Sunday, February 28, 2010

Jalan jalan di Bp.. Johor

Actually Fara baru je balik dari bp, Johor.. n sebenar benarnya kita orang g sana pun bukannya saja saja tapi  coz nak attend wedding ex- neighbour masa stay kat sana dulu.. lebih kurang 10 tahun yang lalu kot..

happy?? of course.. sebenarnya tak derla yang menarik sangat ngan bp ni.. tapi yer lah kan.. Fara da stay kat sana lama kowt.. about 7 0r 8 year cam tu la .. tidak dapat dikenal pasti.. apa yang pasti Fara membesar disana..

wow.. agak banyak la perubahan yang terdapat di bp tu.. let we start the story k.. hehehe..
semalam lebih kurang kul 10 pg my family bertolak ke bp.. dari putrajaya.. sampai sana lebih kurang kul 2 lebih kowt.. we all just stay at my cousin house atau bersamaan dengan bapa saudaranyer rumah (pak su).. nak dijadikan cerita disebabkan excited sangat.. sampai jer rumah paksu tu.. we all solat n then terus keluar balik.. g jalan jalan kat area bp tu.. 

n tempat pertama yang dituju of course la Taman koperasi.. iaitu taman perumahan we all dulu.. n then singgah kat rumah mak cik som.. orang yang ajak we all g wedding tu ( majlis kahwin anak dia).. majlis kahwinnyer keesokannya tu tapi saja we all singgah dulu.. nak tolong2 apa y patut.. konon kononnyer la.. tp rupa rupanya dia wat catering.. selamat tak kena tolong.. hehehe..
for the first b4 fara jejak bp.. dalam hati tertanya tanya agak agak they all kenal lagi tak??? ( bajet dlam otak konon kononnya fara still ingat diaorang) tp sebaliknya pulak yang berlaku.. fara langsung tak cam sesiapa .. huhuhu.. bila jumpa mak cik som pun.. fara salam ngan dia.. tapi fara tak tau sapa pun.. bila akak bgitau baru la fara cam.. itu ok la lagi.. bila fara tengok dia.. fara ingat lg la.. tapi dengan husband dia.. pak cik salleh.. fara langsung tak ingat apa apa.. Tidak.. even sampai da balik putra ni pun.. fara still tertanya tanya dalam hati.. pak cik ni wujud ke dulu??? huhuhu.. sedih betull.. tp i believe.. dia wujud.. sebab setahu fara.. fara memang agak rapat gak ngan semua jiran2.. cuma tu la.. the memorial about him are nil... zero.. hehehe..

after tu we all g rumah mak cik lin lak.. yang ni fara cam la.. sikit sikit.. hehehe..
seingat fara memang la mak cik lin ni ada banyak anak.. tapi sayng seribu kali sayang.. fara tak cam semua.. huhuhu... tapi ader sorang tu.. anak dia la.. dia kata dia cam lagi la Fara ngan along.. (masa kat bp.. just we all 5 beradik jer) kata dia along ngan kakcik( fara) masih boleh dicam lagi.. tak berubah sangat tapi.. tapi.. dia kata fara da lain sikit... tidakkkkkkkkk... hehehe.. mananya tak lain,..masa fara stay bp.. i`m still young.. umur 11 tahun.. masa tu pun slim jer + comel.. ahaks.. .. skat pindah tm ni jer yang jadi berisi ..( banyak sangat makan hati kowt).. huhuhu.. tak per fara abaikan.. hehehe.. 

after berbual bual we all g shopping mall lak.. coz nak g rumah jiran lain tapi yang lainnya tidak ader.. b4 that sempat la fara tengok tengok rumah Fara dulu.. No 7 jalan bintang 7, Taman Koperasi.. bp Johor.. tapi tapi.. sukacitanya dimaklumkan bahawa alamat rumah ni da tak wujud.. coz rumah yang we all duduk dlu da dibeli oleh jiran sebelah we all.. kak nory.. mean dia pecahkan dinding antara ex rumah ngan rumah dia.. gabung la.. so maksudnya rumah no 7 tu da tak wujud la.. huhuhu.. sedih.. =p
sebelum sampai shopping mall we all lalu la my ex-school.. sek keb convent... wow.. pun da berubah jugak.. my school now da warna orange u.. comel gitu.. n actually shopping mall ni dulu pun ta pernah wujud.. depan school fara ni dulu hutan jer.. tapi skang da jadi bandar maju .. itu yang ader shopping mall.. carefour, mcd , kfc n macam macam lg.. so we all pun masuk la Square one.. pusing punya pusing.. jumpa la higheel yang lawa.. so aper lagi.. shopping la kami kami semua.. sekali beli 3 terus.. da orang sponsor.. so masuk ni fara da ader 3 higheel yang disayangi.. hehehe.. fara memang suka membeli higheel.. kat rumah ni berlambak.. lebih dari 5.. tapi yang betul2 sayang 3 ni jer coz lawa n ada value.. ahaks.. tapi pakainya tidak.. beli jer banyak.. huhuhu..
after tu we all balik rumah my cousin balik.. mandi , solat..makan.. lepak lepak depan tv n then tidur.. terpaksa tidur awal.. coz rumah orang kan.. dalam pada masa yang sama terpaksa tidur coz da bosan tak tau nak buat aper.. 

