Sunday, February 28, 2010

Jalan jalan di Bp.. Johor

Actually Fara baru je balik dari bp, Johor.. n sebenar benarnya kita orang g sana pun bukannya saja saja tapi  coz nak attend wedding ex- neighbour masa stay kat sana dulu.. lebih kurang 10 tahun yang lalu kot..

happy?? of course.. sebenarnya tak derla yang menarik sangat ngan bp ni.. tapi yer lah kan.. Fara da stay kat sana lama kowt.. about 7 0r 8 year cam tu la .. tidak dapat dikenal pasti.. apa yang pasti Fara membesar disana..

wow.. agak banyak la perubahan yang terdapat di bp tu.. let we start the story k.. hehehe..
semalam lebih kurang kul 10 pg my family bertolak ke bp.. dari putrajaya.. sampai sana lebih kurang kul 2 lebih kowt.. we all just stay at my cousin house atau bersamaan dengan bapa saudaranyer rumah (pak su).. nak dijadikan cerita disebabkan excited sangat.. sampai jer rumah paksu tu.. we all solat n then terus keluar balik.. g jalan jalan kat area bp tu.. 

n tempat pertama yang dituju of course la Taman koperasi.. iaitu taman perumahan we all dulu.. n then singgah kat rumah mak cik som.. orang yang ajak we all g wedding tu ( majlis kahwin anak dia).. majlis kahwinnyer keesokannya tu tapi saja we all singgah dulu.. nak tolong2 apa y patut.. konon kononnyer la.. tp rupa rupanya dia wat catering.. selamat tak kena tolong.. hehehe..
for the first b4 fara jejak bp.. dalam hati tertanya tanya agak agak they all kenal lagi tak??? ( bajet dlam otak konon kononnya fara still ingat diaorang) tp sebaliknya pulak yang berlaku.. fara langsung tak cam sesiapa .. huhuhu.. bila jumpa mak cik som pun.. fara salam ngan dia.. tapi fara tak tau sapa pun.. bila akak bgitau baru la fara cam.. itu ok la lagi.. bila fara tengok dia.. fara ingat lg la.. tapi dengan husband dia.. pak cik salleh.. fara langsung tak ingat apa apa.. Tidak.. even sampai da balik putra ni pun.. fara still tertanya tanya dalam hati.. pak cik ni wujud ke dulu??? huhuhu.. sedih betull.. tp i believe.. dia wujud.. sebab setahu fara.. fara memang agak rapat gak ngan semua jiran2.. cuma tu la.. the memorial about him are nil... zero.. hehehe..

after tu we all g rumah mak cik lin lak.. yang ni fara cam la.. sikit sikit.. hehehe..
seingat fara memang la mak cik lin ni ada banyak anak.. tapi sayng seribu kali sayang.. fara tak cam semua.. huhuhu... tapi ader sorang tu.. anak dia la.. dia kata dia cam lagi la Fara ngan along.. (masa kat bp.. just we all 5 beradik jer) kata dia along ngan kakcik( fara) masih boleh dicam lagi.. tak berubah sangat tapi.. tapi.. dia kata fara da lain sikit... tidakkkkkkkkk... hehehe.. mananya tak lain,..masa fara stay bp.. i`m still young.. umur 11 tahun.. masa tu pun slim jer + comel.. ahaks.. .. skat pindah tm ni jer yang jadi berisi ..( banyak sangat makan hati kowt).. huhuhu.. tak per fara abaikan.. hehehe.. 

after berbual bual we all g shopping mall lak.. coz nak g rumah jiran lain tapi yang lainnya tidak ader.. b4 that sempat la fara tengok tengok rumah Fara dulu.. No 7 jalan bintang 7, Taman Koperasi.. bp Johor.. tapi tapi.. sukacitanya dimaklumkan bahawa alamat rumah ni da tak wujud.. coz rumah yang we all duduk dlu da dibeli oleh jiran sebelah we all.. kak nory.. mean dia pecahkan dinding antara ex rumah ngan rumah dia.. gabung la.. so maksudnya rumah no 7 tu da tak wujud la.. huhuhu.. sedih.. =p
sebelum sampai shopping mall we all lalu la my ex-school.. sek keb convent... wow.. pun da berubah jugak.. my school now da warna orange u.. comel gitu.. n actually shopping mall ni dulu pun ta pernah wujud.. depan school fara ni dulu hutan jer.. tapi skang da jadi bandar maju .. itu yang ader shopping mall.. carefour, mcd , kfc n macam macam lg.. so we all pun masuk la Square one.. pusing punya pusing.. jumpa la higheel yang lawa.. so aper lagi.. shopping la kami kami semua.. sekali beli 3 terus.. da orang sponsor.. so masuk ni fara da ader 3 higheel yang disayangi.. hehehe.. fara memang suka membeli higheel.. kat rumah ni berlambak.. lebih dari 5.. tapi yang betul2 sayang 3 ni jer coz lawa n ada value.. ahaks.. tapi pakainya tidak.. beli jer banyak.. huhuhu..
after tu we all balik rumah my cousin balik.. mandi , solat..makan.. lepak lepak depan tv n then tidur.. terpaksa tidur awal.. coz rumah orang kan.. dalam pada masa yang sama terpaksa tidur coz da bosan tak tau nak buat aper.. 

