Thursday, July 15, 2010

For the first time In mY liFe


for the first time in my life I terpaksa tinggal sengsorang for the 8 days starting from today.. ouh.. Tidak!! I dont believe it.. terasa cam takut jerk.. nampaknya untuk 8 malam ni akan sentiasa berkurung dalam bilik jer la.. coz takut nak keluar bilik  ... hahaha...

actually my sister baru ajer balik ke kampung.. sesajer dia gatal nak balik.. then because of me ada class so tak boleh la nak balik sekali.. infact i pun baru jer balik sini.. ada dalm dua minggu tapi.. tapi kenapa rasa cam dah bertahun2 tak balik kampung.. Ouh My GOD rindunya nak balik kampung,... huwaa... mesti malam ni ada yang menangis ni.. hahaha...

seriously.. ini pertama kali fara stay sini alone!! ( my brother ada tapi dia dia la.. fara fara la.. hehehe) before this bila akak kena g kursus ke aper ker yng memberi erti dia tidak akan ada dirumah, my mum mesti datang sini.. TEMAN!! kalo seminggu dia takder maknanya seminggu la my mum and adik2 berkampung disini ( even my brother or other people ada as long as my sist takder) .. kalo tiga hari maksudnya tiga hari la dia stay sini.. tapi.. tapi tidak untk kali ini.. huhuhu.. yer la my sis balik kampung nak jumpa they all.. apa kejadahnya pulak dia datang sini kan.. OUh ini sungguh tidak adil..

tapi.. tapi redha suda.. takkan la I nak halang my sis from balik kampung kowt.. tak baik la pulak kan..
but jujur fara cakap... I can take it.. Fobia.. takut.. semua perasaan ada..  maybe because of that for this one week setiap kali bangun jer jiwa rasa sebak semacam jer.. rasa tak nak g kolej, tak nak belajar.. tak nak tinggal kat sini lagi.. some time sampai nak nangis.. coz tertekan sangat.. tapi itula air mata tak la pulak nak kuar.. huhuhu.. air mata da kering kowt.. lalala..

kalo diingat balik dari kecil samapi la da nak 20th ni fara tak pernah stay away from my family.. dulu pernah stay hostel bila register kat kolej.. tapi fara berjaya duk situ lebih kurang sebulan jer.. semuanya gara gara salah faham + silap pandang  yang membuatkan I shock sampai menangis2 nak kuar asrama.. n disebabkan benda ni jugakla semangat Fara memang jatuh merudum.. Fara tak leh duk sengsorang coz takut!! Until now!

nak dijadikan cerita.. dulu hampir seblan dua jugakla my life kacau bilau.. asal magrib jer nangis.. kalo kena tinggal sengsorang pun nangis.. setiap hari n waktu.. because that time yang ada dalam kepala just nak stay with my family.. I cannot manage my feeling when i`m alone!!

tapi sekarang??? just see for this one week how can I overcome that feeling.. apa apapun.. harap I sentiasa berada di bawah Lindungan NYA kerana sungguh Fara tak tau nak buat apa sekarang!! Ya ALLAH mintak jauh dari segala yang buruk... AMIN... ( cepat aminkan sekali!!)

ok.. so tutup cerita sal tu.. dua tiga hari yang lepas Fara ada g PESTA!! opss.. bukan pesta clubbing keyh.. tapi pesta Floria at presint 2.. sungguh cantik kurniaan ILAHI...

pict masa mula mula masuk.. just imagine.. padang yang berekar2 tu penuh ngan bunga.. agak2 suasana romantik la... hahaha

 yang ni patung2 model dalam twilight garden.. masa mula2 masuk garden ni dia gelap cam gua.. dalam ni memang banyak patung2.. ahli sihir pun ader..

 ini kartun hello kitty n aper ntah.. tak ingat dah.. spongebob pun ader tau..semua ni buat dari bunga..rasanya la.. hehehe...

 ini lak.. kat tempat yang macam pantai.. so sweet... sesaje jer nak interframe... =p

 
 still the same place..

 
saper tengok noktah erna?? hah saya dari dulu teruja mencari tempat ni...coz tempat ni lawa sangat dalam cerita tu...