keesokan harinya pagi pagi lagi we all da bangun.. erk?? tak der la pg sangat.. dalam kul 6 lebih gitu.. kalo kat umah sendiri after bangun mesti tdur balik.. disebabkan berada kat umah orang.. so terpaksa la bangun.. hehehe.. so we all get breakfeast n then dalam kul 10 lebih gitu.. bersiap siap.. n kemas barang .. after that g rumah kenduri kahwin tu.. makan nasi beriani.. boleh tahan la.. yang penting fara suka dia nyer konsep majlis tu.. kalo kat kampung mana ader orang wat nasi beriani bila majlis kahwin.. ader tp jarang.. kebanyakannya suka wat nasi hujan panas.. err.. rasanya macam tu la.. nasi yang macam pelangi tu.. warna warni.. bila makan macm tu teringat lak kat my friend masa kat bp dulu.. we all bila ader majlis macam ni.. kalo dulu selalu makan dlam dulang yg besar tu.. mkn ramai2.. nanti bila ngah makan tu mesti ader jer yang buat jahat.. taruk lada dalam nasi.. so saper yang terkena tu nasib la.. terloncat loncat mencari air.. hehehe.. jahat betul..kat sana gak we all jumpa la kak nory.. sekali lagi fara terkesima .. tak kenal!!! hehehe.. lain lain la semuanya muka.. huhuhu.. da 10 tahun kan.. semuanya nampak cam da tua jer.. hehehe.. so as usual la.. dia pun mesti ar terkejut gak kan.. hehehe.. buat slumber sudah.. hahaha.. 
sampai sana makan.. n then lepak sat pastu balik.. actually  fara ader la cari my friend.. kot kot la jumpa kan.. but.. mestila tak der kan.. kalo ader pun mesti la tak cam right.. ouh tidak.. i`m really miss them .. mana tidaknya kalo bukan kami kami yang dok bermain main kat taman perumahan tu saper lagi?? setiap petang duk melepak depan rumah tu.. but its ok.. tak der rezeki nak jumpa they all.. huhuhu.. sediyh..

b4 balik we all singgah rumah kak zah..also ex neighbour gak.. dlam hati teringin sangat nak tengok afiqah izzati.. fara pernah jaga budak ni masa dia kecik dulu.. tapi dia takder.. sekolah .. budak ni masa kecik comel la yang teramat.. tersangat sangat lawa..  n fara teramat amat suka membuli dia.. n teramat amat sayang kata dia ( masa jaga dia dulu la).. tapi tadi disebabkan dia takder so tak dapat la tengok dia.. ada adik2 dia jer.. nama aper erk.. ermm aqilla.. yang ni sempat jaga dia sekejap jer .. actually my mum yang jaga diaorang.. fara ni tolong menyibuk jer.. tapi y afiqah ni memang fara ada jaga dia.. bila my mum g kerja.. sementara nak tunggu kak zah balik .. so fara la yang jaga pika ni.. aqilla ni tak sangat.. coz baby lagi.. 

after aqilla ada anis ngan.. ngan.. ntah tak ingat .. huhuhu..
y membuatkan fara terkesima sat bila tengok aqilla ngan saper ntah adik dia tu.. teramat amat la berisi.. hehehe.. kalah fara.. chewah.. pada hal masa kecik.. comel.. ni mesti kuat makan .. hehehe.. for the first fara tak tau la pika pun da jd tembam skang.. tp bila abang Zaini( ayah pika) cakap pika pun lg besar dr diorang.. fara bertambah tambah terkesima.. hehehe..tapi biar apa pun yang they all kata.. fara still nak cakap pika ni tetap comel n lawa.. even ta pernah tengok dia pun.. hehehe.. coz he really beautiful masa kecil dulu.. so pasni kalo dia slim mesti lawa.. hehehe..

after that we all g balik umah pak su.. solat n then terus bertolak balik ke putrajaya.. naik jer kete terus jer fara tidur.. penat yang teramat.. dah la panas.. td malas nak salin baju so tibai pakai baju kurung jer ntuk balik ke putra.. hati dan jiwa teramat la penat.. tp apa yang pasti... fara suka sangat dapt g bp.. there are a lots of memory there.. suka suka!!!

