz ada yang mengatakan diragui solat ni.. better buat research dulu coz i pun tak sure)

2. membaca yasin 3x selepas solat maghribnya (15 syaaban, malam)

i) selepas yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada allah

ii) selepas yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada allah

iii) selepas yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan islam & mati di dalam iman & pohonlah segala yang baik....
kemudian baca istighfar 11x & selawat 11x baca doa nisfu sya'aban (ada didalam yasin majmuk)

3. baca surah ikhlas 1000x

4. berpuasa pada siangnya....abul khair al talaqaani r.a...mengira nama2 malam nisfu syaaban sebanyak 22....antaranya yg termasyhur adalah:

1. malam dimustajabkan doa

2. malam pembahagian takdir

3. malam rahmat

4. malam berkat

5. malam pengampunan (taubat)

6. malam penebusan

7. malam syafaat

8. malam penulisan

9. malam keagungan dan kemuliaan

10. malam rezeki

11. malam hari raya para malaikat

12. malam penghidupan


antara kelebihan bulan syaaban:


1. sesiapa berpuasa sehari dalam bulan sya'aban maka allah haramkan tubuhnya dari api neraka dan dia akan menjadi teman kpd nabi allah yusof didalam syurga.

2. riwayat dari osman bin abi al-as, sabda nabi muhammad (saw) : pada malam nisfu sya'aban setelah berlalu 1/3 malamnya, allah turun ke langit dunia lalu berfirman : adakah orang-orang yang meminta maka aku perkenankan permintannya, adakah orang yang meminta ampun maka aku ampunkannya, adakah orang yang bertaubat maka aku terima taubatnya dan diampunkan semua orang mukmin lelaki & perempuan , melainkan orang yang berzina atau orang yang berdendam marah hatinya kepada saudaranya.

sebaik-baiknya minta ampun dengan ibubapa sebelum hari nisfu sya'aban kerana amalan kita akan terhalang dari diangkat ke langit sekiranya kita derhaka/berdosa dengan ibubapa kita.

n last is Tuhan takkan mengampunkan dosa orang yang saling benci membenci (ats tu pun da bgtau sebenarnya) .. so.. know.. fara nak mintak maaf sesangat pada mereka yang fara pernah benci.. n mintak maaf sangat ats segala salah dan silap.. saya cuma manusia biasa yang tak lari daripada punya rasa benci itu.. amin.. mudah mudahan rasa benci itu betul2 lupus.. lets start our new life..

so.. itu jer la yang fara nak conteng hari ni.. mudah mudahan esok dapat memulakan hari baru dengan semangat baru.. amin..

p/s:- mudah mudahan dimurahkan rezeki n hidup sentiasa berada di bawah rahmatnya... amin..

Popular Posts