Sunday, November 13, 2016

Ujian atau takdir

Somebody pm about tax after read my previous entry so tertibe buat dr rase rindu sangt nak berblogging, so lets begin da story.

Dugaan hidup ni macam macam kan? just terpikir. Life memng xkan smooth je, mcm jln, klo smooth sngt aka straight je ade possibility kite akan bawk kete laju then terbabas. kalo ade belok2 mungkin blh buat kite beringt, jaga jga xnk kasi terbabas. Sama la mcm hdup. Kalo Allah beri kesenangan 24jam mungkin kita akan alpa. Lupe pada die. Kalo Allah bgi ujian bru kite teringt pd dia. Lumrah manusia selalu terlupa.

Ada y Allah permudahkan urusan kerjaya gagal dalam relationship. Ade y sebaliknya. Kawan2 fara kebanyakan stress ngan keje tpi tang relationship smooth je, mudah sangtttt. But me. ALHAMDULILLAH. kerjaya fara walau kadang kelaut dalam jugak tapi most of the tme lebih lancar dr kawan2. Relationship? Mudah dpt kawan. Kepercayaan, campakla fara mana mana pun so far mmng xdehal sebb fara mudh sngt dpt kawan. Relationship ngn client pun lots of da time smooth. Orng lain kene marah2 ngan client tp happen to be fara selalu mudah baik ngan client, terkecuali dr kene marah2. Am so bless with that.

Tapi kalo dlm relationship what so called as love fara x pernah berjaya. Xpernah. Kadang2 terpikir ini ujian untuk menjdikan kita lebih baik atau balasan atas dosa2 lampau. Fara ada kawan laki sorng. Y sngt rapat. Me dr dulu mmng jga sngt hubungan ngan kawan laki, klo kwn opis means opis je klo kawan uni means uni je, xyah nak wsap2 bile dh kat rmah kcuali hl penting. berjaya ke pertahankan prinsip tu? entahlah. Xthu. Sebb Dalam pada dok jaga batas tu ade sorng kawan y terlepas dr friendzone ni, salah fara x jaga batas salah fara sebb ingt x pe slh fara sebb ingt he's the one. Eh nope. Masa kawan mmng ingt nk kawan je. Xpikir lain tp entah mcm mna We are to attach till one day i feel like i cant life without him. Sampai mcm tu sekali kn. Berdosa? Yes i do feel that tpi mcm mna fara nk buang dia dr hdup. Look like theres no way at all.

Gaduh baik gaduh baik. Dulu pnh gaduh 2 tahun. Sekarang maksimum gaduh 3 bulan, lepas 3 bulan hati fara da redha dr rase marah or kecewa both akan baik balik, bodohkan? I hate to say this but yes i do feel like bodoh gile. Dah jelas die ngan kau xkan kemana y shud still contact, why shud still spent time togther2.

Semalam die ade event kat mines. Kebetulan fara g mines teman yaya's n family cr bju dinner, i wassap him telling that am here. Ouh ya, even da bertahun kwn tpi kiteorng last jumpe sethun lpas kowt.  first and also last one. Kawan tu mmng rapat tpi mcm informed earlier xde la sampai call hangout bagai, just wassap n pm je. Die kte pgila tmpt die kat sekian2 tpi mmndngkn my fon dh hbs bteri xsempt nk reply, fara pun xde jumpe tmpt event tu. Mmndngkn fon mati fara x lah pg tmpt die sebb tkut nnti xjumpe sil kt mna nk blik nnti. Fon kn dah mti, mines kn besar. Mti i x lh blik nnti hihi.

Kisahnya dlm pd dok follow sil i keep tertinjau2 kowt la jumpe ngan die dtngh jln tpi tibe2 tersedar y fara sebnarnya lngsung x ingt mcm mna rupe die, fara jdi terpikir n termenung pnjng. Jdi kompius. Mcm mna blh spent time share story bertahun2 tp hr ni bru sedar fara mmng x ingt lngsng muke die mcm mna, i do see his pict in insta n fb tpi syes fara try to recall smlm mmng lngsung x ingt . Tbe2 rase both of us stranger, tbe2 rase x nk jumpe die walhal sblum ni fara y beria ajak jumpe.rase tkut jd x rapat after da jumpe. rase xyakin. Mcm mcm rase n mostly Rase bodoh 1. Previously fara lantang ckp fara suke die, kiteorng aka me actually merajuk kecik hti 3 bln hrtu sebb die ckp die decide nk kwn je xnk lbih.die ade kwn ngn y lain n ade cite2 y nk dkjar, fara mngamuk la mrh dah tu kta2 mnis selma ni ape. Rase dprmainkn gile2. Bkn sethun 2 kmi rapat, bkn srng 2 fara tolk sebb die.fara ni x prnh kawan ngn y lain spnjng berkwn ngn die. Sungguh rase mrh gile. Tpi ,masa berlalu i do forgive him, xkn sebb die tolak fara kiteorng nk putus kawan. He's to nice after all. Always there bile dperlukn, 7 thn ok 7 thn!!