Friday, February 26, 2010

JaLaN JaLaN WiF My FaMiLy 

urmm.. penatnya la rasa hari ni..
maybe because of that la rasa cam mals la yang teramat..
dan disebabkan itu jugalah,
dimasa ini diketika ini.. Fara ngah mengadap laptop..(chewah macm la selama ni masa masa ni tak online.. huhuhu)..
sepatutnya waktu2 begini.. ngah wat kerja..
almaklumlah kerja Fara memang berlambak..
tapi tu la.. bila rasa malas da menguasai diri.. huhuhu...
tidakkkk...maybe because of kaki ni sakit kot.. itu y malas tu..
huhuhu... moa cover sat.. biarpun ia langsung tak berkaitan..
tapi penat tu memang still ada gak ar..
mana taknya.. tadi petang gi jejalan kat botanical garden ngan my family..
tak de la g jalan jalan sangat tapi naik basikal.. hehehe..
macam hari tu jugak la..
cuma this time with my family..
ini pun gara gara simakim ni hah.. gedik2 nak main basikal..
itu yang bawak dia g botanical garden tu..
tapi last last tak sampai suku minit naik basikal.. dia da surender..
jatuh nyer pasal..
nak disedapkan citer lagi.. tyah nyer basikal tak berapa elok pulak..
roda dia asyik tercabut jer..
so terpaksa la fara g tukar balik..
huhuhu.. just imagine da hampir setengah jalan ( hmpir 2km maybe)  kita owang bergerak menjelajah taman tu..
baru dia kata basikal tu rosak..
maunya lenguh kaki fara nak mengusung basikal kecik tu g ke center dia..
because of for the first fara just jalan jer ngan my mum.. mengiringi si kecik makim..
yang lain lak naik basikal..
so bila da basikal tyah rosak.. makim lak da give up.. so basikal sikecik tu bg pada ieyah..
fara lak g tukar ngan basikal orang dewasa lor..
huhuhu.. tak moa naik basikal.. tidak!!!
tapi terpaksa sebab da bayar.. ( we all sewa 5 bsikal) so mau atau tdak terpaksa la Fara nek basikal gak..
masa nak g tukar tu.. fara g ngan my dad n my sist.. iesya..
bila da tukar tu we all pun jelajah la tempat2 tu balik..
lalu tempat yang berbeza dr tadi..
konon kononnya nanti bertembung la kat depan tu..
tpi.. tpi.. rupa rupanya jalan yang kami lalu tu jalan mati.. hehehe..
so terpaksa la u turn balik..
pergi tempat my sister..then naik bukit.. after that we all berhenti minum air sat..
hehehe.. ( bli air tin kat mesin tu jer)
sempat lagi tu..
puas suda berjalan jalan we all g mydin lak.. cari hadiah ntuk attend wedding nanti..
bila sampai sana..  my adik2 ni mula la tunjuk muka kesian.. nak itu nak ini.
iesya lak asyik kata.. "rugi tak bawak duit.." 
"kenapa la tak ingat nak bawak duit" ( cara dia ckp tu mcm la duit dia bnyak sangat.. huhuhu)
macam macam.. kesian lak mendengarnya.. so fara bagi la dia beli buku citer satu..
Tyah pun sama.. tetiba jer buat muka baik..
huhuhu.. dan akhirnya gue terpedaya.. bagi la dia beli pensil box.. coz pensil box dia pun da tak chumel cam dia.. hehehe..
makim lagi la teruk.. nk mainan y mahal2..
maybe disebabkan selama ni fara ikut jer apa yang dia nak.. My mum pun sama..
so dengan banga banganya nak itu nak ini..
orang bagi kete mainan besar tak nak!! so tak yah!! huhuhu..
kali pertama Fara malas nak layan karenah dia.. penat kowt.. huhuhu..
btw for the first memang la Fara yang nak bayar barang2 yang dibeli untuk adik2 ni..
tp bila sampai kaunter tu kita orang bayar sekalikan jer ngan my mum nyer barang..
so dengan rasminya duit fara selamat.. muahahaha,..
ye yer jer.. hehehe..
after that we all gi lak pasar malam ..
so kat sini beli la mainan ntuk adik.. da dia gedik2 nak..
fara pun beli gak sandle,..huhuhu.. orang sponsor la katakan.. ahahaha..
pas tu da habis beli.. we all pun balik la..
sampai je rumah terus mandi .. sembahyang n online.. hehehe..
kerja yang nak dibuat terbengkalai suda..
dah la esok nak g johor.. tp kerja tak uat...
arhhh... tidak.. cuti tetap cuti..
moa enjoys gak..
hehehe.. so esok fara mau ke bp.. huhuhu,..excited.. mana taknya ni adalah kali pertama Fara g bp after pindah dulu... agak agak my friend dulu.. or ader orang still kenal lagi ark.. hehehe..
apa apa jer la.. yang penting enjoys...