keesokan harinya pagi pagi lagi we all da bangun.. erk?? tak der la pg sangat.. dalam kul 6 lebih gitu.. kalo kat umah sendiri after bangun mesti tdur balik.. disebabkan berada kat umah orang.. so terpaksa la bangun.. hehehe.. so we all get breakfeast n then dalam kul 10 lebih gitu.. bersiap siap.. n kemas barang .. after that g rumah kenduri kahwin tu.. makan nasi beriani.. boleh tahan la.. yang penting fara suka dia nyer konsep majlis tu.. kalo kat kampung mana ader orang wat nasi beriani bila majlis kahwin.. ader tp jarang.. kebanyakannya suka wat nasi hujan panas.. err.. rasanya macam tu la.. nasi yang macam pelangi tu.. warna warni.. bila makan macm tu teringat lak kat my friend masa kat bp dulu.. we all bila ader majlis macam ni.. kalo dulu selalu makan dlam dulang yg besar tu.. mkn ramai2.. nanti bila ngah makan tu mesti ader jer yang buat jahat.. taruk lada dalam nasi.. so saper yang terkena tu nasib la.. terloncat loncat mencari air.. hehehe.. jahat betul..kat sana gak we all jumpa la kak nory.. sekali lagi fara terkesima .. tak kenal!!! hehehe.. lain lain la semuanya muka.. huhuhu.. da 10 tahun kan.. semuanya nampak cam da tua jer.. hehehe.. so as usual la.. dia pun mesti ar terkejut gak kan.. hehehe.. buat slumber sudah.. hahaha.. 
sampai sana makan.. n then lepak sat pastu balik.. actually  fara ader la cari my friend.. kot kot la jumpa kan.. but.. mestila tak der kan.. kalo ader pun mesti la tak cam right.. ouh tidak.. i`m really miss them .. mana tidaknya kalo bukan kami kami yang dok bermain main kat taman perumahan tu saper lagi?? setiap petang duk melepak depan rumah tu.. but its ok.. tak der rezeki nak jumpa they all.. huhuhu.. sediyh..

b4 balik we all singgah rumah kak zah..also ex neighbour gak.. dlam hati teringin sangat nak tengok afiqah izzati.. fara pernah jaga budak ni masa dia kecik dulu.. tapi dia takder.. sekolah .. budak ni masa kecik comel la yang teramat.. tersangat sangat lawa..  n fara teramat amat suka membuli dia.. n teramat amat sayang kata dia ( masa jaga dia dulu la).. tapi tadi disebabkan dia takder so tak dapat la tengok dia.. ada adik2 dia jer.. nama aper erk.. ermm aqilla.. yang ni sempat jaga dia sekejap jer .. actually my mum yang jaga diaorang.. fara ni tolong menyibuk jer.. tapi y afiqah ni memang fara ada jaga dia.. bila my mum g kerja.. sementara nak tunggu kak zah balik .. so fara la yang jaga pika ni.. aqilla ni tak sangat.. coz baby lagi.. 

after aqilla ada anis ngan.. ngan.. ntah tak ingat .. huhuhu..
y membuatkan fara terkesima sat bila tengok aqilla ngan saper ntah adik dia tu.. teramat amat la berisi.. hehehe.. kalah fara.. chewah.. pada hal masa kecik.. comel.. ni mesti kuat makan .. hehehe.. for the first fara tak tau la pika pun da jd tembam skang.. tp bila abang Zaini( ayah pika) cakap pika pun lg besar dr diorang.. fara bertambah tambah terkesima.. hehehe..tapi biar apa pun yang they all kata.. fara still nak cakap pika ni tetap comel n lawa.. even ta pernah tengok dia pun.. hehehe.. coz he really beautiful masa kecil dulu.. so pasni kalo dia slim mesti lawa.. hehehe..

after that we all g balik umah pak su.. solat n then terus bertolak balik ke putrajaya.. naik jer kete terus jer fara tidur.. penat yang teramat.. dah la panas.. td malas nak salin baju so tibai pakai baju kurung jer ntuk balik ke putra.. hati dan jiwa teramat la penat.. tp apa yang pasti... fara suka sangat dapt g bp.. there are a lots of memory there.. suka suka!!!