CritIcaL ThiNkInG!!



critical thingking??
apa tue?? berfikir secara serius ker?? or blur cam gambar tu..hahaha..
actually today.. for bel 313 we all belajar about this..
n the meaning for this words is THINGKING OUTSIDE THE BOX! (wah.. ingat!! kalo kuar exam harus boleh jawab kan??)
macam manakah itu.. so waktu class tadi.. madam Rose (my lect name) give me this..



actually she ask all of us to sketch it according to the slide yang dia tunjuk but for this I just take it from google.. (coz yang I lukis tak lawa.. hehehe)
so... dengan 9 dots ni we all disuruh menyambung semua titik2 ni hanya dengan mengunakan empat baris n non stops punya baris..
bagaimanakah itu?
n suprise.. we all sebanyak 25 student .. tak boleh buat!!..
punyalah thinking secara serius.. n lastly we all give up..
n the answer is like this..

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

ouh sungguh kuteruja... senang jer rupanya... kalau u all tengok baris dia pun out from the box.. so disitulah barangkali meaning critical thingking itu diambik.. hahaha..
actually saya sajer jer... coz I sense this thing agak menarik la... hahaha...

hari ni kelas kul 10.. so sedikit terasa hapy coz tak yah bangun awal.. tambah pulak kelas taxation still takder lecturer.. so kelas tadi hanya berlangsung tak sampai setengah jam..
disebbkan tak tau nak p mana.. we all ( zai , tikah n Me ) decide ntuk lepak kat library jer.. kebetulan puler hari ini saya membawa novel ke kampus.. jadi haruslah gembira bila ada masa terluang coz dapat baca novel.. hahaha.. kan saya da cakap novel itu indah.. because of that la saya bawak novel ke kampus.. mengharapkan badi novel yang indah itu menimpa saya..=p


tengah tengah layan novel.. tetibe kawan mesej.. mengajak fara lepak di surau (ish.. tak baik kan.. ader ker patut lepak kat surau.. hehehe.. gurau ajer)..
puas bermain tarik tali... (fara ajak dia g library.. dia ajak fara g surau ) n akhirnya Fara pergi surau.. n sampai sana tengok2 dia dalam proses ntuk pergi library.. ouh bertuah sungguh kawanku ini.. ( penat fara turun tangga ntuk p surau tu..huhuhu)

so disinilah kisahnya bermula... ouh kalau nak tahu dia ni kawan baik.. n paling rapat.. erhh.. tidak,. bukan paling rapat.. tapi cuma dia satu satunya kawan y sayer percaya.. hehehe.. maksud disini rapat dan baik..( ader la jugak touching2 sesekali.. lumrah la tu kan??)
alkisahnya.. we all saling2 berborak mengatakan betapa bosannya nak ke kampus..
 (dia lagi la double bosan coz terpaksa berpura pura baca buku memandangkan Fara baca novel.. hehehe.. sian)-- dia ni memang malas membaca.. hahaha.. gurau ajer..

sedang we all bercakap.. tiba tiba
"nak kahwin la"
tersentap fara dengar.. "tak nak kahwin?" biar betul minah ni.. takkan tak nak kahwin kot
"nak kahwin"
ouh Fara tersilap dengar rupanya.. " kita pun nak kahwin jugak" hehehe... statement tak leh blah..
"after degree terus nak kahwin. tak nak kerja .. bosan"
"ouh.. kita nak kahwin masa belajar.. time degree" muka fara  poyos je time cakap..
"eh.. kahwin masa belajar susah la"
"apa pulak susah .. lagi best..kan?" hahaha.. sungguh selamba kata kata ku ini... boleh siap tersenyum senyum fikir macam mana la tu...
tiba tiba...
"eh... nak kahwin ngan saper wei??"
"entah.. da ader calon ker" fara tanya balik..
"takder pun.."
ceys... sama la... beria ria jer we all bercerita.. muahaha... cakap macam da ada yang steady jer.. padahal diploma pun tak abis lagi.. hehehe.. yang part tak boleh blah sekali.. syok sangat we all bercerita.. sampai fara tak perasan.. rupa rupanya da dua kali makcik penjaga library tunjuk ni ..