hah ni la simakim poyo.. konon berlagak jer tu.. seingat Fara dari dulu lagi dia mintak belikan basikal..
tapi kini baru kutahu yang dia tak reti bawak basikal.. 
nasib baik tak belikan.. huhuhu ( ckp cam bnyak duit je nak tlong belikan..=p)



ni lak ieyah ayuni..  pun sama poyo .. hehehe.. maunya tidak tadi die sebenarnya nak naik basikal biasa.. tp still yang kecik la.. tp tetibe jer Fara terpikir.. reti ke budak kecik ni bawak basikal?? pelik sat.. sebab tak pernah nampak dia bwak beskal..
hah terbukti suda yang ni pun tak reti..
nengok last2 dia bwak basikal 3 roda jer.. huhuhu..
tp si kecik ni hati cekal.. bila naik bukit my dad nak tolong bawkkan .. tkut dia tak larat.. tapi beria ria dia tak nak!! konon konon nye ganas ar tu.. huhuhu..


inilah mereka mereka semua( along, adik n abah) time bawak basikal.. hehehe.. sebenarnya sebelah along ader fara ngan Isha tapi  sudah dicropkan coz gambar tu ta jadi.. hehehe..



and this is the last picture kat botanical garden .. our family pict..
but still Isha takder.. huhuhu.. dia yang tolong amik gambar..
hehehe.. sian kat dia.. =p =p
tak per kakak(isha) .. jasamu dikenang..hehehehe.. :-)

Thursday, February 25, 2010

MaUlIdUr RaSuL

SeLaMat MenYambUt MAULIDUR RASUL to all...
Selamat selamat selamat .. hehehe..
actually Fara pun tak tau nak tulis apa..
just nak ucap selamat menyambut Maulidur Rasul itu Je..
Cakap cakap sal ni teringat sal marhaban..
tapi Fara pun da tak ingat sebenarnya bila Marhaban disambut..
time Maulidur Rasul kah???
al maklumlah da hampir 10 tahun tak sambut or pergi majlis marhaban..
yer la kan.. kat kampung mana ader semua tu!!
Sejak Fara pindah dr bp ke home town sekarang..
sekali pun Fara tak pernah gi... kalo dulu.. selalu ajer.. best!!! suke suke!!
pelik kan!! sepatutnya bandar la yang takder.. ye ar orang semua busy busy..
tapi apa yang Fara lihat sebaliknya pulak..
maybe ader sebenarnya just Fara jer yang tak pergi.. hehehe..
so dihari mulia lagi bahagia ni.. my family sekarang ni semuanya ada kat sini..
kat rumah my sister merangkap rumah Fara n my brother also..
Kat Putrajaya ni hah!!
opp.. correction.. not semua.. terlupa lak..
Fara ada lagi sorang adik yang tak der kat sini.. huhuhu...
dia ada nun kat kampung.. tak datang sini..
duk sorang2 kat umah tu dengan hantu..
hehehe.. jahat giler..
apa apahal pun dia yang tak nak datang.. bukan nyer kita owang tak bagi..
so padan la muka dia duk sorang sorang.. hahaha..
ckap sal Maulidur Rasul ni jugak.. so dengan banga banganya nak cakap y hari ni
Fara cuti..hehehe.. ye ar ramai kot yang tak cuti.. err ye ker???
maybe.. hehehe..
tpi cuti ke tak cuti ker.. assigment tetap banyak..
huhuhu... harus dimanakah lagi caranya untuk melenyapkan semua assigment2 ini..
tapi sebenarnya.. sepatutnya takder pun..
tp becoz of fara suka wat kerja ngan pensil dulu.. so kena la wat balik ngan pen..
urmm..shooting pun still ta siap lg..
nak edit lak pas tu..
ouh tidakkkkk... banyak nye kerja...
uitss.. jangan mengeluh.. tak baik Tuhan marah..
=p..
apa apa pun.. cuti tetap cuti..
so pasni me n family nak kuar jalan jaln..( klo tak ujan la...)
dan sal kerja dengan segeranya akan kutolak ketepi..
yer lah kan.. da lama fara tak balik kampung.. ( cti2 selama ni tak blik pun)
so bila my family datang sini.. of course la i want to spent my time with they all..
especially spent time ntuk membuli adik2.. hehehe..
so aper lagi.. enjoysssss!!!