ini lak pict bila hampir kul 7.. fantastic..so beautiful.. i LOVE it
..ouh dalam gambar itu adalah model tambahan yang tidak dikenali.. hahaha..

sungguh cantik segala galanya.. kalo nak tahu lebih lanjut sila la pergi sendiri.. asyik g shopping jer sesekali g taman bunga cam ni best sesangat..so tamat suda cerita ini... hahaha.. malas nak update berbanyak..

oh ya.. hari ni fara masak..semalam pun masak jugak.. tapi bihun jer... hari ni lain.. lalala.. bangga sekejap.. coz berjaya jugak akhirnya masak Ikan masak asam pedas.. wow... anda percaya tak?? percaya tak?? tak percaya sudah!!!
tapi saya tetap nak cerita...

hari ni suka sangat coz berjaya masak asam pedas ni( my favourite).. almaklumlah fara memang jarang masuk dapur.. coz malas + tak tau nak masak apa + my sis kan ada .. so biarla dia yang masak.. hehehe..
tapi disebabkan beberapa hari ni teringin sangat makan ikan masak asam pedas so dengan teruja nya I g kedai ntuk beli ikan..

kat sini la ceritanya bermula.. hehehe...
semua suda maklum fara tahu makan jer.. tapi jenis ikan memang fara tak tau...
so tadi bila g kedai ada la lebih kurang tiga jenis ikan.. tapi satu satunya ikan yang fara kenal takder.. huhuhu...
so terpaksa la membeli ikan lain.. tapi sungguh ku hanya tahu menyebut keli, kembung, haruan, selar, n what soever tapi tak tau pun macam mana rupanya yang sebenar benar... bila makan pun main bedal jer...
jadi fara tebalkan la muka tanya lelaki yang jual  tu..
"err.. ni ikan apa erk.. yang ni pulak??" tangan duk tunjuk2..
" yang tu ikan kembung yang tu ikan selar" ( rasa nya yer la kowt dia jawab cam ni.. tak ingat)
oooo.. fara pun teruja sekejap dengar jawapan dia.. mulut pun da nak terlopong jer muahaha,,
so beli la ikan..

balik rumah.. terus selongkar majalah wanita.. nak cari resepi cam mana nak masak benda ni... tak puas hati google lak kat internet.. pastu mesej lak my mum,.. banyak sungguh sumber maklumatnya.. hehehe...

masuk dapur terfikir lak cam mana nak siang ikan.. hahah... coz fara memang kureng reti bab2 ikan ni.. kalo sotong, ayam, ngan udang tahula...

tapi.. welll fara kan jenis mudah pick up( berlagak sekejap..=p).. so teringat la sikit cara my mum siang ikan tu.. jadi dengan banga2 n yakin2nya fara buat... nasib baik tak hancur ikan tu.. huhuhu..
nak tanya agak agak lepas siang n basuh orang buat apa yerp??
sungguh fara tak tahu.. so fara rendam la dalam air asam jawa .. ahahha.. betul ke weih.. memandai jer..

so after berulang alik belek2 resepi, tengok2 google n msj2 ngan ma.. akhirnya siap la fara nya Ikan masak asam pedas... urmmm sedapnya.. unbelieved.. i can do it... so da reti masak ni kiranya da bolh kahwin la kan.?? so AWAkKKKK... cepat kita kahwin.. saya da boleh masak tau.. hak2.. sengal..silap hari bulan setiap hari makan kedai...n memang fara da set dari sekarang bila da kahwin pun memang nak bungkus jer hari2.. muahaha,...

yer lah.. korang kahwin pun bukan nak jadikan wife tukang masak kan?? agak2 la.. ingat senang ker nak masak.. memerlukan ketinggian semangat yang gitu.. huhuhu...


so begitulah akhirnya... sekian wassalam..=p

p/s:- best jugak yerk bila dapat masak memasak ni.. rasa cam ader satu kepuasan.. n rasa cam dah jadi perempuan yang berjaya lak.. muahaha.. mak saya kata perempuan kalo tak reti masak nanti laki kahwin lain.. ouh tidak.. cubala kalo berani menduakan saya... lalala...