huhuhu... serius fara tak perasan yang suara kita orang ketawa plus bercerita sudah melampai batasan undang2 di library.. ( patut ler.. my friend sekejap2.. tutup muka.. pastu cakap perlahan2... fara lak mana tahu.. itu yang aci redah jer.. terselindung disebalik pintu la katakan.. hahaha.. sungguh kelakar waktu2 macam tu.. boleh pulak syok 'merancang' masa hadapan sehingga "diwarning" oleh penjaga library...

petang tu pulak sewaktu balik.. tiba tiba kena tegur ngan salesman ni..
"dik kerja ke belajar"
"belajar" bercakap sambil tunduk dan cuba untuk lari.. coz fara tak der masa plus malas nak mendengar they all nyer iklan.. hehehe...
"belajar kat mana ni?? uitm?? uum? upm?...( habis semua disenarai)
"kptm"
"ouh kptm... budak kptm tak sombong dik.. mai la sekejap nak terangkan.."
senyum simpul la fara dengar ayat tu.. mana dia tahu budak kptm tak sombong.. n puas jugak la fara nak mengelak dari sales tu... sampai satu saat..
" sekejap jer dik.. budak kptm tak sombong.. diorang semua suka dengar.. tiga minit jer"
haahaha.. sedih pulak ku mendengar.. tapi..
"takperla... diorang tak sombong., tapi saya SOMBONG"
dang dang.. pengakuan tulus dari fara...
membuatkan sales man yang sebelah fara tu ala ala terkejut sekejap.. last last dia tersenyum.. + ketawa..
tapi tu la.. yang duk cakap2 tu still jugak duk panggil2..
last2 fara cakap " sory.. saya tak sempat.. nak balik sekarang" n terus berjalan jalan tanpa menoleh lagi..
hahahaha.. agak kejam tak.. tapi takper la.. at least fara da mintak maafkan...
budi bahasa budaya kita..hehehe

actually fara tak nak bukannya apa.. coz tak nak orang tu buang masa dia jugak.. coz fara tahu.. fara memang takder interested langsung tentang benda yang dipromote tu.. lagi satu.. kata kata manis tu..
alah tu kan cara nak treat customer..
i know la.. fara pun belajar marketing la... da arif sangat ngan kata kata yang lembut sebegiru.. muahaha..

after tinggal they all.. fara pergi surau.. nak solat zuhur.. n suprise!!! kenapa ada indian or maybe bangla ( yang pasti she does not have look like malay people.. indon pun bukan)..dalam surau bts.. spoil sungguh.. siap tidur lagi... huhuhu.. Fara bukannya nak perkauman.. soalnya sekarang boleh ker they all melepak kat dalam surau..

ouhh.. tidak... sepatutnya tidak boleh... n sungguh2 buat ku baran.. nasib baik masih mampu bersabar.. so aci redah jer la solat .. n terus blah... huhuhu.. sayer tidak suker!!!

sampai putrajaya terus take bus g alamanda.. hah inilah sebabnya mengapa sayer  mau cepat pulang.. coz mau p alamnda.. so hari ni... saya beli novel n sayer makan kfc + cheezzy wegess + cake chocolate cheese from secret recipe.... terlepas jugak rasa kempunan ntuk makan semua tu..
tapi huh...ayam tak sedap.. ahhaha... tak rasa spicy pun...sos pun sedikit..  huhuhu... tapi takperla.. pasni tak mau makan dah...
selama lama ni setiap kali kuar mesti beli aiskrim mc`d.. coz suka sangat makan aiskrim.. tapi demi memboikot us.. so gua rela tak makan.. hehehe...

so hari ni banyak benda yang buat fara ketawa sendiri...
hidup terasa cam indah jer... bila dapat buat sesuatu ikut kata hati..
ouh.. I like this day!!

p/s:- kalau setiap hari mampu bergembira seperti hari ini.. nampak gayanya.. wajah kamu di ingatan semakin hilang la yerk.. bnw... just for this 2 years.. let me happy...hahaha... apa apa ajer..

Popular Posts