So pndekkn crta bila smlm lngsung x ingt die mcm mna rase mcm fara bodoh gile, btulke fara cintakan die, mcm mna klo he accept me then bile jumpa fara sedar fara x cintakn die. Die x tepati my ctrasa, not to say that i like him coz her face. Nope tpi mcm mna klo hti btul2 xleh trima. Do note Gmbr d alam maya n realiti berbeza. Tbe2 jdi tkut gile.tbe2 jd bersyukur gle die reject fara tp tbe2 rase mcm plik. Mcm stranger mcm ape bodoh sngt spent too much time with him.

Dan sekrng sy dlm dilema. Jujur fara suka die sebb die pnyabar. I dont know how to life without him, tpi bile x ingt wajah mcm ni rase mcm. Aghh kepala serabut gile, bkn sebb rupa tpi enthlh. Rasa mcm orng asing rasa mcm die pnjht. Ya Allah, tp fara x nk tnggl die. I dont want to start all over again wif somebody else, ya Allah apa sebnarnya ni, klo bukn die tlng lh tutupkn pintu hti, jauhkn kami, seriously am really tired. 7 thun bukn sekjap. Brpa bnyk mase y dspent. Brpa bnyk rahsia y dkongsi dn sek knpe dtkdirkn sebliknya. Penat. Serius!

Sunday, May 29, 2016

Hati kosong

Macam mana ya cara nk tingkatkn iman.. Rase mcm makin hari makin hanyut ngn dunia. Iman dlm dri memng dh senipis bawang klo hilng x thu la ape y akn jadi dlm hdup...

Lately realised rezeki mncurah2.. Alhamdulillah gaji fara naik RM300!! So officialy gji cecah as what i want. Tq Allah.  Kadang sh blnja mkn. Kdng bos blnja mkn kdng abng n sil blnja mkn.. Kje plk.. Kdng buntu x thu nk buat tngok2 sh siapkan.. Sh tolong.. Bnyk sngtlah nikmat Allah y takterduga datang .. For dat tq Allah..

Soalnya sekarang iman dlm dri ni haaa.. Fara jdi risau pulk tngok perubhan dri y kadang makin lewat solat busy sngt ngn kje tu haaa. Klo solat awal pun tergesa2.kdng xnk tergesa pun tpi xsedar ..tngok2 eh dah siap ..fara risau..tkut hti mkin hilng .. Hti mkin hmbar.. Fara dah kurngkn dri dr involve with social media aka facebook in order to avoid leka main fb je plus nk tenngkn hti. Bkk fb stalk seseorng 24/7 then sakit hti pun x jdi jugk kn. So stop already. So dok main twitter n insta je. Alah insta bkn sllu post pun.. Twitter mmng xde kwn pun. Ade 3 4 ketoi je .. Wat twitter senang nk mumbling hehe. 

Soalnya sekarang.. Nngis bile kenang hati y makin hnyut tpi fara pun x thu nk buat ape nk pulihkn semangt pulihkn hti.. Rase mcm hti ni dah keras sngt.. Buat semua bnde x ikhlas.. Sunyi kosong sepi. I know macam mna nk cintakan orng klo hati x btul2 cintakan Allah. Keep repeat this. Keep trying growing the love tpi hti fara..

Btul barangkli bile hti kite mule bnci pda orng .. Tanam rase bnci Allah tarik satu rase lain. Fara syukur ngn segala  y ade. Tpi tingkah lku berbeza. Fara rase brslh gaduh ngn itu ini tpi kdng mulut lazer ckp itu ini.. Ya Allah. Klo dosa tu blh nmpk agaknya berapa tan guni yng tergalas dekt bhu..ya Allah. Fara x faham ape y sedang dilalui sekarang. Klo la blh ulng mase .. I will ensure all is ok but i know i cant! N now just dont know what to do... :'(